DOKTOR- och APOTEKSBESÖK, MIN TRÄDGÅRD 27 MARS 2018 och SALA i SVERIGE

Idag handlar en artikel om ett doktor- och apoteksbesök. Också lite från min trädgård, en trädgårdsförening och om Sala i Sverige. Vilken blandning!

Doktor- och apoteksbesök i Wales

I veckan var jag på ett läkarbesök. Hur mycket betalade jag för besöket?

Svar : Inget = GRATIS!

Jag fick också två recept utskrivna. Hur mycket betalade jag för medicinen?

Svar : Inget = GRATIS

Ja, så är det i Wales. Vad betalar ni i Sverige för detta?

Det roliga var att jag fick ett recept utskrivit för hand. När gjordes detta senast i Sverige? Om jag inte minns fel så gick detta över nätet i Sverige redan för drygt 10 år sedan.

Jag påpekade detta för min doktor, som är ung, och hon bara log och sa;  Här kan vi inte göra så p g a att vi måste signera receptet och hon visst heller inte om att någon ändring skulle ske inom det närmaste. och tillade mycket riktigt ; Tänk så långt efter vi är här i UK!!!

Jag behöver heller inte visa någon legitimation vid varken läkar- eller apoteksbesök. Bara uppge namn, adress och födelsedatum. Vilket man enkelt kan hitta i telefonbok och på nätet, bl a facebook. Många människor här har inte ens en giltig legitimation.

Jag får hälla med läkaren; Tänk så långt efter vi är här!

Min trädgård 27 mars 2018

Min kamelia har överlevt den stränga vintern vi har haft i Wales i år med flera snöfall…

 

…ca 15 blommor har slagit ut och det finns minst ytterligare et 40-tal knoppar, så jag är så glad för detta!

Trädgårdsförening

Jag är medlem i Mitchel Troy Village Produce Association, en slags trädgårdsförening. VPA- föreningar finns över hela landet. Vi samlas en gång i månaden i grannbyn, har ett så kort som möjligt möte, ett föredrag och sedan ”A nice cup of tea” och ett biscuit …

…varje år har vi också två olika shower, dit man tar sina blommor, plantor, grönsaker o s v beroende på ämne för showen…

…dessa bidrag sätts upp på bord och poängbedöms. Det kan t ex vara den vackraste vårblomman, den största moroten, det vackraste blomsterarrangemanget, den rundaste löken, men även kakor, marmelad…

…mitt bidrag i vårens show igår var i klass 4, en liten vårbukett i en kopp. Hur gick det då för mig?…

…jo, som ni kan se fick jag tredje pris, av åtta deltagare i denna kategori. Hurra för mig!..

…en del av medlemmarna är lantbrukare och tar med sig ägg och grönsaker  som man kan köpa…

…jag köpte 6 ankägg för £2. Ska bli gott till påsk!

Sverigebesök – Sala silvergruva

Om mitt besök i Sverige skrev jag om Uppsala.

Vi hann också med andra trevliga besök, såsom t ex Sala Silvergruva, vilken jag tidigare aldrig besökt. Det blev en guidad tur på 2 tim i den gamla silvergruvan, mycket intressant.

Sala silvergruva i Västmanlands län har varit i stort sett i kontinuerlig drift från 1400-talet fram till nedläggningen 1962. Gruvan hade 3 storhetstider; tidigt 1500-tal, mitten av 1600-talet och sent 1800-tal.

Under de bästa åren på 1500-talet producerades 3-5 ton silver / år och totalt har det utvunnits mer än 450 ton silver…

…dagen vi besökte gruvan var en underbar svensk vinterdag med sol och några minusgrader. Så vackert!…

 

…det finns flera olika schakt, som här Karl XI:s och Drottning Kristinas schakt. Dessa är inte i bruk idag…

…så vi blev anvisade ett annat schakt.

Med hjälmar på huvudet och med hjälp av vår guide tog vi oss med hiss ner i underjorden. Tidigare använde man sig av stegar eller stora tunnor som hissades ner…

…här står jag i en av de stora salarna nere i gruvan. Idag hålls här konserter, födelsedagskalas m m. Det var härligt uppvärmt med golvvärme och mycket vackert.

Gruvan är som djupast ca 300 m och med en sammanlagd längd av orter och rum på över 2 mil. De flesta av dessa gångar och salar sprängdes med den s k tillmakningsmetoden vilket innebär att berget upphettades med vedbrasor till dess att det sprack. En metod som gav mycket rök och som inte var speciellt hälsosam…

…på vissa ställen fanns dockor uppsatta för att visa lite om arbetsförhållandena i gruvan. Eftersom gruvan har så lång historia varierar antalet anställda från år till år. Ofta var det mellan 200 och 300 anställda som arbetade i lag. Man arbetade 6 dagar i veckan och 12 timmar varje dag. På söndagar hade man ledigt.

