ISLE of MAN och TT för motorcyklar 2018 samt videos därifrån

Wow, wow! Min man har varit på Isle of Man för att se TT race för motorcyklar. Så jag har lånat några bilder och några häftiga video för detta inlägg, samt några av mina egna bilder.

TT

Isle of Man TT (Tourist Trophy) är kanske ön mest känd för. Denna årliga motorcykeltävling började 1907 och betraktas som världens äldsta landsvägslopp för motorcyklar.

dscn9903

Man kör på vanliga landsvägar, ingen specialbana, och rundan är 60,7 km och har 226 kurvor.

dscn9995 

Formen kallas real roadracing, vilket inte alltid lever upp till de säkerhetskrav som annars är standard inom roadracing. Bästa varvtid är 17,7 min, vilket ger en medelhastighet på 213 km/tim. Högsta toppfart är 331,5 km/timma!! Det är fort på en motorcykel!!!

Genom åren har flera hundratals människor deltagit i loppet. Den mest framgångsrike föraren är Joey Dunlop, som vann olika klasser i tävlingen 26 gånger.

Bland de svenskar som deltagit är Börje Jansson med 2 andraplatser, Peter Lindén, som bäst 3:dje plats, Martin Hamber, Christer Miinin och Mats Nilsson.

Video på 44 sec från Ramsey.

Som ni ser går banan också genom städer.

Video på 13 sec från Sulby Crossroads

Längs stora delar av banan står folk alldeles intill banan utan skyddsräcken. En del sitter här på stolar som den närbelägna kyrkan hyrde ut. De ordnade också med mat och dryck till försäljning och inkomsterna gick till kyrkan. Många organisationer som kyrkor, fotbollslag m m tar in hela sin årsinkomst dessa dagar, säljer mat, arrangerar campingplatser, hyr ut samlingslokaler för övernattningar, hyr ut medlemmars husvagnar m m .

Video på 26 sec från Sulby Bridge.

Som ni ser sitter åskådarna precis vid vägbanan. Vägarna är under tävlingsdagarna stängda, så de som bor längs vägen kommer varken in eller ut under hela dagen. Många firmor har stängt för semester under dessa dagar eftersom de anställda har svårt att komma till eller från arbetet. Så de kan sitta i sina trädgårdar eller i vardagsrummet och se motorcyklarna passera.

Avsaknaden av säkerhetstänkande har gjort att många omkommit genom åren, ca 250 personer. I år omkom minst 2 tävlande.

Inom tätbebyggt område råder hastighetsbegränsningar, men vanliga landsvägar har ingen hastighetsbegränsning. Under TT-loppen finns ingen som helst begränsning längs banan.

Vad kan man använda en gammal motorcykelhjälm till? Jo, naturligtvis för blommor! Gillar denna idé!

Isle of Man

I september 2016 var jag på Isle of Man, när inte TT var på gång, betydligt lugnare.

Så här kommer en liten repris från mitt besök.

Var ligger Isle of Man?

I Irländska sjön, mellan Nordirland och England, också nära Skottland och Wales.

Ytan är 572 kvadratkilometer, ungefär lika stort som Orust och Hisingen tillsammans. Invånarantalet är ca 85 000, vilket innebär att det finns ca 150 invånare / kvadratkilometer (Sverige har ca 20 invånare / kvadratkilometer).

dscn9843

Huvudstaden heter Douglas och språken är Manx och engelska.

Manx är ett keltiskt språk. Till den keltiska språkgruppen hör manx, walesiska, iriska, skotsk gäliska, korniska (talas i Cornwall i södra England) och bretonska (talas i Bretagne i Frankrike). Idag är det väldigt få som är flytande i manx, men det finns betydligt fler som kan tala en del. Man räknar med att knappt 2 000 personer behärskar språket idag. Den siste som var född med manx som enda språk dog 1974. Idag försöker man ge språket nytt liv genom fler skyltar på manx, en liten radiostation på manx och ett manx-engelskt lågstadium.

Tillhör Isle of Man UK?

Både ja och nej! För att klara ut begreppen behöver vi gå lite tillbaka i tiden.

De första bosättningarna på Isle of Man var ca 6 500 f Kr. Troligen var de första kelterna från England och kom till ön under järnåldern, ca 1 200 – 600 f Kr. På 400-talet kom många från Irland och bosatte sig här.

dscn9945

Vikingarna anlände i slutet av 700-talet och överlämnade ön till Skottland i mitten av 1200-talet. Fram till mitten av 1300-talet var ön växelvis under skottskt eller engelskt styre och därefter tog England helt över.

