WALES – LLANGOLLEN, en liten stad längs vägen A5

Som jag skrev om i onsdags befinner jag mig i Spanien…

…jag hade en liten fråga till mina läsare, som inte var många enl kommentarerna. Om jag skulle dela inläggen onsdagar och fredagar mellan länderna eller ha en dag för varje land. Jag går på de få kommentarernas linje och har idag bara med Wales.

Llangollen, en liten stad längs vägen A5

Llangollen är en liten stad på drygt 3 500 invånare vid floden Dee. Llan betyder området runt en kyrka och Saint Collen var munk på 500-talet och grundade en kyrka där staden idag ligger…

…den är vackert belägen bland de walesiska kullarna…

…järnvägen kom hit på den victorianska tiden och kom att betyda mycket för stadens utveckling. Länge levde staden på lantbruk, främst fårskötsel och hade flera ullindustrier. Idag är den största inkomstkällan turism.

Det finns många affärer och caféer…

… denna är en av affärerna. Läs det namnet, om ni kan!!!…

…i staden finns också denna vackra gamla herrgård vid namn Plas Newydd, den nya herrgården.

Huset var hem för de s k ”Ladies of Llangollen”, Eleanor Butler och Sarah Ponsonby, två överklasskvinnor från Irland.

För att undkomma påtvingade äktenskap flydde de till Storbritannien där deras föräldrar fortsatte att jaga dem och försökte få dem tillbaka till Irland, men lyckades inte. 1780 kom de till Llangollan där de hittade sitt drömhem i Plas Newydd. Här spenderade de tiden med att läsa litteratur, studera språk och reparera huset. De kom att leva här i 50 år tillsammans i vad man då kallade ”äktenskapsliknande former”. Vilket på denna tid var en stor skandal…

 

…huset är mycket dekorerat både utomhus och inomhus. Vad som ser ut som metall är träsnideri…

….även trädgården är vacker.

Idag öppen för allmänheten!

Eisteddfod

Det Llangollen är riktigt känt för är International Eisteddfod. Detta har jag skrivit om tidigare, men tar en liten repris.

NATIONAL EISTEDDFOD hålla varje år runt månadsskiftet juli – augusti och är en stor festival med drygt 150 000 besökare.
Platsen varierar varje år. Man bygger upp som en hel by med tält, scener, markiser o s v. Sedan kan underhållningen börja. Alla tävlingar hålls på walesiska.

INTERNATIONAL EISTEDDFOD hålls varje år i den lilla staden Llangollen i norra Wales. Det är en sång-, dans- och körfestival med anor från 1940-talet. Man uppträder och tävlar i olika grenar.
Den varar i 6 dagar i juli och artister kommer från ca 50 olika länder och uppträder för ca 50 000 personer. Under veckan hålls också en stor parad genom staden med dansare, sångare o s v.
Kända artister som uppträtt i Llangollen är Luciano Pavarotti (kom som ung i en kör från Italien, men ändå!), Jose Carreras, Joan Baez m fl.

Llangollen canal

Llangollan canal, till största delen i Wales, men med en liten sträcka genom England. Där åkte jag 2011 och det var en underbar upplevelse!…


…båtarna är inredda efter husvagnsmodell, smått men praktiskt. Vi hade kök med matplats, 2 sovrum, en toa och ett duschrum med toa. Vi lade till längs kanalen under nattetid och fortsatte i sakta mak nästa dag. Farten kan jämföras med promenadtakt. Ibland låg det någon pub längs kanalen och den måste förstås undersökas, liksom byar och städer.
Det blev aldrig långsamt, en liten promenad längs kanalen, en bro att öppna, en sluss att öppna, lite fika, genomgång av karta o s v…

…kanalerna spelade en betydande roll för den industriella revolutionen (ca 1760-1840), men kom att få en väldigt kort livstid. Järnvägen tog över transporterna med början på 1830-talet.
De flesta kanalerna byggdes mellan 1770 och 1830-talen. De sk ”gyllene åren” för brittiska kanaler.
Till en början användes hästar för att dra båtarna, därför har alla kanaler en gångväg längs med. Idag använd för promenader och cykelturer…