Arbetet var hårt och krävande och man blev oftast inte mer än 50 år gammal. Till min stora förvåning, och heder för Sverige och gruvan, använde man sig inte av barnarbete, vilket var vanligt i de walesiska kolgruvorna, där många barn började redan vid 8 års ålder. Man började jobba som ungdom vid 15 eller 16 år ålder och lärdes upp av någon erfaren arbetare, ofta någon släkting.

Däremot hade man flera gruvhästar till hjälp för att dra de tunga vagnarna. Dessa arbetade största delen av sitt liv under jord, men hade några veckors semester för grönbete.

I gruvans tidiga historia tog man arbetskraft från Tyskland, där man hade större kunskap och erfarenhet av gruvdrift…

…stora delar av gruvan är idag vattenfylld och det är så vackert. Tyvärr ger inte mina foton rättvisa, det var svårt att få bra bilder nere i mörkret…

 

…djupt nere i gruvan finns också ett hotellrum!!! Ja det är sant! Man kan övernatta här för en större summa. I vår grupp under den guidade turen var ett par som skulle övernatta. Inget för mig, men säkert intressant!

Gruvan ägdes till 1887 av kronan, d v s kungen. Därefter olika ägare fram till 1962 i samband med nedläggningen, med ett avbrott mellan 1908 och 1940-talet. Idag äger Sala kommun ca 80 % och de resterande 20 % av privata aktieägare och företag. Idag används gruvan som museum.

Jag besökte fler trevlig platser i Sverige, men om det kommer inte nu. Kanske någon gång i framtiden!

Påsk

Om påskfirande i Wales kommer på lördag!

Trevlig början av påsken till er alla!

Detta inlägg publicerades i Föreningsliv, Min trädgård, Socialt, Sverige. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till DOKTOR- och APOTEKSBESÖK, MIN TRÄDGÅRD 27 MARS 2018 och SALA i SVERIGE

 1. åsa i åsele skriver:

  Intressant att läsa om Sala Silvergruva.
  Så fin service Ni har med gratis läkarbesök och gratis medicin, jag skulle tro det är bättre/säkrare med signerade recept där läkare skriver ut medicinen för hand till patienten.
  Skoj med en aktiv trädgårdsförening och härligt med färska ägg direkt från bonden.
  Glad Påsk ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Sala silvergruvar var så intressant och roligt att jämföra med kolgruvorna här i Wales.
   Trodde det funkade bra med recept i Sverige, där ser man.
   Jag gillar att köpa så många produkter som möjligt direkt från producenten.
   Glad Påsk till dej också!

 2. Tack för ett jättetrevligt inlägg! Jag tycker att det verkar som om ni är före i Wales! Det man inte tänker på i Sverige när man automatiserar och säkrar upp saker är att utrymmet för förtroendet människor emellan blir mindre, och sådant som förr byggde relationer mellan människor förvandlas till opersonliga transaktioner. Trist tycker jag. Din kamelia är sagolik! Ännu ser vi inte marken för all snö i norra Hälsingland, men värmen anländer idag på annat vis när mina föräldrar kommer från Malmö för att fira påsk med oss!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack!
   Du har så rätt i det du skriver om personliga relationer som försvinner, på gott och ont.
   Jag älskar min kamelia.
   Härligt med besök av familjen. Ha det så trevligt tillsammans!

 3. silvergruva låter intressant, jag betalade 100 kr för röntgen plus läkarbesök förra veckan, axeln mår inte bra, det blir sjukgymnast (efter 1100 kr är allt gratis i Sverige med, frikort), barn gratis upp till 18 år. Nu är det is och snö.

 4. Karin Eklund skriver:

  Ja, en riktigt härlig blandning! Ibland funderar jag på om vi som är så digitala verkligen ligger främst. Ibland känns det som att vi lurar oss själva. Tänk ändå, ni som ligger ”efter” har en nära kontakt med er läkare, allt verkar enklare och är dessutom gratis. Teknikaliteter fördyrar. Byråkratin runt allt detta digitala kostar också. Vete gudarna vem som ligger före. 🙂
  Denna kamelia, så ljuvlig så man kan gå i många bitar. Vilken lycka att kunna ha en sådan i sin trädgård. Här skulle den inte överleva.
  Tack för titten in i Sala Silvergruva. Mycket intressant. Nej, jag skulle inte heller prioritera att sova över där nere i underjorden. Inte för pengar i alla fall.
  God fortsättning på påskveckan!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Karin! Roligt att du gillar min blandning.
   Nej, svårt att bedöma, men tekniken kommer att vinna, tyvärr, det har den alltid gjort.
   Jag är verkligen så glad för min kamelia och var lite orolig att vintern tagit den, men jag hade tur.
   Sala silvergruva var så intressant, även om jag inte riktigt gillar att gå så långt ner i marken.
   God fortsättning till dig också!

