PÅSK och 1:a APRIL

Påsken har börjat och igår var det Good Friday, vilket är en officiell helgdag här och idag är det lördag och imorgon Easter Sunday och på måndag Easter Monday, vilket också är en helgdag.

Här kommer lite om vårt påskfirande i Wales!

Pasg Hapus! Glad Påsk! Happy Easter!

 

I Wales och övriga UK firas påsk lite annorlunda än i Sverige…

…påskliljorna brukar redan vara överblommade till påsk, men i år är påsken tidig och våren sen, så i år stämmer det in bra. På engelska heter påskliljor daffodils och har alltså egentligen inget med påsk att göra i namnet…

 

…björkris med fjädrar har vi inte här, men en del har lite små dekorationer som att man hänger upp, lite färgade ägg lite här och där eller låter dem bara ligga framme. Lite små kycklingar finns också ibland. Men de flesta hem är inte speciellt dekorerade över påsken..

 

…jag har heller inte många dekorationer, men den gamla symaskinen ändras inför olika årstider och helger…

 

 

 

…istället för pappägg med godis i har vi chokladägg. Jag gillar ju allt godis så det här är inte helt fel!…

…cream eggs, fyllda chokladägg med folie runt. De kommer från den stora chokladfabriken Cadbury, UK:s motsvarighet till Marabou. De är otroligt populära och finns i de flesta hem under påsken…

…”äggen” kan också var i form av en påskhare och jag såg ett också i form av ett får.

Det förekommer att barn målar ägg, som i Sverige, men det mer och mer ovanligt. Ibland anordnas också äggjakt i trädgården…

…maten till påsk är inget speciellt, inte mer ägg, men kanske lamm eller kalkon. Kanske en fin tårta. Här har tårtor aldrig vispas grädde på toppen, utan alltid glasyr…

…simnel cake är också vanligt. En slags lätt fruktkaka med marsipan i och dekorerad med små marsipanbollar runt. Det ska vara antingen 11 eller 12 marsipanbollar som symboliserar de 12 apostlarna, minus Judas eller de 12 apostlarna, minus Judas och plus Jesus. Simnel cake är en medeltida tradition…

 

…eller lite dekorerade småkakor och…

 

…naturligtvis de goda Hot Cross Buns som kan intas i fåtöljen med en mugg te. Jag älskar dem! Vi har ju inte normalt vanliga svensk bullar, typ kanelbullar här. Men till påsk kommer dessa goda bullar med kryddor och sultaner i degen. Korset på toppen representerar Kristi korsfästning.

April Fool’s Day

Imorgon är det första april!

På samma sätt som i Sverige förekommer practical jokes, skämt och man luras här också och säjer sedan April Fool!

Några kända BBC skämt genom åren:

1957 visade BBC hur man skördade spagetti från träd i Schweiz. Detta hade nog inte fungerat idag, men på den tiden var ju inte spagetti så vanligt.

1965 kom BBC med nyheten att man nu kommit på ett sätt att inte bara sända bilder och röster genom TV, utan också lukter.

2008 visade BBC att man hittat en koloni av flygande pingviner på väg från Antarktis till Amazonas regnskog.

2014 visade ITV hönor som lade fyrkantiga ägg!

För mig är också 1 april en mycket speciell dag. För 33 år sedan födde jag min andra son. Ja, stackaren, han är född 1 april och fått höra många skämt om detta genom åren. Han är född två veckor för tidigt, så det beror inte på dålig planering. Grattis min son!

Önskar er en fortsatt trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Socialt. Bokmärk permalänken.

53 kommentarer till PÅSK och 1:a APRIL

 1. Steve skriver:

  Kul att få lite nya perspektiv på påskfirande. Fortsatt trevlig helg till dig oxå!

 2. Idag vaknade jag jättetidigt och bestämde mig för att läsa dom inlägg jag missat tidigare hos dig – vilket var mycket trevligt! 🙂
  Kul det här med hur man firar påsken. Jag – som annars gillar att dekorera och pynta – har endast några blå vippor på gräset i vardagsrummet i år. Tror att det var allt jobb innan påsk som gjorde att jag inte ens öppnade ”påsklådan” i garderoben, men vipporna (som jag är extremt rädd om nu när man inte ska ha sånt längre) förvarar jag i en påse i ett annat skåp så dom fick jag lätt fram. Men jag använde bara några få blå i år….. 🙂
  Vilken fantastiskt fin kamelia du har. Jag har beställt 4 olika från en grossist i Holland. Dom ska jag ha i växthuset under den kalla årstiden och på altanen i skugga under den varma. Eller så kanske jag planterar någon ute i skyddat läge…vi får se. 🙂 🙂
  Sala silvergruva har jag aldrig besökt, däremot så pratade Rolle och jag om den bara för någon vecka sen – så det var kul att läsa om den! 🙂 🙂 🙂
  KRAM och GOD FORTSÄTTNING på helgen/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Här är inte mycket påskpyntat, men kul med ett litet påskbord.
   Älskar min kamelia och är stolt över den.
   Hoppas ni får besöka den en dag, värt ett besök.
   Glad Påsk!

