TINTERN ABBEY, THE TEMPEST – STORMEN av SHAKESPEARE och MIN TRÄDGÅRD I JUNI 2018

Jag ute på jobb som reseledare i Wales, så detta inlägg är inlagt innan jag lämnade mitt hem.

I fredags för en vecka sedan var jag och några väninnor i Tintern Abbey och tittade på Stormen av William Shakespeare i Tintern Abbey ca 20 min hemifrån.

Tintern Abbey

 

Om den gamla ruinen av Tintern Abbey kan ni se en video, där jag berättar om klostrets historia.

Den är 4½ min lång och jag är inte alls arg eller ska gå till attack, fast det ser så ut på bilden!

The Tempest, på svenska Stormen av William Shakespeare

Räknas som ett av hans sagospel och är en komedi.

Troligen var första föreställningen år 1611 och var en av hans sista pjäser. Sedan dess har 1000-tals föreställningar satts upp under årens lopp, flera i Sverige, drygt 45 stycken. Den har dessutom filmatiserats flera gånger. Flera andra verk har också inspirerats eller byggts på denna pjäs.

Stormen finns i 9 översättningar till svenska, varav den första utkom 1851…

 

…det är helt fantastiskt att ett drygt 400 år gammalt verk fortfarande känns aktuellt och spelas världen över!

Handlingen är en ö och det förekommer magiska krafter, häxor, våld, parallella intriger, konspirationer, kärlek, försoning, sorgsenhet, makt, moral, maktspel, social hierarki, rättigheter, skyldigheter, uppfostran, naturtillstånd och civilisation…

…en mycket trevlig kväll i fantastisk miljö och inget regn, viktigt när det är utomhus. Pjäsen började vid 19.30-tiden och slutade vid 22-tiden. Den sista bilden är tagen i slutscenen och ljuset utanför har ändrats till blått, så vackert.

Vi hade med oss stolar att sitta på och picnic med små snittar, quiche och vin som avnjöts under föreställningen.

William Shakespeare och Stratford-upon Avon

William Shakespeare föddes 1564, i huset ovan i Stratford-upon-Avon i grevskapet Warwichshire i mellersta England och dog i Stratford 23 april 1616. Han var samtida med Cervantes som ni kan läsa om här…

 

…detta är baksidan av huset och den vackra trädgården…

…liksom denna bild.

Det har skrivit hyllmeter om Shakespeare och kanske återkommer jag med mer från Stratford-upon-Avon någon annan gång. Har många bilder därifrån. Bilderna ovan är tagna i april 2016.

Min trädgård 8 juni 2018

Önskar att jag kunde visa några bilder av trädgården i solsken, men så blev det inte, väntade och väntade, men solen kom inte fram på flera dagar…

…de små gula rosorna har börjat komma ut och…

…den lilla örtträdgården lever och frodas, dels i skottkärran och i krukor. De flesta örterna har överlevt vintern ute, såsom oregano, mejram, gräslök, salvia och loveage, på latin Levisticum officinale och på svenska översatt till lippsticka. Jag använder bladen till sallad och de är lite peppriga. I krukan finns också paprika…

…bågen från stigen in till trädgården är nästan övervuxen med honeysuckle, på svenska tryar, tillhörande kaprifolsläktet och…

…stora klematis…

…krukorna, främst med pelagoner, har kommit ut. Vissa överlevde vintern i växthuset, men vissa klarade det inte. Jag var inte hemma tillräckligt över vintern för att sköta om dem, så det blev att köpa några nya också.

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, England. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till TINTERN ABBEY, THE TEMPEST – STORMEN av SHAKESPEARE och MIN TRÄDGÅRD I JUNI 2018

 1. Karin Eklund skriver:

  Shakespeare i all ära men din gula ros tar priset! Så vacker den är!
  Ha en fin jobb-resa!

 2. åsa i åsele skriver:

  Väldigt fin med de blå krukorna 🙂 kul att växterna överlevde i skottkärran, vintern i Wales är mildare än här i Norrland 🙂 mina kryddväxter överlevde icke vintern.

 3. Så vacker med blåa krukor i trädgården. Och mysigt i örtträdgården, vill jag ha någonting kvar till ny säsong, får jag ta det inomhus över vintern.

