WALES – STILLESTÅNDSDAGEN, 100 år sedan 1:a världskrigets slut

Morgon 11/11 2018 var det 100 år sedan 1:a världskrigets slut. Så dagens inlägg kommer att handla om detta.

Poppy Day – Rememberance Day – Stilleståndsdagen 11 november

Imorgon är det exakt 100 år sedan 1:a världskrigets slut. Kanske uppmärksammas det inte så mycket i Sverige eftersom landet var neutralt, men i UK tas det upp mycket. Däremot inte så mycket i Spanien, som liksom Sverige också var neutralt.

Vallmodagen – Hågkomstdagen. Kallas i Sverige också Stilleståndsdagen.
Är en minnesdag för att hedra de som dog under I:a världskriget. Uppkom efter kriget som tog slut 11 november 1918, 11:te timman, 11:te dagen, 11:te månaden.
I UK bär många en röd pappersvallmo i knapphålet eller som brosch, alla från folk på gatan till nyhetsuppläsare i TV…


…vallmons betydelse kommer från dikten ”På Flanderns fält”. Den valdes också därför att den blommade på några av de värsta slagfälten i Flandern under 1.a världskriget och dess röda färg symboliserar blodet från slagfälten. Vallmon ses också av många som hoppets symbol!
Man brukar också ha 2 min tystnad kl 11.

 

 

 

Runt om kring i Europa finns dessa typ av monument över stupade i olika krig. Något vi är förskonade från i Sverige.

1:a Världskriget

28 juli 1914 – 11 november 1918

Ett fruktansvärt krig med alla världens stormakter inblandade. Alla har vi läst om detta i skolan, men med tiden har vi också glömt bort mycket av 1:världskriget i skuggan av det andra.

Mer än 70 miljoner soldater, varav 60 miljoner européer gick ut i strid. Varför? Ja, det finns inget enkelt svar, men jag ska ta upp några anledningar här.

Världen hade krympt genom kolonialiseringen och man hade mer och mer kontakt med tidigare främmande länder långt borta. De europeiska makthavarna stred om landområden långt utanför Europa och man såg sig själva som mer värda än människor i andra delar av världen. Detta bidrog till att hela världen kom att stå i brand.

Den utlösande faktorn var mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike utfört av den serbiske nationalisten Princip. Detta var ju inte anledning till krig, men den sista lilla gnistan som fick elden att brinna.

Det hade jäst länge bland dåtidens stormakter med ständiga mindre krig mer eller mindre hela tiden. Makthavarnas girighet efter mer makt och mer landområden fick en hel värd att lida.

Med olika mer eller mindre inkompetenta regenter på tronerna i Europa kungahus sköttes ländernas politik på ett mycket dåligt sätt. Regenter som trodde sig var gudar och maktfullkomliga vill ha mer och mer. Dessutom var många av dem släkt med varandra, så inaveln bland kungahusen gjorde kanske också sitt till med mindre intelligenta beslut.

I Storbritannien sitter kung George V på tronen, i Tyskland kejsar Wilhelm II och i Ryssland Nikolaj II. Kung George var kusin med dem båda och utseendemässigt är de skrämmande lika. Nikolajs mamma Dagmar och Georges mamma Alexandra var systrar och danska prinsessor. Wilhelms mamma var Victoria som var brittisk prinsessa och hennes bror var Georges pappa. Rörigt? Javisst, men detta var inte de enda släktskap de hade!

De stora länderna kom att dela upp sig i grupper som hjälpte varandra. Ententen med Storbritannien, Frankrike och Ryssland och Trippelalliansen med Tyskland, Österrike-Ungern och Italien. Andra mindre länder höll ofta på någon av dessa grupperingar och kommer med i kriget.

Mer än 9 miljoner soldater dödas under kriget. Många av den i skyttegravarna i Verdun och Somme, dessa helvetens träsk med avföring, blod och döda människor och stanken därifrån säjs varit hemsk.

Det man gärna också glömmer bort är att även på de förlorades sida fanns mammor som miste sina söner. Ofta fokuseras allt på den vinnande sidan eftersom det alltid har varit vinnarna som skrivit historian. Om man nu kan säja att det finns vinnare i något krig, alla är egentligen förlorare.

Detta fasansfulla krig på alla fronter trodde man skulle bli en varning att inte upprepas, men vad lär vi oss människor av historian? Bara 21 år senare startar 2:a världskriget!

Detta blev en liten enkel sammanfattning, det har ju skrivits hyllmeter om detta krig och det ska vi inte göra här. Men kanske denna lilla inledning kan inspirera att läsa vidare på andra ställen. Det finns så många anledningar till krig, jag har bara skrivit om några få som jag själv tycker är viktiga. Alla siffror som nämns stämmer kanske inte heller exakt. Det finns så många olika uppgifter.

Spanien

Jag befinner mig ju i Spanien och här har vi haft soliga och relativt varma dagar denna veckan, runt 20 grader. Veckan som gått har jag jobbat 2 dagar som guide och nästa vecka blir det 4 dagar, sedan tar jag semester från guideandet, men fortsätter att guida er läsare på bloggen genom både Wales och Spanien som vanligt!

Trots allt elände som hänt i världen önskar jag er alla en fin helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Historia, Socialt. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till WALES – STILLESTÅNDSDAGEN, 100 år sedan 1:a världskrigets slut

 1. köpte två stora vallmo av emalj på Chelsea Flower Show 2014 – med krig som tema.

 2. Christina skriver:

  Mycket intressant inlägg! Tack för denna information ❤
  Kram och fin helg till dig också!

