WALES – PENARTH 4, piren, BLUEBELLS och EN LITEN LUNCH

I onsdags kväll kom jag hem från en rundresa som reseledare i Wales och i morgon bär det av igen på en ny Walesresa.

Jag vill passa på att tack alla resenärer för trevlig samvaro, alla intressanta frågor och den generösa dricksen. Wales visade verkligen upp sin bästa sida för er, det bästa vädret på 40 år över denna Bank Holiday.

Jag fick en fråga av en resenär om vi firade Kristi Himmelsfärd och svaret var nej. Insåg inte då att det var helgdag i Sverige i torsdags. Så kan det vara!

Penarth 4, piren

Här kan du läsa tidigare inlägg från Penarth 1, 2 och 3.

Piren i Penarth öppnades 1895 och är 230 m lång…

…utsikt åt väster med bostadshus, restauranger och affärer och…

…mot klippan i öster.

Många kom hit med ångbåtar som lade till längst ut på piren. Det var ju alltid problem med ställen att lägga till p g a tidvattnet. I mitten av 1800-talet gick också regelbundna färjor mellan Penarth och Cardiff, men här var samma problem med tidvattnet. Det kan ju vara en skillnad på ca 9 vid hög- och lågvatten.

Här fanns också då både café och tearoom.

1902 besöktes piren av 25 000 människor som betalade 1 penny var i entré.

1907 byggdes en paviljong i slutet av piren, men denna förstördes av en brand redan 1921. En annan paviljong öppnades 1929. I denna visades olika shower och kom också under vissa perioder att innehålla bio och danslokal.

1947 körde ett stort fartyg rakt in i piren och åsamkade stora skador. Samma sak skedde 1966.

Alltså har piren varit med om mycket av olyckor och oväder som har gjort att den under årens lopp genomgått flera förändringar…

…den senaste stora renoveringen skedde 2013. Idag finns i huset vid entrén…

…café och bar…

…en liten utställning med foton från tiden det begav sig…

…en vacker kupol man kan gå upp i och…

…titta ner på det vackra golvet.

Idag kostar det inget att gå ut på piren.

Badhuset

På andra sidan gatan vid piren ligger det gamla badhuset från slutet av 1800-talet. Vattenförsörjningen till baden kom från början från havet, alltså saltvatten som pumpades upp vid högvatten, men kom senare att ersättas med färskvatten. Från början fanns här två mindre simbassänger som senare byttes ut mot badkar.

Badanläggningen stängdes på 1980-talet. Sedan dess har det under perioder varit övergivet och under vissa tider används som pub. Idag innehåller de lyxiga lägenheter.

Italian Gardens

Nära entrén till piren ligger också de s k Italian Gardens. Denna lilla park tillkom på 1920-talet i samband med en upprustning av Esplanaden, gatan längs vattnet. Här finns palmer, rabatter och bänkar…

…som jag tidigare i andra inlägg har påpekat så har vi många palmträd i Wales. Många kanske mer förknippar palmträd med Medelhavet, men p g a det relativt milda klimatet och närheten till Golfströmmen trivs de också bra här!

Fortsättning från Penarth kommer senare!

En liten lunch

Innan jag åkte på min Walesresa firade vi en väninnas födelsedag i efterskott…

…det blev en liten lunch i mitt hus. En paj med gruyereost och tomater och varma hallon med glass till efterrätt…

…dagen till ära hade jag tagit fram mitt finporslin, handmålat av min älskade mor. Servettringarna, en enorm ”diamant”, är köpta i Sverige.

En trevlig liten tillställning med väninnor.

Bluebells and Wild Garlic

Varje år vid denna tid är det Bluebell tid. Jag har skrivit om det varje år, så det blir lite repris.

 

Nu är det bluebell tid! I vissa skogspartier är hela marken alldeles blå. Fantastiskt vackert! Tyvärr ger inte mina foton full rättvisa.
Dessa bluebells är inte precis som våra blåklockor, så därför kan man inte heller översätta bluebell till blåklocka, utan den heter på svenska engelsk klockhyacint. Dess latinska namn är Hyacinthoides Non-scripta, medan den svenska blåklockans namn är Campanula Rotundifolia.
Om det inte är blått på marken så är det vitt, inte av snö längre, utan av Wild Garlic, ramslök. Det luktar vitlök i området runt blommorna.

Här kommer en bildbomb från olika år:

 

 

 

 

 

 

Jag vill önska er alla en trevlig helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m, Besökta platser, Socialt. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till WALES – PENARTH 4, piren, BLUEBELLS och EN LITEN LUNCH

 1. Hanneles bokpara skriver:

  Bluebells är verkligen fina! ❤️

 2. skåningen skriver:

  Nu njuter vi av alla fina blommor som blommar!
  Rostad fralla med marmelad är gott!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 3. Vackra bilder från Wales. Nu är det också varmt och vacker här.
  Jag beundrar det vackra dukarna under faten, kanske är de hemmagjorda? Sådana vill jag också virka.
  Trevlig fortsättning på dagen!

  • Lena i Wales skriver:

   Så skönt att våren och värmen äntligen kommit till er!
   Ja, jag har virkat underläggen själv. Enkla att göra av lite restgarner.
   Trevlig fortsättning till dig också!

 4. Vilken tur att dina gäster fick se Wales i vackert väder! Hoppas nästa grupp har samma tur! Så vackert med alla blommor! Här hemma har det fullkomligt exploderar med växtligheten, allt verkar blomma samtidigt! Bara att njuta!
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det var tur det, inte skicklighet från mig, bara ren tur.
   Det verkar som det ska bli okej väder nästa vecka också. så vi hoppas.
   Har förstått att Sverige mer eller mindre gått från vinter till sommar. Njut!

