SPANIEN – GENALGUACIL, en skulpturby i bergen

Idag är det dags för ett inlägg från Spanien. Jag hade lite nytt på gång, men så visar det sig att utrymmet för uppladdning av bilder är i stort sett fullt. Någon som vet hur man gör för att få mer utrymme i WordPress? Så idag blir det en liten repris, men väl värd att se bilderna från.

Genalguacil (repris)

Den lilla bergsbyn Genalguacil ligger långt från allfartsvägarna, ca 1 timma på kurviga väger från Ronda…

…denna by är väldigt annorlunda mot alla andra byar på det sättet att hela byn är som en konstutställning med d i v skulpturer överallt…

…detta verk finns mellan två hus och består av gamla musikinstrument och gamla stolar…

…dessa skulptur blev en av mina favoriter och…

…består av glasflaskor ingjutna i betong omgivna av en metallram…

…det finns också gott om mer konventionella skulpturer lite här och var i gatuhörn och vid trappor…

…till en början ser detta kyrktorn helt vanligt ut, men tittar man lite mer noggrant så…

…så står det en staty av en man där. Överallt finns överraskningar!…

…när jag såg denna skulptur tyckte jag bara den var kul med massor av människor, men när jag sedan såg på fotot ser jag att det är en människa i mitten också, en överraskning!…

…denna kvinna stod i en trappa och tittade ut över husen…

…byn är också vackert belägen med fantastisk utsikt över dalen och bergen i bakgrunden…

…denna höll jag nästa på att missa, den såg alltför naturlig ut…

…denna skulptur blev dock min absoluta favorit. Inte bara för att den var bekväm att sitta i, utan vad är det jag egentligen tittar på?…

…jo. jag tittar på TV! Och vilken bild. Men vad håller jag i handen?..

…jo, en fjärrkontroll förstås och det gör skulpturen också!

En fantastisk by!

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till SPANIEN – GENALGUACIL, en skulpturby i bergen

 1. En del skulpturer är konstigare än andra 😀

 2. Märtha skriver:

  Härligt festligt och kreativt! Har länge funderat på att göra något crazy av några gamla stolar, men så långt som till den första skulpturen vågar jag nog inte sträcka mig… Ha det gott!

 3. Tove Olberg skriver:

  Detta är en höjdare med mina mått, vilken fantastisk fin skulpturby, väl värt att se och överraskas! Tur att du tog mig med hit, tusen tack Lena!

 4. En riktigt sevärd repris fylld av de mest fantastiska konstverk! Kul att få se! Tack!
  Ha det gott!

 5. Marit skriver:

  Fantastiske skulpturer, og tv og fjernkontrollen var jo så fint laget.
  Ha det godt!

 6. Wow, vad häftigt! Gillar parabeln med stolar men coolast är nog den där tomrummet är ytterligare en människa. Den är nog så tänkvärd.

  Ansiktena i trädstammen är väldigt fint gjord men jag tycker den är skrämmande.

  • Just ja, du frågade ju om bilder också. Har ingen aning om hur du får mer utrymme i WordPress. Men däremot så kan du göra mer plats genom att minska bildstorleken på dina foton. Jag öppnade ett och jag misstänker att de är i originalstorlek för det är 4608 × 2592 pixlar och 2 636,76 kB.
   Jag sparar mina bilder så de är 800 px breda, ca 600 kB stora. När de sedan läggs in i Blogger så skalar de om den vid visning så de blir hälften så breda och ca 300 kB stora.

   Ska du göra om alla bilder i din blogg blir det så klart ett jättejobb. Kanske någon annan har ett bra tips.

  • Jag igen … 😀
   Fördelen med stora bilder är dock att man som besökare kan finna detaljer. Jag kunde t ex förstora upp den där bilden jag gillar och ser att där är en plakett. Att statyn är från 2008, av André S Montesanto och att den heter El Emigrante.

   Som sagt, det är ett tomrum efter någon i en familj. Den är sorglig. Vacker. Tung.

  • Lena i Wales skriver:

   En by väl värd ett besök, så mycket att upptäcka!

 7. Monica skriver:

  Vilka fina och intressanta skulpturer! Och du passar in i ”din” verkligen, blir lite extra där:-). Tänkte som Emma att du kan minska fotona betydligt men ett stort jobb om du ska gå igenom bloggen, du kan ju ändra en del. Annars vet jag inte, är det någon avgift att betala för att få mer utrymme? Och starta ny blogg blir ju också lite krångel. Hoppas att det löser sig.

 8. Anne-Marie skriver:

  Vilka underbara och påhittiga skulpturer!
  Ja, den sortens TV är nog den bästa. 🙂
  Kul med konst som tänjer på gränserna litet grand.
  Kan tyvärr ingenting om WordPress och bildutrymme. Hoppas att du får klarhet i vad du skall göra.
  Ha det bra!

