WALES – Llandovery och SPANIEN – Don Quijote, Cervantes och restaurangbesök

Ja, fortfarande kvar i Spanien ett litet tag till. Idag från både Wales och Spanien.

Wales – Llandovery (repris)

DSCN6371

Llandovery är en liten walesisk marknadsstad med ca 2 000 invånare i mellersta Wales.

Redan på romartiden (strax efter Kristi födelse) fanns strax norr om dagens stad ett fort…

Photo3035

…Llandovery Castle började byggas i början av 1100-talet av normanderna. Redan efter några år blev det attackerat av walesarna. Under de nästkommande åren kom det omväxlande i händerna av normanderna och walesarna, men 1277 kom det i engelsmännens händer, men 1282 lyckades det intas för ett kort tag av Llywelyn ap Gruffudd. Redan på 1300-talet förstördes det och kom aldrig att byggas upp igen…

Photo3025

…staty av Llywelyn ap Gruffydd.

Ap betyder son av och motsvaras av Mac i Skottland, O`i Irland och son i vanliga svenska efternamn. Idag finns nästan inga ap-namn kvar i Wales.

Llywelyn levde ca 1341-1401 och var en rik landägare som avrättades i Llandovery av Henry IV av England som straff för att han stöttat walesarna i deras uppror mot engelsmännen.

Länge var han ganska okänd, även i sitt hemtrakt, men har nu blivit firad som ”Welsh Braveheart”, (Bravehart var William Wallace från Skottland, frihetskämpe mot engelsmännen och filmatiserad med Mel Gibson i huvudrollen).

Man vet egentligen inte så mycket om honom och mycket som man tror sig veta är säkert också det myter, som med William Wallace. Vad man vet om hans hjältedåd är att han inför engelsmännen låtsades vara dess allierade och lovade visa dem vägen till walesarnas gömställe men istället förde dem åt andra hållet. En hyvens kill! Beror dock vilken sida man står på, hjälte eller förrädare. Det var för denna handling han avrättades av engelske kungen…

Photo3026

…statyn av honom sattes upp år 2001. Den är nästan 5 m hög och av rostfritt stål. Hjälmen är tom, utan huvud. Den symboliserar Llewelyns natur och bråda död där han fick huvudet kapat. Den är riktad mot den plats där han lär ha blivit avrättad 600 år tidigare…

Photo3029

…statyn Drover (boskapsdrivare). Efter att fästningen förstörts gick det utför ekonomiskt för staden, men den kom igen sig när leden för boskapsdrivare började gå genom staden mot London och till minne av detta står denna staty…

Photo3034

…krigsmonument står inne i centrum av staden, finns liknande i varje stad eller större ort i UK. På framsidan står namnen på de fallna från staden under 1:a världskriget och på baksidan namnen på de fallna under 2:a världskriget.

Spanien – Don Quijote, en roman och ett restaurangbesök

Restaurang Don Quijote

Förra helgen var vi bjudna på en väns födelsedagskalas på restaurang Don Quijote. En mycket trevlig och välrenommerad restaurang i byn bredvid vår by. Första gången våra brittiska vänner tog oss dit, sa de att vi skulle åka till en restaurang med namnet Dån Kiijote, min man visste direkt var den låg, medan jag inte hade en aning. Min man förklarade ungefär var den låg, men jag kunde inte minnas någon restaurang med namnet Dån Kiijote. Först när jag kom dit förstod jag att det var det engelska uttalet av Don Quijote som rörde runt det i hjärnan på mig, ha,ha!..

…det blev en mycket trevlig kväll i goda vänners lag…

…vi valde alla lite olika mat. För mig blev det Gambas Pil Pil, räkor i olja med vitlök och chili, en het rätt, både vad gäller kryddor och värme…

…jag äter inte ofta kött, men revben är en av mina favoriter, så det fick det bli…

…efter denna enorma portion av varmrätt, blev det bara lite glass för mig. Men det blev ingen rolig bild av den, så jag visar istället vad födelsedagsbarnet, som jag hade till bordet, åt, flamberad Crepes Suzette. Mycket gott, sa han…

…som är brukligt i Spanien när notan kommer så kommer också några karaffer med likör som restaurangen bjuder på. Denna gången var det en mycket god kolalikör, nam,nam!

Efter dessa kulinariska frestelser så blir det lite litteratur.

Miguel Cervantes och Don Quijote

Miguel Cervantes, Spaniens nationalskald levde 1547 till 1616. Därmed var han också samtida med den store William Shakespeare i England. De dog samma år, till och med på samma dag, den 23 april 1616…

…Cervantes mest kända verk är Don Quijote. En roman som handlar om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans väpnare Sancho Panza. Romanen är en parodi på samtidens populära riddarromaner.

Huvudpersonen, Don Quijote, är en fattig adelsman som förläser sig på riddarromaner och sedan drar ut i världen för att upprätthålla romanernas ideal. Han ser inte världen som den är, utan rider iväg med målet att visa prov på ridderlighet så han kan vinna sin älskades kärlek.

Den mest kända episoden i romanen är när Don Quijote slåss mot väderkvarnar som han tror är jättar.