…all typ av frakter gick på kanalerna, såsom kol, porslin, mjölk, textilier m m.
När järnvägarna kom förföll många kanaler, men under de senaste åren har många reparerats och används idag för turism…


…nätverket av kanaler genomskär hela UK, framförallt i de kraftigt industrialiserade delarna av England och Wales. Ute på landsbygden och genom storstäder. Genom tunnlar och över akvedukter…


…det som skiljer de brittiska kanalerna mot de övriga Europa är att de är så smala. Därför använder man sk narrowboats. En hel familj kunde bo ombord och frakta gods över hela ön. Dåtidens resandefolk.

Vill önska er en trevlig weekend och på onsdag kommer ett inlägg från Spanien!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till WALES – LLANGOLLEN, en liten stad längs vägen A5

 1. Tomtan skriver:

  De där vita och svartrutiga husen är så häftiga. Vacker stad

 2. skåningen skriver:

  Jag kunde inte uttala namnet!
  Jag önskar dej en skön helg!

 3. mysigt, kanalbåtar är fina, så tysta när vi åkte med en hästdragen kanalbåt i Llangollen, jag skulle inte kunna skilja en stad från en annan walesisk stad på namnet…

 4. åsa i åsele skriver:

  Jag gillar ju Dina inlägg om Wales bäst…
  att det funnits en form av ”resande folk” på kanalbåtar i Wales var helt nytt för mig,
  typ romer eller?

 5. Eva skriver:

  Åh så fint reportage. Det är så vackert överallt. Jätteintressant att läsa om kanalerna och båtarna. Talar du lite walesiska/kymriska? Förstår inte hur du kan klara dig annars. Namnskyltarna ser ju nästa lite hysteriska ut:)

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Blir glad av din kommentar.
   Jag pratar inte walesiska, kan bara lösryckta ord. Där jag bor i syd-östra Wales pratar väldigt få walesiska. Även jag kan ibland tycka att vissa ställen är svåra att uttala, men har lärt mig en del under åren. Men visst är det spännande!

 6. Steve skriver:

  En charmig liten stad.
  En sån där kanalfärd måste vara en lisa för själen.

 7. Ingrid skriver:

  Följer man din blogg får man verkligen en bild av Wales. Vad betyder det där långa, långa ordet på butiken. Uttala det är helt enkelt ingenting att tänka på ens.
  Jag skulle vilja åka kanalbåt någon gång. Jag försökte få med maken på en tur på Göta kanal, men lyckades inte övertala honom.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Det betyder ung den lilla affären som säljer kort vid bron nära järnvägen i Llangollen (och lite mer). Inge helt lätt.
   Att åka kanalbåt i UK är helt fantastiskt, så lugnt och fridfullt. Jag skulle vilja åka på kryssning, men får inte heller med mannen på detta. Så är det ibland.
   Ha det bra!

 8. gunnardeckare skriver:

  Mycket fint att se där!

 9. Marit skriver:

  Så vakkert det er i Wales! Nei, det ordet skal jeg ikke prøve å lese 😉
  Er det Wales sitt lengste ord?

  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Wales är vackert.
   Jag har också svårt att få ihop det ordet som egentligen är flera olika ord men sammansatt för att se bättre ut.
   Det långa kända namnet är byn Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch på Anglesey.
   Försök uttala det!???! Utan att bryta tungan!
   Ha det bra!

 10. Märtha skriver:

  Plas Newydd – har huset fönster alls? Tänk, att kunna fly undan så där och ”tillbringa livet” utan att verka behöva tänka på hur man skall få mat för dagen. En människa som varit i arbetslivet och bekostat sig själv hela livet med ganska så intensivt jobb har lite svårt att förstå. Ja, det känns precis som Walesiskans många bokstäver. Har cyklat längs Göta kanal från Mem till Vadstena, verkligt intressant! Fortsätt skriv från båda (dina tre) länder, huller om buller! Lev väl!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det finns små fönster, men mörkt där inne ändå.
   Det fanns en hel del av denna överklass där talet om pengar var förbjudet, ansågs som ”låg nivå”. Men så var det också många välkända och rika familjer som blev av med alla sina pengar också p g a att man trodde att de skulle vara i all evighet, vilket de inte gjorde.
   Härligt med kanaler, synd bara att de fick sådan kort historia.
   Ha det bra!

