WALES – BODNANT GARDEN 2, RHS och ROSOR, ETT SPECIELLT BORD och BANKOMATER

Lördag och bloggdags för Lenaiwales!

Idag blir det en salig blandning igen. Denna gång från en vacker trädgård i Wales, om ett mycket speciellt bord, om teater och om bankomater!

Bodnant Garden 2, RHS och rosor

Här kan du läsa om Bodnant Garden 1

Rosonträdgården

Rosenträdgården i Bodnant Garden är fantastisk! Dessa bilder är tagna i början av juni och i september…

…inte bara rosorna är vackra, utan också utsikten är vacker…

…rosenträdgården ligger vid huvudbyggnaden på en terrass…

 

…rabatter efter rabatter…

   

…med den ena rosen vackrare än den andra. Vissa hade också underbara dofter.

Som i samband med alla museer  och trädgårdar i UK kan man inte lämna ställena utan att passera genom någon sorts affär. Här i Bodnant säljer man förstås växter, men det finns också en stor klädes- och prylaffär…

…samt både café och lunchrestaurang…

…jag avslutar denna bildserie från Bodnant Garden med denna blomsterdekoration, som jag verkligen gillar. En del av er kanske kommer ihåg att jag själv i min walesiska trädgård har en gammal skottkärra med kryddväxter i.

RHS

Som jag skrev i första inlägget om Bodnant Garden var en generation av ägarna president i RHS, som står för Royal Horticultural Society.

RHS grundades 1804 i London och anses vara världens största trädgårdsförening med närmare en halv miljon medlemmar.

De anordnar många kända shower varje år som t ex Chelsea Flower Show, Hampton Court Palace Flower Show.

Man har också flera egna trädgårdar såsom t ex Wisley Garden, Hyde Hall och Harlow Carr.

Man har också ett eget bibliotek i London innehållande mängder med akvareller och foton av växter från hela världen.

De arrangerar också Britain in Blom varje år, där städer och byar tävlar om de vackraste blomsterarrangemangen och dekorationerna. De indelas i olika kategorier.

Inom föreningen för igår också mycket utbildning och man utger också en månartlig tidskrift, The Garden, samt ytterligare tidskrifter under året.

Ett bord som betyder så mycket för mig

Detta bord betyder så mycket för mig. I verkligheten är det gult och grått. Varför betyder det så mycket?

När jag flyttade från Sverige kunde jag inte ta mycket med mig mina gamla möbler hit till Wales eftersom det redan var möblerat här och min man haft det som fast bostad tidigare och sedan hade vi det som fritidshus när vi bodde i Sverige. Flera av mina möbler finns magasinerade i Sverige. Vissa av mina möbler saknar jag mer än andra. Allra mest detta bord. Inte lätt att ta med på flyget, men så var en svensk väninna boende i Wales över i Sverige med bil i somras och kunde ta tillbaka bordet till mig här i Wales. Stort tack Barbro!

Varför betyder då just detta bordet så mycket för mig?

Det är målat av min älskade väninna Karine för 25 år sedan. Karine, med svensk mamma och franska pappa, växte upp i Paris och bodde sedan under några år i Sverige och flyttade tillbaka till Frankrike igen, denna gång i södra Frankrike. Skaffade fransk man och och fick 2 barn. Det var svårt med jobb o s v  i Frankrike, så de beslöt sig för att prova på att flytta till Sverige. Där föddes också ytterligare ett barn. Hennes man tyckte verkligen mycket om Sverige, lätt att få bra jobb som bilmekaniker, stadig inkomst, ordning och reda, bra och moderna bostäder m m. Men Karine tyckte det var betydligt svårare och längtade hela tiden tillbaka till Frankrike, så efter några år flyttar de tillbaka, skaffar ett gammalt ruckel där de bosatte sig under helt andra omständigheter än i Sverige. Under tiden i Sverige började hon måla på trä och ansåg mig som sin stora inspirationskälla. Målandet fortsatte i Frankrike och utökades även till annat målande. Äktenskapet tog slut, f d mannen dog och Karine gifte om sig med en skulptör. Ekonomiskt var det ofta svårt för dem i sina yrken, men de kämpade på. Under hela hennes tid i Frankrike var jag på besök flera gånger under längre och kortare tider. För drygt 10 år sedan blev hon allvarligt sjuk och dog endast drygt 40 år gammal i leukemi…

…under bordet står det Till min bästa vän Lena. Nu förstår ni varför detta bord betyder så mycket för mig och jag är så glad för att ha det nära mig igen. Det har ännu inte kommit på rätt plats i huset, men det är i alla fall här nu!  Du brukade säja att jag var din inspirationskälla, men jag hävdar fortfarande att du var min! Du lärde mig också att leva fullt ut så länge man kan, även om du själv inte var medveten av detta. Älskar dig Karine och saknar dig ofta!

