WALES – BUILTH WELLS och EDWARD VIII

Lördag igen och dags för ett inlägg från Wales, fast jag fortfarande är kvar i Spanien. Igår var sista arbetsdagen och i dag fortsätter pensionärslivet.

Och så har jag en liten fråga som jag behöver hjälp med i slutet av detta inlägg! Hoppas ni kan hjälpa mig!!!!

Builth Wells

Uttalas Bolth Wells. En stad med ca 2 500 invånare i county Powys i mellersta Wales.

På walesiska Llanfair ym Muallt, vilket betyder St Marys kyrka vid oxängen…

dscn7793

…Builth är en anglifierad version av Buellt. Bu betyder oxe och gellt som betyder äng. På 1800-talet lade man till Wells när det började bli populärt att besöka källor.

Denna staty av en ox står vid…

 

dscn7791

…floden Wye .

Redan på romartiden nämns orten, men man vet inte så mycket om denna tid.

Staden är belägen vid en viktig korsning mellan norra och södra Wales. liksom östra och västra.

Var både militärt och ekonomiskt viktig under flera århundraden. När järnvägen kom utvecklades den till en spastad.

Idag en typisk liten walesisk marknadsstad..

 

dscn7771

…detta är kön vid busshållplatsen. Rolig, tycker jag…

dscn7774

…krigsmonument är man ju i Sverige förskonade från, men inte så här i UK och i många andra länder. Varje stad och större by har ett monument över fallna soldater från trakten, främst från 1:a och 2:a världskrigen. I år är det ju 100-årsjubileum av slutet av 1:a världskriget och detta uppmärksammas mycket i UK. Så även vid krigsmonumentet i Builth Wells där många kransar av poppies lagts vid monumentet…

 

dscn7775

…denna lilla gränd är bara gullig…

 

dscn7779

…staden är liten, men också en levande stad. En samlingspunkt för hela landsbygden runt staden. Det finns en del små affärer och banker. Denna typ av affär gillar jag, de har allt, mer eller mindre. Dessa typer av affärer finns fortfarande kvar här i Wales, påminner om barndomens affärer…

 

dscn7778

…ett gulligt litet café. Det är ingen stor turistort, men ett naturligt stop för förbipasserande eftersom det inte finns så många städer i dessa trakter. Glest befolkat med engelska mått mätt, troligen inte samma med svenska…

 

dscn7785

…detta är f d postkontoret i Builth Wells. Som ni som följer mig vet, älskar jag lite små annorlunda saker och speciellt förtjust i postlådor. Detta hus fascinerar mig mycket. Varför? Jo, detta är det enda postkontor byggt i England och Wales byggt under Edward VIII:s regeringstid…

dscn7787

dscn7788

…Edward VIII regerade knappt 1 år, 20 januari – 11 december 1936, då han abdikerade för att gifta sig med Mrs Simpson.

Nedan kan du läsa mer om Edward VIII!

The Royal Welsh Show i Builth Wells

 

dscn7795

Också känd i hela Wales och stora delar av UK för en av de största jordbruksutställningarna i hela Europa. Grundat av The Royal Welsh Agricultural Society 1904 och flyttade hit 1963.

Showen varar i 4 dagar varje år i juli månad och besöks av ca 200 000 personer. Däribland The Prince of Wales…

 

dscn7797

…denna show är en samlingsplats för lantbrukare i hela Wales och övriga UK.

Här visar man upp djur av olika slag som hästar, får, getter, hundar, grisar, kaniner mm. Och tävlar om den vackraste, största, snabbaste o s v.

Det är också en stor marknad för annat som har att göra med lantbruk, men också mycket som inte alls har med lantbruk att göra, t ex bilar, kläder, hantverk.

The White Bull of Builth är en gammal boskap. Finns två kvar i Wales.

Beulah Speckled Face är en lokal uppfödd fårras.

Edward VIII

Edward VIII var äldste sonen till kung George V och drottning Mary.

Han var mycket populär bland kvinnor, prins och såg dessutom bra ut. Ingen bra kombination om man inte vill ställa till skandaler. Och skandaler med kvinnor, speciellt gifta kvinnor, ställde han till med. Inte bara hans familj var oroliga för honom och hans leven, även premiärministern lade sig i detta problem för landets skull.

