SPANIEN -MARBELLA 1, gamla stan, historik och allmänt

Då var det onsdag igen och idag kommer inlägget handla om Spanien och staden Marbella.

Vädret har varit lite skiftande den senaste veckan, allt från häftigt regn (och när det regnar här, ja då regnar det så man mer eller mindre behöver badringen när man flyter omkring på gatorna) till soligt och varmt och gott. Det brukar inte regna så mycket här i oktober, men vädret har ju varit knast överallt i Europa i år. Nu ska det i alla fall stabilisera sig och bli sol igen, har de lovat.

Marbella 1, gamla stan, historia och allmänt

Marbella är en långsträckt stad längs havet med de vackra bergen i bakgrunden.

Marbella har ca 140 000 invånare och ligger på Costa del Sol vid Medelhavet i södra Spanien i regionen Andalucia i provinsen Málaga. Ca 10 min bilväg väster om där jag bor.

Marbella uttalas Marbeja. Dubbla l i spanskan blir j eller lj…

…på 1950-talet var invånarantalet ca 10 000, men på 60-talet kom turismen hit. Mellan år 1950 och 2000 ökade invånarantalet med ca 900 %!

På sommaren ökar antalet med ca 30 %. Idag bor det ca 16 % utlänningar i staden. Många från UK, Tyskland, men även från Skandinavien…

…detta lilla hus är Marbellas mest fotograferade och det kan man förstå…

…ibland kan man ha tur när man vandrar omkring i Gamla Stan och någon har öppnat sin dörr så man kan kika in i någon av de vackra innegårdarna…

…med den så välbehövliga skuggan och alla de vackra växterna…

…i Gamla Stan finns många små gator med fina krukväxter utanför husen. Gatorna är ganska smala, det ville till att bygga så tätt som möjligt, för så mycket skugga som möjligt.

Marbella har en rik historia. Dagens Marbella tros vara grundat av fenicierna på på 600-talet. Fenicien var en stor sjöfartsstat i Medelhavet från ca 3 000 f Kr fram till romartiden. Fenicien är idag delar av Libanon och Syrien. Sedan kom kartagerna. Karthago är idag delar av Tunisien. Sedan var det dags för romarna. Så många olika folkslag har varit med att bilda det som är Marbella idag. Morerna hade naturligtvis också sitt finger med i spelet. Morerna var berber och kom från det som idag är Marocko och delar av Algeriet. De var muslimer. De härskade på den iberiska halvön fram till slutet av 1400-talet då de s k Reyes Católicos = de kristna regenterna, Ferdinand och Isabella, tog över det som är Spanien idag…

…vackra blommor där man minst anar…

…utanför en av de många restaurangerna fanns denna vackra inramade menu…

…en gungstol kan man använda till mycket…

…liksom gamla pallar…

…även om jag ju inte är en shoppare av stora mått, så är det alltid kul med lite småaffärer som denna affär som heter Lavedia, med bara lila grejer eller…

…en annan affär med en cykel utanför…

…vid Plaza de Los Naranjos, apelsintorget mitt inne Marbellas gamla stadsdel kan man slå sig ner för något att äta. Det är inte speciellt billigt och inte heller kanske den bästa maten i staden, men det är på den bästa platsen. Det finns massor av apelsinträd på torget och när de blommar doftar det underbart där…

…vid torget ligger också detta huset som i alla fall är annorlunda. Där hänger gardinerna utanför fönstren och flamencokjolarna hänger från balkongen…

…Ayuntamiento, rådhuset ligger också vid apelsintorget och…

…framför rådhuset står en staty av f d kungen av Spanien, Juan Carlos. Han står alltid där och ibland står också jag där. Juan Carlos abdikerade 2014 för att låta den yngre generationen ta över med nya modernare idéer. Kanske vore detta något att ta efter för vissa andra länder, inget nämnt, men jag är ju svenska boende i UK, så man kan kanske själv tänka ut hur jag tänker…

