WALES – ALLA HELGONS DAG, GUY FAWKES och PUBMILJÖER 1

Äntligen lördag och bloggdags från Wales om Allhelgonadagen, en mystisk figur och pubmiljöer.

Jag är fortfarande kvar i Spanien och nu verkar vädret ha stabiliserat sig igen, ca 20 grader på terrassen och sol.

Alla helgons dag eller Allhelgonadagen eller Gravsmyckningsdagen

I Sverige är det ju Allhelgonadagen och därmed helgdag idag.

I Spanien firades Dia de Todos los Santos på den rätta dagen 1 november och i UK firas den inte alls.

Kyrkogård i Spanien och…

…kyrkogård i UK.

Ibland stämmer uttrycket, bilder säjer mer än ord. Tänk så olika vi ser på saker!

Wales – Guy Fawkes Day, 5 november

Också kallad Guy Fawkes Day, Bonfire Night eller Firework Night.

Firas den 5 november med en stor brasa, liknande valborgsmässoeld eller påskbrasa. En docka symboliserande Guy Fawkes bränns på toppen och man avslutar med fyrverkerier. Naturligtvis med brandkår och ambulans närvarande, allt i bästa Health och Safety anda!!!!

Detta är ingen helgdag i UK, men firas lite framåt kvällen.

Vem var då Guy Fawkes?

Han levde i slutet av 1500- och början av 1600-talet. Var en katolsk konspiratör som försökte lönnmörda kung James I av England genom att spränga det brittiska överhuset i luften. Man hade lyckats hyra en källare under parlamentet där man förvarade sprängämnena. Genom ett anonymt brev blev myndigheterna varskodda och tillfångatog Guy Fawkes på bar gärning med sprängämnen. Han tortyrförhördes och dömdes för högförräderi. När han skulle hängas valde han att hoppa ner från galgen och bröt nacken och avled direkt.

Guy Fawkes arresterades 5 november 1605.

Pubmiljöer

Jag har fått förfrågningar om att vis lite pubmiljöer, så här kommer några nya och några gamla bilder från olika pubar!

Det finns alla typer av pubar, nya och fräscha, gamla och renoverade, gamla och riktigt sunkiga där mögeldoften stinker mot en när man kommer in.

De allra flesta serverar mat, men vissa som bara serverar dryck.

Cambrian Tap i Cardiff

Cambrian Mountains är en bergskedja i mellersta Wales och Cambrian är också en geologisk period för flera miljoner år sedan.

En liten, ganska mörk pub i centrala Cardiff, Wales huvudstad…

…gillar alla dessa flaskor (tomma) på väggen…

…kan du inte bestämma vilken öl du vill ha; Ta en Beer Flight? Vad är det?…

…3 olika sorters öl på en speciell bricka. Du väljer själv vilka sorter eller ber barmannen göra en bricka på det han tycker är bäst!

Talbot Hotel, Tregaron

Tregaron är en liten ort i mellersta Wales…

…som i de allra flesta pubar finns här en öppen spis…

…dessutom en meny på waleisiska (eller vänd på bladet och den står på engelska)!

Mayhill i Monmouth

Mayhill är min local, d v s den pub närmast mig och dit jag går oftast. Nu blir det inte så ofta pubbesök för mig, eftersom jag bor delar i Spanien och är borta på jobb, när jag väl är ”hemma” gör jag gärna ett besök då och då…

…den öppna spisen är viktig i en pubmiljö, ger värme och mys…

…inredningen är en blandning av gammalt och nytt och i hörnet finns…

…denna lilla tavla, The Storytelling Corner. Och det är ju detta man vill när man går till puben, prata med folk och höra deras historier, mer eller mindre sanna. Ett bra uttryck är ”Don’t let the truth get in the way of a good story”, låt inte sanningen stå i vägen för en bra historia…

…denna drake står på en hylla, så man vet att man är i Wales och inte i landet öster om oss…

…det är också hit vi går för att titta på viktiga fotbolls- och rugbymatcher…

…då bjuder ofta puben på en ”curry”, en indisk gryta.

