SPANIEN – JÚZCAR, en annorlunda by och GIBRALTAR

Jag är kvar i Spanien och idag är det ju onsdag och det innebär dagen jag skriver om Spanien. Fast det är bara nästan sant, för idag blir det också lite från UK, nämligen Gibraltar där jag jobbar vissa dagar i veckan.

På lördag kommer inlägget att handla om Wales!

Spanien – Júzcar, en mycket annorlunda by

Ja, att denna by är annorlunda kan man verkligen påstå.

Byarna upp i bergen brukar kallas Los Pueblos Blanco, De vita byarna, p g a att alla husen är vita…

…men inte så i Jùzcar, där är husen ljusblå! Varför?…

…byn målades om från vit till ljusblå under våren 2011 som ett reklamjippo för en Smurffilm av Sony Pictures. Sammanlagt använde man 4 200 l färg…

…på spanska kallas byn Pueblo Pitufo, Smurfbyn. Här klappar jag en smurfstaty i byns centrum.

Byn har ca 250 invånare och ligger 620 m ö h mellan städerna Marbella, vid kusten, och Ronda, uppe i bergen.

Byn grundades i samband med tillkomsten av Spaniens första tennfabrik på 1700-talet och har länge varit ganska otillgänglig eftersom den ligger några km utanför allfartsvägen. Länge levde den ett stilla liv, men några få turister som irrat sig dit…

…här syns kronan av ett träd med stammen bakom en mur och på murens framsida har man istället målat stammen…

… t o m turistinformationen är en blåmålad svamp! Idag är byn inte så mycket av turistattraktion som den var när den just hade målats, men en del nyfikna irrar sig fortfarande hit.

Tillkomsten av smurfbyn har också en annan förklaring, som vi nog idag får kalla en legend. Det säjs att borgmästaren för den lilla sömniga byn en dag fick ett telefonsamtal från Sony Pictures i USA  med en förfrågan om man kunde måla byn ljusblå och använda för en Smurffilm. Borgmästaren skrattade bara och la på luren, ett skämtsamtal. Men så började det också komma mail och fler telefonsamtal och han började förstå att det var på allvar. Sony Pictures skulle bekosta all färg och målning och iordningställa allt efteråt, dessutom skulle byn få en större summa pengar för besväret och mycket intäkter genom alla besökare som skulle komma dit. Och många turister kom det, men nu har det mattats av betydligt.

Gibraltar (repris)

Jag vet att jag har skrivit om Gibraltar tidigare och att de kan bli lite tjatigt för en del läsare, men kanske intressant för mina nya läsare, så detta inlägg blir lite blandning av gammalt och nytt. Har ni ledsnat på Gibraltar får ni nöja er med Júzcar idag!

Gibraltar, denna brittiska koloni längst söder ut i Spanien. Klippan ligger i Medelhavet i närheten av Gibraltarsund som skiljer Medelhavet från Atlanten. Söder om Gibraltar har vi Marocko i Afrika. Ett mycket strategiskt läge vid inloppet till Medelhavet.

Jag jobbar ju också som guide på Gibraltar, så jag har varit där några gånger, minsta sagt. Oftast gör jag dagsturer med svenska turister som bor på Solkusten, de hämtar upp mig i min by och vi åker med inhyrda spanska bussar till Gibraltar och sedan med minibussar på klippan. Roligt jobb, för det mesta!..

 

…naturligtvis besöker vi aporna som ju Gibraltar är så kända för. Det säjs att så länge aporna finns kvar, förblir Gibraltar brittiskt. Eftersom de saknar svans heter de apes på engelska, inte monkeys, vilka är apor med svans…

…tittar på utsikten och…

…sedan blir det fri tid på stan. Kanske titta lite i souvenirbutiker, som det finns gott om. Gibraltar har mellan 4 och 5 miljoner turister / år, alltså ca halva Sveriges befolkning på besök…

…många vill också köpa med sig lite sprit hem. Det är väldigt billigt här. Gibraltar är med i EU, men inte inom EUs tullzon och därför finns det restriktioner för hur mycket man får föra tillbaka till Spanien. Lika dant gäller billiga cigaretter…

…blandningen är stor på Gibraltar, spanskt och brittiskt, fast det är brittiskt territorium. Mycket av arkitekturen är spansk, men mitt ibland allt detta finns typiska brittiska telefonkiosker…

…och postlådor och…

…brittiska dubbeldäckare, fast här kör man på höger sida…

…om man vill ha något att äta så finns Fish and Chips i näst intill varje gathörn.

-Gibraltar har egen flagg, men har också Union Jack.

–Gibraltar har ca 32 000 invånare.

–Engelska är officiella språket, men i stort sett alla invånare är dubbelspråkiga, engelska och spanska.

–Valutan är Pund, men man kan alltid betala med Euro, fast oftast till väldigt dålig kurs.

-Du behöver ha med dig passet för att åka in från Spanien till Gibraltar.

