WALES – HARLECH CASTLE och Kända walesare : GERAINT THOMAS vinnare av Tour de France

Lördag igen och veckoslut. Denna helgen blir det en hel del firande och det får jag skriva om på onsdag.

Det småregnade några timmar igår förmiddag och kom en kort, men rejäl skur. Bra för naturen, även om vi inte haft på långt när varken så varmt eller så torrt som i Sverige.

Idag om en känd walesare och om en fästning!

Kända walesare, Geraint Thomas vinnare av Tour de France 2018

Vilken reklam för Wales när walesaren Geraint Thomas vann Tour de France och cyklad ner för Champs Elysées i Paris. Bra gjort och grattis Geraint!

På TV visades mottagandet av stjärnan nere i Cardiff Bay…

…tyvärr var jag inte där, vilket jag gärna skulle vilja vara, så fotot av parlamentsbyggnaden för Wales är gammalt. På trappan framför parlamentsbyggnaden stod han med tusentals människor framför sig. 1:st Minister of Wales, Carwyn Jones hälsade honom välkommen tillbaka till sin hemstad Cardiff på både walesiska och engelska. Geraint står där på trappan och vår nationalsång Mae Hen Wlad Fy Nhadau sjöngs, av stora delar av publiken. Det fick mig att rysa! Underbart! Geraint såg också rörd ut, men tror inte hans walesiska är så där bra, för han sjöng inte med…

…sedan transporterades han till Cardiff centrum, där han cyklade genom staden i sin gula ledartröja…

…även här hade massor av människor samlats utanför Cardiff Castle för att mottaga honom och några barn hade utsetts att ge honom några intressanta frågor. Bl a frågade en liten pojke hur han kunde bli så stark, svaret blev många welsh cakes i magen.

Geraint Thomas är den första brittiskfödde och första walesare att vinna Tour de France!

Bilderna är inte speciellt bra. De är tagna på TV-skärmen.

Kolla in denna Youtube film, en halv minut. Kolla in flaggan!

En till film från Youtube, 1 minut.

Harlech Castle

Harlech är en liten ort ganska nära havet i nord-västra Wales. Orten har ca 1 500 invånare, varav ca 50 % är walesisktalande. Idag en populär turistort i o m Harlech Castle…

…fästningen är byggd på 1280-talet till en kostnad av £ 8 190 (mycket pengar på den tiden) av Edward I under engelsmännens invasion av Wales. Detta innebär att denna fästning är byggd under samma era och av samma anledning som de flesta andra fästningarna i Wales. Anledningen var att visa den engelske kungens makt och trycka ner de vilda walesarna. Så uttrycker jag mig. Många engelsmän skulle kanske uttrycka sig annorlunda, ingen nämnd från mitt hushåll, det är ju helg och då ska man vara snäll, annars kanske man inte får något lördagsgodis och det vore ju tråkigt…

…fästningen kom att spela stor roll under många olika krig. Bl a höll walesarna fästningen under några år i början av 1400-talet.

Fästningen är byggd av lokal sandsten och ligger högt uppe på en 61 m hög klippa. Runt om fästningen ligger byn. Från början låg klippan betydligt närmare havet och klippan har inte flyttat, men p g a landhöjningen på Wales västkust ligger den en bra bit från vattnet, med en ny förbipassage för bilar och golfbana mellan vattnet och fästningen.

Enligt den lokala mytologin är platsen för Harlech Castle associerad med legenden om Branwen, en walesisk prinsessa. Branwen blev bortgift med den irländske kungen, genom att Branwens bror och Irlands kung gick i allians. Under kungens besök i Britannia blev han förolämpad av en annan av Branwens bröder. Paret åker till Irland som gifta och Branwen föder en som. Strax därefter blir hon förskjuten av sin man, kungen, och tvingas börja arbeta i köket, från drottning till kökspiga. När hon arbetar där tränar hon en stare att prata och skickar iväg staren till den bror som gift bort henne för att berätta om situationen. Brodern blev arg och åker genast till Irland med sina soldater. Krig mellan brodern och maken sätter igång och brodern dör med påföljd att Branwen blir så sorgsen att hon dör av brustet hjärta…

…när jag besökte Harlech för två månader sedan åt vi lunch på en pub med denna underbara utsikt över golfbanan och havet…

…här var också vackra hängande korgar…

…och ett foto av Harlech från ovan. Dåligt foto, men kanske ser man lite…

…byn består av en genomfartsgata med radhus längs gatan…

…och en liten gård med affärer och cafe…

…detta cafe ser också trevlig ut, Caffi Bwtri Bach, det lilla skafferiet…

…här kan man också se hur backig orten är.

