WALES – PENMAENPOOL TOLL BRIDGE och HINTERLAND, TV-serie från Wales

Äntligen lördag och idag blir det ett helt inlägg från det vackra Wales!

Penmaenpool Toll Bridge, en fin gammal träbro

 

DSCN8847

Penmaenpool bron går över River Mawddach i västra Wales. toll bridge betyder tullbro, alltså att man får betala för att åka över den. För bil kostar det 70 pence, ca 8 kronor och för fotgängare 20 pence, ca 2,50 kronor att ta sig över bron.

Fartgränsen är 5 miles/hour, ca 7 km/timma och högsta vikt för att åka över är 2,5 ton.  Fantastiskt att gå över, vilket jag gjorde och lät mannen köra bilen över. Han var lite orolig för att jag inte skulle klara viktgränsen, tänk så rolig man kan var, när man vill!…

 

DSCN8834

…bron är av trä och byggd 1879. Den är idag k-märkt.

Tidigare fanns det en färja här, men det är problem med att det är strömt här och så går tidvattnet upp här också, vilket gör att det ibland är mycket vatten och ibland nästan inget. Landningsplatserna var också ett problem, ibland var de långt ut i vattnet och ibland längre in mot stranden…

 

DSCN8837

…utsikten från bron är också betagande…

 

DSCN8838

…vi kom från den norra sidan, så vi betalade avgiften efter att ha krossat bron. Till höger är betalstationen som är bemannad. Till vänster är f d brovaktarens bostad från 1919, bestående av 3 rum och kök. Idag hyrs det ut per vecka, för en vecka i august 2019 kostar det ca £600, ca 7 000 kronor. Då får man en fantastisk utsikt och dånet av bilar som kör över träbron på köpet…

 

DSCN8840

…längsmed floden går Mawddach Trail, en 13 km lång cykel- och vandringsled från Dolgellau till Morfa Mawddoch. Tidigare gick här järnvägen, som var klar 1868 och lades ner ca ett sekel senare…

 

DSCN8844

…i det gamla signaltornet hade RSPB ett observationscenter. RSPB är en förkortning av Royal Society for the Protection of Birds (kungliga sällskapet för skydd av fåglar).

Det är en brittisk välgörenhetsorganisation grundad 1891 av Emily Williamson, en filantrop och miljöaktivist av sin tid. Från början hette de ”Plymföreningen” och bestod av en grupp kvinnor som bestämde sig för att inte använda kläder med fjädrar, vilket var modernt på denna tiden. Man visade på så sätt att man stödde fågelskydd och miljön i allmänhet.

Idag har man över 1 milj medlemmar, 1 300 anställda och 18 000 frivilligarbetare och är därmed Europas största välgörenhetsorganisation inom djurskydd…

 

DSCN8845

…alldeles vid bron ligger George III Inn. Bestående av två byggnader, den ena ett f d skeppslager, numera hotellrum, och den andra, en pub från mitten av 1600-talet. Jag har inget bra foto av puben, för det var bin day, dagen då man hämtar sopor och det såg helt enkelt för j–ligt ut utanför med massor av säckar och några stora soptunnor. Annars verkar det fint…

 

DSCN8849

…utsikten från puben och hotellet är förutom bron också de walesiska kullarna. Samt denna gamla semafor för järnvägen.

Den nedlagda järnvägen, idag cykelled, går mellan byggnaderna och vattnet.

Här fanns 1770 till 1827 ett båtvarv där man under denna tid byggde drygt 100 båtar. Eken för båtarna högg man ner i skogen bakom husen.

22 juli 1966 inträffade en fruktansvärd båtolycka här utanför. Båten Prince of Wales var en nöjesbåt och hade 39 passagerare ombord då den med strömmens hjälp åkte rakt in i bron och välte. 15 personer omkom, bland dem 4 barn. Om det inte hade varit för hotell- och pubpersonalens ingripande hade dödssiffran blivit ännu högre. Fruktansvärt! Att dödssiffran blev så hög berodde på den starka strömmen och att många inte var simkunniga. Ett problem som kvarstår här.

Hinterland, TV-serie från Wales

Hinterland är en walesisk kriminaldramaserie som flera av mina läsare i Sverige har sett på Netfix (tror jag det heter) och blivit förtjusta i. Själv tycker jag också att den är sevärd.

Originalversionen av serien var på walesiska och sändes i den walesiskspråkiga TV-kanalen, S4C. Där hette den Y Gwyll = skymningen.

