WALES – Rugby och publunch och SVERIGE – Uppsala

Som jag skrev i onsdags hann jag inte berätta något om mitt Sverigebesök, så här kommer lite från Sverige och lite från Wales!

Wales – Publunch

I torsdags var det dags för makens födelsedag. Det blev inget stort firande p g a att han nyss kommit hem till Wales från Spanien och jag från Sverige, men ett trevligt pubbesök fick bli min present till honom.

Vi besökte puben Cripple Creek nära Raglan, ca 20 min från vårt hem. En mycket trevlig pub som ligger ensligt, men är mycket välbesökt, även på en torsdag eftermiddag. De flesta var pensionärer förstås och vid två av borden runt oss gällde födelsedagsfirande. Ganska kul med 3, för varandra okända personer, som firar födelsedag ihop…

 

…utanför entrén hade de gjort i ordning lite vårblommor…

…baren med olika drycker och en meny ovanför. Dessutom finns en tryckt meny och flera griffeltavlor med specialrätter för dagen…

 

…inredningen är lite gammaldags och trevlig, men inte sliten. Naturligtvis finns det också en kamin.

Maken åt anka och jag en trio av fisk och båda var vi mycket nöjda med våra val. Som vanligt åt jag upp maten innan jag fotade den, men…

…efterrätten fick jag med på bild. För makens del en Pavlova bestående av maräng, grädde och röda bär. Dessutom dekorerad med födelsedagsljus, förstås!

Puben är mycket trevlig som jag skrev ovan och är välkänd i omgivningen. Priserna är lite högra än de vanligaste pubarna. Anka med apelsinsås, ugnstekta potatis och 4 olika kokta grönsaker går på £ 16, ca 180 SEK. Min fisk kostade £ 13, ca 145 SEK.

Wales – Rugby, Six Nations

Jag är ju egentligen inte alls intresserad av sport, men det finns vissa sporter och event som jag ändå gillar. Brukade titta på Vasaloppet och backhoppning på nyårsdagen i Sverige och i min ungdom tyckte jag om ishockey, kanske p g a alla snygga killar som spelade och att det var en tuff och hård sport.

Men sedan jag flyttade till Wales har jag börjat gilla rugby, också en hård och tuff sport.

Jag har skrivit mycket om rugby genom åren och speciellt om stämningen runt matcherna.

Six Nation är en rugbyturné som spelas varje år med följande länder; Wales, Skottland, Irland, England, Frankrike och Italien. I år spelades det mellan början av februari och mitten av mars och då var jag i Spanien och Sverige och därmed följde jag tyvärr inte matcherna, men tänkte ändå ge er resultaten.

I år vann Irland stort. De vann alla sina matcher och gjorde därmed grand slam. Stort grattis till Irland!

2:a kom Wales som vann 3 av sina 5 matcher. De vann mot Skottland, Italien och Frankrike (och förlorade därmed mot Irland och landet öster om oss).

3: a kom Skottland, 4:a Frankrike, 5:a England och 6:a Italien.

Sverigebesök mars 2018

Stockholm

Besöket började med några dagar i Stockholm hos barnbarnet. Vi hann umgås mycket och leka och ha kul. Hon fyllde 3 år under mitt besök så vi drog in till centrum och hon fick välja en present i en leksaksaffär. Det är alltid kul att se vad en 3-ring väljer. Det blev en liten pyttedocka med ett badkar och lite små schampoflaskor, helt och hållet hennes val. Vi fikade naturligtvis också och åt kanelbulle och semla, kanske lite påverkad av sin farmor, hi,hi! Vi besökte också Junibacken på Djurgården och där gick 5 timmar fort och hon hade verkligen jätteroligt och det hade jag också. Vi gjorde lite besök hos släkt. Tiden gick fort och inte en chans att ta några bilder, fullt ös!

Uppsala

Efter Stockholm blev det Uppsala där jag och två väninnor spenderade några dagar tillsammans hemma hos en av dem. Vilka härliga dagar! God mat, gott vin, mycket prat, mycket skratt och flera trevliga utflykter.

Naturligtvis spenderade vi också tid i själva staden, Sveriges 4:de största med ca 150 000 invånare. Jag gillar verkligen Uppsala, en fantastiskt vacker gammal stadskärna och en bra blandning av nytt och gammalt.

Vi besökte domkyrkan och…

…passerade ärkebiskopsbostaden. Här härskar nu Sveriges första kvinnliga ärkebiskop Antje Jackelén. Som svensk kanske man inte längre så mycket funderar över att vi har en kvinnlig ärkebiskop, men kommer man från UK där allt vad gäller kvinnans ställning ligger så, så långt efter, märker man hur stor skillnaden är i Sverige.

