WALES – MONMOUTH 33, karneval och SVERIGE – MÖLNLYCKE

När ni läser detta är jag på semester i Sverige, så detta inlägg är inlagt innan jag lämnade Wales.

Idag blir det från min hemstad Monmouth i Wales och från Mölnlycke i Sverige, där jag troligen befinner mig.

Wales – Monmouth 33, karneval

Förra helgen vad det karneval i Monmouth, min hemstad…

…som vanligt när något händer här i UK så finns glassbilen med. Främst är det mjukglass om säljs, stor favorit hos britterna. Minns att det var populärt i min barndom också i städerna, lösglass i strut tror jag inte fanns. Tror att lösglass har sprungit ikapp mjukglass i Sverige, stämmer det?…

…brandbilarna stod uppradade längst ner på gatan, hade ljusen på och då och då tutade till för att ge lite uppmärksamhet. Så precis innan paraden började, började det tjuta till rejält, blåljus och sirenerna på för fullt, full fart ut längs gatan. Jag trodde det ingick i karnevalen, men inte i den hastigheten. Det visade sig att de fått en utryckning precis när de skulle deltaga i karnevalen…

…en gammal dubbeldäckare körde i sakta mak…

…liksom en ångmaskin…

…i denna bil satt borgmästaren. Lite besviken på att han inte promenerade i karnevalen, men det var en varm dag, ca 30 grader, så det kanske berodde på detta. Han har ju rejält på sig…

…som ni kan se på bilden ovan från år 2016. Första gången jag såg en borgmästare här, trodde jag det var någon som skulle på maskerad, men det var hans högtidsdräkt med medaljer och allt…

…trevligt med en gatubild från Monmouth, utan trafik…

 

…så kommer paraden med utklädda människor…

 

…det är olika föreningar och skolor som deltager…

 

…här är det en sambagrupp, med fart och fläkt och medryckande musik. Mannen med den stora gula trumman var en upplevelse, han hade liksom sin egen show.

En trevlig liten tillställning när staden livades upp!

Sverige – Mölnlycke Fabriker

Mölnlycke ligger strax utanför Göteborg vid vägen mot Landvetter Flygplats och mot Borås.

Mönlycke Väfveri AB grundades 1849 av Gustav Ferdinand Henning. Han föddes i Tyskland 1786 och kom till Sverige efter ett skeppsbrott vid Västkusten. Enl legenden kom han till Göteborg fattig, endast med en bibel som ägodel. Av grosshandlare Melin fick han hjälp att studera. Med tiden startade han egen grosshandel och gifte sig med Melins dotter. Affärerna gick bra och han gjorde sig tidigt en förmögenhet. Han blev intresserad av textilindustrin och köpte mark och anlade ett bomullsspinneri med färgeri, varpå han byggde ytterligare ett spinneri.

Vid 61 års ålder säljer han sina industrier och drar sig tillbaka och bosätter sig på Råda Säteri i Mölnlycke, som jag återkommer till senare. Här kände han sig sysslolös och köpte upp mark och grundade ytterligare en fabrik. Denna fick namnet Mölnlycke Fabriker. Innan han avled 1853 gav han över styrandet av företaget till sin måg Bruno Wendel som ytterligare utvecklade rörelsen.

Kort efter Hennings död brann stora delar av spinnerier och väveriet. Arvingarna sålde allt på auktion. Varpå Bruno Wendel och en kompanjon ropar in allt. 1855 återuppstår väveriet, men inte spinneriet. 6 år senare brann det igen, men återuppbyggdes på nytt. Han byggde också ytterligare ett väveri.

Företaget ansågs på 1880-talet som landets modernaste.

Bruno Wendel, också kallad ”gamle patron Wendel” avled 1893. Sonen Arthur tar så småningom över ledarskapet. Kring sekelskiftet råder lågkonjunktur och 1920-talets depression slog hårt mot företaget och till slut tog banken över och bolaget säljs och får namnet Mölnlycke Väfveri AB. Man utökar nu också till att framställa cellull och använder konstfiber.

På 1930-talet börjar också tillverkning av sytråd, bindor och blöjor. Mölnlycke sytråd såldes 1987. Ägarna till de olika verksamheterna kom alltmer i händerna på investmentbolag och tiden med patroner var över.

Wendelsberg är en herrgårdsbyggnad nära gamla Mölnlycke fabriker. Den uppfördes av Bruno Wendel i slutet av 1800-talet som bostad för honom och hans hustru på ålderns höst…

…den ligger vackert i en stor park.

1907 köptes Wendelsberg av NGTO (Nationalgodtemplarorden) och har sedan tillhört NTO och IOGT-NTO…

…sedan 1908 är här folkhögskola. Flera nyare byggnader har uppförts på området…

…förutom skola har man också stor konferensverksamhet samt vandrarhem.

Detta inlägg publicerades i Monmouth, Sverige. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till WALES – MONMOUTH 33, karneval och SVERIGE – MÖLNLYCKE

 1. intressanta bilder igen, det finns mycket god lösglass i Sverige… men svårt att hitta en öppen glasskiosk i Göteborg.

 2. Anni skriver:

  Nog säljs det mer kulglass än mjukglass i Sverige, det är jag ganska säker på. Tycker faktiskt att det är svårt att hitta mjukglass. Men jag har fått tipset att äta mjukglass i Norge, den lär vara väldigt god. Tyvärr fick jag tipset just när jag satte mig på bussen hem från Oslo, så jag har inte kunnat kolla om det stämmer.
  Kul med karneval och intressant om Mölnlycke!

 3. åsa i åsele skriver:

  Tror faktiskt att just här i Åsele är det lättare att köpa mjukglass än kulglass… är inte helt säker på att det ens finns kulglass här.

 4. Anja C. Hill skriver:

  Hejsan Lena!
  Där fick vi en historielektion som heter duga :-)! Undrar om eleverna i Säteriskolan får lära sig en bråkdel? Hoppas att du inte har missat Gerbianska trädgården som är egentligen mer en plantskola. Där handlar jag ibland.
  Du behöver i alla fall inga regnkläder med dig!
  Ha en trevlig tripp i Sverige.
  /Anja

 5. GeddFish skriver:

  Historien om Wendelsberg uppskattar jag! Det var ju så när min yngsta dotter varit sjuk och opererad när hon har 12 år, så fixade hon inte att komma in på vanligt gymnasium. Jag åkte runt med henne till olika folkhögskolor för att se vad som passade. Just Wendelsberg, där blev det kemi och kärlek till skolan vid första kontakt. Hon fick en fin tid där för gymnasiestudierna kombinerat med lite teater.
  Ha fina dagar i Sverige, kram Gerd

 6. torrebloggen skriver:

  Härliga bilder från karnevalen och mycket intressant inlägg om Mölnlycke.
  Här i Uppsala var det värmerekord nu i måndags den 16/7, då uppmättes det 34,4 grader i Uppsala – den högsta temperaturen i staden på 71 år.
  Ha det så bra!
  Kram!

 7. Lisbeth skriver:

  Så härligt för ungdomar och gamla att samlas inför o i en karneval.! Välkommen till Sverige. Kram

 8. Kul med karneval! Här blir det ingen i år men kanske nästa år.
  Ha det gott under din Sverigevistelse! Skönt att du slipper frysa!

 9. Steel city anna skriver:

  Åh, jag saknar julis sommarfestivaler … Hugger till lite i hjärtat! Det var en så mysig en i området jag hade huset. Var på 40-tals dansparty ett år i den lokala kyrkan. Så fint.

 10. Pingback: SVERIGE – MÖLNLYCKE, Råda Kyrka och Råda Säteri | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s