MIN TRÄDGÅRD 11 sept 2018, ÄPPLEN och VALET

Här i Wales börjar det kännas lite som höst, fast det egentligen fortfarande borde var sommar här.

De flesta skolorna har börjat efter sommarlovet, men några börjar också i veckan. Vädret har varit växlande den sista veckan, soliga dagar och regniga dagar.

Min trädgård 11 september 2018

Det är fortfarande en del blomning i min walesiska trädgård. Den röda fuchsian blommar bättre än någonsin i rabatten och…

…likaså den lila-rosa och…

…likaså denna gladiolus…

…den stora fuchsian, ca 3 m i diameter, har äntligen börjat blomma. Det tog ett tag…

…nyponbusken är finare än någonsin med…

…sina vackra nypon…

…vi fick några hollyhock, stockrosor, av en granne och de blommar för fullt…

…pelagonerna i krukorna har gjort sitt bästa för denna säsong, men en del blommar fortfarande…

…vi har bara två äppleträd och båda är nysatta, så det ena har inte givit någon frukt ännu, medan det andra…

…har givit sina första äpplen i år, 4 stycket.

Men egentligen behöver vi inte tänka på att inte få några äpplen i år, för det ser grannen till att vi får i alla fall…

… så i måndags bar det av till grannen som har mer än vad hon kan göra av med…

…hemma lade jag upp äpplena i mitt fina cake stand och i en stor skål, men långt från alla fick plats. Ändå hade jag bara tagit lite av den fallfrukt som fanns på marken. Vad blev det då av det hela?…

…jo, äpplen i ugnen. Skala, skiva, lägga i lager med lite socker och mycket kanel. Detta fryser jag i minder burkar och har till äpplepaj, men framför allt till musli för frukosten. Så gott!

Valet i Sverige

Ja, nu är valet över och det blev som det blev.

Innan valet talades det t o m i BBC nyheter på radio och TV om det kommande valet i Sverige och det är ovanligt att man tar upp en sådan sak om ett litet obetydligt land som Sverige. Här är vi normalt sett inte särskilt intresserade om vad som händer i övriga Europa, vi gör ju allt så bra själva här och behöver därför inte veta något om resten av Europa. Detta var kanske ganska elakt skrivit, men tyvärr mycket sanning i det.

Det som togs upp var att partiet The Swedish Democrats, som man sa är mot invandring och anti EU beräknades få många röster. Detta var för dem förvånande för ett så liberalt och välorganiserat land som Sverige.

Så någon vidare bra reklam för Sverige var det inte. Normalt sett, om Sverige brukar nämnas, är det som en förebild. Detta var mycket tråkigt att höra.

Men livet går vidare och jag vill önska er en fortsatt trevlig vecka och nytt inlägg med fortsättning från Bodnant Gardens kommer på lördag!

Annons
Detta inlägg publicerades i Min trädgård. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till MIN TRÄDGÅRD 11 sept 2018, ÄPPLEN och VALET

 1. Steve skriver:

  Oj, så mycket vacker blomning du har i din trädgård.
  Jag har förstått att det svenska valet rönt mera uppmärksamhet än vanligt ute i Europa. Den traditionella Sverigebilden börjar visst krackelera. Ha de gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Nu är trädgården fin igen, var en liten svacka under sensommaren, men nu är färgerna tillbaka.
   Ja, bilden av Sverige håller på att förändras i övriga Europa, tråkigt.
   Ha en bra dag!

 2. åsa i åsele skriver:

  Dina blommor är väldans fina och för mig icke trädgårdsväxter utan krukväxter så det känns lite exotiskt.

 3. Vackra blommor ni har i trädgården.
  Varför har ni galler runt äppelträden, har ni också djur som springer runt och gnagar?
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det kommer rådjur då och då, men inte så ofta, men en gång är en gång för mycket. Gallren ska tas bort när trädet blivit större, men än så länge behövs det.
   Ha det bra!

 4. Underbart i din trädgård! Vi äter kryddade äppelklyftor till efterrätt, liten klick smör och i ugnen – en kan ju inte äta kaka jämnt 🙂

 5. Märtha skriver:

  Vår enda fuchsia nu, en spikfuchsia, har blommat och vuxit som bara den, men om vinterförvaringen lyckas är en annan sak… Lite avis på dina som ”sköter sig själva”. Äpplen har vi däremot nästan till lust och leda. Men har man över 40 träd så får man stå sitt kast. De flesta träd är visserligen småväxta, men även många av dem dignar och knäar under sin börda. Hittills ca 100 liter äppelmust, det blir minst 50 liter till, plus mos, bitar för kommande äppelpajer. Och äta, äta… Regn i natt, +14,9 nu. Ha det gott! Märtha

  • Lena i Wales skriver:

   Klimatet här är betydligt gynnsammare än i Norden för mycket växtlighet.
   40 äppleträd, wow! En hel fruktträdgård.
   Must, vad gott. Vi gjorde det för något år sedan tillsammans med grannar, roligt och gott.
   Ha det gott!

