MIDSOMMAR, PUNCH and JUDY, 1918, BLACKADDER, VACKRA BLOMMOR och ED SHEERAN

Idag blir det verkligen en salig blandning av ditt och datt här från Wales.

Midsommar

Något stort midsommarfirande blev det inte för min del, eftersom det inte firas här. Jag var på puben för ett glas och sedan middag med några väninnor.

Det var en underbart solig och vacker midsommarafton här i Wales! Verkar som sommaren till slut också nått oss.

Däremot dekorerade jag min ständigt återkommande symaskin med en liten midsommarstång, svenska flaggan och mycket blommor.

Punch and Judy

I måndags kväll kom jag hem från en 8 dagars resa runt Wales som reseledare. Allt gick bra och passagerarna verkade nöjda, mitt mål var nått.

I Llandudno träffade jag på Punch och hans fru Judy.

Klassisk dockteater med karaktärerna Punch and Judy. En typisk brittisk underhållning främst för barn, men även för vuxna åskådare. De spelas alltid i dessa typer av vagnar och oftast på turistorter, framför allt längs kusten.

Alla föreställningar är inte lika, det finns inget fast manus. Det enda som egentligen gäller är att Punch and Judy ska vara med, sedan kan man lägga till ytterligare karaktärer, såsom t ex ofta förekommande deras baby, en polisman, en hungrig krokodil, en clown. De är också alltid våldsamma, om än mindre våldsamma än förr i tiden.

Föreställningen sköts oftast av en person, som på den victorianska tiden kallades professor, ibland assisterad av ytterligare en person som skötte ljudet och musiken , samt samlade in pengar av publiken. Eftersom det är på en offentlig plats kostar det inget att se föreställningen.

Teatern har sina rötter i 1500-talets italienska commedia dell’arte och kom till England på 1600-talet.

1918 – 2018

1914

1918

Minnesvärda år för många människor i världen, främst i Europa. Åren då 1:a världskriget började och slutade.

I år är det 100 år sedan detta helvetes krig slutade och detta uppmärksammas på många ställen i UK. Längs promenaden i Llandudno har man sätt upp dessa två poppies, vallmo, symbol för 1: a världskriget genom alla vallmo som växte i fälten i Flandern där många blodiga slag förekom under 1:a världskriget.

Blackadder på Savoy Theater i Monmouth

I veckan var jag och några väninnor på den lokala teatern Savoy i Monmouth, en trevlig och vacker liten teater med amatörskådespelare. Här visades…

…Blackadder, Svarte Orm på svenska.

TV-serien gjords av BBC och var mycket populär på 80-talet med Rowan Atkinson som Edmund Blackadder och Tony Robinson som Baldrick. Den utspelades i olika historiska perioder. Huvudpersonen i alla avsnitt är Edmund Blackadder, en engelsman med ganska hög social status. I första avsnittet framstår han som högst ointelligent, men för varje säsong framställs han alltmer smart och listig, samtidigt som hans sociala status sjunker. Det blev totalt 4 serier och 4 specialavsnitt mellan 1983 och 1999…

…denna föreställning utspelades 1917 i Flandern under brinnande världskrig. Allt gick galet, vilket fick publiken att skratta mycket, men på samma gång framkom det hemska som hände i verkligheten. En mycket bra föreställning med fina prestationer av skådespelarna.

Denna föreställning var en av många event som görs till minnet av 1:a världskrigets slut…

…innan vi gick in i salongen köpte vi som vanligt en liten flaska vitt vin med tillhörande plastglas som man tar med sig in och dricker under föreställningen och i pausen köpte vi som vanligt glas.

Biljetten kostade £10, vinflaskan £3.50 och glassen £2. Totalt i svenska kronor 180 för en helkväll med teater, vin och glass. Mycket väl värt spenderade pengar!