 3. Franska Fikon skriver:

  Glad påsk till dig! Mycket trevlig läsning om era påsktraditioner! Det är ju litet svårt att få ihop våra svenska äggätarvanor med fjädrar i ris och med Jesus på korset och påskharar med godis… Men så blandat verkar det ju vara hos er också. Ska försöka undvika att bli 1-aprillurad av mitt 12åriga barnbarn, han gillar att skoja!

 4. Karin Eklund skriver:

  Bra tajmning av påskliljorna att komma till rätt helg! Här finns inte tillstymmelse till en sådan ännu, snön ligger fortfarande på marken, fastän dagsmejan har börjat göra sitt och lite gräsplättar tittar fram. Tack för en trevligt berättande om påsktraditionerna hos dig.
  Grattis också till imorgon för andra sonen. Trettiotre år, en fin ålder!
  Ha det gott! Pasg Hapus!

 5. Märtha skriver:

  Jag pyntar inte till påsk. Men nu fälldes två björkar här för två veckor sen, så nu finns här björkris inne. Hittade lätta pappägg i ett skåp tillsammans med några pyttesmå kycklingar, så de får pryda riset. Här i Finland äter folk mignonägg. Alltsedan 1896 har godisfirman Fazer tillverkat dem. Helt naturliga äggskal som blåsts ut, ”tvättats” och fyllts med nougatchoklad. Helt fyllda, alltså. I många familjer är det en viktig tradition. Njaa, säger jag. Smaken tilltalar inte mig. Vi gnaver på en fårfiol (lammfiol snarare, köpt av en bekant farmare) och äter memma! Pasha har jag däremot inte ätit, en mer östlig/ortodox tradition. ”Buona pasqua” på italienska, och ”paska” på finska betyder – skit…. ”Hauskaa Pääsisäistä” säger man på finska.

 6. miatankar skriver:

  Så intressant och roligt att läsa om Wales påsktraditioner. Är inte långfredagen en ”speciell” dag hos er? Jag trodde den var det i alla kristna länder, våra allra flesta helgdagar är ju utifrån religionen. Fredagen, i går alltså, var kanske inte ens en helgdag i Wales!

  Glad fortsättning på påskhelgen!

  • Lena i Wales skriver:

   Långfredagen är ledig, men ingen speciell dag. Flera länder har inte ens helgdag på den för svenskar så heliga långfredagen. Som liten fick jag inte ens leka ute denna dag.
   Glad Påsk!

 7. GLAD PÅSK!
  Kul att få en inblick i påskfirandet i Wales! I morgon är det 1:a april då får man vara på sin vakt!

 8. Marina skriver:

  Glad påsk på dig också och ha en bra fortsatt helg så får vi se fram emot årets aprilskämt!

 9. Hyvää pääsiäistä! ❤️ vi förlovade oss den 1:a april för typ 36 år sedan…

 10. Marit Sønstebø skriver:

  God påske! Happy Easter!

 11. åsa i åsele skriver:

  Påsk som religiös högtid har nog mer eller mindre försvunnit ur folks medvetande, det är mer en chans till ledighet och förhoppningsvis sol å fint väder. Här i Norrland brukar Påsk betyda att vintern – snön – är på väg bort och våren är på G 🙂 Men vi har ofta snö och kyligt långt in i maj.
  Glad Påsk ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tänker inte heller så mycket på religion under helgen, men när jag var lite fick jag inte ens leka ute på långfredagen.
   Idag skiner solen här, de andra påskdagarna har det regnat och våren är verkligen här på riktigt.
   Tänk vad olika klimatet kan vara!
   Hoppas i alla fall att du får en fin fortsättning på påskhelgen!

 12. Åke Blomqvist skriver:

  Håller fullständigt med i Åsas text, mycket fint du pyntat och massor av godis som hör påsken till 🤗 Glad Påsk där i Wales och kul att se ditt firande 👍 Glad Påsk 🤗

 13. Den gamla symaskinen blir jag så fascinerad av, ser så mysigt ut! Nu fick jag en idé, jag borde kanske också ta in min och dekorera den inför olika högtider och helger. Jag som inte tycker om att sprida ut dekorationerna runt om i huset.☺

  • Lena i Wales skriver:

   Symaskinen är vacker, tycker jag och min saliga svärmor har använt den mycket. Hon gick aldrig över till elmaskin, fast hon gick bort bara för några år sedan.
   Jag använder bordet för dekoration av olika årstider och helger, gillar att ha det samlat.
   Glad Påsk!

 14. bia skriver:

  Happy Easter kära vän !
  Hoppas helgen blir bra hos er !
  kram

 15. Glad Påsk!
  Din son kan inte ha haft det lätt… 🙂
  Vad fint påskgodis – jag gillar inte godis (det enda jag inte gillar) i form av sega saker och tja ”lösgodis”. Men choklad är bättre – och guldägget från mars – vilken fining!

