USK OPEN GARDENS 2018, del 1

Varning för massor av bilder från trädgårdar!!!

Usk Open Gardens 2018, del 1

DSCN8366

Usk Open Gardens, som varar i två dagar och har vid bra väder (som i år) ca 3 000 besökare till de 22 privata trädgårdarna. Allt från en liten täppa framför ett litet radhus till herrgårdsliknande byggnader med enorma trädgårdar…

DSCN8429
…vid ankomst betalar man £ 7.50, och har då tillgång till alla trädgårdar under hela dagen. Man får ett lite blått klistermärke att sätta på tröjan som bevis för att man betalat, samt en karta med olika trädgårdar utmärkta.
All behållning går till charity = Välgörenhet. Fantastiskt!

Det var ibland svårt att ta bra foton p g a att det var mycket folk överallt och att ljuset var svårt, mycket sol och delar i skugga.

DSCN8380

Bara denna byggnad är som tagen ur en saga. Trädgården framför huset var vacker, men inget särskilt, men…

DSCN8385

…baksidan av huset är som ett litet paradis. A hidden gem (en dold pärla), som vi säjer…

DSCN8382

…man möts av denna ljuvliga sten sprutande vatten som ger svalka och ett porlande ljud…

DSCN8388

…vackra evening primrose, nattljus på svenska, tillsammans med rosor, en vacker kombination…

DSCN8383

DSCN8384

…många små detaljer i trädgården. Bra sätt att använda en gammal skorstenspipa på.

DSCN8432

Husen liksom trädgårdarna var både små och stora. Från framsidan ser husen ut som vanliga hus, men baksidan är något annat. Detta hus ligger på en liten bakgata och man tror från framsidan att det inte är något speciellt bakom, men…

DSCN8422

…så fel man kan tro. Trädgården bakom huset var enorm med…

DSCN8421

… en vacker gång med låga växter längsmed…

DSCN8427

DSCN8430

…här fanns rosor och klematis blandat med passionsblommor.

DSCN8481

Ja, många överraskningar får man verkligen denna dag. Inte minst denna! I utkanten av staden ligger ett ganska tråkigt bostadsområde med billigt byggda radhus av kommunen för ca 50 år sedan. En del är i dag friköpta. Flera av trädgårdarna ser antingen ut som soptippar eller har blivit parkering. Men inte alla. Mitt upp i detta finns denna helt unika trädgård, både på framsidan och baksidan…

DSCN8486

…med detta pris, Wales in Bloom 2014 för bästa framsidesträdgård. Ett mycket prestigefyllt pris och väl värt denna trädgård…

DSCN8487

…det var väldigt svårt att ta en bild här eftersom det var så mycket…

DSCN8479

…tänk att denna lilla plätt på ca 8×4 m kan innehålla så mycket. Helt otroligt…

DSCN8484

…vid sidan av huset hade också byggts upp en oas, ca 1 m bred och 5 m lång. I ändan finns en liten stol med en spegel över…

DSCN8473

…inte nog med framsidan och sidan, utan också baksidan var full med väster, bänkar, fontäner. Svårt att förstå hur mycket man kan få plats med på en yta av ca 8×10 m, inte en mm oanvänd yta. När man kommer in i trädgården tror man att man hamnat i en slottspark!…

DSCN8474

DSCN8471

…små sittytor med bänkar på 5 ställen på denna lilla yta och…

DSCN8475

…en liten minibro med ett mini japanskt tempel. Helt otroligt!

DSCN8449

Denna trädgård var till största delen platt, men på baksidan av huset fanns denna bank. Vart leder trappan?…

DSCN8448

DSCN8446

…jo upp till denna platå med delvis utsikt över floden Usk, synd att så mycket sly vuxit upp längs floden, men detta är väldigt vanligt här, tyvärr. Vallen är uppbyggd som skydd mot översvämningar av floden, vilket händer ganska ofta…

DSCN8442

…detta fikonträd växer längs muren och…

DSCN8444

…bär mycket frukt…

DSCN8451

DSCN8452

…på framsidan av huset växte denna vackra rosenbuske.

DSCN8404

Vad är detta mitt in i en stad en halvtimmas väg från havet? Välkommen till havet!…

DSCN8408

…jo, det är ett pensionärsboende! Små trevliga radhus för 55+ med små trädgårdar på ena sidan. Bakom husen var en gång på ca 2 m där man kan göra vad man vill i trädgårdsväg…

DSCN8409

…på muren hängde växter, speglar, lyktor m m…

DSCN8410

…vid huset fanns stolar och soffor. Denna med vackert broderade kuddar med blommor, så fint…

 

DSCN8413

…denna del har massor av växter. Pratade med mannen som bodde där och han hade fullt upp i sin ålder med att sköta denna bit, man vill ju göra annat också, som han sa. Men att sköta denna lilla bit gav honom glädje och också andra glädje.

Vilket underbart boende och för de boende var denna dag en stor dag. Nästan alla var ute och pratade med varandra och besökare och bjöd på hembakade kakor.