…jag går gärna in i någon av kyrkorna i staden när jag är där. Tystnaden, lugnet och svalkan…

…alla de vackra altarna med Madonnan, Jesusbarnet och mycket guld är så annorlunda mot kyrkor i Sverige och Wales. Dessutom vill jag gärna tände ett ljus för de som inte längre finns med oss på denna jord, men levande ljus finns inte här p g a miljöförstöring. Här i Spanien är små elektriska lampor som tänds när man lägger i en peng i bössan. Inte lika stämningsfullt, men kanske mer miljövänligt…

…vigvattnet som används när man ska göra korstecknet finns i denna vackra snäckformade skål vid entrén.

En inhemsk chaufför jag hade på en av mina rundresor i Andalucia var i min ålder och var uppvuxen i Marbella på 60- och 70-talet. Han hade mycket att berätta. Vad han mindes mest var de blonda, halvnakna, skandinaviska flickorna som ansågs väldigt syndiga och farliga, men mycket spännande för en ung, mörk, snygg spanjor i detta mycket strängt katolska land under Francos diktatur. Om dessa flickor hade han och hans mamma inte samma åsikter. Hon varnade honom för dessa syndig kvinnor, men vad hjälpte det, som han sa, vi fortsatte att titta och drömma.

Marbella blev känt bland svenskarna på 60-talet som ett hålligångställe med billiga drinkar, diskotek och mycket sol. Solen finns kvar men så vidare billigt är det inte längre, utan staden har istället blivit mer fashionabel med trevliga restauranger, barer och affärer. Det finns inte många fulla svenskar kvar som balanserar på balkongräcken klockan 3 på natten och sjunger Viva Espana. Inte heller många svenskor som springer halvnakna på stranden med paraplydrinkar i handen i detta katolska land. Vad tänkte vi egentligen på på 60-talet som turister i Spanien? Visade ingen som helst respekt för den inhemska kulturen! Idag ser det annorlunda ut, som tur är!

Spanskt bröd, liksom franskt, är väldigt gott när det är färskt och kommer från små bagerier, men storbageriernas skivade vita bröd är hemskt! Bimbo är ett stort rikstäckande bageri. Varje gång min man ser ett Bimbobröd frågar han mej; varför har de uppkallat ett bröd efter dej? Han tycker det är otroligt roligt och enbart den frågan visar ju vem som står för intellektet i denna familjen, ha, ha!!

Ja, detta var lite om Marbella, men mer kommer senare!

Annons
Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till SPANIEN -MARBELLA 1, gamla stan, historik och allmänt

 1. Tomtan skriver:

  Ser varmt och skönt ut….. Här var det snöblandat hela dagen igår……..

 2. Karin Eklund skriver:

  Tack för den trevliga turen genom Marbella och all intressant information om densamma. Jag har bara åkt igenom Marbella, i tidig timme och i sen timme, på väg till andra ställen men varit med när andra har blivit upplockade på vägen som skulle till samma ställe som jag. Så därför känns det fint att få Marbella till sig också under dagtid och mera utförligt. När man sitter i en buss hinner man inte se så mycket annat än havet, hotellen och liknande. Om det är ljust 🙂
  Jag håller med dig vad gäller abdikerandet. Juan Carlos var klok som lät en yngre förmåga träda in i hans ställe. Såg ett program om Elisabeth 11 här om kvällen och även om hon är still going strong så funderade jag på Charles. Han är ju snart lika gammal som sin mamma ;). Nå, det är som det är och så länge det ändå tycks gå bra så…
  Svenska kungen är ju bara barnrumpan i jämförelse med engelska drottningen 🙂
  Ha en fin dag Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Marbella är idag en fin stad, mycket har rustats upp de senaste åren och Gamla stan måste man promenera i för att se, går inte att köra i.
   Jag tycker också att Juan Carlos gjorde bra i att abdikera. Vill man behålla monarkin, så måste man vara lite up to date också. Så kanske kan man i UK hoppa över Charles och låta William ta över direkt. Jag är dock inte säker på att Charles instämmer ang detta.
   Ha det bra!