 4. Geddfish skriver:

  Vad spännande det är att höra dig berätta, du är väldigt påläst om historien.
  Vad mycket det finns att betrakta!
  De blå krukorna var jättefina och din trädgård. Jag får nöja mig med nyköpta pelargoner på balkongen, sex stycken.
  Ha en fin dag! Själv åker jag till en laserbehandling hux flux.

 5. Tina skriver:

  Trevlig morgonläsning!👍 jag ratar tv och radio på morgonen men din film om spännande Tintern abbey var min ” cup of tea”. Nu är jag redo för en ny spännande dag . Var teatern på orginaltext? Jag såg Stormen på stadsteatern i göteborg 2002 där vi stod under en prasslande storduk som var stormen. En fantastisk föreställning jag aldrig glömmer med Rolf Lassgård och Johan Rabeus!! 🌷men den slår nog inte” tintern i det fri” i shakespearland och på engelska! Ha en bra dag min kära!

 6. Anita skriver:

  Det lät som en väldigt trevlig kväll. Din lilla video är mycket bra och du ser inte alls ut som du är arg tycker jag. Roligt att få återse Stratford-upon Avon genom dina bilder och väldigt roligt att se bilder från din trädgård. Det verkar frodigt och fint där och din gula ros är fantastiskt vacker. Jag älskar gula rosor, i synnerhet de blekgula.

  Ha en fin dag!
  /Anita

 7. Så spændende at læse hvad du skriver og at se din video – og billederne fra din fine have! Du er en dejlig rejseleder for os, der læser med.

 8. Så fint du har i din trädgård! Här blommar allt över så fort i år, vet inte om växterna gillar värmen och torkan. Nu har jag beställt regn till i kväll, får se om det blir någon leverans.
  Ha det gott!

 9. Monica skriver:

  Så roligt att höra dig och du berättar så bra! Fin trädgård har du också, jag börjar så smått plocka fram mina blå krukor även om renoveringen här pågår fortfarande, måste ha lite liv på balkongen känner jag. Ha det så fint på resan/resorna!

 10. Du är duktig, du! Att du minns allt, jag är hopplös på historia.

  Libbsticka har jag försökt så men jag tror aldrig det blev något, kanske lika bra för det är inge krydda jag använder. Tror den används rätt friskt i mellanösternmat – kan ha fel där, dock.

  Jag som älskar pelargoner (var en riktig pelargontant med 50 namnade sorter) såg fram emot ett överflöd i Spanien, idealiskt temperaturmässigt. Men här är det hopplöst, det är ett kryp som kommer och borrar sig in i stammen och tar död på alla plantor, såg att det är på gång nu igen på dem som jag köpte i februari. Blir så ledsen …

  • Lena i Wales skriver:

   Historia är mitt stora intresse. Du är ju så duktig på växter, vilket jag inte är.
   Vilken pelagonsamling du måste ha haft. Häftigt!
   Jag har bara några små krukor på bordet med pelagoner i Spanien.

 11. Märtha skriver:

  Hej på dej! Här sätter de gammaldags buskrosorna igång som bäst, någon vecka ”för tidigt”. Skall igen fotografera vårt lilla rosariums rosor och göra en roskalender för 2019, så jag är beredd med kameran minst två gånger per vecka. Rosariet finns vid Borgå sjukhus, 12 kilometer från vårt hem. Snart börjar pionerna, vi har en hel del… Men Shakesperare… Hade en lärare som var helt ”insnöad” på honom, blev så gott som trött på hela ”gubben”… Har sett ”Stormen”, ändå…

 12. Anne-Marie skriver:

  Tycker du har en väldigt fin trädgård.
  Mina minnen av England (och Wales) är att det är så grönt och lummigt. Inte som torra och sönderbrända Kalifornien.
  Ha en fin resa!

  • Lena i Wales skriver:

   Nu är trädgården verkligen fin och och jag är så glad för det.
   Här är mycket grönska, gröna gräsmattor hela året runt. Okej, det beror väl på mycket nederbörd, hi,hi!
   Ha det bra!

 13. TravelAnna skriver:

  Vad roligt att se dig på film. Vilken otroligt bra och kunnig guide du är! Jag har faktiskt varit i Stratford-upon-Avon. Tyckte det var mycket intressant att följa i Shakespeares fotspår, gammal svensk- och historielärare som jag är. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s