Varför är Gibraltar brittisk?

I samband med det spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet passade Nederländerna på att försöka göra sig fria från sitt spanska styre och fick då hjälp av England. Följden för Gibraltarklippan blev att den kom att tillfalla britterna 1704 och har sedan dess varit brittisk. Detta har naturligtvis varit mycket omdiskuterat och man kan lätt säja att det inte är populärt från spansk sida. I stort sett hela tiden har de försökt göra det svårt för britterna, bl a genom rigorösa tullkontroller, vilket de har sin fulla rätt att göra, när man lämnar Gibraltar och åker tillbaka in i Spanien, men just nu är det lugn och går fort att komma över gränsen. Under Franco-tiden var gränsen stängd under många år, vilket gjorde det svårt för många spanjorer som jobbar där. Fortfarande idag är det 1000-tals spanjorer som dagligen går över gränsen till sina arbeten i Gibraltar. Billigare att bo i Spanien och de tjänar mer i Gibraltar.

Det har varit olika folkomröstningar om man ska tillhör UK eller Spanien och utslaget har blivit ung detsamma, ca 99 % för att stanna i UK och ca 1 % för att tillhöra Spanien.

Gibraltar och Brexit

I folkomröstningen om Brexit röstade man på Gibraltar för att stanna kvar, 96 % för att stanna inom EU och 4 % för att lämna. Alltså en stor och klar majoritet för att stanna.

Man är nu också oroliga för vad som ska hända vid gränsen till Spanien, bara framtiden kan utvisa detta!

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till SPANIEN – JÚZCAR, en annorlunda by och GIBRALTAR

 1. åsa i åsele skriver:

  Smurfbyn… jo yes första gången jag hörde talas om denna blåmålade spanska by trodde jag det var ett skämt 😀
  Telefonkiosk och dubbeldäckare samt Fish and Chips, det är engelskt… häromkring finns inte en enda telefonkiosk kvar, – alla ska ha mobil… om inte så ja då kan man icke kontakta någon.

 2. Karin Eklund skriver:

  Ett verkligt trevligt inslag om Smurfbyn/ Júzcar. Den ljusblåa byn. Jag kan tänka mig att invånarna i byn hade rätt roligt när det målades hejvilt med ljusblå färg.
  Jag tycker det är bra att du lägger in något om andra platser som du har berättat om tidigare, man glömmer lätt och det är bra att få en liten ”bakläxa” nu och då. Jag är säker på att du kan göra det igen och igen med jämna mellanrum. Alltid lär man sig något nytt samtidigt.
  Så praktiskt för spanjorerna vid gränsen att leva i Spanien och jobba i England. Bara att gå över gränsen varje dag. Kul:
  En fin fortsättning på veckan önskas!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Karin!
   Roligt att du gillar inlägget om Smurfbyn, en annorlunda by.
   Är ibland rädd för att upprepa mig själv allt för mycket, men jag gillar själv när andra lägger in relevanta repriser, för jag glömmer så lätt.
   Ha det bra!

 3. Marit skriver:

  Det må være en spesiell lyseblå by med smurfer i 🙂
  Spesielt at det kjøres på høyre side og ikke venstre.
  Ha en fin dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Smurfbyn är verkligen en speciell by, alla andra är vita, men inte denna.
   Lättare att köra på höger sida i Gibraltar p g a närheten till Spanien. Klokare än Sverige var tills 1967!
   Ha en bra dag!

 4. Tufft med en blåmålad Smurfby! Om jag vore i närheten skulle jag nog kika in där eftersom den sticker ut från andra spanska byar.
  Ha det gott

 5. torrebloggen skriver:

  Härligt inlägg om Smurfbyn!
  Intressant att läsa om Gibraltar som vi faktiskt har tänkt besöka flera gånger, men aldrig blivit av.
  Tycker det är jättebra med repriser, fortsätt med det!
  Ha en riktigt bra dag!
  Kram!

 6. GladiGrönt skriver:

  Oj vilket jobb att måla en hel by! fast finare med vitt tycker jag… Vore trevlig att se gibraltar med dig som guide! Ha en skön dag där i södern!/Monica

 7. Linda skriver:

  Oj, så mycket blått! Ser härligt ut 😀 Här ska det faktiskt bli riktigt varmt i veckan!

  Ha det fint!
  Kram
  Linda

 8. Anette skriver:

  Vad kul att läsa lite olika vinklingar från Gibraltar i veckan. Du såg inte bloggkollegan Veiken?

  • Lena i Wales skriver:

   Vi missade varandra med två dagar, hon var där i torsdags och jag i lördags.
   Däremot sprang vi på varandra på ett slott i norra Skottland för några år sedan.
   Ha det bra!

