WALES – PENARTH 1, en vacker liten kuststad och SPANIEN – blommor

Jag är kvar i Spanien och som vanligt blir det en blandning av Wales och Spanien, samt svaren på bildfrågorna i förra inlägget.

Det har varit en fantastisk vecka som passerat med besök av barnbarn. Nu är här förundrande tyst och lugnt igen, så nu blir det vila för mig för ett tag framöver. Saknar de små!

Penarth 1, en vacker liten kuststad

Detta inlägg är det första i en rad av inlägg från en lilla staden Penarth.

Penarth är en liten stad med ca 23 000 invånare. Beläget på en klippa vid havet strax utanför Wales huvudstad Cardiff. Idag nästan sammanbyggd med huvudstaden, men har ändå lyckats hålla kvar lite av småstadskänsla…

…under den victorianska eran var Penarth mycket populär som semesterort. Känd som ”The Garden by the Sea” och hade många besökare från The Midlands (området runt Birmingham) och The West Country (syd-västra England). Den var också populär som dagsutflykt från de walesiska gruvdalarna norr om Cardiff.

Som med så många av de brittiska badorterna kom nedgången på 1960-talet när billiga charterresor till Sydeuropa kom.

Idag är det många äldre som flyttar till havsstäder och ca 25% av fastboende i Penarth är pensionärer. Kommunikationerna till huvudstaden är väldigt bra med både tåg och buss.

Namnet Penarth kommer troligen från de walesiska orden pen, som betyder huvud, och arth, som betyder björn, så björnens huvud. Moderna forskare menar att det kommer från Pen-y-garth, garth betyder klippa, så klippans huvud. Vilket som är korrekt vet ingen med säkerhet.

 

Penarth är en trevlig liten stad med affärer, bostadshus, parker, kyrkor, teatrar m m. Här blir ett inledande lite axplock…

…The Library från 1905…

…The Turner House Gallery. Byggnaden stod klar 1888 och var uppkallad efter den kände konstnären J.M.W. Turner. Det donerades till staden av några rika köpmän inkl deras samling av verk av Turner. På 1920-talet övertog National Museum of Wales byggnaden och innehållet och fortsatte att hålla det öppet för allmänheten. I början av 2000-talet togs byggnaden över av välgörenhetsorganisationen Ffotogallery (ja, foto stavas med två ff på walesiska) som använde det för fotoutställningar. Idag innehåller de även andra utställningar…

…i det s k Paget Rooms från början av 1900-talet har många stora artister uppträtt, bland dem Tom Jones. Byggnaden har också använts som bio och under 2:a världskriget användes det som förråd för soldaters uniformer och övrig utstyrsel.

Idag ägs det av staden Penarth och används som teater, konserthall m m. Här finns också en ny satellitbaserad bio där man kan se bl a vissa föreställningar från London National Theater…

…i utkanten av centrum, mot havet, finns många vackra, stora, gamla hus på det som i folkmun kallas Millionaires’ Row. Idag är en del av dem ombyggda till lägenheter eller…

…äldreboenden med havsutsikt.

Fortsättning från Penarth kommer senare!

Spanien,blommor

Det är mycket som blommar här i Spanien nu.

Vädret har varit skiftande den sista veckan, regn- och soldagar.

 

Mimosan blommar…

 

…liksom ginsten och…

…längs vägarna och ödetomter växer vilda blommor i tusental…

 

…en vit lite präskragsliknande blomma och tistel och…

 

…vallmo…

 

…något rosenliknande buskar.

Tyvärr kan jag inte namnge alla dessa skönheter, så ni får nöja er med bilderna denna gång.

Svar på bilderna i förra inlägget

I förra inlägget visade jag många bilder från Spanien och in ibland dessa fanns några från Wales. En del var ganska tydlig, andra lurigare.

-Palm nr 2 växer i Wales. Ja, vi har mycket palmer längs kusten i Wales och de överlever det milda vinterklimatet där.

-Blommor nr 1 är en kamelia som växer i min walesiska trädgård.

-Innergård nr 2 finns i min hemstad Monmouth.

-Havet nr 4 är en fyr längsmed den walesiska kusten.

-Byggnad nr 2 är faktiskt från Wales, från den Italieninspirerade byn Portmeirion.

-Staty nr 3 är av en walesisk gruvarbetare.

-Vacker vy nr 4 är från kullarna i Wales.

-Matbild nr 6 är Fish and chips.

-Matbild nr 8 är delar av en Welsh Breakfast.

Ha det bra och nytt inlägg kommer som vanligt på lördag!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till WALES – PENARTH 1, en vacker liten kuststad och SPANIEN – blommor

 1. Anne-Marie skriver:

  Tänk så många trivsamma städer och orter det finns i Wales och övriga UK.
  Det där äldreboendet såg ju väldigt fint ut!
  Många söta och fina blommor hos dig nu.
  Här har det börjat slå ut men det har varit rätt kyligt den senaste tiden.
  Jag fick ta en paus från bloggvärlden 2-3 veckor pga tokiga revisorer. Skrev precis om det på min blogg.
  Ha det gott!

 2. åsa i åsele skriver:

  Blommigt och somrigt 🙂

 3. Märtha skriver:

  MIn tippning var att sjutton av bilderna var från Wales! Mängdfel, men sju av bilderna var faktiskt rätt! Sju rätt och tio fel, så… Denna småruskiga dag (trots +7,4 nu, kl 9.40) skulle jag gärna ha sol och blommor omkring mig! Ser en hel del snö i trädgården genom fönstret. Njut av din långa blomsäsong!

