WALES – MONMOUTH 31, BEAUFORT ARMS and MEWS och en liten VIDEO om Wales

Jag är fortfarande ute på en rundtur i Wales med svenskar, men på väg hem. Därför är detta inlägg inlagt innan jag åkte.

Monmouth 31 – Beaufort Arms

The Beaufort Arms var tidigare hotell, men gjordes 1989 om till lägenheter. De äldsta delarna av huset är från början av 1700-talet, men om-och tillbyggt under årens lopp.

Det ligger centralt (ja, egentligen ligger nästan allt centralt i denna lilla stad), bredvid torget och huset är idag k-märkt…

…namnet kommer från ägaren av marken hotellet byggdes på.

The Duke of Beaufort är en gammal adlig titel som går i arv. Familjen ägde många slott och hus i stora delar av UK och var ofantligt rik. De var också stora markägare och det säjs att hertigen kunde rida från Monmouth till London, utan att lämna marken han ägde. Om detta är helt samt vågar jag inte svära på, men något ligger det i det i alla fall.

Det har funnits många Duke of Beaufort, men den mest kände för Monmouths del är Henry Somerset, 7:de Duke of Beaufort som levde 1792 till 1853. Han var militär och politiker och ställe upp for parlamentsvalet i London för Monmouth. Naturligtvis för tory-partiet, de konservativa…

…balkongen mot torget säjs han ha använd när han höll sina tal inför parlamentsvalen.

Det upprättades också en reguljär hästtransport mellan Monmouth och London 1830. Man lämnade staden kl 5 på morgonen och var i Londons centrum kl 8 på kvällen. Idag tar denna sträcka med bil ca 3 tim om allt flyter, men kan lika gärna ta den dubbla tiden om det är besvär med trafiken, vilket det ofta är. 1830 kostade färden 30 shilling för att sitta inne i vagnen och 15 shilling för att sitta utomhus.

I juli 1802 besökte amiral Nelson staden tillsammans med sin älskarinna Lady Hamilton och hennes man. Alla tre bodde då på detta hotell.

Det har också varit andra kändisar som lär ha besökt hotellet. Ett gäng killar hade bokat hotellrum för en natt. Framåt kvällen hade de inte dykt upp och hotellet hade inga andra bokningar, så portieren låste hotellet och gick därifrån. Framåt småtimmarna dök killarna upp i staden och fann hotellet stängt, men de råkade möta stadens polisman och förklarade sitt dilemma. Polisen visste på råd, han visst nämligen hur man kunde ta sig in på annat sätt, bakdörren var nämligen lätt att bryta sig in genom och det gjorde polisen och såg till att hitta killarnas rumsnycklar. Nöjda och glad sov de i sina sängar och gick på morgonen ner till portieren och betalade för vistelsen. Killarna hette Mick, Brian, Keith, Charlie and Bill och bandet hette Rolling Stones. Denna historia lär vara sann, men exakt hur det gick till skiftar beroende på vem som berättar den.

Beaufort Mews

Bakom det f d hotellet finns Beaufort Mews (mews översätts av Google till stallänga). Där fick hästarna vila när människorna tog in på hotellet och där bytte man också hästar…

…1989 blev dessa gamla stallar, liksom hotellet, ombyggt och här finns idag…

 

…caféer och affärer.

En video från Youtube om Wales:

Landscape of Wales

Detta inlägg publicerades i Monmouth, Video. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till WALES – MONMOUTH 31, BEAUFORT ARMS and MEWS och en liten VIDEO om Wales

 1. Anne-Marie skriver:

  Intressant historia om hotellet och det kända rockbandet. 🙂
  Alltid finns det något roligt som hör ihop med olika platser.
  Wales är verkligen vackert och jag slås av att det finns så stora områden med natur och skog trots att det bor väldigt många människor på “din ö”.

 2. Ama de casa skriver:

  Ser himla fint ut där i Wales, och att det är trevliga människor också har vi upptäckt. Träffade många från Wales på kryssningen och bland annat kaptenen var därifrån. (Fast han hade flyttat till Puerto Banus 😉 ).

 3. åsa i åsele skriver:

  Att så många gamla byggnader fortfarande finns kvar och används är imponerande.

 4. marita lilja skriver:

  Vad det ser mysigt ut, skulle inte ha något emot att bo där.🤗

 5. FREEDOMtravel skriver:

  Alltid intressant när man får historien bakom! Hälsningar från Irland!

 6. torrebloggen skriver:

  Härlig historia om Rolling Stones!
  Hälsningar från ett soligt Uppsala!
  Trevlig helg!
  Kram!

 7. Märtha skriver:

  Än blåsten då? Beaufort? Fortfarande pratar man om så och så många Beaufort här och där, i stället för meter per sekund. Härlig historia – undrar om polisen fick någon ”medalj” av ”någon”… Smakar på det här… polisen bryter upp dörren till hotellet… Annars, fint viloställe för hästarna, man skötte minsann om de trotjänarna väl! Ca +20, sol – otroligt!

  • Lena i Wales skriver:

   Vet inte var detta Beaufort kommer från.
   Staden var liten, alla kände varandra och visste vad de kunde göra och inte. En svunnen tid.
   Låter skönt med den värmen. Vi hade den över helgen, nu lite kallare och blåsigt.

   • iamittilivet skriver:

    Nu blev jag nyfiken och var tvungen att googla! Sir Francis Beaufort var en brittisk amiral, född på Irland. Föräldrarna hade flyttat dit från London och han växte till viss del upp i Wales. Undrar om han är släkt med de här som du berättar om? Här i Grekland används fortfarande hans skala för vindstyrka.

 8. Steel city anna skriver:

  Ser jättemysigt ut!

 9. Mycket lockande video. Nästa gång får vi flytta till Wales. 😉

 10. sockenvagenssota skriver:

  Mums, vilken liten mysig lunch! Och tack för förklaringen om palmerna, trodde att det smugit in sig en bild från Spanien, men det förklarar ju det hela. Tänk om man kunde ha palmer här, men är nog glad om jag får ett äppleträd att överleva ;-D Allt gott och fortsatt fin helg ❤

 11. Ditte skriver:

  Jag fascineras av att Wales är så omväxlande både vad gäller natur och byar och närheten till havet är ju tämligen påtaglig.
  Roligt med en video för den förstärker intrycken.
  Ha det fortsatt bra! Och trevlig ny resa.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är mycket omväxlande, både vad gäller natur och väder, hi,hi.
   Videon säjer ganska mycket, tycker jag också.
   Ska bli kul nästa vecka att få visa mitt Wales.
   Njut i värmen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s