 3. skåningen skriver:

  Klart att du är nöjd med så många steg!
  Ha en bra lördag !
  Kram!

 4. Eva skriver:

  Tack för det fina inlägget.

 5. Märtha skriver:

  Hej! Släktskapen mellan dessa tre uppmärksammades inte precis i skolan… Få se hur dagen uppmärksammas här i Finland. Vi hade ju ett annat blodigt krig, inbördeskriget, som visserligen var över 11.11 1918, men det fanns fångläger och svält och elände och annat obehagligt. Många slickar ju såren ännu. Småregnigt och grått här, +4,5. Har en översättning från finska om rabattrosor att kämpa med. Passar bra ihop med vädret…

 6. Mycket ny informationen igen också om vackra vallmons betydelse.
  Önskar dig trevlig helg!

 7. Tove Olberg skriver:

  Om detta må vi berätta dyker upp i mitt huvud, det första det andra och ???
  Din enkla sammanfattning gav mig påminnelser, men nya tankar i min nu lite äldre utgåva.
  Det där med vallmon, vilket jag tycker är så vacker om än lite bräcklig i stjälk och blomma men frodig nog, ja vilken fin symbol här.
  Tack lena för detta inlägget!
  Fin helg tillönskas dig!

 8. Lisbeth skriver:

  Så gott du har det😃. Lagom med jobb i november🤗😎

 9. Du skriver bra och intressant, man får göra verkliga resor med dig om man har tid att läsa längre inlägg. Ibland ser jag bara på bilderna och läser delar av längre inlägg, då jag läser rätt många bloggar. Men fortsätt vara den du är, många uppskattar din blogg!

 10. Ditte skriver:

  Intressant att få veta mer om denna dag. Märks tydligt att du har dina ”guidetakter” i dig och fint att detta uppmärksammas så fint. Jag visste att den uppmärksammas runt om i världen och jag minns också att när vi var på resa med dig (och en grupp) i Skottland stannade vi till vid ett krigsmonument där det just fanns vallmo till minne av de som stupat under första världskriget. Tror det även fanns minnesmärken från andra världskriget här.
  Önskar dig en fin helg .
  Ha det gott.

 11. Intressant och lärorikt! Vilken vacker symbol vallmon är! Såg många sådana när jag var i Wales. Ha det gott!

 12. Väldigt viktigt att vi minns och att kommande generationer blir upplysta, Kristallnatten och judeförföljelsen, koncentrationslägren tillhör oxå sånt som skolan borde ta upp och diskutera.
  Världsläget är skrämmande likt nu som då…

 13. wiolettan skriver:

  Trevligt att du fortsätter att guida oss här. Med dina kunskaper och ditt sätt att berätta om saker och ting så blir det mycket intressant och framför allt lärorikt.
  Sverige har undgått mycket elände och sluppit flera krig vilket vi måste vara tacksamma över.
  Monumenten som du visar har mycket att berätta om stupade soldater.
  Det finns fortfarande krig i många av världens länder. De styrande verkar inte ha lärt sig någonting, eller maktbegäret styr de som har makten.
  Ha det fint.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar. Du är så uppmuntrande!
   Tyvärr verkar vi inte lära oss så mycket av historian, man kan bara hoppas på att nästa generation tar sitt förnuft till fånga.
   Kram!

 14. Steel city anna skriver:

  Det känns allt lite underligt att vara tillbaka i Sverige denna dag. Här är det mest fars dag som det pratas om 🙂

  Ett mer och mer infekterat och politiskt ämne har det också blivit, detta att ha eller inte en poppy.

 15. Eva Trillian skriver:

  100 år! Och trots ett världskrig till och mycket annat hemskt så verkar vi ha svårt att lära …
  Vallmon är en av mina favoritblommor – att den är symbol för hoppet och till minne för så många, ja, det gör ju den ju än vackrare!

 16. Karin Eklund skriver:

  Det här är dagar man aldrig får glömma! Jag såg i Rapport igår kväll hur man ”firade” dagen i Paris. Jag har läst någonstans att varje vallmo som blommar gör det för en soldat var. En vacker tanke. Vi ser ofta på den engelska antikrundan där man ofta har saker från både första och andra världskriget och berättar historien runt allt detta. Det är fint att ta del av minnena och också hur man hedrar dem som försvarade våra länder och allt folk. Krig är så grymt, så hemskt. Man kan bara ana en liten gnutta av det hela, eftersom man aldrig har varit med om någonting liknande. Men tystnaden är så talande bland dem som fortfarande lever och var med på den tiden det var krig här i Europa och i världen.
  Tankarna går till Syrien, Afganistan, Palestina….listan kan göras hur lång som helst ännu.
  Bäst att skaka av sig allt elände och tänka positivt, tro på framtiden och på människan.
  Tack för ett fint inlägg Lena och ha det bra i Spanien.

 17. Intressant läsning!
  Önskar dig fina semesterdagar här framöver då!

  Kram Jenny

 18. Åke skriver:

  Tack för lektionen om 1:a världskriget, värt att påminnas! …det känns liksom så långt borta… men jag tycker inte Sverige var riktigt neutralt som lät tyskarna passera till Norge genom vårt land i det andra…

 19. wiolettan skriver:

  Intressant att läsa detta. Du är så duktig på att delge oss.
  Kram!

 20. Intressant sammanfattning. Jag hade glömt mycket så det kändes bra med en uppdatering. Det är ju fantastiskt att vi blivit så mirakulöst förskonade från dessa båda krig. Man kan bara vara så tacksam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s