Vill önska er en trevlig helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Pubar o publiv, Socialt. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till WALES – ALLA HELGONS DAG, GUY FAWKES och PUBMILJÖER 1

 1. Karin Eklund skriver:

  Vi ser verkligen olika på saker, helt rätt. Bilderna du visar är slående olika. Måste jag välja gravplats åt mig utifrån dessa ställen, valde jag helt klart UK. Den är mycket vackrare och rofylldare i mitt tycke.
  Som vanligt får du allt att bli intressant och ger mig en känsla av att jag bara måste komma till Wales och gå på pubrundor, trots att jag är en dålig öldrickare. Jodå, jag tycker att öl kan vara väldigt gott ibland, bl.a. i Spanien :), men bara någon gång läskar jag mig med öl.
  Guy Fawkes kände jag till från något tidigare inlägg. Tänk att man firar dagar så långt senare än då det begav sig. Kul! Lite häxkille på något sätt, som får brasor tända efter sig ända in i vårt århundrande.
  Ha en fin helg, goda dagar!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det skiljer sig verkligen mycket mellan olika länder och dessutom i olika landsdelar.
   Hoppas du en dag kommer till Wales och får göra din pubrunda. Det finns också vinalternativet, men egentlige ska man väl dricka öl där, säjer jag som inte dricker öl, utan vin,hi,h!
   Ha en fin helg!

 2. funderar vilket land som finns till öster, åt indisk kyckling med barnbarnet i veckan, höstlov

 3. Älskar draken! Den är störtskön! Skulle gärna gå en pubrunda idag när det är så grått och trist som bara en novemberdag kan vara. Men jag är en dålig ölkonsument så jag uppskattar nog pubatmosfären mest.
  Ha en trevlig helg!

 4. Kyrkogårdar är verkligen olika beroende på land och kultur.
  Öppen spis är hemtrevligt och inbjudande.
  Ha en fin lördag ❤

 5. Tove Olberg skriver:

  Den vita kyrkogården är mycket vacker! Är de döda gravsatta under väggarna där eller är de kremerade? Den andra kyrkogården säger sitt.
  Pubbesök är detinte många under årens loppen, men tror att jag nog skulle gå in om jag bodde så till ja – för en öl eller ett glas vin, en brasa och lite mat ja tack! Roligt vara tillbaks här på din blogg Lena.
  God Alla Helgons Allhelgona!

 6. Dessa pubar, de är verkligen en stor och djup del av det engelska. Och walesiska. Den där ölbuffén hade jag definitivt tagit, kan ingenting om öl. Tycker i och för sig att det är gott men jag har nog inte druckit öl på säkert 10 år … Vet inte varför, tar hellre vin.

  Taskigt fall där för Fawkes. Det går liksom inte att undgå sitt öde … Fast jag fattar inte, var han bra eller dålig? Jag menar, om han får en egen dag så är det bra, men han bränns så då är det dåligt. Huruvida man vill avrätta en kung kan ju vara bra eller dåligt det med. Hänger du med hur jag tänker? 😀

  Dags att hänga tvätt och ta tag i nästa maskin och fortsätta städningen. Allt syns i det härliga solskenet! Egentligen vill jag bara gå ut och sätta mig i solen …

  • Lena i Wales skriver:

   Gillar pubar, men barerna runt oss här är inte dumma de heller.
   Han är en antihero, firar att han inte lyckades. Jag tycker också att det är lite konstigt, men kanske inte för brittiskt tänkande.
   Igår var en underbar dag och idag ska det också bli fint. Vi åker till Ojen för kastanjefirande idag.

 7. viktigt att även hälsa på en ensam gammal levande människa, de döda bryr sig inte…

 8. skåningen skriver:

  ska bli spännande att komma dit!
  Vi har ju tid på oss att läsa om landet och staden.
  Kram!

 9. Marit skriver:

  Jeg har sett mange filmatiseringer om Guy Fawkes, og det er jo en spennende historie.
  God helg!

