WALES – Monmouth 34, The Kymin och SVERIGE – Stockholmstrakten

Jag är fortfarande kvar i Sverige, men bör ha förflyttat mig från Göteborgstrakten till Stockholmstrakten. P g a att jag är en teknisk idiot har detta inlägg lagts in innan jag lämnade Wales. Därför vet jag inte exakt var jag kommer att befinna mig när ni läser detta.

Wales – Monmouth, The Kymin (repris)

The Kymin är en kulle ca 245 m ö h, strax öster om staden Monmouth, mot engelska gränsen och grevskapet Gloucestershire. Området ingår i  Area of Outstanding Natural Beauty = AONB = ett område av utomordentlig naturlig skönhet. En utmärkelse som ges av myndigheten Countrysida Agency på uppdrag av regeringen. Mitt på kullen bor jag…

Photo5052               Photo5054

The Round House

The Round House är ett vitt, runt torn på två våningar högst uppe på kullen. Det byggdes 1794 av en grupp gentlemen i Monmouth Picnic Club, även kallad Kymin Club. Först träffades man för picnic och friluftsliv utomhus, men insåg ganska snart att det vore bra att ha tak över huvudet om det eventuellt skulle regna, ha, ha!! Så tornet byggdes och på bottenvåningen var kök och en trappa upp matsal. Med hjälp av kikare och teleskop kunde man härifrån njuta av den vackra utsikten. Det säjs att man vid klart väder kan se nio landskap, vilket jag tror är ganska överdrivet, men fem är inte ovanligt att man kan se. Man anlade också en bowling gräsmatta och byggde stall. Det anlades också stigar med små bänkar att sitta på när man blev trött. The Round House är k-märkt…

DSCF2691   0702100029

…utsikt från Round House vårtid och vintertid!

The Navel Templet

Photo5048          Photo5051

Ca 100 meter vid sidan om The Round House ligger monumentet The Navel Temple. Byggt  med pengar från The Kymin Club år 1800 för att fira två år efter det stora Slaget vid Nilen och de amiraler som segrat i detta  betydelsefulla slag.

Plakaten med namnen är i tre färger, rött,vitt och blått. Brittiska flottan var så stor att den indelades i tre delar med var sin admiral.

Admiral Nelson besökte Monmouth 1802 tillsammans med Emma Hamilton och hennes man. De kom åkande på floden Wye, kanoner sköt, ett band spelade, borgmästaren och stadens rika hälsade välkommen och alla kom man ur huse för att få se Nelson. Hur länge han stannade här tvistas det fortfarande om, troligen bara en natt, men han hann åka upp till The Round House och Navel Temple.

Det verkar kanske lite konstigt med ett Navel Temple mitt inne i landet, inte vid kusten, men Nelson lär ha uppskattat borgarnas initiativ…

Photo5049

…idag sköts området av National Trust, en organisation grundad 1895, vilken arbetar för att bevara och skydda kuster, landsbygd och byggnader i England, Wales och Nordirland. Det är fritt att ströva omkring och bese byggnaderna och utsikten, men det kostar några pund att gå in i The Round House.

Sverige – Stockholmstrakten

Kanske är jag här!..

…i min väninna Ankis underbara trädgård…

 

…där jag alltid finner harmoni. Hon är en fantastisk trädgårdsentusiast och otroligt kunnig…

 

…kanske vandrar jag runt i trädgården, njuter och klappar katten,hi,hi…

 

…eller sitter på verandan och väntar på drinken innan maten. Man blir otroligt bortskämd hos henne och hennes man som gillar att laga god mat!

Detta inlägg publicerades i Historia, Monmouth, Sverige. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till WALES – Monmouth 34, The Kymin och SVERIGE – Stockholmstrakten

 1. runt hus, varför inte, svårt med bokhyllor…. fin trädgård din väninna har, även litet brödgran (apträd) har hon.

 2. Märtha skriver:

  Jag reagerade direkt på Kymin – genitivform av det finska ortnamnet Kymi, hihi. Uttalet varierar säkert, Nu börjar jag faktiskt längta efter lite svalka, men nattemperaturerna är fortfarande närmare tjugo och dagshettan närmare trettio… Orkar ju inte göra något! Ha det gott!

 3. Vackert i trädgården med mycket sten, katten var inte så dum den heller, jag får klappa mina mjuka lurviga katter.
  Ha det gott!

 4. Hoppas du njuter av din tid i Sverige och den svenska sommaren som verkligen levererar i år! Aldrig har jag badat så frekvent som detta året – härligt! KRAM

 5. åsa i åsele skriver:

  Lättsmält info intressant läsning.

 6. Ha det gott var du nu befinner dig! Smart att fixa inläggen i förväg!

 7. torrebloggen skriver:

  Vilken fin trädgården din väninna har!
  Ha en fortsatt trevlig Sverige semester!
  Kram!

 8. Steel city anna skriver:

  härlig trädgård! Ser sval och vilsam ut.

 9. Ditte skriver:

  Hoppas du har sköna dagar i Sverige och att besöka din väninna verkar både rogivande och svalt där i trädgården och på verandan.
  Ha det fortsatt bra!

 10. Att ha National Trust, RHS, National Plant Collections, NGS och gud vet vad är verkligen en gåva i UK. Hoppas din vistelse i Sverige blir precis så som du önskar.
  //Helene

 11. Titti skriver:

  DEN utsikten! Ja tack, gärna! Kul med runda hus också 🙂 Härlig trädgård också, förstår att du trivs där. Njut av livet och sommaren nu…
  Kram från Titti

 12. Pingback: WALES – PUBBESÖK, WI och PANG, PANG på THE KYMIN | Lena i Wales

 13. Pingback: WALES – SKOGSPROMENAD i början av maj 2020, VE DAY och LOCKDOWN | Lena i Wales och Spanien

 14. Pingback: WALES – WHISKYDESTILLERIER i WALES och EN FIN PROMENAD | Lena i Wales och Spanien

 15. Pingback: WALES – SNÖ, ÖVERSVÄMNINGAR OCH TANDLÄKARBESÖK | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s