I september 2013 hade man omröstning om man inom Church in Wales, ska tillåta kvinnliga biskopar eller ej. Kvinnliga präster finns sedan 20 år tillbaka.

Svaret blev JA! Det bestämdes också att det ej skulle vara möjligt att vägra jobba under en kvinnlig biskop.

I Sverige tilläts kvinnliga präster 1958 och första kvinnan prästvigdes 1960. Första kvinnliga biskopen 1997.

Däremot har Sverige inte haft någon kvinnlig statsminister, medan UK har haft två, Margaret Thatcher och Teresa May, om detta nu kan ses som en fördel kan man väl diskutera!

Vilken skillnad, va? I detta typ av samhälle har jag min vardag!…

…vi passerade också det högt och vackert belägna slottet på väg till…

…Bror Hjorts Hus.

Bror Hjort, skulptör och målare, levde mellan 1894 och 1968. Han var son till en skogsvaktare och studerade bl a på Konstakademin i Köpenhamn och flera år i Paris. Efter studierna utomlands bosatte han sig i Uppsala. I det hus om idag heter just Bror Hjorts Hus och är museum…

…det var hans hem och ateljé under de sista 25 åren av sitt liv. Här i vardagsrummet finns många av hans verk att beskåda. Det såg liknande ut när han hade det som hem.

Under en tid drev han också skulpturskola och till hörde konstnärsgruppen Färg och Form som drev galleri i centrala Stockholm under 70 år…

…till denna grupp hörde också hans vän Sven X-et Erixon, vilken han målade på denna tavla…

…jag är mycket förtjust i Bror Hjorts tavlor och tidigare bara sett någon här och där, vykort o s v, men denna fulla samling var fantastiska att få se. Vi följde också med en guidad tur, vilket var mycket trevligt…

…denna skulptur står inom glas i huset. Den är gjord i trä och föreställer Fröding…

…denna svit av tre tavlor finns som altartavla i Jukkasjärvi kyrka. Helt fantastiska och beskrivande…

…bredvid finns denna lilla modell av kyrkan. Jag har själv inte sett altartavlan i yrkan, men min väninna som varit där flera gånger är mycket fascinerad av den.

Bror Hjort finns, förutom i Uppsala, representerad på flera ställen, bl a i Huddinge, vid Skogskyrkogården och i Stockholm…

…statyn ovan är en prototyp i miniatyr till den stora skulpturen Näckens polska som står i brons utanför Uppsala gamla centralstation. Den var mycket omdebatterad när den invigdes 1967. Det en del av moralens väktare reagerade häftigt på var storleken på näckens manliga del, den var ur proportion, alldeles för stor och utstående. Ja, tänk vad en del människor har stora bekymmer att brottas med!

Detta museum rekommenderar jag å det varmaste!…

… ett besök på det legendariska Ofvandahls Konditori blev det också. Jag har länge känt till konditoriet, men tidigare inte besökt det. Det grundades 1878 och var länge också hovkonditori, en hederstitel till ett företag som levererar till hovet.

Jag undrade också varför jag så väl kände till det och svaret blev genom sången Ett lite rött paket, med text och musik av Uppsalasonen Owe Thörnqvist. Han spelade in låten redan 1957, men den blev först en stor hitlåt när Sven-Ingvars spelade in den 1963. Där nämns just Ofvandahls konditori i texten…

…det var fullt med folk i detta vackert inredda konditori, men vi lyckades få en egen liten hörna. Men vad står på bordet?…

…jo, två semlor! Varav en var till mig, ja, det är säkert, jag åt inte båda!!!!

Flogstavrålet i Uppsala

Här ska ni få höra om något spännande. Kanske känner alla ni boende i Sverige känner till detta, men för mig var det något nytt och kul.

Varje dag kl 22.00 öppnar mängder av studenter sina fönster och bara vrålar ut sin ångest för sina tentor och sina studier. Detta sker i Campusbyggnaderna i stadsdelen Flogsta i Uppsala. En del står i fönster, en del på balkonger och en del går upp på hustaken.

Exakt hur och när detta började vet man inte, men troligen på 1970-talet.

En annan väninna till mig bor nära detta studentområde och hon säjer att hon kan ställa klockan efter studenternas vrål.

Här hittade jag en Youtube länk med ett amerikanskt reportage om detta fenomen.

Jag såg så mycket intressant i Sverige, så egentligen skulle jag skriva om mer, men det får vänta till lite senare!

Önskar er en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Mat och dryck, Pubar o publiv, Sport, Sverige. Bokmärk permalänken.