 10. Jag är ju anglofil även om det nu var många år sen vi var i UK, men det blev iaf ett trettiotal gånger och jag ÄLSKAR det här med pubar. 🙂 Och då dricker jag inte öl alls! Men som du skriver, det finns ju vin, portvin, sherry och cider. 🙂 🙂 Men stämningen och just det där att alla pubar är olika och att man – om man sätter sig vid bardisken – får prata med folk i alla åldrar (helst då med lokalbefolkningen). Det saknar jag verkligen här i Sverige. 😦
  KRAM/Susie

 11. Tack för ett, som vanligt, intressant och trevligt inlägg. Jag trodde att allhelgonadagen firades, om än på olika sätt, i åtminstone alla länder i Europa, Syd- och Nordamerika. Här har jag ju gått helfel inser jag nu. //Lena

 12. Franska Fikon skriver:

  Tack, alltid lika roligt att läsa om skillnader mellan Europas länder. Trevlig helg!

 13. Alltid lika spännande och lärorikt att kika in hos dig, tar alltid med mig någon ny kunskap + fina miljöer från dina foton! Ha nu en riktigt härlig söndag ❤

 14. miatankar skriver:

  Guy Fawkes är en ny bekantskap för mig, måste läsa på eller kolla om det finns någon film om honom på Netflix. Visst kan man säga att han begick självmord istället för att avrättas – om än omedvetet! 🙂

  Jag håller med den som skrev att det är viktigare att besöka levande än all utsmyckning av gravar. Ibland tror jag att det är en bearbetning av sorg, och då är den bra. Andra gånger har jag en känsla av att det mer handlar att visa andra hur ”duktig” man är som smyckar och gör fint. Varför i så fall? Jag brukar säga att det man inte gjort när människan lever det har ingen betydelse! Alltså för den det handlar om… Samtidigt så tycker jag det är rofyllt att vandra på kyrkogården i den kommun jag bodde i under mina första 11 år och läsa på gravstenarna. Många namn jag känner igen. Nostalgi för mig, men jag lägger aldrig någon värdering i hur själva graven är, med eller utan plantering, blommor osv.

  • Lena i Wales skriver:

   Hoppas du hittar något på Netflix.
   Visst är det mer viktigt med de levande än de döda.
   Jag skulle verkligen velat vara vid mina föräldrars grav och tänt ett ljus och satt dit några blommor. Jag vet att mamma skulle uppskatta detta, hon älskade levande ljus och blommor och gjorde alltid fint på pappas grav. Skulle inte göra det för att visa upp, utan för att visa henne, men jag tror att vi har någon annan typ av kontakt i alla fall och hon är glad om jag är lycklig.

 15. wiolettan skriver:

  Så mycket med lärorik information och intressanta bilder. Måste läsa flera gånger för att riktigt kunna insupa allt.
  Mycket vackra gravar från Spanien och vilken skillnad emot UK där det nästan såg vanskött ut.
  Olika pubmiljöer var roligt att se. Jag har varit på ett fåtal. Det jag kommer ihåg var en trevlig liten pub, där de hade både en hund och katt som såg väldigt hemtama ut där.
  Bra det där om man inte kan bestämma vilken sorts öl man vill ha. Jag dricker ju inte öl, tycker inte att det är gott, men då vi var på en pub i London, mysingen och jag, tog jag en öl och tyckte att den var förvånande god, till skillnad emot de som finns här i vårt land.
  Skoj detta med alla flaskor hängande på väggen.
  Öppna spisar kommer jag också ihåg som något annorlunda då vi var där.
  Trevlig söndag önskar jag dig.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Kyrkogårdarna är verkligen olika.
   Jag dricker inte heller öl, tycker inte om det. Skulle vara kul om det fanns samma typ för vinprovning, skulle passa mig bättre.
   Det finns ofta en pubhund och en pubkatt som verkligen visar sina platser.
   Den öppna spisen ger värmen som behövs, den man inte får inombords.

   • wiolettan skriver:

    Aha, det var inte bara på den pub som jag och mysingen besökte som hade en hund och en katt. Jag visste inte att det var vanligt där, skoj. Roligt att få veta.
    Håller med dig om vinprovningen, det skulle jag också gilla.
    Ha en fortsatt trevlig vecka.
    Kram!

 16. Härliga pubmiljöer! Det där med flight är nytt för mig. Jag testade det för första gången förra veckan i New York, men med vitt vin … Jag dricker inte öl men det var ett kul sätt att testa olika vita viner 🙂

 17. Steel city anna skriver:

  Bonfire night saknar jag!