Som en äldre dam sa: Tänk vad livet är underbart!

DSCN8436

Snacka om att man blir trött av alla intryck denna dag, så vad kan vara bättre än en liten fika i ett av stadens flera caféer. Ett litet bord omgivet av växter i krukor och hängande korgar, alla till försäljning också. Det blev min favoritfika, te och toasted teacake, nam, nam. Toasted teacake är en slags tunn bulle med sultaner i. Man delar den, rostar och till detta serveras smör och ibland också sylt. Så fantastiskt gott!

Medan vi satt där och njöt…

DSCN8434

…kunde man lyssna på musiken från stadens blåsorkester som spelade glad och uppmuntrande musik i värmen precis utanför caféets murar.

Det var en helt fantastisk dag och gav så mycket inspiration och glädje. Inte lika pampigt som Chelsea Flower Show som jag besökte i maj i år, men underbart i sin småskalighet. Här kan ni läsa om Chelsea Flower Show 1 och 2.

Fortsättning från Usk Open Garden 2018 kommer på lördag!

Usk

Brynbuga på walesiska.
En liten trevlig stad på ca 2 500 invånare i Monmouthshire i södra Wales. Namnet Usk har staden fått från floden Usk som rinner genom staden.
Det enda många britter vet om Usk är att det finns ett stort fängelse i staden, och det ligger faktiskt i staden och inte utanför. Men staden har mycket mer att ge.
Bl a har man fått pris i tävlingen Britain in Bloom. En tävling organiserad av RHS = Royal Horticultural Society. Inom tävlingen finns flera olika grenar. Usk fick priset 2005 i kategorin Large Village. Vad man går efter när man utser en stad eller samhälle är olika saker, så som t ex blomsterarrangemang och miljö.

Jag återkommer till Usk vid senare tillfälle.

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Besökta platser. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till USK OPEN GARDENS 2018, del 1

 1. Underbar topiary, tack för bilderna

 2. Marit skriver:

  Så mange flotte hager du viser! Utrolig hva folk får plass til i en liten hage 🙂
  Ha det godt.

 3. Hvor er det dog smukke billeder, du har taget. Her har vi også Open Gardens, det er Haveselskabets Åbne haver, som er meget populært og inspirerende.
  Ha’ en skøn dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Dessa öppna trädgårdsdagar är fantastiska och trevlig att de verkar finnas nästan över allt. Det som jag tycker är så bra med dessa är att alla pengar går till välgörenhet. Mycket god idé!

 4. Märtha skriver:

  Här i Finland har vi Öppna Trädgårdar i hela landet nu på söndag, första juli kl 12 – 17. Vår trädgård har varit med från början, 2012. I år håller trädgårdsföreningen också öppet i vårt lilla rosarium (47 rosenbuskar) vid stadens sjukhus. Allt är gratis! I Sverige ordnas samtidigt ”Tusen Trädgårdar”, troligtvis med samma koncept. skall begrunda dina bilder vid ett senare tillfälle. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Öppna trädgårdar tycks sprida sig överallt, härligt. Tycker bara att det är synd att man inte tar betalt, en frivillig summa och ger allt till välgörenhet. Tror att många skulle tycka om det. De som inte kan eller vill, behöver inte betala, så alla ska kunna vara med.
   Lycka till på söndag!

 5. åsa i åsele skriver:

  *Tummen upp* för att välgörenhet Ni har i England/Wales. Imponerande.

  • Lena i Wales skriver:

   Samhället skulle stanna totalt här om vi inte hade välgörenhet. Staten står inte för allt här. Lite skillnad mot Sverige, där staten ska stå för allt, men kanske i verkligheten inte gör det.

 6. Ditte skriver:

  Vilken trevlig idé och trevligt arrangemang! Och så roligt att se alla dessa vackra trädgårdar från de minsta till de största. Säkert får du även en hel del goda idéer dessutom-
  Väldigt roligt att via din blogg få följa med.

  • Lena i Wales skriver:

   Det var så vackert och inspirerande. Fantastiskt att få tillgång allt detta och tänk vad mycket jobb som ligger bakom, enormt. Dessutom massor av pengar till välgörenhet.

 7. Anette skriver:

  De är så bra på trädgårdar i din del av världen. Bra trädgårdsklimat är förstås en förutsättning. Jag älskar engelska trädgårdar (och dem från Wales 😉)

 8. Geddfish skriver:

  Fantastiska blom- och trädgårdsbilder! Härligt att följa med dig på tur. Jag bara häpnar över allt det vackra.
  Ha en fin kväll!

 9. skåningen skriver:

  Härliga trädgårdar med massor av blommor!
  S…Bröllopet vi var på var glädje,humor och kärlek!
  Kram!

 10. Åke skriver:

  Allt är så vackert. Jag gillar stilen som finns beskriven om bakgårdar osv. Trevligt att du visar.