Wallis Simpson var amerikanska, skild en gång och omgift när de träffades. Hon hade allt emot sig i den tidens kungliga kretsar. Tur att tiden har ändrats, även här i UK. Prins Harrys hustru Meghan är amerikanska och skild.

Edwards föräldrar träffade Mrs Simpson en gång, men vägrade därefter att träffa henne.

Enda lösningen för Edward att få vara tillsammans med sin kärlek var att abdikera, vilket han gjorde 11 december 1936, efter att bara suttit på tronen sedan 20 januari samma år.  Året efter gifte paret sig. Han bar då titeln Duke of Windsor.

1937 besökte paret Nazityskland och mötte där Hitler. Edward gjorde vid besöket flera nazihälsningar, vilket naturligtvis inte var populärt i UK.

Paret bosatte sig i Frankrike. Edward dog i Paris 1972.

Han efterträddes 1936 på tronen av sin yngre bror George, sedemera George VI, far till drottning Elizabeth. Hon var 10 år när hennes far blev kung och är alltså inte född till att bli drottning.

Jag behöver råd och hjälp!

Som jag skrev i onsdags har jag problem med utrymme för bilder här i mitt WordPresskonto. Någon som vet hur man gör för att få mer utrymme?

Trevlig Weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia. Bokmärk permalänken.

64 kommentarer till WALES – BUILTH WELLS och EDWARD VIII

 1. Anita skriver:

  God morgon Lena!

  Vilken trevlig stad. Det jag gillade mest var kön vid busshållplatsen. När det gäller mer utrymme i WordPress så har jag redan svarat på ditt förra inlägg men jag klistrar in det svaret här också då du kanske inte sett det.

  När det gäller WordPress så kan du betala för mer utrymme och då slipper du dessutom reklamen. Nu har du 3 Gb, den billigaste uppgraderingen (30 kr/mån) ger 6 Gb. Minskar du dessutom ner dina bilder i fortsättningen så kommer det att räcka länge. Jag planerar att betala men inte förrän jag köpt ny dator. Jag gör det för att slippa reklamen. Jag har haft min blogg i över 10 år men har ändå bara utnyttjat hälften av utrymmet. Men jag minskar ner mina bilder så dom är bara mellan 200-700 k stora. När du betalar kommer du dessutom att få en huvuddomän till din blogg (du väljer namnet själv men det bästa är ju att välja ”lenaiwales”). Så istället för att adressen blir lenaiwales.wordpress.com så blir den lenaiwales.com. Men din nuvarande adress finns kvar som underdomän så skriver man den så fungerar det också. Du kan läsa om hur du uppgraderar om du går in på din adminpanel och där väljer paket. Hur betalningen går till vet jag inte då jag inte har beställt min uppgradering ännu. Men om du gör en uppgradering får du gärna tala om det för mig 🙂

  Lycka till och trevlig helg!
  Kram Anita

 2. Kön var verkligen läcker där på väggen och postkontoret en verkligt fin byggnad. Kul med entrén där vid marknaden också, med två toppar.

  Vad gäller fotona så är det så klart så att du kan gå igenom ditt digra arkiv på bloggen och förminska dem. Som någon nämnde i förra inlägget så beror det också på om du har WordPress.com eller.org.

  Jag har ingen aning om detta fungerar men någonstans finns ju ett bibliotek på WordPress där alla dina foton ligger. Vad händer om du kan komma åt detta, ladda ned fotona till din dator och där förminska storleken och sedan ladda upp dem igen. Det är då superviktigt att namnet och filändelsen är EXAKT samma. Om möjligheten finns skulle jag prova med fotona i ett inlägg först. Man behöver inte förminska fotona ett och ett heller, det finns program som har batch-hantering, t ex gratisprogrammet Irfan.

  Som sagt, har ingen aning om det fungerar men någon borde i ett WordPress-forum kunna svara på det.

  TITTA!!! Kolla här: https://www.wpbeginner.com/plugins/how-to-bulk-resize-large-images-in-wordpress/

  Kolla närmare på det (eller be någon om hjälp med det), verkar ju lovande.

