WALES – BEDDGELERT, en vacker by, NATIONAL FISH and CHIP DAY och VÄDER

Ett besök i en vacker liten by i norra Wales och om Fish and Chips blir det idag från Wales!

Beddgelert, en fin liten by

Beddgelert är en liten by i norra Wales med ca 450 invånare…

…det är en typisk liten turistort med flera hotell, caféer och pubar, men väldigt mysig…

 

…en flod delar byn i två delar och över bron går en vacker gammal stenbro. Denna är också problem för stora bussar och gör att vi inte alltid kan ta denna vägen. Även vägen dit är inte riktigt gjord för stora fordon…

…landskapet är bergigt runt by och många vandringsleder utgår härifrån…

Namnet Beddgelert betyder Gelerts grav. Det har troligen kommit från legenden om hunden Gelert.

Hunden skulle ha tillhört Llewelyn the Great som var Prins av Wales på 1100-talet. Enl legenden återvänder Llewelyn från en jakt och ser att hans lilla barns vagga är tom och omkullvält. Han finner också i rummet sin hund med blod runt munnen. Llewelyn gör genast slutsatsen att hunden dödat barnet och drar sitt svärd och dödar hunden. Helt plötsligt hör han ett barnskrik under vaggan och finner sitt lilla barn oskadat tillsamman med en död varg som hade attackerat barnet, men då blivit dödad av hunden.

Llewelyn begravde hunden under en stor ceremoni och det säjs att han efter denna dag aldrig varken log eller skrattade mer.

Ta inte denna historia som sanning utan som en legend!…

…hela byn består av stenhus som inte är rappade och den dagen jag stannade här regnade det också lite, för omväxlingsskull…

…en närmare bild av puben ovan med många vackra hängande korgar…

…förutom genomfartsvägen finns det lite små gränder och…

…en liten park med blomdekorationer i en gamma vagn.

En mycket vacker och sevärd liten by!

National Fish and Chip Day 

Igår var det National Fish and Chip Day. Detta till trots åt jag ingen Fish and Chips, passade inte riktig in. Annars gillar jag det, men undviker att äta det alltför ofta eftersom det inte är så hälsosamt med allt fett och jag fördrar normalt sett fisk färsk och utan frityr. Jag kommer ju från Västkusten!

En traditionell brittisk maträtt. Kan ätas, som vi äter korv, ute på gatan, men de flesta pubar har det också på menyn under namnet cod and chips. Äts med tartarsås, mushy peas and vinäger.
Tartarsåsens grundingredienser är majonnäs, äggulor och olja. Idag tillsätts också gärna vinäger,kapris, finhackad gurka och dragon. Köps färdig i glasburk!
Mushy peas är en slags grön ärtpuré, som äts varm. Köps färdig på konservburk.
Vinägern sprutad över fisken och potatisen är betydelsefull för många. Själv utesluter jag den mer än gärna.
Förr lindades den frityrstekta fisken och pommes fritten in i tidningspapper. Idag får man det i en liten typ folieförpackning…

 
…ofta när man köper fish and chips i en ”chippy” får man enorma portioner. Oftast räcker det med en stor portion för två personer.
Fish and chips blev en populät rätt hos arbetarklassen under senare delen av 1800-talet. Det fanns gott om fisk att tillgå och järnvägens tillkomst gjorde snabba transporter enkla och billiga.
Under andra världskriget och dess efterspel tillhörde fish and chips några av de få matprodukter som inte var ransonerade.
Oftast ligger Fish and Chips shops i ganska fula, låga byggnader. För vem vill bo över eller bredvid en ständig doft av frityrolja och fisk?
För att klargöra:
Chips = på svenska pommes frites
Crisps = på svenska chips

Väder

Ja, detta eviga ämne. Sverige tycks fortfarande ha sommar och varmt. Här har det inte varit likadant, grått, moln, duggregn och häftiga skurar. Så någon vattenbrist är det inte tal om här.

Igår kom solen fram en stund och det blev en trevlig omväxling. Det säjs i rapporterna att det ska bli lite bättre över helgen och nästa vecka. Bara att hoppas!

Jag vill önska er en trevlig weekend!

Annonser
Det här inlägget postades i årstider m m, Besökta platser, Mat och dryck. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till WALES – BEDDGELERT, en vacker by, NATIONAL FISH and CHIP DAY och VÄDER

  1. Miss A skriver:

    Så härliga och väldigt brittiska foto! Jag ör en Chippy fan. Min man är från Manchester så jag har fått uppleva tidningspappret och kulturen runt det. Mina svärföräldrar blev väldigt förvånade att vi inte hade ett fish and chips ställe i Helsingborg när dom hälsade på.