 11. Kanalutfärder finns på min bucket-list … där det finns så mycket som jag aldrig hinner göra under återstående liv 😀
  Men härligt att få se dina bilder i alla fall.
  Jag har inte hunnit läsa alla mina vänners bloggar de senaste veckorna eftersom mamma varit sjuk, men nu börjar det ordna upp sig lite kring henne.
  Kram!

 12. Ditte skriver:

  Tack för besöket här i Llangollen och en tur dit skulle jag gärna göra. Kanalturer har jag gjort i Frankrike men aldrig i UK så jag skulle gärna göra det också. Nyfikenheten finns . Och jag tycker det är så roligt med både dina bilder och allt du kan och berättar.
  Trevlig helg!

 13. Karin Eklund skriver:

  Jag missade frågan du ställde, eller jag missförstod och trodde att du ställde den till dig själv. Jag tycker att det är bra med Wales ena dagen och Spanien den andra dagen i veckan. Du skriver så bra om allt så för min del känns det mera helt att få ägna mig åt ett ställe i gången.
  Eleonor och Sarah var tuffa som gjorde som de gjorde då. På den tiden var det knappast enkelt att leva som man ville. Strongt! Vackert bodde de också och fint är att de lämnade en vacker skatt åt andra att njuta av.
  Jag är lite avundsjuk på dig som har åkt kanalbåt. Det är en önskedröm för min del att få göra en sådan resa längs kanalerna i Storbritannien. Vi brukar titta på skådespelarparet Prunella Scales och Timothy West när de åker längs de vackra kanalerna. Mycket njutbart tv-program som har gått i flera delar i SVT och i Yle. Fantastiskt är det.
  Ha en fin fortsättning på helgen!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack så mycket för din åsikt. Jg ställde nog frågan både till mig själv och till er alla, fast kanske lite luddigt.
   Mycket speciella kvinnor, men det hjälpte nog också att de vara ekonomiskt oberoende. Tur att tiden ändrats.
   Det var en upplevelse att åka kanalbåt, det måste jag tillstå.
   Jag tycker också om deras program och på sättet de tar upp demens.
   Skön söndag till er!

 14. Väldigt fina formklippta buskar vid Plas Newydd. Vi har funderat på att hyra narrow boat men det har inte blivit av. Delvis för att jag har fått för mig att det är väldigt mycket folk i kanalerna. Men det kanske bara är under augusti? Skulle vara väldigt kul.
  Ha det fint
  Helene

 15. Eva Trillian skriver:

  Där skulle jag verkligen kunna tänka mig att strosa omkring 🙂 speciellt om jag inte behöver läsa vad namnet på butiken var 😉 Fascinerande!

 16. wiolettan skriver:

  Härliga och vackra bilder ifrån Wales.
  Jag tycker om att läsa dina inlägg var de än kommer ifrån. Men klart, kanske det är lättare att tillgodogöra sig allt om det är en plats i taget. Det är ju så mycket intressant att ta del av och hjärnan är begränsad. I alla fall jag, blandar ofta ihop orter, då jag inte har varit på någon av dina ”boplatser”.
  Kanalbåt, det är så trevligt att åka. Det har jag gjort både i Amsterdam och Venedig, kanske flera platser också , minnet vet du, inte alltid så klart. Härliga kanalbåtar du har fotat.
  Menar du att det är namnet på affären som står där ovanför? Opraktiskt i så fall, att ha ett sådant långt och krångligt namn.
  Herrgården är ju otroligt vacker och unik i sitt utförande.
  Träsnideri, det kunde jag aldrig ana, ser verkligen ut som någon metall.
  Ha en trevlig söndag.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar! Jag vet att jag skrivit det tidigare, men du är så positiv och en sådan glädjespridare.
   Man ser allt så annorlunda från en båts perspektiv mot från en trottoar. Ofta vill jag gärna gå mitt i gatan och titta mig omkring, men är inte det bästa alternativet när det är mycket trafik. Från mitten ser man allt och från kanaler ser man allt lite underifrån också.
   Ja, det är namnet på affären, lite av ploj, eftersom man i Wales har vissa orter med långa namn. Många stannar utanför och tar foton, är glada, går in och köper något. bra försäljningstrix.
   Kram!