 5. Geddfish skriver:

  Häftigt med bluebells!
  Du skriver handmålat porslin. Jag har faktiskt gått en kurs i porslinsmålning, en gång i min ungdom, och målade rätt mycket. Ingen tallriksservice men några kaffekoppar och uppläggningsfat och väggtallrikar, karotter. Det var jätteroligt. Då.
  Nu njuter vi i Sverige också. Trevlig resterande helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är bluebells vackert!
   Min mor var väldigt bra på porslinsmålning,även om om började ganska sent i livet. Det är så roligt att ha denna servis gjord av henne.
   Kul att du också gjort det, Inte jag, skulle aldrig kommit upp i min mammas kvalité, hon var noga hon.
   Ha en skön och förhoppningsvis solig och varm söndag!

 6. ”Bluebells” – alltså engelska klockhyacinter – har vi inte här på Gotland vad jag vet, däremot spanska klockhyacinter. Dom växer mer eller mindre vilt här och ser ungeför likadana ut som dom engelska! Men man ser aldrig lika många tyvärr!!
  KRAM/Susie

 7. Glömde berätta att klockan är 09.15 och vi har 24 grader varmt – men i växthuset som jag kommer från precis är det 38 grader. Alltså var jag tvungen att gå in och svalka mig…..
  Det är faktiskt nästan olidligt varmt och har varit så i en vecka – och inget regn har vi fått. (Man kanske skulle satsa på några palmer!?)
  KRAM IGEN/Susie

 8. Ama de casa skriver:

  Härliga bilder igen! 🙂
  Jag höll också på att missa att det var kristi flygare, tills jag såg det i en blogg nånstans. Kristi himmelsfärd firas inte här i Spanien heller, men vi har en himla massa andra helgdagar så det är inte så synd om oss ändå 😉
  Ha en fin söndag!

 9. torrebloggen skriver:

  Så vackert med bluebells när dom blommar!
  Här hemma har vi ju scillan som breder ut sig på marken, det ser ju ut som ett blått hav.
  Såg en annons från Mimosa kulturresor där du skulle vara guide för en svensk gruppresa till Wales 3-8/9.
  Ha en trevlig söndag!
  Kram!

 10. bia skriver:

  Oj så mycket bilder du visar ;))….ja nu har sommaren kommit hit till oss också….men det tråkiga med svensk sommar är ju att den är så ”ojämn” från 25 grader till 15 nästa dag. Nu ska vi få varmt i några dagar sen blir det mera ”normalt” igen (12-15 grader i maj)…har vi tur får vi en solig och varm sommar. Fast vi har ändå en resa till Turkiet (Alanya ) att se framemot i sept. i två veckor.
  Ha en fin ny vecka !
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, konstigt vāder i Sverige, direkt från vinter till sommar!
   Vi ska få bra väder de närmaste dagarna, mellan 14 och 20 grader. Hoppas det blir så. Jag börjar en resa i Wales imorron, så sitter ensam på ett hotell vid Manchester Airport. Sånt är mitt liv, men klagar inte.
   Kramar

 11. Hjälp så gott det lät med gruyereost i pajen!

  Kram Jenny

 12. GladiGrönt skriver:

  Jag förstår att du har ett inspirerande arbete som reseledare och får träffa många trevliga människor. Samma för mig och mina kurser. Ikväll har vi just avslutat den sista delen av Frukt i norr – beskärning och odling. Vilken trevlig och intresserad grupp det har varit! Men nu öär det dags för vila från kurserna och högtryck på växtförsäljningen istället! en bra vecka önskar jag dig!/Monica

 13. Franska Fikon skriver:

  Vi har faktiskt ett par tuvor klockhyacinter i vår skånska trädgård. Men man vill ha mer!! Så himla vackert! Häftigt att ni har klimat för palmer i Wales. Ska till GB nästa sommar, får absolut lägga in litet Wales efter att ha sparat vissa av dina inlägg. Men man får sålla litet, hinner ju inte se allt…
  Ska nu tillbaka till Skåne efter 5 dagar i Stockholm – högsommar här i storstaden, helt fantastiskt! Har suttit ute till 23, visserligen med filt och en värmare på benen – men ändå…. Många tror att detta blir den sommar vi får, men jag är optimist.

 14. Linda skriver:

  Så härligt att resa runt när Wales har vårskruden på sig 😀

  Solsken
  Linda

 15. Anni skriver:

  Jag blev lite fundersam när du skrev om det fina vädret, men sedan insåg jag att det inte var denna helg utan förra du skrev om. Min väninna var nämligen på vandring i Wales denna helg och hon hade behövt det fina vädret. Nu hade de några bra dagar, men en dag spöregnade det och var vidrigt kallt – då sjönk hennes humör ner till lilltårna (om inte längre). Jag ska träffa henne imorgon och får då höra mer om hennes resa.

  Så har jag läst om radiatorerna och nattlig uppvärmning, tänk så olika det kan vara. Här sänker de flesta nattemperaturen för då är ju ändå ingen vaken …

  Klockhyacinter har jag planterat massor av eftersom jag också vill ha en blå matta, men nu funderar jag på om det inte är den spanska jag köpt? Den blommar inte än, oavsett nationalitet 😉

 16. Lena i Wales skriver:

  Hār ār det snabba fõrändringar I vāder.
  Vårt uppvārmningssystem är ett kapitel för sig självt. Inte lätt.

 17. Pingback: WALES – JAG KOM TILL HAVET, COCKTAIL PARTY, LÄNGS FLODEN WYE och MIN TRÄDGÅRD | Lena i Wales och Spanien

 18. Pingback: WALES – FÖDELSEDAGSKALAS vid HAVET och POSITIVT COVIDLÄGE I WALES | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s