1866 får ön delvist självstyre genom s k Home Rule. UK har ansvar för öns försvar och internationella frågor, medan öns eget parlament har ansvar för öns styre.

På utsidan av passen står det European Union, British Islands, Isle of Man, medan det i UK står European Union (än så länge!), United Kingdom of Great Britain and Northern Island. Så det står alltså inte UK på passet för invånare på Isle of Man. Däremot står det i passet, British Citizen. Trots att det står EU på passet är ön inte medlem i EU och invånarna kan t ex inte arbeta hur som helst i annat EU-land. Däremot ingår ön i EUs tullområde.

Mycket komplicerat! Man är med i UK, men ändå inte, och är med i EU, men ändå inte! Men som jag brukar säja allmänt om UK: varför göra något lätt, när man kan göra det komplicerat?

Drottning Elizabeth är statsöverhuvud och representeras av en Lieutenant Govenor (viceguvenör).

dscn0139

Öns parlament, Tynwald, grundat 979, säjs vara världens äldsta nu existerande parlament. Namnet tynwald kommer från isländskans Dingvellir, från det fornnordiska ordet Dingvoll, som betyder församling, mötesplats eller tingfält. Vi kan även härleda detta till svenskan ding = ting (som t ex tingsrätt) och voll= vall, åker, fält.

Bilden visar parlamentsbyggnaden i Douglas, vilken är en ganska ny byggnad.

Skatteparadis

är också ön känt som. Många firmor världen över är baserade på Isle of Man (liksom på de brittiska kanalöarna Jersey och Guernsey).  Stora inkomster kommer från de offshore bolag som finns här. Skatten är väldigt låg, ingen reaskatt, ingen förmögenhetsskatt, ingen skatt vid försäljning av hus, ingen arvsskatt och aldrig mer än 20 % inkomstskatt. Företagsskatten ligger på 0 %. Kanske inte så konstigt att man ofta blivit anklagade för att handla med svarta pengar.

dscn0088 dscn0089

Man präglar också sina egna sedlar och mynt på öns, men även brittiska pund gäller som valuta.

dscn0145

Frimärkena är också speciella för ön.

Man kan heller inte hur som helt flytta till ön. Antingen måste man ha släkt från ön eller en enorm förmögenhet, och vi talar inte om små summor, utan flera miljoner i pund.

Hur tar man sig till Isle of Man?

Färjor går från England, Heysham i Lancaster i nord-västra England och Liverpool, men även från Belfast och Dublin.

Det går även flyg från olika ställen i UK och Irland.

Jag åkte dit med en turistbuss, inte jobb, utan fritid.

Laxey och Snaefell

Laxey är en by på Isle of Mans ostkust med ca 1 800 invånare. Namnet kommer från norskans Laxa = laxflod…

dscn9881

…i orten finns också denna laxstaty som påminner om ortsnamnets ursprung. Jag tror de allra flesta turister inte förstår varför denna fiskstaty står här, men för oss skandinaver är det givet.

På 1800-talet sattes gruvdrift av bly och zink igång här och gjorde detta till ortens största industri. Laxeygruvorna var på sin tid de djupaste i världen. Som mest hade man 600 anställda. De lades ner 1929…

dscn9884

…detta hjul vid gruvan är lite av Isle of Mans kännetecken. Det heter Laxeyhjulet, men kallas också för Lady Isabella efter f d guvenörens fru. Det byggdes 1854 som pump för gruvan. Stort är det, 22 m i diameter och 1,8 m brett…

dscn9877

…ytterligare ett gruvhjul finns på orten, fast betydligt mindre…

dscn9882

…i slutet av 1800-talet byggdes Manx Electric Railway genom byn och därmed kom också turismen igång. Vi åkte denna järnväg från huvudstaden Douglas till Laxey…

dscn9854

…fantastiska utsikter över havet och klipporna…

dscn9861

…fåren som betade på de gröna ängarna…

dscn9855

…vi passerade också flera små stationer under vägen, så gulliga…

dscn9865

…och hundratals vilda fuchiabuskar längs spåren. Helt otroligt vackert! Och dessutom sken solen of Isle of Man nästan hela tiden vi var där, inte en droppe of regn och det är mycket ovanligt!!!…

dscn9904

…som ett sidospår från den större järnvägen går en bana upp till Isle of Mans högsta punkt, Snaefell, 2036 feet, 620 m över havet. Namnet Snaefell kommer från fornnordiska och betyder snökulle…

dscn9897

…utsikten på vägen upp och…

dscn9903

…och från toppen är fantastisk, speciellt i solsken förstås!