  2. Det er meget smukke billeder af den gamle by. Men uha, en uhyggelig legende om hunden og barnet. Så spændende også hvad du fortæller om National Fish and Chip Day.

    • Lena i Wales skriver:

      Byn är smukk, typisk brittisk.
      Ja, vilken ruggig historia, sann eller inte? Ingen vet.
      Det får bli fish and chips för mig en annan dag.
      Önskar dej en fin helg!

  3. pubar är så sommarfina

  4. Anita skriver:

    Verkligen en fin liten by och en sorglig legend. Fish and Chips åt jag när jag var i Howth. Visst var det fett men sååå gott! Men det blir ju inte så ofta jag äter det. Brukar göra en variant själv men då är den inte alls lika fet då jag bara steker fisken i rapsolja och smör och gör potatisen i ugnen.
    Här fortsätter det varma vädret. Upp mot 30 grader idag och jag längtar efter de där regnskurarna som du har. Du får gärna skicka över dom hit 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      Så underbar liten by.
      Gott, men inte för ofta för figuren.
      Idag skiner faktiskt solen här, efterlängtad. Nästa gång det rengar blåser jag över det till dig!
      Ha en fin dag!

  5. skåningen skriver:

    Fish and Chips har jag aldrig ätit.
    Jag har målat tavlan.
    Ha en bra helg!
    Kram!

  6. Så mysigt med gamla stenhus!
    Historien om hunden, vargen och barnet, så sorgligt, förstår att han slutade le.
    Här har vi haft sommarvärme nu en månad redan, men inget regn, det är lika torrt som i öknen.
    Önskar dig trevlig helg!

  7. Steve skriver:

    Valvbroar är så vackra.
    Jag äter Fish and Chips ibland. Inte för att det är speciellt gott utan mera för GB-känslan.
    Lite duggregn och några rejäla skurar skulle vi behöva just nu. Trevlig helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Tänk hur de kunde bygga förr! Gillar dessa broar också.
      Jag gillar fish and chips, men inte för ofta.
      För ca 2 timmar sedan kom solen fram och nu känns det äntligen som sommar!!!

  8. Vilka vällande blomsteramplar, helt underbara!
    Jag var i England 1983 och då fick vi äta Fish’n’Chips i tidningspapper. Det var ju jättegott! Osäker på om jag skulle vara lika imponerad i dag, min mage gillar inte alls när det blir för mycket friterat. Jag försökte få sonen till att köpa det när vi var vid Gibraltar men han var inte intresserad. Fisk? Nä, helst inte.

    • Lena i Wales skriver:

      Visst är det fint med blommorna!
      Det finns flera ställen längs kusten som serverar fish and chips, i brittiska barer.Ta bort lite av frityren på fisken så hjälper det. Prova någon gång!
      Ha det bra!

  9. annafalkblick skriver:

    Vilken mysig och vacker by! Men läskig legend om hunden … Skönt att man kan ta det som just en legend! 😉

    Det var intressant att höra mer om fish and chips. Håller med om att det är mäktigt, så visst passar det bra att dela.

    Ja, här i Strängnäs där jag bor har vi nu haft högsommarvärme och sol i cirka tre veckor. Helt otroligt! Hoppas solen kommer fram mer hos er också.

    Ha en fortsatt fin helg!

  10. miatankar skriver:

    Tack, jag hoppas att ni också får en fin weekend – med sol och värme!

    Vilken ruggig historia, om Llewelyn! Fisk är gott, men har blivit relativt dyrt i Sverige. Festrätt numer. Dyrt skriver jag med tanke på att maten, trots allt, är förhållandevis billig med tanke på inkomster. I vart fall om man jämför med andra årtionden när jag växte upp.

    • Lena i Wales skriver:

      Solen skiner här!!!! Helt fantastiskt!!! Jag är så glad!!!
      Här i UK är färsk fisk dyr och svår att få tag på för mig, men äter mycket fisk när jag bor i Spanien, mycket billigare där. Älskar fisk!

  11. åsa i åsele skriver:

    Den legenden om hunden, bebisen och vargen har jag hört varianter på så kanske är det en hund begraven 😉 det brukar ju ofta finnas viss sanning bakom dessa legender, sägner och myter.

