WALES – LAMPETER och SVERIGE – STOCKHOLM

Fortfarande befinner jag mig i Sverige på semester. Detta inlägg är inlagt innan jag lämnade Wales. Idag blir det en liten repris från Wales och lite från Sverige.

Lampeter (repris)

DSCN6409

Lampeter är en liten stad på knappt 3 000 invånare i mellersta Wales. Det är också en universitetsstad!!! Vilket innebär att Lampeter är UK:s minsta universitetsstad, kanske t o m den minsta i Europa…

DSCN6408

…Universitetet grundades redan 1833, vilket innebär att det är det 3:dej äldsta universitetet i England och Wales, efter Oxford och Cambridge. Det grundades som St David´s College och blev 1971 del av University of Wales. Det har ca 2 000 studenter som tillkommer till invånarantalet i staden.

Det var biskopen som i början av 1800-talet insåg vikten av att få ett universitetet i Wales. Oxford och Cambridge låg för långt bort för många.

Universitetets huvudbyggnad stod klar 1927 och öppnades på St David´s Day 1 mars, och hade då 26 studenter…

DSCN6400

…det engelska namnet för staden, Lampeter, kommer från det walesiska namnet på staden Llanbedr Pont Steffan, vilket ung betyder kyrkoområdet med påskliljor vid Steffans bro.

När stadens historia börjar vet man inte riktigt, men man vet att det fanns en fästning här som förstördes på 1100-talet. På 1200-talet fick staden lov att hålla veckoartliga marknader samt ytterligare åtta större marknader, bl a en stor hästmarknad. Det säjs att det ofta gick vilt till vid dessa marknader med mycket våld och fylla…

DSCF6307

…ända in på 1700-talet användes vid marknaderna dessa straffstockar och gör det tydligen fortfarande för vissa riktigt olydiga!!!

Det man främst levde av var ullindustri, men det fanns också flera smedjor, garverier, sadelmakare m fl…

DSCN6403

…i staden finns individuella affärer, inte tillhörande någon stor kedja. Mäklarfirmans namn är Morgan and Davies, typiskt walesiska efternamn…

DSCN6410

…War Memorial från 1921.

Man var också värd för National Eisteddfod 1921.

Det var också i staden som Lampeterbon William Julian Cayo-Evans för första gången marscherade med sin Free Wales Army (FWA) 1965. FWA var en paramilitärisk walesisk nationalorganisation och hade som mål att grunda en oberoende walesisk stat. Organisationen hade också vissa kontakter med det mer kända IRA i Irland och Nordirland. Man marscherade i hemmagjorda uniformer och tog på sig ansvaret, tillsammans med flera andra små organisationer, för några bombningar under 60-talet. De togs aldrig riktigt på allvar och fick inte den massmediala publicitet de önskade.

Jag ska erkänna, att innan jag läste på om Lampeter, inte kände till denna organisation och frågade därför min engelske man om han kände till denna organisation och han mindes vagt att de hade existerat, men att de inte ställt till med alltför stort väsen. Så visst har det funnits paramilitära grupper för ett fritt Wales, om än ganska tystlåtna.

Idag existerar inte något liknande, vad jag vet, och ett fritt Wales är inget stort ämne här. Däremot pratas det ofta om mer självbestämmande i rent walesiska frågor och en högre status för det walesiska språket. De flesta är nog också medvetna om att vi är en ett litet land med ca 3 milj invånare och en liten del av UK (England ca 53 milj, Skottland ca 5 milj och Nordirland ca 2 milj) och kanske också den fattigaste delen. Så ekonomiskt har vi troligen inget att vinna på att bli en egen stat (vilket ju kanske Skottland har), utan troligen tvärtom. Den känslomässiga sidan är dock en helt annan femma.

Sverige – Stockholm

Jag borde vara i Stockholm och ha hand om mitt lilla barnbarn när ni läser detta. Vad vi gör vet jag inte, men roligt kommer vi att ha!…

…kanske badar vi i havet eller….

…i en insjö eller..

…kanske promenerar på Söder…

…eller tar en liten båttur i Stockholms skärgård…

…säkert leker vi med dockor och…

…äter kanelbullar och andra kakor, vilket vi båda tycker mycket om. Jag ger henne inte godis, men när farmor är på besök måste man ju fira lite extra. Vi är nämligen två fina damer som går på konditori och uppför oss fint och inte pratar för högt eller gapar. Så är det att gå i skola med farmor!

Önskar er en trevlig weekend och hoppas vi har fint väder i Sverige!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia, Sverige. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till WALES – LAMPETER och SVERIGE – STOCKHOLM

 1. Det ser trångt ut med huvudet straffstocken, hur kom du dig därifrån?
  Roligt att få lära ut speciella saker åt barnbarnen, med hopp om att de minns att det här lärde farmor mig.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag lyckades prångla mig ut i ett obevakat ögonblick, hi,hi.
   Hoppas you kommer ihåg vad jag lār att uppföra sig, hennes pappa verkar minnas det jag lārt honom, som tur ār.

 2. många fina trädgårdar i Stockholm…. hoppas du kom loss! 😳

 3. Marit skriver:

  Det høres koselig ut å besøke barnebarnet! Jeg har to jenter som jeg er farmor til, og det er jo så hyggelig å ha de på besøk.
  Kos deg med familien i varmen! Her var det 33,9 grader i går…

 4. Marina skriver:

  Så häftigt att en stad med 3000 inv kan vara universitetsstad! För att inte prata om att det dessutom ökas på med 2000 studenter!!

 5. Lära genom att leka, ett jättebra sätt att föra sig bra i sällskapslivet! Lyckliga barnbarn som har en sådan farmor! Hoppas kanelbullarna var toppengoda!
  Ha det bra i Stockholm och Sverige!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du känner samma för leka och lära. Vi har det så trevligt ihop.
   Har redan provat flera kanelbullar, men tror jag får ta några till fõr att vara säker på att de är goda.

 6. Ditte skriver:

  Hoppas du har det fint i STockholm trots värmen. Orken och stan blir ju inte densamma i hettan. Vad roligt med ditt barnbarn och Söder erbjuder ju många parker med fin lek. Och att gå på konditori är ju en höjdpunkt.
  Önskar dig fina dagar.

 7. Steve skriver:

  Häftigt för Lampeter att stå på samma prispall som Oxford och Cambridge.
  Så bra att det fortfarande finns sådana Farmorsskolor.

 8. precis så ska en farmor göra!

 9. torrebloggen skriver:

  Härliga bilder!
  Ha en fortsatt trevlig semester tillsammans med dina nära och kära!
  Kram!

 10. FREEDOMtravel skriver:

  Hoppas att du har det fint i värmen i Stockholm med barnbarnet! Låter mysigt att få spendera tid med farmor! 🙂

 11. Anita skriver:

  Hej Lena!
  Kanske är du fortfarande kvar i Stockholm idag med ditt lilla barnbarn. Hoppas ni har fått bada och gått på kondis. Låter mysigt!
  Free Wales Army (FWA) verkar varit en rätt anonym liten samling om knappt ens din man hört talas om dom. Skillnad mot IRA. Tur att du kom helskinnad ur straffstocken. Antar att du varit olydig på något sätt 😉

  Ha nu en fortsatt skön visstelse i Sverige!

 12. iamittilivet skriver:

  Ha sköna dagar i Sverige! Antar att det känns lite konstigt med medelhavsvärme där uppe i norr!? 😉

 13. Eva Trillian skriver:

  Lektion i hur man går på kondis är något fler borde få 😉
  Hoppas du har sköna dagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s