 9. Märtha skriver:

  Hälsningar från arton plusgrader! Har höstjobbat i trädgården i skönt väder idag, otroligt! ### Det måste ju ha varit folkfest när alla målade sina hus blå i byn, en festlig grej, faktiskt… Just nu är ett gäng lovisabor (läsarresa, tidningen Nya Östis) i Spanien och besökte också Gibraltar, men kanske du inte guidade dem, trots att Carita ”Debutsky” är med som tidningens representant… Ha det gott!

 10. Biggeros skriver:

  Ja, jag var ju i Gibraltar i början av året och vpra vänner var väldigt imponerande av dessa tama apor och grottan. Såklart startade vi vår dag med en clubsandwich och pinte. Vilken utsikt från berget där man kan se Afrika från håll och såklart Spanien. Så roligt att du finns där för guidning och det du verkligen är duktig på=)
  Jag hade även tagit mig en biltur till smurfbyn. Alltid roligt med nya mål Lena. Tack för en fin tur/ kram

  • Lena i Wales skriver:

   Utsikten från klippan är fantastisk, den kan jag aldrig se mig mätt på. Aporna kan jag dock få nog av ibland, man vet aldrig vad de tar sig för. Igår var de ovanligt busiga.
   Kul att du också varit i Smurfbyn, annorlunda.
   Ha det bra!

 11. Ingrid skriver:

  Så häftigt med den där Smurfbyn. Den har jag aldrig hört talas om förut.
  Hoppas att du har det gott i din del av Spanien, på min är det mindre bra. Mallorca har drabbats av svåra översvämningar och jag tackar min himmelska stjärna att vi sluppit lindrigt undan här i Alcudia.
  Kram, Ingrid

 12. Så speciellt med smurfbyn och ljusblåa husen, inte undra på att mycket målarfärg gick åt.
  Souvenirbutikerna har jag blivit allergisk mot under åren, det blir väl så man sett tillräckligt av dem.
  Ha en bra vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   By är verkligen speciell och rolig.
   Ibland tittar jag in i någon souvenirbutik, men undrar när jag sist köpte något i någon, längesedan tror jag. Fast jag har i Wales en samling av muggar från olika ställen och de används dagligen när jag är i Wales.
   Ha det gott!

 13. Ann-Louise skriver:

  Vad kul med smurfbyn, den har jag läst om tidigare och skulle också vilja besöka! Har en förkärlek för färgglada hus. 🙂

 14. helt ljusblå by… knasigt 😳

 15. mannelia skriver:

  Det är ju helt underbart, att bara få strosa omkring där , det är livet..Snart är det min tur =)

  Dröm Vackra Drömmar. Kramar ♥

  http://mittnyaliv66.bloggplatsen.se/

 16. miatankar skriver:

  Läste om Gibraltar, intressant, allra helst med tanke på att jag har tankar på att besöka just den staden nästa år. Är Gibralta en stad eller är det ”området” som heter så? Egentligen är det nog området? Eller vad säger du, som jag tror vet! 🙂

 17. Ditte skriver:

  Roligt med ”Smurfbyn”. Har bara läst om den tidigare men inte varit där. Gibraltar har jag besökt ett par gånger däremot. Och fint nu med en tur tillbaka och med trevlig uppdatering och bilder. Kul att du nu jobbar där då och då.
  Önskar dig fortsatt fina dagar.

  • Lena i Wales skriver:

   Smurfbyn är speciell, rolig tycker jag.
   Bra jobb på Gib, men är inte riktigt fan av aporna, de är lömska eller kanske kan man bara säja,de är vilda djur med deras instinkter och egentligen är det vi människor som stör deras liv.

 18. Ama de casa skriver:

  Smurfbyn är verkligen fascinerande! Vi besökte den sommaren 2015 och stannade en natt. Otroligt kul idé och snacka om att det blev en turistmagnet 🙂

  Ha en fin söndag!

 19. iamittilivet skriver:

  Så roligt med smurf-byn! Det måste ju skapas lite ny historia också då och då.

 20. Kristina Nyström skriver:

  Hej Lena!
  Kul att läsa om smurf-byn som jag aldrig tidigare hört talas om trots att vi varit många gånger i Spanien.
  Vi har bokat en resa till Andalusien med Lasses resor den 13 nov och då kommer ju en av utflykterna att vara till Gibraltar. Vi var där för nästan 20 år sedan så det ska bli kul att komma tillbaka och hoppas på att du guidar oss då. Tror att Lasse sa att du skulle guida då?
  Vi uppskattade verkligen din guidning i Wales när vi var där i maj 2017.
  Så kul att följa dig på bloggen och även instagram.
  Vi ser fram emot vår resa. Ha det gott.
  Kristina Nyström

  • Lena i Wales skriver:

   Hej Kristina!
   Tack för dina fina ord, de värmer!
   Vad roligt att du kommer till Andalucia. Ja, det är jag som är guide på Gibraltarturerna, så ge dig till känna när vi träffas där. Roligt.
   Välkommen!

 21. Pingback: GIBRALTAR, ett annorlunda ställe | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s