WALES – MIN TRÄDGÅRD slutet av april 2018, ÅTERVINNING, POTHOLE och MIN SYMASKIN

Då var jag tillbaka hemma i ”Pothole Land”, d v s Wales!

Vad menar jag då med pothole land? Den bästa översättningen på pothole som jag hittade var väggrop, alltså dessa hål som vi har i Sverige när tjälen försvinner. Dessa typ av hål har vi i massor på våra vägar och värre blev det efter den, efter våra förhållanden, kalla vintern.

Här guppar vi fram på vägarna, över små som stora hål, på motorvägar och småvägar. Trots att vi inte har tjäle.

Det har tagits upp i pressen mycket och det har förekommit många olyckor p g a av dessa. Speciellt bland cyklister, som vi som tur är i detta fall, har få av, men ändå. Det har t o m förekommit dödsolyckor när man cyklat in i ett hål och åkt med huvudet före i marken. Tragiskt! Flera människor har brutit benen i samband med att ha åkt av cykeln i dessa hål.

Hålen har också gjort att många bilister ser ut som de druckit när de kör, vinglar fram på vägen för att undvika dessa hål. Det slår till rejält i bilen när man åker över dem.

Varför görs så lite åt detta? Enkelt svar; finns inte pengar för det. Som jag så ofta säjer, betalar man lite i skatt får man också ut lite. Sedan är frågan vad som är lite och vad som är mycket skatt. Kanske vi betalar för lite här och för mycket i Sverige, ”landet lagom”.

Min trädgård 27 april 2018

 

Min älskad stora kameliabuske, ca 2 m hög, blommade fortfarande med ett 100-tal blommor, fast de är på upphällning nu.

Jag kom från ett vår-sommarlikt Spanien till ett vårlikt Wales i onsdags. Under mina första timmar hemma hade jag sol, moln och regn om vartannat. Det kunde skifta på bara några minuter, typiskt aprilväder här. Igår regnade det i stort sett hela dagen…

…några av de små rhododendronen blommar…

…gräsmattan är grön, men det är den ju här året runt, om vi inte har snö. En del träd har börjat grönska och några är fortfarande på gång. Grannens fruktträd blommar vackert…

 

…vårt prydnadsträd blommar också, men inte med många blommor p g a att vi har beskurit det kraftigt…

…under trädet finns fortfarande många primroses kvar och inte bara där utan överallt i trädgården, mer än något annat år…

…i rabatten vid muren framför huset blommar det för fullt…

 

…massor av aubretia och några pärlhyacinter och ännu fler primroses…

 

…för två år sedan planterade vi en till kamelia. De tar tid att växa till sig. Busken är inte högre än ca 30 cm nu, men fick två blommor i år, vilket gjorde mig så glad.

Recycling – återvinning

Precis som i många länder talas det här mycket om återvinning, men vi ligger långt efter här jämfört med Sverige, tror jag.

Först för ett par år sedan började vi betala för plastpåsar i affärerna här. Först kom lagen i Wales och efter några år också till England.

Vad debatten gäller nu är alla plastförpackningar, om de kan återvinnas eller inte o s v. Kanske lite sent påtänkt, men bra att det tas upp till slut. Vi har väldigt mycket plastförpackningar här. Dels p g a att vi har plastflaskor för mjölk och mjölk används mycket, inte för att dricka ur glas, men i kaffe och te. Yoghurt är också i plastförpackningar. Samt inplastade gurkor, kött, ost o s v. Samma som i Sverige, tror jag.

Vi sorterar sopor här också. Det är lite olika system i olika kommuner i Wales. Hos mig har vi två olika plastsäckar, en lila för flaskor, burkar och plast och en orange för papper. Man kan också sortera kompost i en låda. Allt detta hämtas varje vecka utanför tomten. Varannan vecka hämtas vanligt hushållsavfall. Här kan du läsa mer om Återvinning och sopor i Wales.

Min symaskin

Min symaskin börjar bli en liten följetong här på bloggen. Den ser olika ut beroende på säsong och olika helger…

…när jag var på väg hem i onsdags stannade jag för lite matinköp. En bukett tulpaner går bara inte att motstå för en svenska, så typiskt svenskt…

…min svenska van trogen var jag också ute i trädgården och på stigen bakom huset och plockade lite blommor.

Här är det generellt inte många som har levande blommor i vaser inne, förutom i samband med bemärkelsedagar då det är vanligt med fina buketter. Inte heller många som tar in blommor från trädgården och sätter i vaser. Vilda blommor får man ju egentligen inte plocka p g a att vi inte har allemansrätt, så det finns en traditionell förklaring till detta.

Blev det för mycket kritik? Kanske, men det är mycket underliga saker här, enligt en svenska.

Önskar er en trevlig vårhelg!

