WALES – Monmouth 36, Monmouth Festival, Pubbesök, National Eisteddfod och SVERIGE – Artipelag

Wales

Det händer mycket i Wales nu, och troligen också i England. Skolorna har haft ledigt ca 2 veckor och semestermånaden har börjat för britterna. Detta innebär också att det är fullt med folk överallt och mycket trafik på vägarna, vilket jag tycker kan vara lite jobbigt ibland.

Många åker till kusten, eftersom vi knappast har några sjöar i Wales, eller i hela UK förresten. Något jag saknar, att ta ett dopp i en sjö, utan mycket folk omkring, som i Sverige.

Idag blir det en liten blandning från Wales och Sverige.

Monmouth Festival 2018

Under 10 dagar i slutet av juli pågår Monmouth Festival i min stad…

…varje kväll är det två uppträdanden på stora scenen samt musik på vissa pubar. Det mest fantastiska är att det är gratis, enda gratis musikfestivalen i Wales. Organisatörerna går däremot runt med hinkar där man kan ge så stort eller så litet bidrag man vill. Mot detta får man en färgad stickers att sätta på tröjan, så de inte behöver fråga om pengar mer än en gång. Toppen!..

  

…ställen att få något att dricka saknas inte inom festivalområdet…

…inte heller saknas något att äta…

…men vi föredrog att gå till en pub bredvid festivalområdet innan spelningarna startade för kvällen. Puben Robin Hood har anor sedan medeltiden och har varit pub ända sedan dess…

…mycket har hänt inne i puben under alla dessa år, bl a i slutet av 1800-talet då pubägaren var så onykter i sin egen pub att han fick böta 10 shilling och 6 pence för dåligt uppförande. Det är också många andra som blivit avstängde från puben, vid flera tillfällen. Det är pubägaren som bestämmer om han eller hon inte tycker att någon uppför sig tillräckligt bra…

…på baksidan av puben finns en numera trevlig gård. Den har restaurerats under de senaste åren. Tidigare var det gamla fula bänkar och massor av skräp där…

…vi åt Fish and Chips med tartarsås. För en gång skull inte en massivt stor portion, utan en som såg aptitlig ut…

…på en liten bricka fanns andra tillbehör, såsom ketchup, majonnäs och maltvinäger (till mannens chips, absolut inte till mig)…

…efter maten tog vi en liten promenad i centrum. Denna toa var bland de fulaste byggnader staden har att bjuda på, en billigt byggt toa, men å andra sidan är det bättre med en ful toa, än ingen alls om man desperat behöver ett besök. Numera ser byggnaden i alla fall lite bättre ut med dessa blomsterarrangemang som en grupp med frivilliga har satt dit. Däremot är det som vanligt skräpigt runt omkring, vilket lite förstör det hela. Så är det ofta här…

  

National Eisteddfod i Cardiff 2018

Årets National Eisteddfod hålls i Cardiff 3-11 augusti. Vad är Eisteddfod?

Eisteddfod är en walesisk festival för litteratur , musik och framträdanden. En gammal tradition från ca 1100-talet.
Eisteed = sitta, bod = vara. Alltså att vara sittande eller att sitta tillsammans.
Det finns årligen två olika Eisteddfod i Wales, National Eisteddfod och International Eisteddfod.
NATIONAL EISTEDDFOD hålla varje år runt månadsskiftet juli – augusti och är en stor festival med drygt 150 000 besökare.
Platsen varierar varje år. Man bygger upp som en hel by med tält, scener, markiser o s v. Sedan kan underhållningen börja.
Alla tävlingar hålls på walesiska.

År 2016 var jag värdinna på National Eisteddfod när det hölls i en stad ca 20 hemifrån mig.  Jag var en av värdinnorna i tältet som Women´s Institute hade där…

…runt omkring var marknadsstånd efter marknadsstånd, med de vackra walesiska bergen i bakgrunden. I stort sett alla stånd hade med Wales att göra, förutom matstånden som var internationella…

…ett stort tält med enbart litteratur på walesiska…

…uppträdanden i tält och på scener.