Savoy Theatre i Monmouth

I torsdag var jag på en förställning på min lokala teater i Monmouth. Alltid lika roligt! Lokala amatörskådespelare som agerar med glädje. Denna gång hette pjäsen Two, fast det var betydligt många fler inne på scenen. En komedi med sorgligt slut…

…som vanligt köpte jag min lilla vinflaska med plastglas innan jag gick in i salongen och som vanligt en glass i pausen. En trevlig liten tradition!

Bankomater i UK

Vad gäller att betala med pengar eller kort är det så annorlunda här än i Sverige. Vissa affärer här tar inte kort, medan vissa i Sverige inte tar kontanter. Men det börjar ändras här hörde jag på radion igår. Vi börjar använda kort som betalning allt mer här också. Detta har man sett genom att antalet bankomatuttag har minskat och därmed behövs inte så många bankomater längre. I UK finns idag ca 53 000 bankomater eller som vi säjer cash machines eller hole in the wall. Varje dag försvinner 250 maskiner p g a dålig lönsamhet. Vissa av dessa betalar man en summa för att ta ut pengar i. De som tillhör vanliga banker är gratis.

Swish finns inte här och jag tror att det bara finns i Sverige än så länge, men är inte helt säker. Någon som kanske vet? Tror Sverige är försökskaniner för detta ,men gissar att det kommer att spridas över Europa och efter lång tid även kommer hit. Vi ligger långt efter med mycket här i UK.

Vart är jag på väg?

Ja, dags att förflytta sig igen, men vart är jag på väg?

Svaret kommer på onsdag!

Hoppsan så mycket det blev i detta inlägg!

Vill önska er alla ett trevligt veckoslut!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Interiör, Socialt. Bokmärk permalänken.

65 kommentarer till WALES – BODNANT GARDEN 2, RHS och ROSOR, ETT SPECIELLT BORD och BANKOMATER

 1. underbara rosor, skottkärra är perfekt, sett en gammal jolle med blommor, jag saknade kunna köpa smörgås eller något på engelsk teater…

 2. Märtha skriver:

  Rosgalningen här undrar om det finns namnskyltar på rosorna. Tänk att jag blivit sådan att jag vill veta vad rosorna heter. För drygt tre år sen hade jag inte brytt mig… Hälsningar från ett regnsjukt Borgå, 14,3 grader och sjuk lilltå!

  • Lena i Wales skriver:

   Tyvärr fanns inga skyltar här. Om det finns skyltar brukar jag fotografera först skylten och sedan blomman, så jag kan hålla ordning på allt, men tyvärr saknades skyltar här.
   En solig morgon i Wales, bådar bra för dagen.
   Krya på dej!

 3. Marina skriver:

  Vad kul att du kunde få bordet till dig i Wales! Jag förstår att det är speciellt. När det gäller swisch måste det vara något av det bästa någon kommit på. Jisses vad det underlättar många gånger!
  Jag undrar för övrigt om det finns någon som lyckas hitta ett museum utan vidhängande butik…

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är så glad för mitt fina bord!
   Swich är säkert bra när man väl lärt sig det, jag är på väg, men det går långsamt för min gamla blonda skalle,hi,hi!
   Det kanske är likadant i Sverige med museum och butik, har inte tänkt på det där.
   Ha det bra!

 4. Ingrid skriver:

  Så enormt vackra rosor! Där skulle jag önska att jag kunde få gå och ströva.
  Swish är jättebra. Nu senast räddade det kommersen på Kupan när vi hade ett av våra ständigt återkommande strömavbrott. Har kunden mobildata går det att swisha även om det är strömlöst. Slå in i kassan fick man göra när elen kom tillbaka.
  Ha det så bra, vart än du nu är på väg!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Rosorna var underbara och så härligt att gå runt och bara njuta.
   Jag har inte riktigt fått ordning på det där med Swish ännu, är ju inte så mycket i Sverige, men håller på att lära mig, men det tar tid,hi,hi.
   Kramar till dej också!

 5. är översta bilden från Snowdon?

 6. Steve skriver:

  Jag förstår att bordet är kärt för dig. Dess historia är både tragisk och underbar.
  Härlig teatertradition du har.
  Swish använder jag inte själv, men jag har förstått att det är ett mycket smidigt att överföra pengar.
  UK ligger alltså efter i mycket. Hur många infödda britter vill erkänna det?