  Ha det gott så hörs vi!
  Kram,
  Lena
  http://www.postgardsromantik.blogspot.com

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, han har blivit skrattad åt många gånger i samband med hans födelsedatum, stackarn. Men idag är han glad när jag videoringde och grattade.
   De där chokladäggen är goda, väntar fotfarande på mitt för denna påsk!!! Jag vill ha det på påskafton, men mannen påstår att det är för tidigt i påsken, kan det varaå att han glömt köpa ett,hi,h!?!?!

 16. torrebloggen skriver:

  Så mycket gott & härliga aprilskämt!
  Glad Påsk!
  Kram!

 17. Ama de casa skriver:

  Stort GRATTIS till sonen 🙂
  Kul att se alla påskpryttlar där. Här i Spanien är ju Semana Santa – som du säkert vet – den största helgen på hela året. Man går verkligen all-in med processioner varje kväll eller som idag på morgonen.
  Ha en fin påskdag!

 18. Ingrid skriver:

  Så roligt att få läsa lite om påsksederna i Wales. Vi var faktiskt i London under en påsk för många år sedan, men där märkte man inte mycket av helgen.
  Ett år innan det fanns färgtv var det ett reportage i en nyhetssändning om att man kunde få färg på sin tv-apparat om man spände en nylonstrumpa över skärmen. Åke hävdade med bestämdhet att jag gick på det. ?!
  Grattis till dig och sonen!
  Kram, Ingrid

 19. Rosor och ruiner skriver:

  Grattis till sonen, inte är han ett aprilskämt inte! 😉

  Önskar dig en fortsatt fin påsk!
  Gunilla

 20. yfronten skriver:

  Vad mycket godsaker! Jag gillar Cadbury och skulle vilja prova cream eggs. Ikväll ska vi till min engelska svärmor på middag, men jag vet inte om hon har hittat på något påskigt. Fortsatt glad påsk!

 21. Anette skriver:

  Så mycket påskgodis 🙂
  Här har vi inte blivit lurade, har ni?
  Önskar dig ett glatt slut på påsken.

 22. Eva Trillian skriver:

  Kan sakna allt det chokladiga godiset – men det är nog tur att det inte finns i samma mängd här 😉
  Många tidningar här lade tydligen ner det där med april-skämt i år – för att inte bli en del av det som nu är ”fake news”. Håhåjaja … man kan tycka mycket om mycket 😉

  Glad påsk! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, choklad är gott och också jag fick ett ägg i år, men tur att jag inte fick flera!
   Har aldrig hört talas om att man brutit denna tradition med aprilskämt, ja, tiden är annorlunda nuförtiden!
   Ha det bra!

 23. Anita skriver:

  Älskar din gamla symaskin. Jag tror ni har mer påskpynt i affärerna än vad det är här. Jag pyntar ingenting till påsk. Tycker påsken är så kort så den är slut innan jag hunnit ta fram grejorna. Försöker ha lite vackra buketter istället. Man kan ju undra varför det heter påskliljor i Sverige. Och så har vi ju pingstliljor också.
  Några aprilskämt upplevde jag inte i år (vad jag vet 😉 ) Det brukar alltid finnas i vår lokaltidning men den kom ju inte ut då 1 april inföll på påskdagen.

  Ha en bra vecka! På onsdag väntar vi hit våren 🙂
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också min gamla symaskin. Den kommer från min saliga svärmor och hon använde den att sy många kläder på, hade aldrig någon elsymaskin.
   Ja pyntar inte heller mycket, men just på symaskinen gör jag i ordning lite olika för olika helger och årstider.
   Konstigt, det verkar som aprilskämten försvunnit i Sverige, en gammal tradition.
   Njut av den annalkande våren!

 24. veiken skriver:

  TACK! Så trevligt att läsa om hur man firar påsk hos er. Vi har inte firat påsk i år. 50 åringar och 23 åringar har kommit emellan, så vi har firat fast på ett annat sätt! 🙂

 25. Vad intressant att höra om era påsktraditioner och om aprilskämt som gjorts genom åren! Haha, skörda spaghetti från träd! Nästan ett skämt i klass med att man fick färg-tv om man trädde en nylonstrumpa över tv:n (om du kommer ihåg det skämtet).

  Stort grattis till din son! Förstår verkligen att första april är bra mycket annat än skämt för dig.

  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst är det kul med aprilskämt! Hörde från flera att de blir alltmer sällsynta i Sverige.
   Ja, för mej betyder 1 april något alldeles speciellt, bättre än julafton t o m!
   Ha det bra!

 26. Ditte skriver:

  Intressant att läsa om påsken i Wales och vad gäller maten så är det ju inte direkt så mycket speciellt här heller. Kansk elite mer ägg. Mne annars dte där ”gamla vanliga” som brukar vara till större helger.
  Jag gillar verkligen din symaskin och hur den ändrar sig efter vad som pågår.
  Kul läsning om skämten från BBC. är har det mer planat ut tycker jag.
  Och grattis i efetrskott till både dig och sonen.
  Ha det fortsatt bra!

  • Lena i Wales skriver:

   I Sverige äter vi ju mycket ägg över påsk, men godiset troligen lika mycket som här.
   Öskar också min symaskin som ändras efter årstiden och olika helger. Jag dekorerar inte överallt, men alltid min symaskin!
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s