 5. Ingrid skriver:

  Tänk att både läkarbesök, recept och medicin är gratis – där ligger Wales långt före Sverige!!
  Den där Kamelian är verkligen imponerande. Så vacker!
  Sala silvergruva är ännu en plats som jag inte besökt. Så tack för informationen och de fina bilderna därifrån.
  Ha en fin fortsättning på Stilla veckan!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, många tror nog att du skulle var tvärtom, billigt i Sverige och dyrt här där vi betalar så lite skatt.
   Älskar min kamelia och är så stolt över den.
   Hoppas du får uppleva silvergruva en dag, väl värt ett besök.
   Jag ska ta det lugnt de närmaste dagarna . Kram

 6. Märtha skriver:

  Gratis läkarbesök och gratis medicin – hoppsan. Jag var på ett kort besök på lungpolikliniken på sjukhuset för fyra veckor sedan, räkningen kom härom dagen, ca 37 euro. Blev utsparkad från rullorna, eftersom min astma är ”enkel”. Skall få 60% ersättning på medicinen, bara byråkratin har rullat, men vete katten hur lång tid det tar! Här finns många olika ”ersättningsgrader”.
  Man blir ju ”sjuk” av att se din utomhus- och Anitas inomhuskamelior! Här är det lång väntan på blomsterfröjd, -10 grader i natt, nu halvsol och ca -2, mitt på dagen i sommartiden… Hälsningar från en med en viss cellskräck…

  • Lena i Wales skriver:

   Trots att vi betalar så lite skatt här får vi en del, men en del saker funkar inte alls här heller.
   Vad kallt fortfarande burrrrr! Men snart är det nog vår hos dej också.
   Jag är så glad för min kamelia!

 7. Anja C. Hill skriver:

  Kul inlägg – som vanligt! Undrar faktiskt när din historiebok kommer? Du som är så historie-intresserad och -kunnig skriver väl snart en bok – eller kanske är den på G redan?
  Dessa fantastiska och roliga trädgårdsföreningar med utställningar och tillhörande showbord är ju så typiska för GB. Något likande kan jag bara se på GBG:s Botaniska. Själv håller jag på med något liknande fast i mycket mindre omfattning och bara för mig själv ;-)!
  Här i Göteborg finns varken läkartider/läkare eller gratis mediciner.
  Vad charmigt det låter med handskrivna recept. Du har säkert rätt i att här slutade man med sådant för kanske 10 år sedan.
  För egen del verkar det som om jag får försöka skaffa en läkartid i Estland. Där verkar finnas både läkare och läkartider…;-)
  Ha det supergott!
  /Anja

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar det blandade inlägget.
   Tack för din uppmuntran ang bokskrivande. Jag har mina tankar.
   Som du säjer, väldigt brittiskt med dessa föreningar och shower, kul tycker jag.
   Trots att vi betalar så lite skatt får vi detta, fast å andra siden finns det också många saker som absolut inte fungerar.
   Ha det bra!

 8. Tina skriver:

  Vilken söt vårbukett du fick till, borde få första pris!!! Glad Påsk på dig kära Lena!

 9. Anita skriver:

  Om du visste så glad jag blir att din kamelia klarade era köldknäppar. Så härligt att ha en blommande kamelia i trädgården. Och den där trädgårdsföreningen är jag avundsjuk på. Låter himla trevligt. Och jag tycker din bukett var jättefin och grattis till tredjeplatsen.
  Sala silvergruva har vi pratat om att besöka men det har aldrig blivit av. Måste nog bli ändring på det, i synnerhet efter ditt eminenta reportage.

  Önskar dig en skön påsk!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är också så glad för min kamelia!
   Den här lilla föreningen är verkligen trevlig och det händer en hel del roliga grejer.
   Det var jättekul att få pris, om än på låg nivå.
   Sala silvergruva är värt ett besök och inte så långt från dej heller.
   Ha det bra!

 10. Vacker liten vårbukett. Grattis till priset!
  Kamelian är så vacker, har bladen hållits så gröna och fina trots snön och kylan?
  Vilken upplevelse att få se Sala silvergruva, det låter obekant i mina öron.
  Trevlig påsk!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, priset gjorde mej faktiskt glad, trots att det kanske känns lite löjligt.
   Ja, kamelian har klarat vintern i år. Normalt sett är det inget alls problem, men vi har haft kallare och mer snö än vanligt i år, så jag är glad.
   Silvergruvan och omgivningen var verkligen intressant. Mycket väl värt ett besök.
   Glad påsk!

