WALES – PENARTH 2, HAMNEN, lite SPANIEN och BUKVY

Idag lämnar jag Spanien för att åka hem till Wales. En tidig flight men det betyder också tidigt hemma i Wales. Flyget Màlaga –  Cardiff tar knappt 2 timmar, så det är okej.

Penarth 2

Här kan du läsa om Penarth 1!

Olika fynd visar att folk bott i och runt Penarth i minst 5 000 år. Marken har ägts av bl a Augustinerorden och av The Earl of Plymouth.

Fortfarande i början av 1800-talet var Penarth en liten jordbruks- och fiskeby med ca 300 invånare. Så småningom byggdes fler hus och nya gator med radhus.

I mitten av 1800-talet ökade invånarantalet kraftigt. År 1881 bodde här drygt 6 000 personer och år 1901 var siffran drygt 14 000…

…denna snabba ökning berodde delvis på tillkomsten av järnvägen som fortfarande är av betydelse för staden. Den gamla järnvägsstationen revs och har ersatts med en nyare byggnad…

…det gamla Railway Hotel är inte längre hotell, utan en pub…

…mitt emot stationen låg Landsdowne Hotel, byggt på 1880-talet. Idag innehåller delar av byggnaden boutiquehotellet Glendale.

Pearth Docks

Penarths hamn planerades 1859 och kom att öppnas 1865. Det mesta som skeppades ut härifrån var kol från gruvdalarna norr om staden och det var också därifrån rikedomen kom.

Byggandet av hamnen gjordes av 1 200 arbetar, främst från Irland. Den kom att bli en stor konkurrent till Cardiffs hamn.

När hamnen var färdig startades en ångbåtsdriven kedjefärja till hamnen. Tidigare hade man roddbåtar. Färjan fungerade inte vid lågvatten eller vid dåligt väder, så en tunnel byggdes istället. Denna blev klar 1900. Det kostade 1 penny att passera, men polis och brevbärare fick passera gratis. I samband med gångtunneln installerades också gas- och elledningar. Tunneln stängdes 1936, men återöppnades som skyddsrum under 2:a världskriget. Tunneln finns fortfarande kvar, men ingången är igenmurad.

Som störst var hamnen 1913 då man exporterade 4,5 miljoner ton / år.

1936 tvingades man stänga p g a ekonomiska skäl. Under 2:a världskriget öppnades en igen för att slutligen stängas 1962…

…idag kallas området Penarth Portway Marina och är fritidshamn och bostadsområde.

Tullhuset

Tullhuset byggdes 1730 som hem och huvudsäte för den kände smugglaren Edward Edwards. Fast det var betydligt mindre då. 1865 byggdes det om till det nuvarande utseendet och blev Custom House (tullhus) och hamnkontor.

Idag är det k-märkt och innehåller 2 restauranger.

Bredvid tullhuset(till vänster på bilden) ligger Mariane Building, f d hotel. Det har varit tomt i ca 30 år och förfallet blir bara större och större. Ständigt finns planer för renovering, men ännu har inget hänt, tyvärr. Kanske blir det ett hotell igen?!

Barrage

Hamnen var tidigare beroende av tidvattnet, men genom byggandet av Cardiff Bay Barrage, en fördämning som gör att Cardiff Bay och Penarth hamn blir som ett innanhav, är nu vattenhöjden jämn och avbalkad med en vall med slussar. Innanför slussarna går numera utflyktsbåtar och fritidsbåtar.

Uppe på fördämningen går en väg som man kan cykla och gå på, men inte öppen för vanlig biltrafik…

…här finns kontrolltorn och…

…flera slussar.

Fortsättning från Penarth kommer senare!

Spanien

Eftersom jag lämnar Spanien idag blir det bara lite härifrån.

En gammal yrkesskada som reseledare och guide under många år är att spana in turistbussar. Sjukt? Ja, verkligen, men sant!!!

Denna buss såg jag bunkra upp drycker av olika styrka utanför Lidl i min by. Den kallas det rullande hotellet och kommer från Tyskland. De har 17 bussar som åker över hela Europa och denna tur var 2 veckor runt i Andalucía. Så här såg jag en av bussarna….

…i Skottland för några år sedan. Ja, det är verkligen ett rullande hotell. I bussens släp finns sovkabiner. Skulle jag vilja var reseledare för denna buss? Nej, tack! Men det jag tänker på en mer är; tänk att köra denna buss med detta enorma släp på vägarna, speciellt på de smala vägarna i Skottland! Min älskade skottske chaufför som jag åkt runt i Skottland med många år, tyckte att det skulle vara jättekul, äntligen en utmaning!

Bukvy

 

Min nya handväska! Ja, men inte bara handväska. Den har flera funktioner och kan också bl a användas som dokumentväska och som ryggsäck. Helt fantastisk!