Hela upplevelsen var fantastisk! Allt skedde på walesiska och nästan all publik var walesisktalande. Trots att i grevskapet det hölls i och det närmaste grevskapet, endast 10 km bort, har en population där ca 7-8 % behärskar språket. Den walesisktalande publiken kom från hela Wales för att deltaga. De som inte kom var de engelskspråkiga lokalborna!!! Något mycket märkligt tycker jag. För även om allt sker på walesiska så är det en fantastisk upplevelse och musikens språk är internationell. Men det finns ett slags anti mot walesiskan och den walesiska kulturen hos många icke walesisktalande här, vilket är väldigt tråkigt och trångsynt, tycker jag.

INTERNATIONAL EISTEDDFOD hålls varje år i den lilla staden Llangollen i norra Wales. Det är en sång-, dans- och körfestival med anor från 1940-talet. Man uppträder och tävlar i olika grenar. Allt ser på engelska.
Den varar i 6 dagar i juli och uppträdare kommer från ca 50 olika länder och uppträder för ca 50 000 personer. Under veckan hålls också en stor parad genom staden med dansare, sångare o s v.
Kända uppträdare är LucianoPavarotti (kom som ung i en kör från Italien, men ändå!), Jose Carreras, Joan Baez m fl.

Sverige

I onsdag skrev jag lite om vad vi gjorde i Sverige under vår semester där. Här kommer lite till, fast bloggen egentligen handlar om Wales. Fast min chef sa att det var okej att flika in lite Sverige också. Med andra ord står det nog lite illa till med mig nu när jag börjar prata med mig själv!

Artipelag

Artipelag är en privatägd konsthall i närheten av Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm. Det ägs av Artipelag AB, vikas ägare är Lillemor och Björn Jakobson, ägare av BabyBjörn.

Det öppnades 2012 och konsthallen är på 5 000 kvadratmeter, ung lika stort som Moderna Muséet.

Tyvärr blev det inte något besök i själva konsthallen eftersom vi hade med vårt 3-åriga barnbarn, som i och för sig är mycket konstintresserad, men enbart av sina egna konstverk…

…inne i det stora huset finns också designaffär och…

…café.

Hela anläggningen har en fantastisk arkitektur, så bara det är värt ett besök. Dessutom är läget otroligt, högt på ett berg vid vattnet. Inredningen är också så genomtänkt och av god kvalité. När man bor i Wales och kommer till det sådant ställe uppskattar man mer och mer skandinavisk design och kvalité. Visst har vi fint här också, men inte på samma sätt som i Sverige…

   

…det finns flera parkeringsplatser i området och olika vägar och stigar som genom skogen leder till själva huvudbyggnaden. Längs med stigarna är det också konstutställning med olika skulpturer…

…och en fantastisk promenadstig av trä där det är lätt både för rullstolar och barnvagnar att ta sig fram. Den leder från huvudbyggnaden ner till vattnet..

…längs med denna stig hittade jag denna lilla flicka sittande och fundera, så gullig lite skulptur. Den är nog inte mer än några decimeter hög och kan lätt missas om man inte tittar sig omkring noga. Det är lite av det här jag gillar, att hitta saker man inte riktigt vet finns där…

…nere på bryggan stod denna pojke och kanske förundrades över alla båtar och människor som kommer och går…

…vid en liten strand sitter denna figur och tittar ut över vattnet. Skulle tro att den är ca 3 m hög, skulle själv varit med på bilden för att jämföra, men här var det bad som gällde för 3 generationer av badande…

…nära parkeringen finns denna underbara staty, närmare 10 m hög. Högst upp sitter…

…några figurer. Helt underbar!

Igår lyssnade jag på en Sommarpratare på podradio, det var Björn Jacobson, intressant!

Ha det bra önskar Lena från Wales

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Monmouth, Sverige. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till WALES – Monmouth 36, Monmouth Festival, Pubbesök, National Eisteddfod och SVERIGE – Artipelag

 1. brittiska festivaler är kul

 2. Härlig blandning av Wales och Sverige! Fastnade lite extra för Artikepelad, ska åka dit 29 augusti Det ser jag fram emot.
  Ha det gott! Här ska visst värmen kulminera idag, hoppas det stämmer.