 9. Vackra bilder, speciellt trädet el roten med huvuden i. Också där du sitter och håller i bästa fjärrkontrollen och och ser på så bra program.
  Må så gott!

 10. Ann-Louise skriver:

  Det här ser verkligen ut som en by jag skulle gilla. Är inte så förtjust i museum men älskar när man kan titta på konst och skulpturer utomhus.

 11. wiolettan skriver:

  Ovanlig by, verkligen. Där skulle jag inte ha något emot att gå omkring och upptäcka saker och ting. För det är onekligen både vackert och intressant, men framför allt annorlunda.
  Jag vet inte vad jag tycker bäst om, Stolen du sitter i med TV och fjärrkontroll kanske. Eller skulpturen med stolar och gamla instrument emellan husen. Kanske skulpturen med en mängd människor och så den i mitten som syns i himlen.
  Nej, verkar som jag måste återkomma och fundera och titta lite mer.
  Kram!

 12. Ditte skriver:

  Vilken by! Helt fantastisk! Kan tänka mig att många som bor på ”Solkusten” eller i närheten vill ta sig hit. Här hade ag kunnat gå länge. Svårt att välja en favorit, för det finns många.
  Vad gäller bilder så kan det bero på vilken typ av WP blogg du har. Har du en du betalar för kan du säkert köpa till mer utrymme. Sedan beror det på hur stora bilderna är. På min WP blogg kan de inte vara större än 1 MB om jag ska ladda upp dem och större behövs inte om man inte ska publicera dem i en tidning, bok eller annat. Då krävs större upplösning. Du kan ”krympa” dina bilder ,så att de minskar från t.ex 6MB till 1 MB, innan du läggger in dem på bloggen. Har du en telefon och tar bilder så är de oftast betydligt ”mindre”. Du kan Googla på hur du minskar dem och det finns också program som gör det. När jag hade Blogg.se så krymtes bilderna per automatik när jag laddade upp dem och det tror jag sker hos andra portaler än WP. Kanske var detta till lite hjälp.
  Ha det fortsatt fint.

 13. Herregud så läckert, vilken upplevelse att gå runt där – bara älskade ”triumfbågen” av stolarna ❤ Önskar dig ett fint veckoslut! KRAM

 14. Anita skriver:

  Hej Lena!

  Gillar verkligen bilderna från Genalguaci! Tål att ses många gånger.

  När det gäller WordPress så kan du betala för mer utrymme och då slipper du dessutom reklamen. Nu har du 3 Gb, den billigaste uppgraderingen (30 kr/mån) ger 6 Gb. Minskar du dessutom ner dina bilder i fortsättningen så kommer det att räcka länge. Jag planerar att betala men inte förrän jag köpt ny dator. Jag gör det för att slippa reklamen. Jag har haft min blogg i över 10 år men har ändå bara utnyttjat hälften av utrymmet. Men jag minskar ner mina bilder så dom är bara mellan 200-700 k stora. När du betalar kommer du dessutom att få en huvuddomän till din blogg (du väljer namnet själv men det bästa är ju att välja ”lenaiwales”). Så istället för att adressen blir lenaiwales.wordpress.com så blir den lenaiwales.com. Men din nuvarande adress finns kvar som underdomän så skriver man den så fungerar det också. Du kan läsa om hur du uppgraderar om du går in på din adminpanel och där väljer paket. Hur betalningen går till vet jag inte då jag inte har beställt min uppgradering ännu och jag har inte lyckats läsa mig till det. Men om du gör en uppgradering får du gärna tala om det för mig 🙂

  Lycka till och trevlig helg!
  Kram Anita

 15. GladiGrönt skriver:

  Verkligen fantasifulla skulpturer. Jag tycker bäst om de vackra husen. jag. De talar för sig själva. Ha en fin dag/Monica

 16. Ama de casa skriver:

  Vilken läcker by! Gillar nog stolportalen allra bäst – häftig! 🙂

  Jag slog i taket utrymmesmässigt för flera år sen (trots krympta bilder), och valde att betala för mig. Det ”avtal” jag har finns inte längre, så jag ”törs” inte byta. Med det så har jag uppnått 24% av utrymmeskvoten så här långt från starten 2010 och det räcker ju länge än.
  En annan variant jag var inne på var att skapa en ny blogg för varje år, men det kändes för jobbigt för mig som ”bara vill skriva” och inte hålla på och fixa med design och sånt. Dessutom söker jag mycket i min blogg och det räcker gott med dom två jag har (min nuvarande och den gamla som Anders hjälpte mig att rädda över till WP då när metrobloggen gick i graven).

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, denna by är väldigt speciell och väl värd att besöka.
   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, uppskattat.
   Jag har betalt flera gånger, men på deras uppmaning. Nu har jag inte fått någon varning, fast vet egentligen inte vad jag betalat för.

 17. Steel city anna skriver:

  Vilket häftigt ställe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s