Detta inlägg publicerades i Min trädgård, Socialt. Bokmärk permalänken.

45 kommentarer till WALES – MIN TRÄDGÅRD slutet av april 2018, ÅTERVINNING, POTHOLE och MIN SYMASKIN

 1. Marit skriver:

  Fantastisk camellia! Jeg må ha mine i kjelleren om vinteren, men nå blomstrer de etter at jeg har tatt de opp i drivhuset.

  God helg!

 2. Fin trädgård du har!

 3. Märtha skriver:

  Kamelia… Jag nöjer mig med att titta på dem, försöker inte odla! Snödroppar, vitsippor, blåsippor och tibast blommar här, men resten är sådär lagom lagombrungråttbeige… Plaståtervinning är också ”het potatis” här, det finns insamlingskärl för förpackningsplast, men de är alltför få. Övrigt som sorteras är tidningspapper, kartong och metall. Sådana mottagningsstationer finns det flera av. Och nu skal ljag ta min butikskorg och åka till matbutiken. Vägrar samla mina inköp i plastpåsar… Trevlig Valborg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är enkelt i detta klimat att odla kamelia, svårare i Norden, så förstår dej.
   Tack för informationen om förhållanden med plast hos dej. Alltid kul att veta hur det är i andra länder.
   Ja, Valborg, hade glömt det, oj,oj!
   Ha en fin helg!

 4. Geddfish skriver:

  Underbar gammal symaskin du har! Nåt liknande hade min mamma.
  Du har ju en underbar trädgård! Klart du ska tulpaner och plocka blommor, såå svenskt!
  Otäckt med alla gamla hålor i vägarna. Lätt att stupa.
  Nu ska jag börja göra mig i ordning för fest! Ha en trevlig lördag, kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Symaskinen tillhörde min saliga svärmor och hon använde den som symaskin. Betyder mycket för mig.
   Jag är så glad för min trädgård även om det borde göras lite mer till den just nu, men det kommer, någon gång.
   Idag har jag skumpat runt i flera timmar på vägarna i Wales, spännande i alla fall.
   Hoppas du har en härlig fest!

 5. gunnardeckare skriver:

  Åh så fint du har det i din trädgård!

 6. Ingrid skriver:

  De där groparna i vägar kallas för potthål här också, nästan samma ord som pothole. Och i år är det värre än någonsin. Grusvägarna går det nästan inte att köra på. Det har varit många svängningar i temperaturer i vinter, det kanske beror på det, men jag har läst att de där hålen är ett stort problem som man inte vet när de blir åtgärdade, så det är nog inte så mycket sämre i Wales än här.
  Så fint du har i trädgården Lena! Det märks att ni har ett mildare klimat.
  Kram, Ingrid

 7. Barbro S skriver:

  Vilka underbara blommor du visar, både ute och inne. Man blir så glad av växandet och färgprakten 🙂 . Nog är jag glad åt allt vi får för skatten här i Sverige, men alla delar av landet sköts väl inte om lika bra. Här där jag bor är det i alla fall bra, så skönt nu när vägarna snart är rensopade från grus och gräset börjar sakta spira i grönt när gruset också tas bort från vägkanterna. Sopsortering är bra då vi producerar en otrolig mängd sådana med vår livsstil. Ha det så gott!

 8. Steve skriver:

  Så även du har aprilväder. Din härliga trädgård inger dock hopp om bättring.

 9. skåningen skriver:

  Så många fina blommor du har!
  Svar…Hmmm ..???. det är nog därför vi har lagt på hullet 🙂

 10. Ditte skriver:

  Vilka ljuvliga blommor! Kan tänka mig att det är fint att komma hem till dessa. Kamelian är ju så vacker. Jag hade en här i min spanska rabatt, men den överlevde inte vintern. Tycker det är riligt och fint med din symaskin som får lite olika skepnader allt efter säsong. Nu är den verkligen vårklädd.
  Plast! Ja, detta är ju ett elände och på många ställen. Jag har verkkligen resgerat på all svensk plast i butiker. Är den nödvändig? Skylle inte tro det. Och varför packa bananer i plastpåsar. Man äter ju inte skalet. Tror mycket plast används helt i onödan.
  Önskar dig fortsatt fina dagar hemma i Wales.

  • Lena i Wales skriver:

   Älskar min kamelia och gillar mina små buketter här och där.
   Nej, mycket plast i onödan, skönt att det börjar tas upp på allvar i alla fall.
   Har en lugn och skön söndagseftermiddag.