Begravning

Alla dagar är inte solsken, även om solen skiner. I veckan var jag på en väns begravning. Den skedde i den vackra Forest of Dean Crematorium inte långt från min stad Monmouth…

…det var den vackraste begravningsplatsen jag sett i UK. Välskött utan högt gräs och knappast något ogräs alls…

 

…vissa med vackra arrangemang av rosenbuskar och…

…även traditionella stenar i olika former. Många stenar med blommor, så vackert!

Det var f d biskopen av Monmouth, Edward William Murray ”Dominic” Walker, som höll ceremonin, en ljus och fin sådan. En mycket trevlig man som jag talade med efteråt, länge. Han bar sin mörklila biskopsrock, sitt speciella biskopskors och sin biskopsring, vilka han glatt visade mig. Han tyckte det var roligt att prata med en svenska och berättade att han flera gånger besökt Växjö och även medverkat vid gudstjänst i Uppsala domkyrka. I allt vårt intressanta prat glömde jag fråga om jag kunde ta ett foto av denne snygge karl!

Mitt upp i allt det trista så var detta en underbar plats.

Tidigare har jag visat bilder från andra kyrkogårdar…

 

…och de ser helt annorlunda ut, högt gräs, kullvälta stenar, inga blommor…

 

…vackert på sitt sätt, men……..

Ed Sheeran och trafik

I torsdags spelade den populäre engelske sångaren Edward Christopher Sheeran, kallad Ed Sheeran, på Principality Stadium i Cardiff. Han är född 1991 och är inte bara sångare, utan också låtskrivare, gitarrist, skivproducent och skådespelare.

Jag hänger med 0 vad som händer i dagens musik, men frågade en väninnas dotter och hon sa att han var den mest populäre sångaren i UK just nu, så där fick jag lära mig något nytt.

Det var total trafikkaos på torsdag eftermiddag runt Cardiff. Långa köer både i östlig och västlig riktning på motorväg M4 mot Cardiff. Flera kollisioner och motorvägen totalt avstängd under flera timmar.

I fredags förra veckan spelade Rolling Stones på Principality Stadium i Cardiff. Just denna dag var jag på väg med min bussgrupp till Cardiff centrum. Jag var sedan länge medveten om detta och både jag och chauffören planerade noga, både plan a, plan b, plan c och plan d, för att lättast ta oss in i stan denna speciella dag. Vet ni vad som hände? Ingen trafik alls! Har aldrig på en fredag eftermiddag eller någon annan veckodag, tagit mig så snabbt in i Cardiff med turistbuss som denna dag! Både jag och chauffören, som är lokal till Cardiff och kört där mycket, fattade ingenting.

Så det där med trafiken här är ett stort mysterium för både proffs och amatörer. Problemet är att man aldrig vet när man ska sitta fast eller flyta. Ibland har man tur och ibland har man otur.

Ja, detta blev mycket av lite av varje. Önskar er en fin helg!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Besökta platser, Monmouth. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till MIDSOMMAR, PUNCH and JUDY, 1918, BLACKADDER, VACKRA BLOMMOR och ED SHEERAN

 1. Veiken skriver:

  En midsommarstång i Wales…inte dåligt alls. Kul att du håller på traditionerna. Här hör eller läser vi inte ett enda ord om första världskrigets slut. Glömt (?) och begravet. Ofta är föreställningar på små orter lika bra om inte bättre än i stora städer. Rowan Atkinson är ingen favorit i det här huset och jag har därmed inte sett något avsnitt av Svarte Orm. Brittisk humor skiljer sig en del från den svenska. Ha en trevlig fortsatt Midsommar!

  • Lena i Wales skriver:

   Ibland är det skönt att bli påmind om sitt ursprung och gamla fina traditioner och minnen.
   Här är det som du ser mycket kring detta ämne i år.
   Pjäsen var verkligen rolig, skådespelarna bra och miljön fantastisk.
   Fortsatt trevlig midsommar till dej också!

 2. i Stonehenge är det väl party…. trodde du hade fixat ärtsoppa till punsch… trevlig helg!