Peel

dscn0018

Peel är en liten stad på Isle of Mans västkust med ca 5 000 invånare. Därmed är den också öns 3:dje största stad. Den är också den största fiskehamnen på ön.

Peel var huvudstad för Isle of Man fram till 1344, då kungen flyttade sitt hem och sin militära bas till Castletown.

Det säjs vara vid Peels klippor som St Patrick först landad på Isle o Man år 444, efter att ha lämnat Liverpool för att åka till Irland. St Patrick är ju Irlands skyddshelgon…

dscn0005

…St Partick´s Isle är förbundet med fastlandet genom en upphöjd gångbana. Här finns också Peel Castle. Fortet som skulle bli slott, bygges runt 1 000-talet av vikingarna under Magnus Barfot, som var kung över Isle of Man på den här tiden…

dscn0039

…trots att det redan fanns ett keltiskt kloster här redan, byggt av sten, byggde vikingarna fortet av trä, men inkluderade klostrets av sten byggda runda torn i deras byggnadsverk. Under 1300-talet byttes virket ut mot den lokala röda sandstenen…

dscn0024

…när vikingarna försvann tog kyrkan över slottet, för att användas när de byggde Peels katedral…

dscn0043

…som idag saknar tak, men ytterväggarna står fortfarande kvar. Liksom är fallet med alla övriga byggnader runt katedralen.  Däremot är muren runt hela fortet i stort sett intakt.

Under 1700-talet övergavs slottet för att bara användas sporadiskt och idag är det en stor turistattraktion, mycket väl värt ett besök.

House of Manannan är ett modernt museum, klart 1997, i den gamla tillbyggda järnvägsstationen…

dscn0055

…här visas öns historia i både uppbyggda scener från olika tider och genom plakat att läsa på. Mycket trevligt museum, också detta väl värt ett besök.

Manannan är en havsgud i den keltiska mytologin. Han säjs rida på sin häst över havet som om det vore torra land och han beskrivs också som mycket gästfri mot sina vänner. En del säjer att öns namn är uppkallat efter honom, medan andra säjer han är uppkallad efter öns namn. Han har kommit att bli ett slags skyddshelgon för Isle of Man.

Midsommar

Här i UK firas inte midsommar. En del kan fira den riktiga midsommaraftonen vid t ex Stonehenge eller liknande platser, men det är inget vanligt förekommande firande.

Om jag firade någon midsommar får ni veta på lördag.

Trevlig midsommar till er alla!

 

Detta inlägg publicerades i England, Video. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till ISLE of MAN och TT för motorcyklar 2018 samt videos därifrån

 1. åsa i åsele skriver:

  Go morgon 🙂 Otäckt att det händer så många olyckor och det ändå inte blir säkrare för både förare och publik. Jag förstår att det blir folksamlingar då tävlingen går genom byar och samhällen.

 2. Steve skriver:

  Det är mycket smått och gott om Isle of Man du bjuder på, det mesta nytt för mig. Isle of Man TT är en gammal klassiker som jag minns sedan lång tid tillbaka. Detta trots att jag är totalt ointresserad av just motorsport. Jag kan tro att samhällena längs vägen lever upp när loppet går. Manx relaterar jag i första hand till en kattras, men nu vet jag mera. Glad Midsommar!

 3. Franska Fikon skriver:

  Intressant läsning även om motorsport inte alls är min grej. Läskigt att man kan komma så nära utan avspärrningar. Annars verkar ön fin att besöka! Glad midsommar!

 4. Så spændende hvad du fortæller, Lena, og billederne er utrolig flotte! Jeg elsker når du gør mig klogere – er selv fuldstændig forelsket i England.

 5. skåningen skriver:

  Oj Där gick det undan!
  S…Håller med att det är en konstig firma.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 6. Kul med ett besök på Isle of Man i både ord och bild! Nu har jag lätr mig lite nytt igen.
  Trevlig midsommar!

 7. Ama de casa skriver:

  Vi var på Isle of (Wo)Man 2012. En spännande ö, dock var det inte rejs på gång när vi besökte stället. Men å andra sidan kunde vi åka i spåren efter rejset med en hop-on-hop-off buss. Fast det var direkt dumt att hoppa off, eftersom bussen bara gick två gånger per dag. HAHA!

  Älskade spårvagnshästarna och deras pensionärsställe 🙂

  Ha en riktigt fin midsommar du med!

  • Lena i Wales skriver:

   Föredrar också ön utan TT. Typiskt Isle of Man och UK, aningen dålig planerat med tidtabellen, hi,hi!
   Hästarna är så fina och så väl omhändertagna, ja t o m efter pension, så fint stall.
   Trevlig midsommar till er också!