Harlech är en stor turistort och fästningen tillhör UNESCOs världarv.  Ett stort problem är parkering p g a att det helt enkelt inte finns plats för parkeringar i denna kuperade ort. Vi hade tur som kom utanför turistsäsongen eller över ett veckoslut, så det ordnade sig för oss, men jag skulle inte vilja komma dit under turistsäsongen.

Önskar er en trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Kända walesare. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till WALES – HARLECH CASTLE och Kända walesare : GERAINT THOMAS vinnare av Tour de France

 1. Tour de France gjorde jag på gymmet en gång; några timmar bakom en storskärm… bakom alla cyklister, kul och svettigt.

 2. åsa i åsele skriver:

  Bebyggelsen i Wales och resten av kungadömet England ser väldigt gammal ut, byggs det inte nått nytt?

 3. wiolettan skriver:

  Bra gjort och jag förstår att du skulle vilja ha varit med där då han kom i mål.
  Vilken fästning, vilket bygge. (Du får säkert lördagsgodis). Förr i tiden byggdes det mycket fästningar för att ha någon chans att klara sig emot ovälkomna gäster.
  De hängande korgarna med blommor, gillar jag skarpt.
  Trevlig helg och kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen bra gjort!
   Jag fick lördagsgodis, hi,hi!
   Tänk var man kunde bygga och det står fortfarande kvar. På 60-talet i Sverige byggdes hus som behövdes rivas efter några år för de var så dåliga. Det är bättre med byggandet nu, men så illa det kan gå.
   De hängande korgarna är underbara!
   Trevlig söndag till dej!

   • wiolettan skriver:

    Håller med dig om byggen på 60-talet i Sverige. Hoppas att de har lärt sig något sedan den tiden.
    Här utanför oss har de hållit på med att ”bygga om” gatan, den är cirka 100 m lång och de började i oktober i fjol, är inte klara på långt när. Har fått riva om och göra om. Nu senaste regnskuren förstörde en hel del för dom, de fick se att det rann vatten över alla breddar så i söndags var det en ”sugbil” här i flera timmar, vilket jag inte har sett innan de började bygga om och ändra. Undrar hur länge de ska hålla på och vad det kostar?
    Hoppas att du får en finfin vecka.
    Kram!

 4. torrebloggen skriver:

  Härliga bilder! Det såg väldigt mysigt ut där i Harlech!
  Trevlig helg!
  Kram!

 5. Harlech låter onekligen som något vi skulle vilja besöka!
  //Lena

 6. Steve skriver:

  Jag såg en hel del avTour de France på TV., Är inte särskilt intresserad av cykel, men gillar att ”färdas” genom den franska landsbygden. Att vinnaren kom från Storbrittannien förstod jag, men inte att han kom från Wales.

  • Lena i Wales skriver:

   Jodå, han är walesare och vi är väldigt stolta här!
   Jag så inte något av det på TV, vilket ju nu i efterhand var en miss, men så är det.
   Njut av dagen! Här regnar det.

 7. Ditte skriver:

  Vad roligt att en waelsare vann! Stort! Klart att ni är stolta! Såg lite av loppet på tv här hemma.
  Roligt att få se mer av Wales och gott om borgar/fästningar verkar det vara hos er också. Inte alltså bara i Spanien…
  Sedan är jag så fascinerad av alla dessa små byar och städer som alla verkar vara personliga.
  Tack för turen och de fina bilderna.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag så inget av loppet, tyvärr. Om jag bara hade vetat att en walesare skulle vinna, men det vet man ju inte innan.
   Finns många fästningar i Wales.
   Pittoreska byar har vi också gott om.

 8. Veiken skriver:

  Grattis till vinsten i Tour de France. Det var en expert för några år sedan som påstod att ingen kan cykla i det tempot och de sträckorna utan att vara sönderdopade. En mänsklig kropp fixar inte det utan hjälp. Det värsta är att jag tror att det är så inom cyklingen…. Tydligen är det mest bloddoping inom den sporten.
  Harlech däremot verkar vara en mycket trevlig bekantskap! Ha det gott!

 9. skåningen skriver:

  Cykellopp är inte min grej!
  Kul att du gillade min nyckel.
  Kram!

 10. Monica skriver:

  Kul att en walesare vann och kul svar till pojken:-). Ja det finns verkligen mycket vackert att se i hela UK och så fint där du var på puben och alla dessa små vackra städer med all historia, så roligt att uppleva och se allt det vackra. I dagens tidning stod dock att britterna tyckte det var för varmt att dricka te i denna sommar:-) och så står om hamstring av mat p g a kommande handelsbekymmer, men enligt kära dotter får man ta allt med en nypa salt:-), kanske en i varje stad som fyller sitt hus men det blir nyheter här precis som det blir om svenskar där.
  Ha det så fint i fortsättningen, här har skurar fallit ofta idag, helt ljuvligt enligt mig.