Huvudkaraktären DCI Tom Mathias spelas av Richard Harrington, som är född i staden Merthyr Tydfil i gruvdalarna i Wales. Han pratar både walesiska och engelska. DCI, betyder chief inspector och är en rank inom det brittiska polisväsendet.

Den engelska versionen med små inslag av walesiska sändes först på BBC One Wales och senare på vanliga BBC. Detta var det första BBC-drama med dialoger på både walesiska och engelska. Så varje serie spelades in på två språk, walesiska och engelska…

…det är en ganska mörk serie inspelad i och runt staden Aberystwyth i västra Wales. Många britter som sett Mankells Wallander på brittisk TV har frågat mig om alla svenskar är så deprimerade och allt så mörkt och man mördar hej vilt hela tiden. Detta kan delvis också säjas om denna serie och svaret blir detsamma, varken svenskar eller walesare är så mörka i sinnet och ingen av dem går omkring och mördar hela tiden heller.

Jag har skrivit 3 avsnitt från staden Aberystwyth och de kan ni finna här, 1, 2 och 3.

Önskar er alla en trevlig weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till WALES – PENMAENPOOL TOLL BRIDGE och HINTERLAND, TV-serie från Wales

 1. tänk vad de kunde bygga broar

 2. skogsnuvan skriver:

  Så fina bilder. Tack för dom . Bron känns lite gammal och jag tror inte jag skulle våga köra över den med bil men så är jag feg också.

 3. torrebloggen skriver:

  Härliga bilder! Gillade den gamla träbron!
  Ha en skön helg!
  Kram!

 4. Barbro S skriver:

  Som alltid roligt att läsa om Wales och se dina fina bilder. Bron är helskön. Först blev jag intresserad av serien, Netflix har jag inte men en del brukar komma på svt1 eller svt2 senare, men när du beskrev den får jag nog avstå. Wallander ser jag inte heller. Mycket roligare med drama utan mord som Vanity fair jag ser ikväll eller Poldark från Cornwall som visades i somras :). Ha det så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Bron är verkligen fin.
   Ja, det finns många mörka och mordiska serier. Ibland är det skönt att inte se alla sorger och bedrövelser, men miljöerna är intressanta i Hinterland.
   Ha det bra!

 5. Haha, Lena! Du visar en härlig humor här! OK, allt är ju inte trevligt att läsa. Så hemskt med olyckan.
  Jag måste kolla upp den där tv-serien. Skulle gärna vilja höra/se den på walesiska bara den är textad.
  Ja, ska man döma folk efter de teveserier som produceras i landet? Ja, kanske är det så man gör utan att man egentligen är medveten om det.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar min kanske lite udda humor, men så är jag ju från Göteborgstrakten, så det blir vad det blir.
   Miljöerna och språket i serien är intressanta.
   Ha det bra i regnet!

 6. Marit skriver:

  Jeg har sett både Hinterland og Poldark, og landskapet i Wales er jo bare så vakkert. Flott bro også!

 7. Lisbeth skriver:

  Underbara foton och text🤗

 8. Underbart att läsa dina historier om livet nu och förr. Det finns ju också så otroligt mycket historia att se på i UK. Alla gamla hus och broar inte minst. Underligt egentligen att man (fortfarande) inte har prioriterat simkunnighet i ett land som har så mycket kust.
  Ha det fint
  Helene

  • Lena i Wales skriver:

   Historia är ju lite av mitt intresse, så också roligt att skriva om det.
   Vi är ju på en ö med mycket vatten runt, men sällan varmt nog att simma i och vi har inga sjöar att tala om, så folk badar inte så mycket som i Sverige.
   Ha det bra!

 9. En fin träbro men aldrig att jag skulle köra bil över den. Tack för en rad fina bilder och trevlig text!
  Ha det gott!

 10. Jag har icke sett nån av tv-serierna, men jag är lite kär i Wales ❤ 😀

 11. wiolettan skriver:

  Roligt att få se vackra bilder ifrån Wales.
  Den gamla träbron blev jag mest förtjust i. Härlig bro. Skulle vara roligt att gå över på den.
  Signaltornet, också annorlunda. Semaforen för järnvägen, länge sedan jag såg en sådan.
  Tack för alla fina bilder och informativ text.
  Kram!

 12. Monica skriver:

  Intressant att läsa och fint att se dina foton! Och det är väl lite prov på brittisk humor också när du berättar vad mannen säger, ja just det, de har en del sånt för sig;-). Kom aldrig underfund med om de klarar samma humor tillbaka, hoppas du hittar på något riktigt slagfärdigt göteborgskt:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s