 11. Monica skriver:

  Så fint du har i din trädgård! Och så helt underbart vackert med en stor kamelia och så alla andra blommor, det växer bra hos er i alla fall, ja blommar ju nästan året runt. Men farligt med sådana vägar, det måste Maja börja tänka på, är ju en sådan enorm trafik överallt och däck kan ju explodera också i dessa hål.
  Ja jag hör ju att det kan vara olika i Sverige också men där vi bor och alla vägar runt om sköts då väldigt bra. Även på landet är det så. De lagas och fixas i många mil för att bli fina och säkra. Och det kostar förstås.
  Ha det så fint i Wales nu, låter skönt med vår efter sommar:-) och så har du en sommar till.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen härligt i trädgården nu och jag är så glad för min kamelia.
   Bra att vägarna sköts så bra i Sverige, något som borde var här också.
   Idag är vädret någorlunda, fast lite blåsigt och kallt.
   Ha det bra!

 12. Vilken fantastiskt vacker vårträdgård du har! Men det är klart med det klimatet så…..fast vi hsr väl nästan något liknande här på Gotland.
  I år har det dock varit extremt segt, men nu äntligen har våren kommit en bit på väg och vårblommorna börjar visa sig ordentligt. Jag var precis ute i ”parken” och tog kort på dom sju ruggar med en påskliljor som slagit ut. Det är dom jag satt förra året och dom är alltså tidigast, men det kommer upp MASSOR av skott för jag har väl satt kanske 500/600 narcisser under årens lopp därute. Det är dom gamla som är vanligast här på ön, dom förvildar sig, så jag valde till att börja med andra mer udda varianter. Men det finns ju naturligtvis ett skäl till att dom är vanliga – dom blir fler! Dom andra dör ut istället…..
  KRAM/Susie

 13. Kameliabusken på ca 2 m, den är så otroligt vacker, vilken tur att den klarat snön och vintern. Då skulle jag också plantera en till. Så roligt att se symaskinen igen som är så sommarfin!
  Trevlig vår!

 14. Anne-Marie skriver:

  Potholes har vi också. Kalifornien har låtit vägarna ”förfalla” (kanske pga den dåliga ekonomin) och nu får vi betala ännu dyrare bensin och en avgift för bilen (ny avgift) för att täcka en del av vägunderhållet.
  Så fina vårblommor du har nu. Våren verkar litet senare än vanligt i både Wales och i Sverige.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Lika dåligt skött som här då. Vi har många likheter, USA och UK.
   Gillar min symaskin och de små buketterna, muntrar upp. Ja, våren var sen här också.
   Ha det bra!

 15. Anita skriver:

  Hej Lena!
  Potthål kallas tjälskotten även här i Sverige. Och tro inte att dom lagar dom. Här skrivs enormt mycket om alla olyckor och bilar som körs sönder och får lagas för dyra pengar. I år är det värre än vanligt.
  Men nog om potthål, nu njuter jag istället av din trädgård och framför allt din ljuvliga kamelia! Vilken lycka att kunna ha en kamelia i trädgården. Hoppas din andra växer till sig och blir stor och fin snart. Du har så mycket fint som blommar nu. Och gräset ser härligt grönt ut till skillnad från mitt som precis börjat växa. Idag ska jag så i lite nytt gräs på ställen som blivit förstörda över vintern.
  Din symaskin är så fin. Men vet du, i fredags skulle jag köpa tulpaner och det fanns inga! Säsongen var slut tyckte dom. Så det blev gerbera och rosor istället, inte fel det heller.

  Ha det gott!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Tjälskott, just det, tack. Tydligen olika i olika kommuner i Sverige med hur vägarna sköts.
   Jag njuter också av min kamelia och min trädgård nu. Här är verkligen grön, kan det kanske bero på rik nederbörd, hi,hi?
   Oj, säsongsslut för tulpaner i Sverige. Här fanns några buketter i affären, men det var nog inte många fler än jag som ville ha dem ändå,hi,hi!
   Ha den fin Valborg!

 16. wiolettan skriver:

  Låter fruktansvärt med dessa hål. Hoppas att myndigheterna kan göra något och det snart.
  Vilken vacker trädgård du har. Kameliabusken, så enormt vacker.
  I och med allemansrätten så har vi mycket som vi kan ta till vara på i skog och mark.
  Det är fint med en bukett tulpaner eller någon annan bukett, piggar upp.
  Jag tycker om din symaskin. Blommande vacker.
  Trevlig Valborgsmässoafton.
  Varm kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, inte är det roligt, men pengar saknas, så det kommer nog inte att hända så mycket.
   Det är underbart i trädgården nu och jag njuter av att titta på den.
   Roligt att du gillar min symaskin i olika skepnader.
   Trevlig Valborg!
   Varm kram till dej också!

 17. Eva Trillian skriver:

  🙂 Jadu – jag bor nog då i pothole-delen av Sverige tror jag. Är det inte en motorväg så fixar de ju inte vägen i första taget :/
  Himmel så långt våren kommit hos dig 🙂 Härligt! Sakta kryper den uppåt på klotet och vi ser nu gröna skott även här!
  Önskar dig en fin Valborgs och 1 Maj!