 3. Marit skriver:

  Midtsommer feires også her i Norge, men ikke i nærheten som i Sverige. Vi tok båten til Strömstad på torsdag, og det var knapt et sted å sitte. Så svensker og midtsommer er noe eget 🙂
  Black Adder husker jeg veldig godt.
  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen, midsommar är väldigt speciellt i Sverige. Den största helgen efter jul,tror jag. Ingen riktig familjehelg som jul, utan mer med vänner.
   Blackadderpjäsen gav många skratt, men också eftertanke.
   God helg!

 4. Symaskinen är vackert dekorerad som vanligt, vilket bra påhitt och tradition du har kommit på!
  Midsommar till ära får vi vårt efterlängtade regn, som vi länge väntat på.
  Ha en skön helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar att ha ett ställe där jag ändrar lite beroende på årstid och helger.
   Igår var en helt fantastiskt solig och vacker dag här, idag lite moln, men det gör inget.
   Skön helg till dig också!

 5. åsa i åsele skriver:

  Blackladder kommer jag ihåg att jag sett på tv. Kul tradition att pynta symaskinen 🙂
  Här i Sverige verkar vi glömt bort både de två världskrigen, judeförföljelsen, koncentrationslägren och nazister…

  • Lena i Wales skriver:

   Gillar att pynta ett bord för olika helger och säsonger, det ger mig glädje.
   Verkar som flera känner som du, världskrigen bortglömda. Lite annorlunda här där man var aktivt me di krigen.
   Fortsatt trevlig midsommarhelg!

 6. Steel city anna skriver:

  Fint midsommarpynt! Det var en väldigt prydlig kyrkogård. Vackert med alla blommor och att det var en fin ceremoni och spännande att biskopen varit i Uppsala och Växjö!

  • Lena i Wales skriver:

   Blir själv glad när jag ser mitt midsommarpynt och blir påmind om mina gamla traditioner.
   Samtalet med biskopen var en bonus, för både honom och mig, tror jag.

 7. Ingrid skriver:

  Klart att du ska pynta din symaskin med en midsommarstång. Svenska traditioner ska man vara rädd om.
  Rowan Atkinson har vi sett mycket av, både som Mister Bean och Blackadder. Han blir ”lite mycket” ibland, men lockar till många glada skratt.
  Den där kyrkogården såg verkligen välskött ut, speciellt när man jämför med ditt andra exempel.
  Hoppas att du får en fin fortsättning på midsommarhelgen!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag gillar dessa traditioner och de ger fina gamla minnen.
   Kyrkogården var så underbart vacker att jag knappt trodde det var sant här i UK.
   Trevlig fortsättning på helgen för dig också!

 8. Ditte skriver:

  Trevligt för dig med lite svensk midsommarkänsla även om midsommar i sig inte firas. Du har dekorerat din symaskin så fint. Flera trevligheter har det varit hos dig med både dockteater och annan teater. Kul att passa på. Begravningar är ju alltid trista men med en vacker omgivning och en bra officiant så kan det bli något fint. Och det blev det ju.
  Önskar dig en fin fortsatt helg.
  Ha det gott.

 9. miatankar skriver:

  Första världskrigets slut 1918 är absolut värt att fira! Jag har inte ens tänkt på att det är 100 år sedan det tog slut! I Sverige är vi betydligt mer fokuserade på andra världskriget, kanske beroende på att det ligger närmare i tiden.

  Midsommarfirande är nog väldigt svenskt. När jag arbetade i Norge var en del av norskorna avundsjuka på vårt firande. Jag var inte rätt person att diskutera det med, egentligen, jag har aldrig gillat dans runt stången o.dyl. Däremot tycker jag om god mat, såsom matjesill med tillbehör och nypotatis – det är mums! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det verkar som många i Sverige har glömt 1:a världskriget, men inte så här.
   Midsommar betyder olika för olika personer, tror jag, men det betyder något för alla svenskar.