 17. Monica skriver:

  Vilken vacker herrgård! Och intressant att fundera på hur livet var då, allt de kunde och gjorde. Undrar om kvinnorna renoverade själva? Ja kanske, fint i alla fall. Kanalbåtar är en trevlig syn i UK, minns i Birmingham att det kom massor, ensamma kvinnor fixade fram dem i slussar och inte visste jag att Birmingham har många fler kanaler än Venedig där jag också varit några gånger och vad man pratar kanaler där:-), här i UK mer, tja det finns ju, ingen som gör så stor affär av dem:-). I Sheffield fanns det dagsturer man kunde följa med på och även ”julbåtar” som gick, var alltid så trevligt där i hamnen med numera lyxbostäder och massor med service. Och gästbåtar som la till och folk fikade på de trevliga ställena. Älskade att sitta där vid vattnet soliga dagar.
  Och ja, tror det blir så bra att skriva om ett land i taget. i alla fall jag koncentrerar mig mer på det som står då.
  Ha det så fint i Spanien Lena!

 18. Inger skriver:

  Vilken förtjusande liten stad. Att åka kanalbåt vore ju en upplevelse kan jag tro.
  Dina inlägg är mycket innehållsrika så det räcker gott med ett land per gång.
  Kram

 19. Så vackert och pittoreskt! Och KAN någon uttala det där namnet på affären?!?!? Galet. Ser fram emot rapport från Spanien i övermorgon! Allt gott!

 20. Åh vilka fina minnen ditt inlägg startade! Vi har både varit i Llangollen, där vi bodde en natt samt åkt (heter det så) kanalbåt men då i England. Det var Rolle & jag samt mina föräldrar och en kompis till oss. Vi hade en båt med tre sovhytter, vardagsrum och kök, två toa/dusch och det blev en fantastisk resa. Det gjorde att Rolle och jag sedemera ensamma hyrde en båt på Thamsen och gav oss iväg på det vi kallade ”kastrullresan” (båten hade ett sönderslaget roder och reagerade inte på rattutslag) till Windsor. Den resan var också kul, om inte annat så var den mycket spännande.
  KRAM/Susie

 21. Anita skriver:

  Llangollen verkar ju vara en mysig liten stad. Och det långa namnet på butiken hade Llangollen i slutet, så långt såg jag i varje fall så den sista delen på namnet skulle jag nog klara att uttala 🙂 Jag gillar allt du skriver så för min del spelar det ingen roll om du blandar Wales och Spanien eller om du separerar dom. Kanalerna är verkligen smala. En dröm är att åka kanalbåt någon gång.

  Ha en fortsatt skön vecka, här är det frostvarning inatt … burr!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita!
   Bra att du såg namnet i slutet, man måste som du gjorde försöka att dela upp hela ordet i olika ord, inte lätt.
   Frostvarning,j,oj! Här är det 30 grader, lite för varmt.

 22. Ama de casa skriver:

  Vi åkte kanalbåt i England 1986 och det var helt fantastiskt! Fast vi gled runt på Oxford Canal. Efter det har det blivit 5 turer på kanalerna i Frankrike, fast där är det inte narrowboat som gäller – lite bredare leder där 🙂
  Jadu… Det där namnet kan då inte jag läsa ut, inte ens lönt att försöka 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att ni varit på kanaltur i UK. Det är ju väldigt speciellt med dessa smala kanaler jämfört med många andra länders kanaler.
   Du är inte ensam om att inte kunna läsa det ordet!

 23. Steel city anna skriver:

  Ser himla mysigt ut! Saknar de där båtarna. Finns ett så fint ställe i Sheffield, en liten hamn med husbåtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s