53 kommentarer till WALES – Rugby och publunch och SVERIGE – Uppsala

 1. Anita skriver:

  Oj så mycket du hunnit med. Pub-besöket lät väldigt trevligt. Och Pavlova som är så gott. I maj ska jag åka till Dublin, då blir det nog också en del pub-besök.
  Kul att läsa om ditt besök i Sverige också. Så det blev semla. Här har dom slutat sälja semlor för säsongen, i varje fall där jag brukar köpa dom. Och Ofvandahls, det minns jag också från Ett litet rött paket. ”Men efter bion fick jag ej gå med er och äta bakelser och kex på Ofvandahlt” har jag för mig att texten löd. Skrikandet kl 22 var en nyhet för mig också. Kul att se filmen.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

 2. rugby har jag inte testat… men gjort pubbesök 🙂

 3. Märtha skriver:

  Flogstavrålet – härligt med ”nya” studentikosa traditioner! Jag började också söka en sångtext med ”Ofvandahls” när jag läste, tack och lov så skrev du om den i följande stycke. Owe Thörnqvists texter är ljuvliga, ”lättflytande”. Beundrar hantverket! # # # Bror Hjort känner jag till – i min hemtrakt fanns en med samma namn, några timmar yngre än jag. Så därför ”måste” man ju bekanta sig med konstnären. Uppsala ligger på min ”måste-besöka”-lista, men när det blir vet jag verkligen inte! Hälsningar från +0,8, mulet, rikligt med snö.

 4. Karin Eklund skriver:

  Bror Hjort i Uppsala måste jag göra nu när jag har läst ditt inlägg. Uppsala är som en småstad trots sin storlek. Väldigt mysig på sätt och vis.
  Ljuvliga blomdekorationer utanför puben där ni firade din makes födelsedag!
  Ha en fin helg Lena!

 5. Eva skriver:

  Det var kul det du skrev om rugbyn. I svensk TV visades det inte ofta, men jag noterade att Irland vann den här turneringen. Så trevligt ni verkade ha det på din makes födelsedag. Skönt höra att omröstningen för kvinnliga biskopar blev positiv! Trevlig helg!

 6. Vilket trevligt inlägg. Alltid extra kul med en mix av lite av varje.

 7. Steel city anna skriver:

  Jättekul att se så mycket bilder från Uppsala! En favoritstad 🙂

 8. Steve skriver:

  Dina härliga Uppsalabilder väcker minnen hos mig eftersom jag bodde där i 25 år, 1972-97.

 9. bia skriver:

  Du har hunnit med mycket !…det där med att blogga börjar kännas ”förlegat” för mig…ser också att fler än jag sällan är inne på sina bloggar. Ett fåtal som jag följt i många år bloggar på som vanligt ! Men märker att instagram är ”det som gäller ” ;). Tycker jag inte har så mycket att visa på bloggen och tar mest kort med mobilen (som är gammal)…vi får se hur det blir ;)).
  Kram

 10. skåningen skriver:

  Du har hunnit med en hel del!
  S…Det är verkligen oljud .Jag skojade med byggjobbarna häromdagen och sa:pågar nu är det skottpengar på er!
  Skönt att de inte jobbar i helgen!

  Kram

 11. Ama de casa skriver:

  Vad mysigt att fira med barnbarnet 🙂 Länge sen vi var i Sverige nu, snart fyra år sen… Kanske dags för ett besök igen 🙂

  Ha en härlig söndag!

 12. Ditte skriver:

  Uppsala är ju en härlig stad som känns liten trots att den är Sveriges fjärde- Jag har ju en dotter och mina barnbarn där så är jag i Sverige blir det en vända dit varje vecka. Vilka fina dagar ni fick där och en hel del att se också. Ovandahls är ju en klassiker dit vi ofta går.
  Och mysigt att spendera tid i Stockholm med ditt barnbarn. Junibacken är ett säkert kort.
  Vad gäller kvinnlig stadsminister var Mona Sahlin vice stadsminister ett par år på 90-talet…
  önskar dig en trevlig söndag.

  • Lena i Wales skriver:

   Vet att du har familj där och tänkte faktiskt på dej inte bar i Stockholm, utan också i Uppsala. Vi gjorde så mycket trevlig och äntligen blev det Ofavandahls för mej också.
   Ha det bra på din semester!

 13. Marit Sønstebø skriver:

  Det er jo nesten underlig at Sverige ikke har hatt noen kvinnelige statsministere. Norge har en nå, og har hatt en tidligere. Om det hjelper på politikken er uvisst 😉
  God søndag!

 14. wiolettan skriver:

  Trevligt sätt att fira födelsedag på, helt klart. Det brukar bli så ibland för mig också, äter upp så fort och tänker inte på att fota förrän efteråt. Men efterrätten fick du med.
  Märkligt, det är dom sportprogram som jag också brukar titta på, Vasaloppet och backhoppningen på Nyårsdagen, plus även isdans, så vackert.
  Förstår att det var trevligt med barnbarnet och besöket i Stockholm. Välja present, häftigt.
  Uppsala har jag besökt många gånger och tycker mycket om domkyrkan, stor och pampig. Konditoriet har jag varit till, men tyvärr, för mycket folk just då, valde tydligen fel dagar. Det är ju ett känt konditori, Odfvandahls.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det var ett trevligt firande. Skönt att jag inte är ensam om att äta upp maten innan jag tar ett kort!
   Roligt att vi har samma ”sportintresse” och när jag tänker efter glömde jag nämna konståkning.
   Jag gillar också Uppsala och speciellt delarna runt domkyrkan, vackert!
   Önskar dej en fin söndagskväll!