  12. Titti skriver:

    Det blev en jättegod fish & chips i London nyss, förstås! Det hör ju liksom till…
    Alltid lika kul att kika in till dig 🙂
    Kram från Titti

  13. veiken skriver:

    Dessa underbara stenbroar. Kanske inte det mest praktiska som finns, men…. Jag gillar dessa små stenhusbyar som man kan se i Irland också.
    Fish and chips är ingen favorit, men är det nödläge slinker det ner! 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      Fantastiskt att de kunde bygga dessa broar och släpa denna sten nrä man inte hade tekniken till hjälp.
      De små byarna är underbara både i UK och i Irland.
      Jag gillar fish and chips, men äter det inte så ofta.
      Ha det bra!

  14. Ännu en mysig liten by i Wales! Det tycks finnas hur många som helst! fish & chips är ingen höjdare men hör ju till när man besöker landet..
    Vi har haft 30 grader varmt idag, puh! Några mörka moln gav oss hopp om en svalkande skur, men nej, kanske senare i natt. Här är det riktigt torrt, gräsmattorna är redan brunbrända och det är eld- och vattningsförbud.
    Ha en skön helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, här finns verkligen många små vackra byar att utforska!
      Jag tror att sikten om fish and chips är mycket delad i Sverige, ingen tradition av det. Lite annan situation här i UK.
      Igår hade vi vår första riktiga sommardag här. Underbart, tycker jag som definitivt inte har tröttnat ännu, efter en dag. Ser ut att bli en fin dag idag också.Ser fram emot detta!

  15. Anna J skriver:

    Vilken söt liten by!

    Det är himla härligt väder i Sverige. Jag tar det som ett gott tecken! 🙂 Hoppas ni får fint snart med.

    Sist jag köpte fish and chips förra helgen så kom det ut en tant och hytte åt den unga expediten att hon inte skulle använda foliekartongen utan vika en liten hatt av papper och lägga alltsammans i det … Det fick mej att le. Min favorit är inte fisk utan en battered sausage. Vinäger har jag gärna med!

    (Steel city anna men gick inte att kommentera som det!)

    • Lena i Wales skriver:

      Vi hade den fösta fina sommardagen igår, underbart! Ser ut att bli fint idag också!
      Ja, miljörörelsen sätter sina spår. Jag har faktiskt aldrig ätit battered sausage, kanske borde jag prova det. Men gillar fish and chips.
      Sköt om dej!

  16. Vi har faktiskt varit i Beddlegert – men vi åkte bara igenom så den sorgliga legenden om hunden Legert gick oss förbi. Som tur var, för min gubbe som är en otrolig djurvän hade säkert tagit åt sig! Ja, jag är naturligtvis också djurvän, men inte lika tokig som han är!!
    Vi båda gillar fish and chips – och det måste vara lite vinäger på så att man får bort den oljiga smaken! Och mushy peas har vi aldrig ätit i England, men jag gör det ibland här för gubben älskar det (grön ärtpuré)! Sen om det är rätt gjort enligt engelsk smak, det vet jag ju inte. *fniss*
    KRAM/Susie

    • Lena i Wales skriver:

      Vad kul att ni varit där, om än bara på genomfart. En fin liten by och vackert belägen.
      Kul att ni gillar fish and chips och tänk att ni gillar den med vinäger.
      Ha en skön dag!

  17. Märtha skriver:

    Kollade just väderutsikterna. Torrt, moln, sol, lite svalare än de kring 25 dagsgrader som vi stått ut med de senaste veckorna. Det är alltså utsikterna för veckan som kommer. Regn fick vi senast 18 maj, ynkliga 10 mm som inte räckte nånstans. Nu är vattentunnorna tomma – men det kommunala vattnet brukar inte ransoneras här.### Undrar faktiskt som en annan som kommenterade här ovanför: hur många söta byar/städer finns det i Wales? Men fish and chips är inte precis min favorit, åt senast i Hobart, Tasmanien. Vi var för ”lata” för att gå på restaurang… Här börjar pionerna sakta slå ut, nu skall det tråkiga jobbet göras: stötta. Vi har 50-60 pioner… Trevlig fortsättning på dagen!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, vilken torka ni har. Inte samma här,ännu i alla fall,men behöver nog vattna krukorna ikväll.
      Hur många vackra byar det finns i Wales? Otroligt många och fler kommer på bloggen så småningom.
      Trevlig söndag!