 11. Så vackra och färgrika foton och så vackra trädgårdar. Var de nära varandra när du hann med så många under en dag?
  På söndag skall jag besöka Öppna trädgårdar som finns i hela Finland, men hinner endast med ett par ställen eftersom de är så långt från varandra.
  Ha en bra dag!

  • Lena i Wales skriver:

   De var på en ganska begränsad yta, staden har ju bara 2 500 invånare, så allt är relativt nära varandra, men ändå blev det mycket att gå under dagen.
   Ha det så trevligt på söndag!

 12. Din varning väckte förstås min nyfikenhet! Så fina och välskötta trädgårdar! Tack för en trädgårdsrunda i ord och bild!
  Ha det gott!

 13. För att vara i Sverige så har vi faktiskt en otrolig ”Trädgårdsvecka” här på Gotland när massor av ställen är öppna för visning, både allmänna och privata. 🙂 Jag brukade vara med, men numera odlar jag bara ogräs verkar det som. Min stackars gubbe rensar så gott han kan, men inte är det lika fint som det var för 3-4 år sen. 😦 Fast en del träd och buskar har växt till sig ordentligt – och så har ju ett växthus och en svalkande pool numera! *fniss* 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Läste om detta med öppna trädgårdar någonstans, kul, men tycker att man i Sverige ska göra som här och på samma gång samla in pengar för någon välgörenhet. Kanske inte ett måste, utan som något frivilligt. På så sätt får så många glädje av dagarna, utställare, gäster och behövande..Kanske också att man också kan välja något lokalt, det kan t o m vara till t ex ungdomsfotboll eller liknande. Huvudsaken är att man väljer något neutralt, där alla känner att de inte har något emot detta, t ex cancer. Ingen har något emot att ge pengar till detta.
   Ibland får man prioritera vad man hinner med eller vill lägga tid på och ni har gjort en bar prioritering, tycker jag.
   Ha en fin helg!

 14. Det är en fantastiskt fin sak att öppna så många trädgårdar samlat och med ett inträde. Jag har också varit på det i England för några år sedan. Så många olika och personliga trädgårdar du fotat. Tänk vad mycket man kan få in på liten yta, och fortfarande är det fint.
  //Helene

 15. Anita skriver:

  God morgon Lena! Jag såg ditt inlägg redan i onsdags men insåg att jag måste komma tillbaka och titta ordentligt. Och det har jag gjort nu! Jag har förstorat varje bild och insupit all blomning. Jag har fått flera favoriter men den mest fantastiska tycker jag nog var den lilla, lilla trädgården med så många detaljer. Då jag har en liten trädgård själv är jag alltid intresserad av små trädgårdar. Och 55+ -boendet verkade verkligen mysigt. Och jag gillar den äldre damens kommentar ”Tänk vad livet är underbart!”. Så tänker jag många gånger. Får jag bara ha lite blommor och växter omkring mig är livet underbart.
  Du har också fångat alla trädgårdar så fint. Du är duktig på det, det såg jag redan i dina inlägg om Chelsea Flower Show.
  I helgen har vi öppna trädgårdar även i Sverige. Jag ska i år besöka några koloniområden. Det brukar vara inspirerande. Det där med att odla på liten yta du vet 🙂

  Tack för att vi fick följa med. Ser fram mot fortsättningen på lördag!
  Kram Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita för din fina kommentar. Du gör mig verkligen glad.
   Det var en fantastisk dag och jag hoppas du får en trevlig dag bland trädgårdar i helgen.
   Så sant det där att blommor ger sådan glädje och livslust, betyder mycket. Detta är vi nog ganska bra på i UK.

 16. Veiken skriver:

  Det är makalöst att se hur folk i UK går in för sina trädgårdar. Vilket intresse. De flesta är ju proffs, här är det mer som en klackspark med alla blommor, utom på sk offentliga platser!!!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här är vi bra på trädgårdar och har nog också oftast klimatet för oss, kort och mild vinter gör sitt till, så säsongen blir längre. Dessutom en hel del nederbörd milt sagt. Fast idag skiner solen igen, underbart! Har varit fina dagar de senaste veckorna.

 17. Franska Fikon skriver:

  Oh så roligt att följa! Tror att jag tycker denna typ av trädgårdar (för vanligt folk av vanligt folk) är roligare än Chelsea Garden Show och liknande….

  • Lena i Wales skriver:

   Tack!
   Dessa typ av trädgårdar är levande och ägaren gör det främst för sin egen del, men delar också med sig. Lite skillnad mot Chelsea Flower Show som är kommersiellt.
   Ha en fin helg!

 18. Inger skriver:

  Vilken dröm att få besöka så många trädgårdar, och trädgårdar av det lite mer folkliga slaget. Och vilken dröm att få bo på ett sådant pensionärsboende, inte undra på att de var nöjda.
  Kram

 19. torrebloggen skriver:

  Tack för alla fina bilder!
  Trevlig helg!
  Kram!

 20. Vilken inspiration! Så vackert och så mycket att ”sno” ideér ifrån 🙂

 21. Pingback: WALES – Puben Nags Head i Usk och Turism i UK | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s