  Ha en härlig lördag!

 3. miatankar skriver:

  Jag gillar också kön. Edvard VIII:s val gillar jag – att han valde kärleken istället för titeln. Allt här i världen är inte makt och uppmärksamhet. Å andra sidan gillar jag inte hans kompanjonskap och nazihälsningar! Men det är inget att göra åt idag.

  Jag har betalkonto hos wordpress. Betalar via mitt mastercardkort, smidigt och bra. Minns inte om man kan välja betalsätt, men det bör man kunna – tycker jag!

 4. Geddfish skriver:

  Jag gillade kön vid busshållplatsen! 😀
  Hoppas du får ordning på utrymme och de fina bilderna.
  Själv har jag märkt, om jag tittar tillbaka, att några bilder eller videos har försvunnit från inläggen. Det är tråkigt, men det får gå.
  Ha en fin lördag!

 5. Gillar tjur statyn, är fascinerad av att Ni har så mycket olika statyer i Wales.
  Väggmålningen, kön, är fantastisk.
  Vi ska vara glada att vi i Sverige hittills sluppit vara med om krig.
  Ha en fin helg ❤

 6. Märtha skriver:

  Intressant, som vanligt! Jag gillar små orter, undviker storstäder… Och jag betalar ca 90 euro per år för mitt bloggande, för att undvika reklam. I övrigt är jag rätt okunnig i datorbranschen. – – På tal om postlådor, har du läst mitt inlägg om posten i Musselviken? Det astronomiska fenomenet sol visade sig en stund här idag, senast såg jag den bollen för två veckor sedan i Sydafrika… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också små ställen, bara gå runt och titta på små detaljer, underbart.
   Håller på att undersöka mer ang blottutrymme, inte lätt.
   Har läst ditt inlägg, trevligt.
   Har regnar enormt här i Spanien idag, men nu skiner solen igen.

 7. Marit skriver:

  Morsomt at du skriver om Edward 8. Jeg har nettopp lest en norsk bokserie på 7 bøker som heter Haakon og Maud. Maud var datter av Edward 7 og ble gift med han som ble Norges konge i 1905 ved løsrivelsen fra Sverige 😉
  Gammel kongehistorie er spennende!
  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Wow, vad intressant om Hakkon og Maud. Kanske kan du skriva lite om detta på din blogg, även om den mestadels handlar om trädgård?
   Så skönt för Norge att bli av med Sverige, det är ni så väl värda, egen frihet!!!!!

 8. torrebloggen skriver:

  Vilken härlig liten stad! Gillade målningen på busskön!
  Du får mycket mer utrymme om du minskar ner dina bilder till 640×480, vill du visa något speciellt ta då 800×600. Tips! minska dina bilder, skaffa en egen domänadress och utöka gärna till Premium paketet. Jag har gjort det och det funkar jättebra.
  Lycka till & Trevlig helg!

 9. Lisbeth skriver:

  Så mysigt ni hade det nör du fotade allt detta gulliga! Tänk sen vilket jobb du lagt ner på texten som vi bara i lugn o ro tillägnar oss i soffan. Ta vara på pensionslivet nu. Åker Valkenburg Holland på torsdag 6 dgr. Glenn hälsar. Kramizz

 10. Anja C. Hill skriver:

  Hejsan Lena! Såg att duktiga Anita redan hjälpt dig. WP funkar som BS- dvs, man får köpa mer utrymme.
  Tack för ett lärorikt och trevligt inlägg igen 😉
  Ha det jättegott!

 11. Christina skriver:

  Alltid så spännande att blir runtguidad här på din blogg.
  Tack för en trevlig resa 🙂
  Christina

 12. Karin Eklund skriver:

  Jag ställer mig också i beundrarkön inför kön. En härlig bildidé, bra gjord.
  Tack åter en gång för ett härligt inlägg!