 6. Ingrid skriver:

  Så enormt vacker det blommar hos dig. De där fuchsiorna är ju helt otroliga!
  Nu gäller det att ta vara på all frukt. Själv har jag inga bekymmer med det, för här finns inga fruktträd, men jag tigger mig till lite här och lite där. Äppelpaj och äppelmos måste man ju göra.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid ♥

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, nu blommar det fint i trädgården här och jag verkligen njuter.
   Bra när man kan få lite frukt här och lite frukt där, alltid gott att ha lite frysen eller glasburkarna.
   En fin vecka till dig också!

 7. Vilka fantastiska fuschior du har! Det sägs att vi också kan ha såna ute här, men då bara några speciella sorter -men man kanske skulle testa!?
  Min gubbe är tokig i äppelkompott som innehåller precis samma som dina ugnsbakade – alltså väldigt lite vatten men kanel och strösocker – så det gör jag ofta trots att vi inte har några äppelträd här. Men vi hade så många i Stockholm att jag tröttnade på dom – och det finns ju grannar som har!
  När det gäller valet så är det fortfarande lika spännande, idag skulle alla utlandsröster – c:a 300000 – räknas och då kan vad som helst hända. Att så många röstt på SD är egentligen inte konstigt även om vi inte har gjort det, det är ju ett missnöjesparti och missnöjda är vi nog många som är!
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Det kostar inte mycket att prova lite fuchsior, kul och se om det funkar.
   Alltid bra med goda grannar.
   Jag har länge förespått att ett missnöjesparti skulle komma efter att så många bara klagat. Tråkigt är det dock at det ska behöva var så.
   Kram

 8. Anja C. Hill skriver:

  Hejsan Lena!
  man kan ju bara avundas dina fantastiska fuchsior! Herreje vilka bamsebuskar!.
  Att SD lyckade få ihop så många röster (i Skåne 40%) beror inte bara på att klassas som missnöjesparti. Folk som röstar på dem måste vara dåligt pålästa. SD är ett antidemokartiskt, människo-/kvinnofientligt, totalitärt naziparti. Det finns inget annat parti med så många kriminella och rasister med som i SD. Jag bävar! Tendenserna i Europa går mot högerextremism – de växer i många länder. Måste säga att det är märkligt hur i ett land som Sverige med en lång grundutbildning åt var och en där man uppmuntrar till kritiskt tänkande kan så okritiskt rösta på ett parti med så antidemokratiska värderingar.
  Ha det gott!
  /Anja

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, fuchsiorna är fantastiska här och jag är så glad för dem.
   Tråkigt är det verkligen för svensk politik nu, men har länge känt dåliga vibbar. Önskar att det inte behöver vara så här. Hoppas bara att det blir kortlivat.
   Ha det bra!

 9. Anita skriver:

  Så mycket fint du har i din trädgård. Fuchsiorna är fantastiska! Läcker bild på stockrosen. Tack för tipset om hur du gör med äpplena. Vi har mängder och jag vet inte vad jag ska göra med alla. Men att ha i frysen och ta fram till äppelpaj senare är ju jättebra. Får man fråga vilket gradantal du har på ugnen och hur länge du låter äpplena vara där? Ska dom bli ”halvfärdiga” eller ”helfärdiga”? Använder man dom senare i paj så tillagas dom ju ytterligare. När det gäller valet så har vi hört att utländsk media varit extra intresserade i år. Just nu är röran total och de 300000 röster som skulle vara färdigräknade idag blir tydligen inte klara förrän på fredag.

  Ha det gott!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Fuchsiorna är så fina nu och roligt med en liten färgklick av stockrosorna.
   Jag har 200 grader och sedan ca 20-30 min, det ska egentligen inte bli mos av det utan bara mjuka äpplebitar, fast det de goda om de blir mosiga också. Råkade ha dem inne lite för länge denna gång, satte klockan lite fel, ja helt enkelt snurrade till det lite, men det blev gott i alla fall.
   Lika snurrigt som den brittiska politiken? Oj, oj, då är det illa med det välorganiserade Sverige. Tråkigt i alla fall och inte bra publicitet för Sverige.
   Ha det skönt!

 10. Fuchsior förknippar jag väldigt mycket med England och Wales. Har till och med sett långa häckar av fuchsia. Vackert
  Ha det fint
  Helene

 11. Monica skriver:

  Så härligt du har i din trädgård! Fuchsior som växer så är väldigt vackert! Anna hade en i sin trädgård som blev flera meter hög, aldrig sett något liknande och inte behövdes mycket skötsel heller, den bara kom igen nästa år med massor av blommor, ja som hos dig. Här blir de inte stora, fullt sjå att få dem att överleva:-). Har du äppelbitarna i ugnen en stund innan du fryser in till müsli och annat? Var en bra idé. Verkar vara ett äppelår i år.