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, bordet betyder mycket för mig. Ibland är en sak bara en sak, men ibland är den mycket mer än så.
   Alltid roligt med mina teaterbesök och alltid visar de något bra eller roande.
   De flesta britter vet inte om hur efter de är. Tittar man sig inte omkring ser man heller inget.
   Ha det bra!

 7. Ditte skriver:

  Dessa parker är så fina och här, som i flera du presenterat, hade jag länge kunnat strosa runt. Så vackra blommor. Och rosor är alltid rosor. Alltid vackra.
  Så fint att du nu fått bordet till dig i Wales och jag kan verkligen förstå att det är ett väldigt kärt minne. Tack för att du delade med dig av berättelsen om er fina vänskap.
  Önskar dig en fin helg och en trevlig resa.
  Vi hörs!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi kan trädgårdar här i UK, helt klart. Dessutom har vi klimatet till vår fördel.
   Jag är så glad för mitt bord och ville dela med mig av berättelsen och hoppas att den kan lära lite .
   Vi hörs!

 8. Anette skriver:

  Så många vackra blommor, väldigt praktfullt.
  I Asien är det fortfarande cash som gäller även om betalkort är på frammarsch.
  Jag tror du är på väg till Spanien och värmen.
  Trevlig helg.

 9. skåningen skriver:

  Vackra blommor och rosor!
  S…När man blir klokare så har man kul på att klokare sätt!
  Kram!

 10. åsa i åsele skriver:

  Med tanke på att banker läggs ner i allt fler samhällen och bankomater försvinner så håller Sverige på att förbereda sig för ett penninglöst samhälle, svårt att lära barn pengars värde då de ser hur vi vuxna använder betalkort.

 11. Är nästan mer fascinerad av den pampiga byggnaden bakom de vackra rosorna – vad är det för något?! Förstår din känslomässiga koppling till bordet! Vackert naturligtvis, men bär dessutom på ett personligt minne.//Lena och Anders

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har också mycket tänkt på detta med att få barn att förstå pengars värde när de inte vet vad pengar är. Undrar verkligen hur det sa gå för den kommande generationen.

  • Lena i Wales skriver:

   Av någon förunderlig anledning kopierades svaret ovan till detta svar. Tryckte väl på nåon fel knapp, antar jag.
   Nu till ert svar: Byggnaden finns med på inlägg 1 från Bodnant, två inlägg längre ner på bloggen.
   Bordet betyder verkligen så mycket för mig.
   Ha det bra!

 12. Eva skriver:

  Underbara rosor. Mycket vacker och rörande historia om din väninna och bordet. Är inte helt övertygad om Swich är här för att stanna. Alltför mycket problem med det ännu. Trevlig resa vart du än på väg.

  • Lena i Wales skriver:

   Rosorna ser vackra ut och många doftar också underbart.
   Bordet betyder mycket för mig, särskilt som jag inte längre har henne, mer än i mitt hjärta.
   Kände inte till problem med Swich, bra att veta.
   Börjar resan imorgon.

 13. Marit skriver:

  Så vakre roser du viser i dag! Dere har et fantastisk klima for roser i Storbritania.
  Jeg forstår godt at du måtte ha det bordet med deg. Trist historie.
  God helg!

 14. miatankar skriver:

  Så fina blommor och ”rabatten” i skottkärran ger jag extra pluspoäng för. Läckert!
  Förstår att bordet är dig kärt. Vissa saker har inget värde för andra, men kan betyda jättemycket för den enskilde p.g.a någon händelse. bakgrunden…

  Kontanter eller kort. Båda är förstås praktiskt, men det här med kortbedrägerierna som börjar är inte roliga. Bankerna ersätter… är ju tvungna, det är de som fått oss kunder dit till att använda, men nog tycker jag det är fel att de försöker få bort kontanterna. De äldreäldre har problem. Jag har flera gånger tänkt att det är bra att mina föräldrar slapp uppleva detta, de skulle inte förstått sig på det här…. Pappa var nästan 94 år när han dog så det är inte så många år sedan.

  • Lena i Wales skriver:

   En mycket fin trädgård. Jag gillar också skottkärran. Bra återvinning.
   Affektionsvärdet på bordet är högt för mig, dessutom tycker jag det är väldigt fint.
   Tror inte heller mina föräldrar på ålderns höst skulle klara av det, mamma blev 90 år. Hon förstod inte heller datorer och mobiltelefoner. Inte lätt för det äldre i dagens samhälle. Jag som bara är halvgammal fixar det långt ifrån alltid.Jobbigt.