  Kul inlägg 🙂

 18. FREEDOMtravel skriver:

  De spanska kyrkogårdarna kan vara väldigt vackra! Här ser ju kyrkogårdarna mer ut som de engelska kanske. Men fint med alla ljus denna helg!

 19. Ditte skriver:

  Många spanska kyrkogårdar är fina men jag har svårt för alla ”konstgjorda” blommor som ofta finns. Och de engelska kyrkogårdarna känns ganska trista. Men det är ju så olika hur vi ser på saker och ting. Och de svenska ligger någonstans mitt emellan. Solna kyrkogård tycker ja är fin .Liksom Katarinas på Söder. Så bra att få en repetition av Guy Fawkes day. Jag hade glömt en del.
  Och jätteroligt att följa med på några pubar. Många väldigt personliga dessutom. ”Beer Flight” tycker jag verkar roligt. Skulle gärna testa.
  Önkskar dig fortsatt fina dagar i Spanien,

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det lite konstigt med alla konstgjorda blommor, men i olika kulturer ser vi olika på vissa saker.
   Roligt att du gillade bilderna från pubarna.
   En regnig morgon här, men en underbar eftermiddag med lunch utomhus.

 20. Anette skriver:

  Jag minns att jag som barn läste om Guy Fawkes och blev väldigt fascinerad.
  En spännande historia.
  Som Ditte gillar jag inte de konstgjorda blommorna på gravarna i medelhavsområdet. De bleknar i solen och då ser de väldigt trista ut. Synd när allt runt om är fint.

 21. Anne-Marie skriver:

  Som jag skrev till dig som svar på din fråga så firar vi inte allhelgonahelgen vad jag vet här i USA. Jag har i alla fall inte sett något firande utan det är 31/10 och Halloween som gäller. Ja, det var stora kontraster på bilderna du visar. Kyrkogårdar i UK ser ofta verkligen annorlunda ut jämfört till exempel med kyrkogårdar i Sverige tycker jag.
  Guy Fawkes-namnet lät bekant men kände inte alls till det du berättar. Intressant.
  Pubar i England kan vara riktigt mysiga. De få jag har besökt var mysiga och maten riktigt god.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Vissa traditioner är lika i UK och USA och andra är olika.
   Tänk vad kyrkogårdar kan var olika. Hur är det i USA? Kanske har du skrivit om detta, som jag i så fall missat.
   Det finns många mysiga pubar i UK.

 22. Anita skriver:

  Stora kontraster i olika länder. Vi var på kyrkogårdarna som vanligt i lördags och det var enorma mängder med ljus, och massor med besökare, vi brukar aldrig ha problem att hitta parkering men den här gången var det inte lätt.
  Dina pubbilder ser mysiga ut så här i höstmörkret.

  Ha det fortsatt bra i Spanien!
  /Anita

 23. Anni skriver:

  Alltid lika kul att kastas mellan UK och Spanien i dina inlägg! Guy Fawkes och York hör ju tätt samman, men det var till Harrogate mina Yorkshirevänner tog mig när jag hälsade på dem lagom till firandet för ett antal år sedan. Plymföreningen och träbron du skrev om i tidigare inlägg var helt nya för mig, kul! Spanska dekorerade kakelplattor är jag precis lika förtjust i som du är. Liksom mysiga pubar, det blev en del besök i sådana i Dublin i veckan 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mina olika inlägg.
   Kul att du firat Guy Fawkes.
   Älskar dess kakel i Spanien, kan inte få nog.
   Irland och UK har liknande pubkulturer och båda är speciella. Utomlands är nästan alla pubar irländska, inte brittiska, lite konstigt.

 24. Inger skriver:

  Jag fastnar för det gulliga hotellet i Tregaron, där skulle jag gärna övernatta.
  Kram

 25. Veiken skriver:

  Dom spanska kyrkogårdarna är vackre och trots att era kyrkogårdar är så grå, finns det en speciell charm hos dom!
  Självklart måste man kunna berätta en historia på sitt eget sätt! 🙂

 26. Åke skriver:

  Så mäktiga bilder och platser du visar upp 🤗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s