 4. Åke skriver:

  Så vackert!!! Vilken plats 👌 Härlig bildkavalkad du bjuder oss på 🤗

 5. bia skriver:

  Lär dröja innan det ser ut så där hos oss….snön försvinner inte i veckan !! Det tinar på bra här nu men det är bara fläckvis och på vägarna som det är snöfritt…och inne i stan förstås !…men det är ganska varmt…men stor skillnad mot för södra delarna av landet där det blir sommarvärme i dagarna…lite orättvist tycker jag nog det är ;))
  Ha en fin vecka…nu ska jag snart till frissan (skönt)
  Kram

 6. Franska Fikon skriver:

  Hej! Missade bilderna och dina frågor förra gången. Synd. Men denna gång kan jag svara att de rosenliknande blommorna heter cist-ros (skriver det så man förstår) och är mitt franska landskaps egen blomma. Den kan se ut på hur många sätt som helst, som en låg prästkrage men en blomma i toppen, som en pensé, låg och buskig men med 10 blommor överst eller som en Ölandstok dvs en halvbuske med litet förvedade stjälkar och en massa små blommor. Dessa finns i alla färger från vitt, ljusgult, blektrosa till mörkt rosa. Blommorna är spröda och pappersliknande som vallmo. Gillar sol, torka och värme. Ha en fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för hjälpen med blomman!
   Ha det bra!

  • Vad bra, nu fick jag också svar på det! De blommar som (ölands-)tokar utmed bergssidorna här, det syntes tydligt när vi åkte linbanan upp till bergtoppen bakom mig. De heter tydligen klippros också och det passar verkligen. Wikipedia säger att på spanska kallas den för jaguarzo eller estepa (bland annat för det var en hel radda med namn på den).

   Tack för den franska hjälpen! Den kallas förresten för jara de Montpellier också. 🙂

 7. Marit Sønstebø skriver:

  Vakre blomster! Ja, det er så koselig å ha barnebarn på besøk, men en savner de når de ikke er der. De er jo så søte.
  Ha en fin dag!

 8. Det var en synnerligen vacker liten kuststad, tack för rundvandringen!

 9. skåningen skriver:

  Det finns mycket vackert i vår Herres hage!
  Ha en bra dag !
  Kram!

 10. sockenvagenssota skriver:

  Som alltid lärorika, informativa och fina inlägg! Älskar kuststäder, har en romantisk bild av dem som troligtvis kommer från brittiska deckare… Ha en fin vecka!

 11. Ingrid skriver:

  Vårblomningen är lika fin överallt tycks det.
  Kram, Ingrid

 12. Ditte skriver:

  Alltid trevligt att läsa och få veta mer om Wales och din trakt där. Är säke rpå att jag skulle tycka om ett besök i Penarth. Är förtjust i små och charmiga städer.
  Härligt med blomstren i Spanien och snart kan även jag ta del av dem.
  Ha det fortsatt bra.

 13. Tycks vara en förtjusande kuststad! Kul att så många pensionärer trivs där.
  Så ljuvligt att mimosan blommar! Doften kan vara bedövande men det står jag ut med!
  Ha det gott i Spanien!

 14. Titti skriver:

  Jag får nog ta semester i ett år och bara åka runt och besöka alla fina städer och byar…när jag blir rik 🙂 Härliga bilder och att kika in till dig är som att resa en stund!
  Ja vi får väl hålla utkik efter varandra på Chelsea! Det ska bli såååå roligt att besöka mässan igen och ja bara komma till London igen, längtar…
  Kram från Titti

 15. wiolettan skriver:

  Så intressant och lärorikt. Roligt att få följa med dig och uppleva dessa städer som jag aldrig annars skulle ha få se. Fast, man ska ju faktiskt aldrig säga aldrig, men troligen då.
  Verkligen mycket som blommar i Spanien. Våren har tydligen kommit längre hos dig.
  Fortsatt trevlig dag och ha det fint.
  Varm kram!

  • Lena i Wales skriver:

   En dag kanske du står i lilla Penarth och tittar ut över havet, om inte i verkligheten så kanske i drömmen.
   Härlig tid, våren i Spanien.
   Önskar dej en fin dag också!

 16. Veiken skriver:

  Spanien ligger lite före oss i värme och vår, milt uttryckt! 🙂
  NI har så många mysiga byar och förstäder i Wales. Gillas! 🙂

 17. Vad härligt det måste vara att uppleva kontrasterna mellan Wales och Spanien. Tack för alla fina bilder och beskrivningar!

 18. Tänk så många fina små städer det finns överallt och alla har sin historia, de allra flesta som byborna är stolta över.

  Ja, det är mycket som blommar nu, särskilt den falska mimosan, det är akasior som blommar med gula små bollar på dina bilder. Det finns hundratals olika men jag tror det är tårakasia. Man ser det på bladen då akasian har pilformade medan mimosan har små tunna skira löv. Dessutom så är dessa doftlösa medan mimosan ju kan vara nog så överväldigande.
  Den söta vita med gult i mitten undrar jag också vad det är, mamma och jag plockade utmed vägkanten till en liten söt påskbukett. Den lila intill är en tistel, va? De har så vackra blommor!

  Fy vilket tråkigt väder det är i dag men det gör inte så mycket, sitter fast vid datorn ändå … Behövde ta en paus och kom på att det var länge sedan jag skrev hos dig även om jag läser.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för all hjälpen med växterna! Vad du kan!
   Ja, igår var det inte kul väder. Vi var uppe i bergen mellan Marbella och Malaga, inte riktigt bra dag för detta, bara 12 grader däruppe, men idag är det härligt igen!

 19. Pingback: WALES – JAG KOM TILL HAVET, COCKTAIL PARTY, LÄNGS FLODEN WYE och MIN TRÄDGÅRD | Lena i Wales och Spanien

 20. Pingback: WALES – FÖDELSEDAGSKALAS vid HAVET och POSITIVT COVIDLÄGE I WALES | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s