 15. Karin Eklund skriver:

  Rosor på många sätt har du fått in i det här inlägget, dels som de är, vackra och väldoftande men också i form av ett fint stycke om vänskapen till Karine. Den finaste rosen(vänskapen) av alla som rörde mig djupt. Givetvis så måste du ha bordet i din närhet. Ha en fin helg!

 16. Anneli skriver:

  Jag vet inte om min kommentar kom med för det strulade när jag skulle publicera den.. Det kan hända att den kommer in 5 ggr oxo så du vet det.
  Jag skrev bla att jag har länkat din blogg inne hos mig, jag hoppas att det är ok. Om inte så får du säga till.
  Ha en fin söndag, kramar ♥

  • Lena i Wales skriver:

   Hej Anneli!
   Tack för kommentaren! Det var bara denna kommentar som kom fram till mig.
   Bara trevligt om du länkar till mig, ska gå in på din blogg och titta.
   Välkommen tillbaka! Nya inlägg varje onsdag och lördag.
   En skön söndag till dig också!

 17. Så fint att du har bordet hos dig igen, fint inlägg med rosor och vänskap.

  Kram Jenny

 18. Rosor i alla färger, så vackert!
  Fint skrivet om din vän! Roligt att du fick bordet nära.
  Tror du är på väg till Spanien!?

 19. Ama de casa skriver:

  Vilka fantastiska rosor! Kan tänka mig att det doftade underbart där 🙂
  Här blir det också mer och mer kort, men på många ställen tar dom fortfarande bara kontanter också och själv är jag lite av det där med ”Cash is king”. Men det beror såklart på var man handlar och vilka belopp det rör sig om 🙂

  Ha ett fint upplopp på helgen!

  • Lena i Wales skriver:

   Vackra och väldoftande var de.
   Jag använder också fortfarande också helst pengar, utan vid större summor. Känns bättre på något sätt och det känns som man har mer kontroll över sitt spenderande också.
   Jag är på väg!

 20. Biggeros skriver:

  Dessa fina trädgårdar med rosor hade passat mig förträffligt! Jag älskar rosor!
  Vilken intressant men oxå sorglig historia bakom ditt fina bord. Då förstår jag att bordet har hittat hem och kommer att placeras på en bra plats.
  Trevligt att få ta del av kultur även om aktörerna är amatörer.
  Däremot betalar man heller sällan med kontanter i Spanien. Visst ser man det en och annan gång. Gillar att man fortfarande kan betala kontant på bussar i Spanien. Även så är det billigt att åka buss=)
  Tack för ett fint inlägg// kram

  • Lena i Wales skriver:

   Om du älskar rosor, är detta definitivt ett ställe för dig.
   Affektionsvärde kan inte värderas i pengar.
   Teatern är så trevlig och gemytlig i sin lilla skala och det känns så enkelt och trevlig att gå dit. Gillar den skarpt.
   Ja, på lokalbussarna runt Marbella gäller endast kontanter och gärna rätt växel också, bra tycker jag. Och det är verkligen billigt att ta bussen också, dessutom kul att se alla människor och filosofera lite under färden. Också sitter man lite högre än i bilar och ser bättre, gillar jag.
   Kram!

 21. Veiken skriver:

  Swish är helsvenskt och startades av några svenska banker (minns inte vilka) Jag tycker det är toppen. Frågan är om utländska banker vill eller tillåts ansluta sig.
  Bordet som du har fått hem till dig från Sverige berörde mig djupt och jag förstår verkligen din känsla för det!
  Rosor i mängd måste vara glädjens blommor. Så underbara var och en.
  Ha det gott!

 22. Anita skriver:

  Dom rosorna har jag njutit av! Och RHS är jag medlem i. The Garden får jag i brevlådan. Har faktiskt inte hunnit läst senaste numret.
  Det kändes i hjärtat när jag läste om ditt bord. Vilket fint minne och vilket tragiskt öde att hon gick bort i så unga år. Tänk att du fått bordet till dig igen, måste kännas fint.
  Bankomater börjar minska här också och flera orter saknar helt. Det är inte lätt för de äldre. När det gäller Swish så är det svenskt men det finns motsvarande i Norge vet jag. Men där heter det VIPPS (om jag nu stavat rätt).