  • Lena i Wales skriver:

   Inte dåligt av ett så litet land att få en vinnare av Tour de France.
   Britterna är otroliga med sin hamstring. Säjs det att det ska bli lite snö är hyllorna tomma i affärerna. Tror att det säkert förekommer en del hamstring i samband med den nya tiden här. Din dotter vet ju hur det är.
   Regn här i två dagar, men nu är det lite sol igen.

 11. GladiGrönt skriver:

  Intressant om fästningen. Visst är den vacker, en sådan skulle man haft i miniformat övervuxen med rosor och klematis. Här i Höga Kusten har vi också landhöjning, 1 cm/år. Ha en bra vecka /Monica

 12. huskebloggen skriver:

  Så spændende at læse om Harlech Castle, Lena! Og det er da fantastisk, at en borg fra 1280 stadig eksisterer. Jeg glæder mig over dine indlæg, og at du viser billeder fra steder, jeg ikke kendte.
  Jeg har et problem med at kunne kommentere på WordPress – mine kommentarer forsvinder desværre.

 13. Märtha skriver:

  Den här sportfånen har inte lyckats intressera sig för stora cykeltävlingar, även om hon då och då fastnar för cykeltävlingar – och tittar mest på de vackra omgivningarna… Den gångna veckan har bjudit på favoritsporterna friidrott och orientering, varvat med lite simning och – faktiskt – cykling, så just nu rådet övermättnad. Harlech är verkligen intressant! Hur många gamla borgar finns det i Wales???

  • Lena i Wales skriver:

   Sport är ju inte riktigt min grej, men när en walesare gör bra ifrån sig, ja då är det intressant.
   Det fanns ca 600 fästningar i Wales, idag finns det ca 100 kvar antingen i gott skick eller som ruiner. Så det finns några att välja mellan!

 14. Frida G Svensson skriver:

  väldigt trevligt resmål!

 15. Franska Fikon skriver:

  Det som är mest kul med Tour de France och Giro d’Italia på TV är att man får se så mycket av trakterna de cyklar i. Fast jag är rätt dålig på att ta mig tv-tid mitt på dagen. Borgen verkar helt ointaglig – härligt med sådana landmärken. Roligt också med legender/historia – vissa legender har väl haft någon sorts verklighetsanknytning ursprungligen och så har man broderat vidare….

  • Lena i Wales skriver:

   Flera säjer samma sak, roligt att se omgivningen. Måste nog se lite mer cykel i framtiden.
   Vi har så många fina borgar att besöka i Wales. Jag gillar dessa legender, som troligen inte är sanna, men något finns det i dem och roliga att läsa.

 16. Marit skriver:

  Min mann er fast seer av Tour de France, og jeg har derfor fått det med meg. Gratulerer til Wales!
  Ønsker deg en fin uke!

 17. Anette skriver:

  Precis som flera andra gillar jag att se loppen eftersom man får se en hel del från olika byar och fina miljöer.
  Wales är ett land jag gärna vill se, vi går se om det blir av nån gång framöver.

 18. Ama de casa skriver:

  Så ni har borgar även hos er? 😉
  Grattis till vinnaren av cyklingen! Vi har också en vinnare – ett fantastiskt EM-guld i stavhopp – men han är halvamerikan, så det kanske är lite fusk… 😀

  Ha en finfin dag!

 19. Cyklar gärna själv men är inget jag tittar eller följer annars på TV, däremot har jag med nöje följt EM och gläds åt de svenska framgångarna där 😀 Önskar dig en fortsatt fin vecka! KRAM

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tittar inte heller på cykling, men när det var en walesare som vann var det full uppståndelse här i landet, roligt.
   Följer dock inte EM, men kul att Sverige gör bra ifrån sig.
   Ha det bra!

 20. Biggeros skriver:

  Tack för ditt inlägg om Harlech och historian om Branwen. Älskar mytologins historia!
  Stora gratulationer till Geraint Thomas!!!
  Ha det bra🤗

 21. Christina skriver:

  Snygg flagga! Och fantastiskt med byggnader som har anor från 1200-talet, sådant gillas 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Vår flagg är så vacker med den röda draken, men inte lika lätt som den svenska för barnen i skolan att måla!
   Vi har många gamla byggnader här och många gamla fästningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s