Romanen anses som ett av de stora klassiska mästerverken och har filmatiserats många gånger.

Vill önska er en trevlig helg och sök mig gärna på Instagram : lena_i_wales

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia, Mat och dryck, Spanien. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till WALES – Llandovery och SPANIEN – Don Quijote, Cervantes och restaurangbesök

 1. Ingrid skriver:

  Vilken trevlig födelsedagsmiddag hos ”Dån Kiijote”!
  Hoppas att du får en skön helg! Här skiner solen, men det är bara 10 grader och blåser isande kalla vindar från havet. som tur är har jag lä på min uteplats, så där ska jag parkera med ett korsord en stund nu på förmiddagen.
  Kram, Ingrid

 2. Ditte skriver:

  Alltid trevligt att läsa om Wales och jag blir varje gång förundrad över allt som finns där.
  Trevligt med att fira födelsedag tillsammans med vänner och Don Quijote. Har läst boken…
  Räkor pil-pil tycker jag också mycket om men jag hoppar revbenen . Men maken tar dem gärna. Fullt förståligt att du inte orkade så mycket dessert.
  Önskar dig fortsatt fina dagar i Spanien.

 3. Marit skriver:

  Jeg er så glad i historie, og både walisisk og engelsk historie liker jeg veldig godt.
  Don Quijote har jeg lest mange ganger.
  God helg!

 4. det finns en fin nyöversättning av Don Quijote av Edvard Lidforss.

 5. Karin Eklund skriver:

  Tredje gången gillt?
  Nu har jag försökt få iväg en kommentar två gånger innan den här men inte lyckats av någon outgrundlig anledning. Men jag är lite grann som den envisa Don Quijote, jag ger mig inte och är själv som en väderkvarn.
  Gambi Pil Pil skulle jag också ha ätit och revbensspjäll är inte helt fel det heller. Jag förstår att du inte orkade äta mycket glass efteråt.
  En skön söndag önskar jag dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har också haft en del svårigheter med att få iväg kommentarer, men trodde att det berodde på att jag har en ny dator.
   Bra, slåss mot det stora!
   Det var en mycket trevlig och god middag.

 6. Karin Eklund skriver:

  Nu lyckades det, hurraa! Jag fick inte med allt jag ville säga, så jag gör ett nytt försök igen nu när jag har kommit igång ordentligt haha….
  Statyn av Llewelyn utan huvud är spännande, dramatisk och smått spöklig. Den triggar igång min fantasi. Jag tycker om statyer som berättar historien bakom på ett levande sätt, trots att den här är utan huvud.
  Så nu fick jag in det här också, förhoppningsvis. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Bra att du inte ger dej!
   Den är så vacker, men på samma gång som du säjer spöklik. Jag gillar den verkligen.
   Önskar dej en skön söndag och beundrar ditt tålamod!

 7. Märtha skriver:

  Brrr… här är råkallt idag, både inne och ute… Äh, luftvärmepumpen har stannat! Det där med uttal är alltid intressant. När t.ex. svenskar försöker uttala finska ändrar de hela sin röst, likaså när vi svensktalande försöker tala norska. Och så tror vi också att italienska skall uttalas med lite speciell röst… Det går tyvärr inte att ge några bra exempel i skrift… Förutom när en elev kom hem från USA och tyckte att vi i psykologin också borde ta upp ”Carl Janng” (Uttalat som young) – vi hade just då faktiskt behandlat CG Jung, som ju var tyskspråkig… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   L[ter inte härligt med kyla, hoppas det blir bättre imorgon och att ni får en värmepump lagad.
   Kul liten historia från dej. Inte är det lätt det där med uttal och ibland kan det bli riktigt galet.

 8. åsa i åsele skriver:

  Intressant att läsa om Wales, en riktig historielektion 🙂

 9. Steel city anna skriver:

  Blir sugen på all mat och på kolalikören 🙂

 10. Spännande statyer i Wales. Maten och dryckerna ser väldigt goda ut.
  Trevlig fortsättning!

 11. Anne-Marie skriver:

  Låter som en trevlig middag på restaurangen.
  Don Quijote hör väl till en av klassikerna. Läste den för länge sedan.
  Ja, de där väderkvarnarna kan inte ha varit det lättaste att slåss emot. 🙂
  Ha det bra!

 12. Intressant med alla dessa små Walesiska städer! Det tycks fonnas hur många som helst.
  Ett restaurangbesök som heter duga! Kul att bli bjudan på något sådant!
  Ha det gott i Spanien! Här har vårvärmen tagit paus. Här är det kyligt, mulet och blåsigt och vi väntar regn under kvällen.

  • Lena i Wales skriver:

   UK är så tätbefolkat jämfört med Sverige, så här finns så mycket mer och fler människor, så annorlunda mot Sverige.
   Det var en mycket trevlig till ställning och vi hade både roligt och åt god mat.
   Våren kommer tillbaka ska du se!

 13. Heléna skriver:

  Intressant information och fina bilder. Roligt att läsa när man har sett Braveheart med Mel Gibson. Maten ser verkligen fantastiskt god ut! Kram ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s