  Gissar att du är på väg till Spanien 🙂

  Ha det fint!
  /Anita

 23. Vilken blomsterprakt! Å jag kommer nog sno idén med skottkärran och fylla den med kryddväxter i stugan nästa år, så praktiskt! Önskar dig en riktigt fin vecka! KRAM

 24. Anni skriver:

  Jag fattar inte. Tycker att jag var här hos dig nyss, men inser att det är åtskilliga inlägg som jag inte läst. Så fort tiden rinner iväg! Nu kommer mina kommentarer i en total oordning eftersom de gäller flera inlägg 🙂

  Fantastiska rosor du visar, jag vill åka till Bodnant Garden genast. Något britter är oerhört skickliga på är ju i alla fall trädgårdar (och att ta hand om gamla byggnader, även om man förr använde stenar till nybyggnation – det gällde ju redan när Henry VIII rev klostren, liksom det gällt i andra länder) men det är å andra sidan inget modernt, så det kanske inte är så konstigt. Haha. Som turist uppskattar jag mycket av det gammaldags som finns kvar, men det gäller inte direkt tänkesättet utan snarare miljöerna.

  Puben The Bear ser med andra ord ut att vara helt i min smak. Det får gärna vara lite mörkt och mysigt på pubar istället för en lysrörsarmatur och ljusa väggar. Amplarna med blommor är så imponerande och inbjudande. Sköts växterna så bra är nog mat och dryck också bra (bortsett från pommes med ost … jisses Lena, där förvånade du mig!!!)

  Dina fuchsior. Ja, vad säger man. Vilken dröm att kunna ha dem ute och få se dem sådär stora och rikblommande. En gång lyckades jag övervintra en fuchsia, men numera får jag köpa nya varje år.

  Bordet och dess historia är så rörande. Jag förstår fullt ut varför du är fäst vid det. En så fin berättelse om vänskap – även det att din väninna erbjöd sig att ta det med i bilen!

  Swish kan man faktiskt ha på två olika sätt. Jag kan ta emot pengar, men inte swisha själv. Vill inte att någon obehörig kommer åt mina pengar, även om jag knappt har några så behöver jag det lilla jag har.

  Sedan tänkte jag säkert kommentera något mer, men minnet är ju kort som en barnunges tröja. Kram på dig och tack för alla dina härliga inlägg!

  • Lena i Wales skriver:

   Trädgårdar kan vi i UK, tradition och bra klimat bidrar till det.
   The Bear är jättefint och jag gillar också det där gammaldags. Roligt att jag också kan förvåna ang mat, hi,hi.
   Fuchsiorna växer bra i UK, vi har bra klimat för dem och de behöver knappt någon skötsel, vilket också är bra för oss som inte alltid är hemma under sommaren.
   Bordet betyder mycket för mig och jag blev så glad att jag kunde använda det igen. Saknar min väninna fortfarande.
   Swish är säkert bra, när man lärt sig hur det funkar och det kommer väl med tiden.
   Stort tack för din kommentar och ha det bra!

 25. Anni skriver:

  Glömde ju en viktig, viktig kommentar, även om du nu inte är kvar i UK:
  Över 82 procent av svenskarna röstade emot främlingsfientlighet – detta i det europeiska land som tagit emot flest flyktingar per capita. DET ska du berätta för den som tror att vi bara går mot elände. Man ska se på saker från rätt håll och det negativa är uppenbarligen det lättaste, eller mest säljande, för många.

 26. Franska Fikon skriver:

  Vilket fint minne du har efter din vän! Motsvarighet till svenska swish finns i Frankrike men det finns ingen koppling mellan länderna. Man måste ha franskt konto och fransk telefon har jag hört.

 27. Vackert med alla blommor i Bodnant Garden! Där har jag också varit och njutit av all blomsterprakt!
  Ha det gott! Kanske reser du till Spanien den här gången!

 28. Inte konstigt att de säger att rosor är så romantiska, de är ju så förföriskt vackra att se på. Dessutom var det ju en enastånde utsikt.
  Swish finns bara i Sverige, men jag tror Danskarna har någon motsvarighet om jag inte såg fel sist vi var över. Men vad det hette kommer jag inte ihåg. Såg det när vi var på en Sakura festival.

  Sött litet bord och ett fantastiskt minne. helt ovärderligt för dig, kan jag tänka mig
  Kram Kajsa

 29. Inger skriver:

  Utsikten från Bodnant Gardens är verkligen bedårande.
  Vilken känslosam historia om ditt bord, förstår att du gärna vill ha det i ditt möblemang.
  Kram

 30. Pingback: GLAD PÅSK från Wales, HAPPY EASTER from Wales, PASG HAPUS o CYMRU | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s