 8. Marina skriver:

  Glasklart…eller inte…!! Tack för intressant läsning – som alltid.

 9. Märtha skriver:

  OJ, så intressant – igen. Nja, motorcykeltävlingarna bryr jag mig inte om, förstår inte varför man sitter och följer med tävlingar som går ut på att man ser snabba fordon swisha förbi… Och jag lärde mig en hel del om ön, har inte haft någon inre bild av den från förr. Tack, och Trevlig MIdsommar – som vi inte heller firar i det här huset.

 10. Inger skriver:

  Önskar dig glad midsommar!

 11. Anja C. Hill skriver:

  Hejsan Lena!
  Alltid lika trevligt att följa med dina guidade turer på ställen som man ingenting vet om.
  På tal om MC så blev min man påkörd för 10 år sedan av en bil. Han hade änglavakt på flera sätt. Det ena var att när han mr-röntages för att se eventuella inre skador upptäckte man att han hade njurcancer. Olyckan gjorde att han opererades fort och han mår bra idag.
  Ha en riktigt trevlig midsommar du med!
  /Anja

 12. Vi älskar MC-race också (annars är vi mer bilrracefantaster) och ser dom med skräckblandad förtjusning på TV. Rolle har varit knutte när han var ung, plus att han köpte sig en MC i sluter på 70-talet. Men…jag tror faktiskt inte att jag skulle greja att se dom live. Speciellt inte det här racet där man redan på förhand vet att någon kommer gå åt. SÅ kul är dom inte!
  Vår midsommarlunch är tyvärr inställ, men Rolle är betydligt bättre så jag hoppas att vår trädgårdsutflykt på söndag kan gå av stapeln. Gotland har nämligen sin ”trädgårdsvecka” och vi planerade att åtminstone besöka en vän på norra delen av ön.
  KRAM och TREVLIG MIDSOMMAR/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen med blandade känslor man känner för TT, men å andra sidan vet de som deltager att det är farligt, så man kan avstå om man vill. Föredrar också att se det på video.
   Skönt att Rolle är på bättringsväg och hoppas trädgårdsutflykten blir fin!
   Trevlig midsommar!

 13. Vilken fart! Sonen har motorcykel nu, inga trängselavgifter och gratis parkering… 🙂
  Trevlig midsommar!

 14. Ditte skriver:

  Roligt att följa med din man på dessa mc tävlingar. Fart och fläkt är det då verkligen.kul med både bolder och videos.
  Isle of Man har jag besökt i ungdomen så det var perfekt att få en uppdatering av allt. Jättfina bilder och fin info. Stort tack.
  Önskar dig också en fin midsommar.

  • Lena i Wales skriver:

   Mannen gillade verkligen att se detta och dessutom köra på vägarna emellanåt.
   Kul att du varit där, tror inte många svenskar har det.
   En fin midsommar till er också!

 15. Biggeros skriver:

  Tack för ett intressant inlägg och Glad Midsommar 🏖☉🇸🇪

 16. Håller med dem som skrivit att motorcykel (eller motorburna fordon öht) är inte riktigt min grej – men otrooligt roligt att följa dina reseskildringar Lena!

  //Lena

 17. torrebloggen skriver:

  Härligt inlägg!
  Trevlig helg och glad midsommar!
  Kram!

 18. Åke skriver:

  Det här har jag längtat till att få ett reportage om. Tack! Ja cyklarna går fort, har kompisar som varit där och åkt runt på den fria åkningen och de kommer dom aldrig att göra om… en kamrat berättade hur han blev omkörd i en kurva på utsidan så backspeglarna slog i och denne hade skjutts också. Tävlingen var riktigt otäckt att se sa dom… jag minns dom sa: Det dog bara en, dom hade hamnat vid någon speciell olycksdrabbat avsnitt. Jag åkte sån där racerhoj i två år och klev av hel för ett tiotal år sedan… suget kommer tillbaka varje sommar och när man får se dina fina filmer till beskrivningen… suck! Skinstället, stövlarna, hjälmen och alla skydd hänger på vinden… min kom kom inte riktigt upp i dessa farter som dessa… min gjorde bara tvåhundra nittio nio… Yamaha R etta. Vackra bilder till en fin berättelse åter igen… En ö jag gärna skulle vilja besöka… den har stått på listan ett tag nu…

  • Lena i Wales skriver:

   Min man har kört motorcykel sedan han var 17 år, i stort sett hela tiden, idag är han 60+. Han älskar det,så det här var kul för honom.
   Visst går det fort och är farligt med Isle of Man, men alla som ger sig in på det, vet om detta.
   Roligt att du gillar mitt inlägg!
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s