 

Inte bara praktisk, dessutom väldigt snygg! Jag har också upptäckt hur svårt det är att ta bilder av handväskor, vilket jag ju inte alls är van vid. Därför ger bilderna inte 100%-ig rättvisa.

Här kan du gå in på deras officiella web sida och se bättre bilder och också få reda på alla funktioner : Bukvy

Detta inlägget är INTE sponsrat av fabrikanten. Men för mig betyder denna väska extra mycket eftersom det är min kära svärdotter och hennes väninna som står för designen och de som också driver företaget.

Ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till WALES – PENARTH 2, HAMNEN, lite SPANIEN och BUKVY

 1. Märtha skriver:

  Hoppsan, jag är först i raden…. Har pippi på väskor, måste alltid behärska mig när jag ser en snygg sådan. Nu är blått inte min färg, så… I alla fall köpte jag en snygg väska på Salamanca market i Hobart, och den fyller den viktiga funktionen A4, som jag säger. Borde jag göra ett inlägg ”mina väskor”… Begäret har minskat med åren, och ingen skolväska behövs ju mera. #### Intressant och aningen lessamt med alla dessa städer som haft en guldrusch och sen sakta förtvinar. Det fd hotellet på bilden såg gapande ödsligt ut. Nu skall jag klicka fram en karta och studera vidare… Nu får du uppleva försommar och sommar på nytt, antar jag…

  • Lena i Wales skriver:

   Skulle vara roligt om du gjorde ett inlägg om dina väskor! De kanske har lite olika historier bakom också?
   Ja, mycket händer över åren och saker och ting förändras snabbt, både till det goda och till det onda.
   Ha det bra!

 2. Franska Fikon skriver:

  Men himlans – vi har varit mycket på vägarna genom Europa men aldrig sett denna hotellbuss. Skulle jag vilja åka med den? Njaä, tror inte det…. Tänker på Kalle Anka och hans husvagn – släpet verkar ju otroligt tungt och svårmanövrerat. Man sover då såklart i instickskojer. Jaja, det kostar kanske inte så mycket och så blir man forslad även på natten. Häftigt!

 3. Anita skriver:

  Hej Lena!

  Nu är du väl på väg hem eller kanske redan hemma. Snygg väska och praktisk. Men det rullande hotellet. Klaustrofobi tänker jag, det ser trångt ut. Och som du säger, att köra den bussen med släp på vägarna i UK skulle nog vara en utmaning.

  En en fortsatt skön vecka hemma i Wales!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Har bara varit hemma en liten stund, inte ens packat upp ännu.
   För 10 minuter sedan var här soligt, för 2 minuter sedan sol och nu regnar det. Känner mig verkligen som jag är tillbaka hemma i Wales.
   Jag har också klaustrofobi, så vet vad du talar om.
   Oj, precis nu kom solen tillbaka, snabba kast här,hi,hi!

 4. torrebloggen skriver:

  Åh vad härligt med en flygtid på bara 2 timmar, vi har ju det dubbla ner till Torre.
  Intressant med det rullande hotellet, första gången jag har sett något liknande.
  Måste ju bli väldigt varmt och instängt, speciellt högst upp, tänk att ligga där uppe och sova.
  Ha det så bra!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det tar inte så lång tid för oss, men jag skulle ha skrivit 2 och en halv timma, men missade halvtimman, men bra ändå.
   De rullande hotellen är inte så vanliga, men visst är de spännande, men jag skulle inte vilja bo i dem!
   Ha det bra!

 5. Marina skriver:

  Rullande hotell – vilken grej!!

 6. åsa i åsele skriver:

  Rullande hotell… tack, men nej tack 😉 fy så otäckt på smala slingrande vägar… jag som är galet åkrädd å dessutom lätt blir åksjuk hade aldrig valt att färdas i sådant fordon.

 7. skulle inte vilja åka med den bussen i Skottland…..

 8. Anne-Marie skriver:

  Vilka bussar! Skulle nog känna mig litet nervös på smalare vägar att åka med en sådan. 🙂 Du kan säkert mycket om olika slags bussar pga ditt jobb.
  Vilken snygg väska! Och den verkar praktiskt också.
  Ha det bra!

 9. Titti skriver:

  Härligt att komma hem 🙂 Du har då det bästa av två världar hi hi…
  Snygg väska också! Jag älskar praktiska väskor så bra tips!
  Ha nu en skön vårhelg.
  Kram från Titti

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen de bästa av två världar, egentligen tre med Sverige inkluderat.
   Jag trivs väldigt bra med väskan, både snygg och praktisk.
   Fredagen har varit toppen, nu hoppas jag på en fin lördag och söndag.

 10. Pingback: WALES – JAG KOM TILL HAVET, COCKTAIL PARTY, LÄNGS FLODEN WYE och MIN TRÄDGÅRD | Lena i Wales och Spanien

 11. Pingback: WALES – FÖDELSEDAGSKALAS vid HAVET och POSITIVT COVIDLÄGE I WALES | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s