 10. Christina skriver:

  Mångsidigt och härligt inlägg som alltid hos dig!
  Teater och vin låter ljuvligt!

  Ha det så toppenfint! Kram

 11. Märtha skriver:

  Midsommaren är också stor i Finland, men firandet skiljer sig vad gäller underhållningen. Midsommarstång finns endast på Åland av tradition, även om många börjat med sådant här och var. Midsommarbrasor är däremot tradition på många platser. Kan inte tänka mig att finländare skulle t.ex. dansa ringlekar på midsommar… Mera är det en fest med vänner, nypotatis, sill, diverse annan fisk, jordgubbar – och en del dricker för mycket snaps. Maten gäller hos oss, men i övrigt tycks min tradition vara att rensa ogräs. Öppen trädgård i Finland första juli, så…

 12. Anita skriver:

  Hej Lena! Jag är alltid lika fascinerad av din symaskin som i helgen såg ut som ett riktigt midsommarlandskap. Här var det hårda vindar natten mot midsommarafton och det var kaos i trädgården när jag tittade ut. Fiberväven hade blåst bort och låg lite här och där. Men det är tillrättat nu. Ed Sheeran är en av mina favoriter och jag är förvånad att det inte var någon trafik när Rolling Stones skulle spela.

  Önskar dig en skön sommarvecka!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också gillar min symaskin.
   Vädret ställer till mycket, vind, regn, torka m m.
   Kul att du gillar Ed Sheeran och jag som inte ens visst vem det var. Jag hänger med väldigt dåligt ibland, hi,hi!

 13. Mysigt med din dekorerade symaskin! Det behövs inte så mycket mer för att skapa stämning! Kul att sommaren kom till er i Wales, här försvann den och vi hade busväder på midsommarafton.
  Ha det gott!

 14. Anni skriver:

  Rowan Atkinson älskas här, men jag har aldrig sett på Blackadder. Vet inte varför, faktiskt. Kul att föreställningen var så bra! Men det serverades inte Pimm’s? Det vill jag alltid ha när jag har chansen sådär i UK.
  Funderar över om stenarnas fans är lite mer luttrade (äldre) än Sheerans och inte tar bil till konserter? Nog verkar det underligt att det var så stor skillnad på trafikläget.
  Härligt blandat inlägg från dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en så bra föreställning.
   Vet inte om de servera Pimm’s just där, annars är det vanligt här. Jag är citrusallergiker, så det funkar inte så bra för mig.
   Exakt samma tanke hade jag. Den äldre publiken planerar mer och hår råd att stanna en natt på hotell, medan de yngre inte har lärt sig ännu,hi,hi. Trafiken här är hopplös! Tog mig i fredag sen eftermiddag 20 minuter att köra till puben, normalt 5 minuter.
   Ha det bra!

 15. Anne-Marie skriver:

  Kul att pynta litet inför midsommar. Hos mig gick dagen spårlöst förbi.
  Just det ja, Blackadder gick på TVn. Minns dock inte alls handlingen.
  Begravningar kan också vara vackra mitt i det sorgliga.
  Ha det gott!

 16. Åke skriver:

  Begravningar behöver inte alltid vara tråkiga… de är de fina stunderna man får minnas… jag njuter på i dina vackra berättelser och har alltid gillat engelska serier, filmer osv. Jag tackar för all lektion du radar upp vad gäller teater osv. Mannen som gick upp för en kulle… hade du ju stenkoll på vart den spelades in 👍 Morden i Midsommer startade igår med 6 nya avsnitt jag ska njuta till. Vi sitter ute på en altan och suger in den Brittiska atmosfären. Allt är så vackert omkring dig.

 17. Lena i Wales skriver:

  Det var mer en hyllning av hans liv, än en begravning, kändes det som.
  Det finna många bra brittiska serier och även filmer, t o m från Wales.
  Jag lever i en fantastiskt vacker miljö och är glad för detta. Idag liksom flera dagar tillbaka skiner solen dessutom, underbart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s