 3. Vilket vackert ställe där i Sverige. Gillade verkligen konstverken ute i naturen, Spännande grepp.

  Och så gillade jag tältet där man ser det inifrån, att det är byggt i trä. Vackert!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var ett spännande ställe och att vandra i skogen och ”hitta” dessa verk var verkligen en extra krydda.
   En fin tältkonstruktion och mer välgjort än det mesta här.
   Ha det gött!

 4. åsa i åsele skriver:

  Så mycket Du hinner med och upplever 🙂 Du fyller verkligen åren med liv ❤

  • Lena i Wales skriver:

   När man är mitt upp i det kändes det inte som vi gjorde så mycket, men när man tittar tillbaka blev det en hel del, men definitivt utan stress. Klarar inte av stress längre.
   Ha det gott!

 5. Anni skriver:

  Artipelag är ett toppenställe och hade väldigt god mat den gång jag var där. Dags för ett nytt besök, jag vill gärna se utställningen om Bloomsburygruppen innan den är slut.

  Knepigt det där med minoritetsspråk, vad är det folk är rädda för? Bör man inte värna det udda och ursprungliga?

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också gillar stället. Skulle också vilja se den utställningen. tycker Bloomsburygruppen med bl a Virgina Woolf är väldigt spännande.
   Tycker samma som dig ang minoritetsspråk och kanske beroende på att jag är svenska. Engelsmän har sedan generationer styrt stora delar av världen och deras språk är ett världsspråk, så varför bry sig om något annat? Tyvärr förekommer ofta den inställningen här. Man är sig själva goda nog (Brexit är ett bra exempel på denna inställning).Däremot vet vi svenskar att svenska är ett litet språk i en stor värld.
   Ha det bra!

 6. Ditte skriver:

  Vad roligt med Artipelag. dit tar jag också ett par turer per år. Flera utställningar kommer och går och en del är ju mer permanent.
  Mycket på gång är det hos dig hemma i Wales också. Och fint att vi också får ta del av detta. Tänk så mycket jag lär mig. Stort tack!
  Ha det gott!
  Här är värmen tillbaka igen ….

 7. TravelAnna skriver:

  Intressant festivalinfo!

  Angående puben: Haha, man undrar hur ägaren kan bedöma klientelet efter eget högt alkoholintag … 😉

  Artipelag har jag ännu inte besökt men blev sugen. Jag fullkomligt älskar skulpturer. Den där figuren högt uppe på ställningen var verkligen extra underbar!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en trevlig festival,även om jag bara var hemma några få dagar under evenemanget.
   Ja, den bedömningen kan nog ifrågasättas och har säkert också så gjorts många gånger.
   Artipelag är väl värt ett besök.

 8. (vad är det för valuta i Wales och Lake District?)

 9. Märtha skriver:

  Oj, så mycket på en gång! Det där med skulpturer – konst – där man inte förväntar sig den gillar jag. Tyvärr blir det inte tid att göra något sådant i vår trädgård, på vintern finns idéer. men så överraskar våren och sommaren med sin ankomst, och så håller det på tills allt är skördat. Men några små ordspråk har vi lyckats få in – ett äpple hänger i en nylontråd från ett päronträd, t.ex…. De två bästa är finska. Två små ugglor finns också inklämda i mossan… I skrivande stund, kl 23.30, +20,7 ute. På dagen lite över 30… Hur känns det när man fryser?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också att gå runt och helt plötsligt hitta något som man inte anat.
   Ja våren och sommaren går så fort, planer finns, men alla hinns inte med att utföra.
   Gillar dina ordspråk!!!!!!!
   Oj, fortfarande så varmt. Här har det varit molnigt och nästan lite kyligt idag, men skönt.
   Ha det bra!

 10. Ann-Louise skriver:

  Intressant att läsa om, och se bilder från, Artipelag. Har tänkt åka dit i flera år nu men det har ännu inte blivit av. Gillar tanken att kunna gå omkring utomhus och se skulpturer och kan tänka mig att det skulle funka även för min son. Även om han är lite äldre än ditt barnbarn så är inte konstgallerier största intresset direkt. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Artipelag är verkligen värt ett besök.
   VI gick på skulpturjakt, mitt barnbarn och jag. Hon vann mest hela tiden, såg skulpturerna först, farmor tittade nog lite åt fel håll, kanske med vilja hi,hi!
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s