  • Lena i Wales skriver:

   Väldigt olika från ställe till ställe hur det är med hålen, Visste inte att de varierar så.
   Vi ligger normalt ca 4-5 veckor före Göteborgsområdet.
   Ha en fin helg! Här är det vardag idag och imorgon.

 18. Karin Eklund skriver:

  Hej Lena!
  Potthål har vi här också på grusade landsvägar, som småningom blir omskötta. Det är samma sak varje vår efter att tjälen har gått ur jorden. Men de flesta vägar här har blivit asfalterade, bara små byvägar är fortfarande idylliskt potthåliga ( jag vet, det finns en baksida på detta) .
  Ljuvliga blommor har du redan på gång. Här får vi nog vänta ett tag på den vårliga blomningen ännu och kamelia har vi inte, den dör på direkten första vintern om någon skulle få för sig att odla den.
  Här fungerar återvinningen väldigt bra. Blandsopor samlar vi i en vanlig soptunna som hämtas enligt överenskommelse, minst en gång per månad. Allt detta åker sedan med bil på färja och vidare till Uppsala för förbränning. Resten sorterar vi. Glas,lampor, tidningspapper, wellpapper, hårdplast, metall, trä, vitvaror, farligt avfall osv…Det mesta går att återvinna så sorteringen är viktig i de flesta hushåll. Givetvis så betalar var och en en årsavgift till kommunen de bor i . De brännbara soporna som en åkare hämtar hemifrån kostar också per gång. Men det är det ju värt. Flaskor med ean-kod kan man lämna tillbaka i affärerna och får då tillbaka den 10 cent som ingick i köpet då flaskan såldes. Kompost kan man också få bortförd mot betalning, vi har dock vår egen kompostering. Det fungerar väldigt bra …
  Trevlig fortsättning på veckan!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har inga grusvägar här, alla är”hoppande” asfaltsvägar!
   Vad intressant att höra hur det fungerar hos er.
   Vi har ingen pant här och sophämtning går på kommunalskatten.
   Ha en fin 1:a maj!

 19. Biggeros skriver:

  Så härligt att ni fick åtminstone 2 blommor på ert Kamelia träd. Vilken prakt trädgård du har och grönska. Älskar blommor i vas och speciellt vilda blommor. Jag försöker tänka på att ta med mig påsar men jag använder hellre påsar för avfall än att köpa en rulle avfallspåsar. Här återvinner man även plast, papper, glas och även en tunna för allt annat. Tyvärr ingen tunna för aluminium.
  Ha en trevlig 1 Maj// kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, nu är det vackert i trädgården.
   Roligt att du också gillar dessa små buketter.
   Ja, i Spanien där vi bor funkar det också ganska bra med återvinning. Burkar går i tunnan för plast hos mej.
   Ha en fin 1:a maj!

 20. Inger skriver:

  Så stolt du kan vara över din kamelia, här går de bara inomhus. Och primula överallt i trädgården låter ju helt underbart!
  Kram

 21. Anni skriver:

  Så fint det är hos dig med alla blommor! Tror inte jag sett det förut, utan mest dina lärorika inlägg om olika orter och liknande. Nu är jag mycket imponerad av din kamelia.
  Sedan fnittrar jag över allt det där som är underligt för en svenska i UK. Två saker som jag alltid fascinerats över är 1) att britter alltid, alltid vill ha en eldstad – och den behöver inte ens vara äkta! I alla brittiska husprogram som visas på tv här blir alltid besökarna så lyriska över den vackra eldstaden (en liten kamin i ett gigantiskt hål). Och så 2) att dörrarna in i ett rum öppnas så att de är i vägen! Här hemma öppnar man dörren och ser in i rummet, medans dörren går mot väggen där den inte är i vägen för något. Varför i alla världen är det så olika? Och jo, jag kom på 3) Radiatorerna sitter alltid på väggarna mitt i rummen och försvårar möblering. Här sitter de under fönstren för att förhindra kallraset – och då har vi ändå minst tvåglasfönster …
  Ack ja, det finns mycket att grubbla över om man vill 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Det är fint i trädgården nu och jag älskar min kamelia.
   Roligt det du skriver om dörrarna, sant, men jag har inte riktigt tänkt på det förut.
   Radiatorerna är ofta night storage heater som inte ska var under fönster, så de står bara i vägen. Jag har skrivit om detta under kategori Hus och boende, till höger om texten på bloggen. Kolla där!
   Mycket är ”konstigt” här!!!!

 22. Carin Jones skriver:

  Har just hittat din trevliga blog!
  Vill gärna läsa mera!
  Carin i Carmarthenshire

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s