 15. sockenvagenssota skriver:

  Så mysigt firande! Saknar pubar här i norr 🙂 och mysigt med barnet verkade du också ha haft ❤️ Önskar dig en fin vecka!

 16. Christine - 29° skriver:

  Om maten äts upp innan den blir fotograferad då måste den vara riktigt riktigt god! Hi, hi! 🙂

 17. Anne-Marie skriver:

  Låter som en väldigt trevlig present med ett pubbesök.
  Mysig miljö.
  Rugby har jag inte förstått mig på. Lika litet som amerikansk fotboll. 🙂
  Det var länge sedan jag var i Uppsala. Ser ut som om du hann med mycket i Sverige.
  Har inte hört talas om Flogstavrålet. Låter litet “over the top”. 😉
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Bra med en upplevelse istället för en grej.
   Jag förstår heller inte rugby, men gillar att titta på den i alla fall.
   Uppsala är så trevlig stad, både stor och liten på samma gång.
   Ha det bra!

 18. åsa i åsele skriver:

  Uppsala är en mysig stad, typ lagom stor 🙂 Bror Hjort är en duktig och välkänd konstnär.
  Pub är det dåligt om i Norrlands inland… Har aldrig hört talas om Flogstavrålet.
  Rugby är en sport jag knappt vet vad det är.
  Ha en fin vecka… snart är det Påsk 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Uppsala känns som en småstad, trots sin storlek och katedral.
   Pubar finns överallt här, även om antalet har minskat mycket på det senaste.
   Gillar rugby, trots att jag inte förstår sporten, konstigt.

 19. Ingrid skriver:

  Flogstavrålet påminner lite om en bloggare, Anita vid Fisksjön, som går upp på berget och skriker in våren. Ännu har de massor av snö (närmaste stad är Sundsvall) så det blir nog ett sent vårskrik i år.
  Glad Påsk!
  Kram, Ingrid

 20. Barbro S skriver:

  Vilken mysig pub och efterrätten, mmm!! Jag besökte också Uppsala för någon vecka sedan men missade både Bror Hjorts museum (en annan gång!) och Flogstavrålet (gör inget). Ofvandahls är jättemysigt, besökte på 80-talet, men tiden står väl stilla där så jag gissar det är sig likt. Fina vårblommor!

 21. Veiken skriver:

  Jag är novis när det gäller Uppsala, jag vet ju att stan finns, men inte mycket mer. Vrålet har jag aldrig hört talas om… en kul grej!
  Pubar har jag däremot besökt både här och där. Er PUB verkar vara både omtyckt och bra!
  Ett sent GRATTS till födelsedagsbarnet kommer här! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Uppsala är verkligen värt ett besök. Ofta blir det att man åker till Stockholm, men sedan glömmer bort det som finns runt. Bara 40 in direkttåg från Stockholm.
   Pubbesök tillhör också något jag känner till, ofta god mat och trevlig miljö.
   Har sagt grattis till honom från dej!

 22. Miss A skriver:

  Älskar publuncher när jag är i England! Pavlova är en favorit också . Försökte göra en egen…nä men inte min grej 😉

 23. Det var mycket att läsa vilket betydde att jag inte hann med allt nu första gången. 😦 Anledningen till tidsbristen är att idag ska vi ha lunchgäster redan klockan 12 och jag håller på för fullt med förberedelserna. Fast en del gjorde jag igår som tur var! 🙂 Vi ska ha ägg med vörtcrisp och ansjovismajonnäs, efter det blir det laxpudding med skirat smör och sen blir det kryddiga päronhalvor med vaniljglass och som dekoration en stor jordgubbe doppad i vit choklad. Har lagt ner flera dags jobb (de var päronen som tog sån tid) så nu hoppas jag verkligen att dom gillar lunchen. 🙂 🙂
  Alltså ska jag gå in hit i morgon när jag förmodligen har mer tid!!
  KRAM och TREVLIG PÅSK/Susie
  PS. Idag firar Rolle och jag också att det var 57 år sen vi träffades – fast då var det en skärtorsdag. 🙂 🙂 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Oj, vilket jobb, men vad trevligt det låter! Grattis till Rolle i efterskott och hoppas han fick en fin födelsedag och grattis också till er båda, 57 år, underbart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s