 3. Så vackra bilder. Solen är alltid välkommen efter ostadigt väder. Här hade vi – 5 i morse.
  Ha det bra!

 4. Har också så himla svårt att fatta vad nallen har med bimbos att göra … Än mindre bröd!

  Vi har egentligen inte varit så mycket i Marbella men det är ju en vacker stad. De trånga gränderna som är kantade med vackra och välskötta krukväxter hittar man även i Benalmadena Pueblo, det är så himla mysigt.

  Och cykeln, vilket otroligt hantverk!

  • Lena i Wales skriver:

   Instämmer ang Bimbo.hi.hi.
   Det var faktiskt längesedan jag var i Benalmadena Pueblo,så minns inte så noga.
   Älskar denna cykel.
   Ska bli en solig och fin dag idag. Ha det bra!

 5. Ingrid skriver:

  Så vackert det ser ut att vara i Marbella. Dit skulle jag vilja åka någon gång. Tänk att jag aldrig varit på spanska fastlandet, bara på en massa öar.
  Ha det så gott i solen och värmen!
  Kram, Ingrid

 6. Anita skriver:

  Marbella har jag hört mycket om men aldrig varit där själv. Och nu fick jag lära mig mer och njuta av dina bilder. Tycker mycket om innergårdarna med grönskan och blommorna. Gillar gungstolen. Tänk en affär där i princip allt är lila. Ska väl ha anknytning till lavendel kan jag tänka med tanke på namnet.

  Ha det så bra! Skicka gärna hit lite av regnet. Här behövs mer vatten för att höja grundvattennivåerna.

  • Lena i Wales skriver:

   Marbella är en fin stad att besöka, men man kan inte ha sett allt, ibland får det räcka med bilder och text från min blogg.
   Har varit några fina dagar här igen.
   Ha en bra helg!

 7. Ditte skriver:

  Väldigt trevligt att här få en fin guidad tur av dig genom Marbella och med så vackra bilder till och även att få höra mer om stadens historia. Jag har varit här många gånger, men nu länge sedan. Känner igen den fina gamla stan och Apelsintorget. Redan på 70-talet var det ganska dyrt att äta här…Men läget är perfekt och miljön.
  Ser fram emot mer.
  Ha det gott!

 8. Gungstolen, cykeln och alla blomster ❤ så fint 🙂

 9. Monica skriver:

  Så vackert det är! Väldigt fint att se alla dina foton! Tänk vad det blommar! Och så fina hus och gator, ser Gamla Stan framför mig här om folk skulle ställa stora krukor i de smala gränderna, vore trevligt:-), vi är lite för precisa och korrekta ibland, känns som att det är lite större frihet på andra platser. Kul att se dig också, du pryder din plats där verkligen.

  Och tänker nu också på hur det ska bli för alla britter boende både i Spanien och Frankrike, hur det kommer att gå med allt. Ja inget är klart ännu i den röran. Förresten bor en hel del här också, har kommit fler nu sen ett par år men kan ju vara osäkert om de får medborgarskap här.

  Önskar dig en trevlig helg Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också gillar Marbellas gamla stadsdel, den är verkligen trevlig att vandra genom och titta.
   Jag kom med på ett hörn tillsammans med kungen, så han var i gott sällskap eller kanske var det tvärtom,hi,hi.
   Ja, det kommer kanske att bli stora förändringar, tiden får utvisa.I alla fall är det en stor röra just nu.
   En fin helg till dig också!

 10. Steel city anna skriver:

  Så vackert! Känns lockande särskilt idag när de första snöflingorna föll.

 11. Pingback: SPANIEN – MARBELLA 2, parken, paseon och strandpromenaden | Lena i Wales

 12. Pingback: SPANIEN, MARBELLA 3, barer, caféer och restaurang | Lena i Wales

 13. Pingback: SPANIEN, Trevligt besök och utflykter till Marbella, Fuengirola och Puerto Banús | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s