  18. Karin Eklund skriver:

    Kom på att jag gärna skulle resa till Beddgelert med tanke på alla vandringsleder som går därifrån. Precis sådant som vi vill ha. Legenden är förstås sorglig, men man får ta alla sådana med en nypa salt. Tanken bakom är antagligen att man inte ska döma för snabbt…
    Så skönt det låter med ett ställe dit det är svårt för stora fordon att ta sig till. Jag tycker om den tanken. Beddgelert bestämmer helt enkelt. Hoppas de behåller sina smala vägar och att trafiken anpassar sig istället. Då kan Beddgelert behålla sina charmiga status.
    Igår satt jag bredvid en person som åt fish and chips och hennes portion såg lite annorlunda ut med mängder av pommes frites. Jag drar mig också för att äta friterad mat, det blir ”too much” för mig. Bara någon gång händer det för min del. Jag vill också ha fisken ”ren”.
    Ha en fin vecka!

  19. Ditte skriver:

    Jag tycker det är så roligt att läsa om dess små byar som är likamen ändå har sin charm. Och månag finns det. Så kul att besöka dem med dig som guide.
    Fish &chips har jag testat både i London, Camebride och i Skottland. Men mäkrigt är det. Men det hör till att testa på plats.
    Jag är nu i Stockholm och idag var det +29 men efter en regnskur på 30 minuter i kväll är det mer behagligt tycker jag, +23.
    Önskar idg en bra ny vecka.

    • Lena i Wales skriver:

      Hoppas du kommer med mig till Wales en dag!
      Man måste ju prova innan men vet om man gillar det eller inte.
      Oh, du är tillbaka i Sverige. Vi hade ca 25 grader idag här i Wales. Regn behöver ni verkligen nu, har hört om hur torrt det är överallt.
      Ha det bra!

  20. Ama de casa skriver:

    Vinäger på pommesen är verkligen nåt jag inte förstår mig på. Den ska vara krispig ju!
    Anders brukar ofta äta fish and chips utan chips 😉 Han tar sallad till istället 😀

  21. wiolettan skriver:

    Det var en trevlig liten ort. Fina bilder du visar så jag får nästan lust att besöka fina lilla byn.
    Stenbron som delar byn är ju häftig. Eller det är ju floden som delar byn. Förstår att det inte går att köra stora bussar där. Tjusigt med bergen omkring också.
    Vilken historia. Jag tar den inte som sanning, det vore för fruktansvärt. Synd om mannen att leva med det sedan.
    Vi hade plus 30 grader i går och på kvällen kom det en regnskur, vilket det inte har gjort på flera, flera veckor. För varmt för min del.
    Ha det bra.
    Kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Tack Wiolettan.
      Byn är så vackert belägen och bron är så gammal och fin.
      Som legend är historian bra, sanningen, ja, vem vet?
      Vi hade underbart sommarväder här igår och det var så skönt. Idag är det grätt igen, men förhoppningsvis klarnar det upp senare.
      Sköt om dej!

  22. Åke skriver:

    Jodå jag har ätit Fich and Chips många gånger… skulle kunna leva på den rätten 🤗 Hunden, vargen och barnet… lite otäck och påmins hur en hund väl vaktar sin flock. Du byn påminner om Jo Grants film ”Mannen som gick upp för en kulle och kom ned från ett berg” och såklart har dom en pub 👍 Fina talande bilder som alltid 🤗

    • Lena i Wales skriver:

      Byn i filmen ska föreställla Taff’s Well, men är inspelad i byarna Llansilin och Llanrhaedr-ym-Mochnant i östra Wales, men visst finns det många likheter.
      Tack för din trevliga kommentar!

  23. FREEDOMtravel skriver:

    Fish and chips kan vara ganska gott ibland. Tartarsås påminner mig om Nya Zeeland. Vi reste runt i husbil i tre veckor där och lagade ganska ofta fisk. Vi ville variera mellan olika såser, men var vi än frågade så slutade det alltid med … tartarsås. Vi hittade helt enkelt inga andra såser till fisk … Till slut skrattade vi bara åt eländet. Tartarsås till allt liksom. Smakar ju egentligen helt ok, men jag fick lite för mycket av det under de där tre veckorna 😉

  24. Eva Trillian skriver:

    Allt har en egen dag 🙂 klart att Fish and Chips också ska ha det 🙂 Det är ju i alla fall gott 😉

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, det har kommit fler och fler speciella dagar, kanelbullens dag har jag hört talas om i Sverige. Snart svårt att hålla reda på dem.
      Visst är det gott med Fish and Chips, ibland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s