  Ja valet ja, känns så flytande och svävande ännu med rätt lite information. Har diskuterats en hel del om missnöje och där menar man att våra grannländers dylika partier som vunnit framgång är sprungna ur just det, missnöje, men de har ju mer både insikter och erfarenheter än vi har här om hur det kan bli, så de minns säkert det och ingen önskar att det ska upprepas. Här är kanske en större naivitet eller vad det nu är när folk röstar som de gör, många också.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, fuchsiorna i UK är enorma och lättskötta, bar l´klimat här för dem.
   I ugnen på ca 200 grade i ca 20-30 minuter, inte så de blir mosiga, men mjuka. Sedan i frysen i portionsförpackningar, Gör jag en ”paj” direkt , äpplen i ugnen ca 20 min och sedan på med musli och lite honung och ytterligare 10 min ugnen. Gott med lite vaniljglass eller yoghurt.
   Svårt att veta ang valet. Verkar var väldig rörigt just nu i Sverige, nästan lika rörigt som i Uk, fast bara nästan.

 12. Karin Eklund skriver:

  Så vacker din trädgård är, så många vackra skönheter det finns ännu. Här är det mesta på upphällningen, mycket p.g.a av den långvariga torkan. Hösten tycks komma tidigt men man får ta det som det kommer.
  Det svenska valet blev något av en rysare och fortfarande är ingenting klart. Vi får hoppas på att det kommer något gott av det som känns som ett kaos just nu I Finland hade vi ett liknande val tidigare, där ett motsvarande parti till SD också fick oerhört många röster. De togs in i den finska regeringen, vilket visade sig vara bra. I regeringen kunde de inte fortsätta föra sin propaganda på samma sätt som tidigare och många har gått ur partiet p.g.a löften som inte kunnat hållas.
  Ha det fint i Wales. Vi tittade på The last night of Proms när vi var på semester och jag njuter lika mycket varje gång jag lyssnar och tittar på programmet. Fantastiskt. Vilken sångerska ni har i Wales! Wow!

  • Lena i Wales skriver:

   Här är nästan finare än någonsin men vi har ju inte heller haft en sådan hetta som ni haft.
   Verkar vara lite kaos runt valet i Sverige. Nästan, bara nästan,lika kaotiskt som politiken i UK.
   Intressant om det finska valet, som jag visst väldigt lite om.
   Wales är ju körernas land, så här finns många fina röster.
   Ha en fin vecka!

 13. FREEDOMtravel skriver:

  Oj vad mycket vackra blommor, fantastiskt! Vi har också äpplen hemma. Vi har förstås inga äppelträd utanför båten, men jag har fått från min mammas trädgård. Valet i Sverige är verkligen ingen rolig historia, tyvärr. Förstår att det ger dålig publicitet, tråkigt!

 14. Berit Häger skriver:

  Härliga trädgårdsbilder!
  Hur tillagar du äpplena i ugnen? Temp och tid? Det verkar ju vara ett bra sätt att ta vara på skörden, när allt kommer på en gång. Jag har fryst in lättsockrade klyftor, men de tar mycket plats.
  Jag kan rekommendera en äpplesvarv som både skalar, kärnar ur och skivar äpplena på nolltid.
  Ha en bra trädgårdshöst!

  • Lena i Wales skriver:

   Trädgården är fin nu.
   200 grader, knappt 30 min. De ska inte bli mosiga, utan som i skivor,fast hopskjunkna.
   Ett sådant äppleskalare finns på Nääs slott, så en gammal uppfinning, men bra. brukade låna grannens i Sverige.
   Ha en skön fredag!.

 15. torrebloggen skriver:

  Åh så vackert det blommar i er härliga trädgård!
  Trevlig helg önskar jag dig!
  Kram!

 16. Veiken skriver:

  Dessa underbara fantastiska fuchsior! Jag blir glad av att se dem. Vi har varit på Irland ett antal gånger och man tappar andan över hur otroligt dom blommar där!

 17. wiolettan skriver:

  Höst hos dig och det känns nästan som höst här också, i alla fall i morse.
  Roligt att få se dina fina bilder av trädgården och alla vackra blomster. Det ser verkligen tjusigt ut. Till och med de fyra äpplena var ovanligt fina. Så perfekt röda. Men, jag förstår att de inte räcker långt, bra att grannen finns med sina äppelträd. Äppelkaka är gott.
  Ja, valet ja. Tråkig historia. På söndag ska visst allt vara helt klart, med röstsammanräkningen och allt dubbelkoll de tydligen måste göra. Sedan får vi se vem som ska regera de närmsta 4 åren.
  Ha det bra.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Trädgården är fin nu och det är så roligt att få några äpplen på vårt träd. Gillar också den vackra röda färgen de har.
   Inte kul efter valet och det verkar ta lång tid att få allt klart.
   Ha det bra! Kram!

 18. annafalkblick skriver:

  Alltså, din trädgård! Jag blir lika imponerad varje gång över hur fin den är. Härligt att få äpplen av grannen och smart att frysa in för frukost.

  Önskar dig en fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen fint i trädgården nu.
   Härligt med lite frukt och bär i frysen, men vet var de kommit från och minns när man ”jobbade” med skörden, den ger fina minnen.
   Skön helg till dig också!

 19. Titti skriver:

  Ja livet rullar på trots val och allt…det blev en trist historia allting. Men men…din trädgård är allting annat än trist! Du får komma till ön och bli min trädgårdsdesigner sen 🙂
  KRAM från Titti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s