 11. Marina skriver:

  Visst är det fascinerande att det kan vara gratis läkarbesök och medicin trots att ni är så långt efter 😉 Tack för den trevliga turen i Salagruvan!

 12. GladiGrönt skriver:

  Din vårkopp hade jag röstat på! Önskar dig en fin påsk!

 13. Inger skriver:

  Hej Lena, fantastiskt att din kamelia klarat sig i snö och kyla.
  Åka ner i en gruva är ingenting för mig, hua.
  Glad Påsk!

  • Lena i Wales skriver:

   Kamelian brukar klara sig bra under vintern, men i år var det exceptionellt kallt och mycket snö, för att vara här. Jag är så glad att den klarade sig.
   Jag gillar egentligen heller inte att åka er i gruvor, men den här var okej.
   Glad Påsk!

 14. torrebloggen skriver:

  Oj vad många år sen man var till Sala silvergruva!
  Så kul att du hälsade på i min hemstad, synd bara att jag inte var hemma,
  hade varit så kul att träffats.
  Tänk vad tiden går fort, i morgon är det dags att resa hem och fira påsk med våra nära och kära igen. Ska bli jättekul att ses.
  Glad Påsk!

 15. Christina skriver:

  Det låter väldigt pittoreskt och trevligt att besöka lärare och apotek hos er. Hur är sjukvården? Här är det långa väntetider och lite sisådär med vården…

  Ha det fint! Och njut av påskhelgen! Hur firas den i Wales?
  Kram Christina

  • Lena i Wales skriver:

   Det är långa väntetider för vissa saker och många klagar. Ung samma som i Sverige, tror jag. Speciellt dåligt fungerar akutsjukvården här.
   Om vårt firande kommer på lördag!
   Glad Påsk!

 16. Ditte skriver:

  Vad roligt med ett besök i Sala silvergruva. Och att det nu blev av för dig. Jag har varit här flera gånger både när döttrarna var små och senare i livet och det kan ju bli lite olika beroende på vad man får se. Kul att du uppskattade besöket.
  Vad gäller läkarkostnader här så får man frikort när man betalat 1100 kr. Besöket kan innan kosta mellan 150 och 300 kr beroende på. Även på apotek kan man få frikort när man kommit upp i medicin för dryga 2000 kr.
  Men ett läkabesök i Wales känns ju väldigt personligt .

  Kul med trädgårdsföreningn. Och roligt att läsa mer om den och olika utställningar och aktiviteteter.

  Passar på att önska dig en Glad Påsk.

 17. miatankar skriver:

  Den läkaren har aldrig hört talas om elektronisk signering! Så smidigt för alla parter. Men att läkarbesök är gratis och även mediciner är fantastiskt. Om ni är inlagda på sjukhus, är det också gratis eller hur ser avgiften ut då?

  Grattis till tredjepriset! Vacker bukett.

  Det låter som att du kan rekommendera ett besök i Sala silvergruva! Får se om jag gör ett sådant någon gång, har aldrig besökt Sala över huvud taget. Har jag missat något?

  • Lena i Wales skriver:

   Kostar inget att ligga på sjukhus heller.
   Var jätteglad för priset, lite löjligt kanske, men kul!
   Själva staden är väl okej, men hade det inte varit för silvergruvan, kunde man vara utan den. Men gruvan är fantastisk.
   Glad påsk!

 18. skåningen skriver:

  Ha en bra helg!
  Kram!

 19. sockenvagenssota skriver:

  Wow så mycket info du lyckas få ner, för att inte tala om alla fina kort ❤ Gillar skarpt din symaskin som du piffar efter högtid! KRAM

 20. iamittilivet skriver:

  Gratis läkarbesök och medicin hör till det förgångna i Sverige. På 70-talet när vi byggde ut offentliga sektorn i rasande fart för lånade pengar – sån’t kommer alltid tillbaka och slår en i nacken. Elektroniska recept är kanon! De skrivs inte ut hur som helst eller utan besök (såvida man inte har ständig läkarkontakt som jag har med neurologen). Jag tycker Sverige är ett föredömme på den digitala sidan, men det finns en hel del kvar att göra. T ex borde det vara självklart att min journal kan tas fram i vilket läkardisktrikt som helst. Här i Grekland har man datorer, men sammankopplade? Nej, det är papper och papper och stämplar som gäller. Inte ett dugg effektivt hur många personliga kontakter man än måste ha. Då kan man längta till Sverige!

  • Lena i Wales skriver:

   Ni liksom Wales verkar ligga lite efter Sverige, på gott och ont.
   Tekniken finns för sammankoppling, men är säkert något laglig som gör det komplicerat.
   Ha en fin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s