 13. Eva skriver:

  Alltid lika intressant att läsa dina beskrivningar av de små walesiska byarna. Det är också så kul att läsa hur vissa ord och uttryck uttalas och vad det betyder. Man blir rörd och imponerad av med vilken aktning och vördnad man uppmärksammar stilleståndsdagen. Hoppas du klura ut det där med bildutrymmet. Du har i alla fall fått god hjälp! Ha nu en fin söndag.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mitt inlägg och min blogg. Det glädjer mig, tack!
   Walesiska språket är inte helt lätt.
   Jobbar på det där med bilderna, men tycker det är svårt att förstå allt. Härligt att så många engagerar sig i det.
   Ha den fin dag!

 14. Tove Olberg skriver:

  Jag gillar oxen där den står centralt placerad i de fyra väderstrecken. Jag är också kungligt intresserad, inte att jag kan så mycket, det vill säga hur var de, varför gjorde de som de gjorde osv just för att de är kungliga och i gammal mening ”lite upphöjda och skulle föra sig”, men föddes en in i det och inte trivdes så bröt de sig ut på sitt sätt.
  Då är det Elisabeth drottningmodern som du skriver om eller hur?
  Busskön är samtidskonst, mycket fin!
  God söndag i pensionärens form 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är oxen fin. Likaså köbilden är så rolig.
   Jag är så glad att jag inte är kunglig, vilket handikapp i livet. Uppvuxen i en helt konstig miljö, fast inte för dem, bara för alla andra.
   Med Elizabeth menar jag nuvarande drottningen. Hennes mor Elizabeth var gift med George VI.
   En lat och skön söndag för mig, härligt!

 15. FREEDOMtravel skriver:

  Om du bloggar på WordPress finns det väl support du kan kontakta? Kanske måste du betala för mer utrymme?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har betalat tidigare, men då kom en uppmaning.
   Ja, det måste finnas support, men jag är ju så himla dum och trög vad gäller datorer, så tänkte inte riktigt på det. Tack för tipset. Har nu också kopplat in sonen och då kanske det går bättre.

 16. skåningen skriver:

  Bilden på kön vid busshållplatsen är kul!
  Jag har haft solen sen i morse!
  Kram!

 17. Steve skriver:

  Jag är väldigt svag för gamla valvbroar så all min uppmärksamhet hamnade på valvbron över Wye. Så vacker!

 18. Linda skriver:

  Så fint och mysigt det ser ut – i synnerhet det lilla gulliga kaféet. Där hade jag gärna stannat till 😀

  Kram
  Linda

 19. fin väggmolning, affären skulle kunna vara mina föräldrars, men de hade elartiklar, porslin, allt… typ diversehandel – jag hjälpte som 13-åring att laga brödrost, strykjärn, bordslampor, transistorradio… som man gjorde på 1960-talet, men jag berättade inte för kunderna att jag hade gjort jobbet 🙂 jag var ju tjej!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du är uppvuxen med en diversehandel och att du lagade dessa elgrejer, bra gjort.
   Vi har kvar en del av dessa lite gammaldags affärer på landsbygden i Wales, tyvärr har de ju försvunnit i Sverige för stora opersonliga ställen.

 20. Ditte skriver:

  Det känns nästan som om jag är på plats i Wales tillsammans med dig. Hade kunnat gå länge här i Builth Wells. Fastnad också för ”busskön” så läcker och butiken. Här finns en hel del att fästa blicken på.
  Vad gäller WP så tror jag att de råd du fått är bra. Jag har min WP blogg via One.com och jag tycker de är bra med bra support. Det kostar lite men ändå marginellt. Dock kan inte bilderna var större än 1 Mb när jag använder dem och det behöver de inte vara om de inte ska publiceras i en tidning eller annat för då det är viktigt med hög upplösning. Det finns program som minskar bilderma men jag väljer att göra det manuellt och redigerar dem samtidigt. Sparar originalbilderna i sin fulla storlek på separat hårddisk. När jag tar mina bilder med kameran kan de ju var mellan 4 och 9 Mb alltså ganska ok upplösning i JPEG format. Då tar de ju mycket plats hos WP som inte automatiskt minskar bilderna. (Används mobile kamera blir inte bilderna så ) Men fint om du får hjälp av sonen att få till mer utrymme hos WP.
  Ha det gott och lycka till.

  • Lena i Wales skriver:

   Builth Wells är verkligen en liten gullig ort och busskön är roligt, tycker jag.
   Tack för din hjälp med bloggen och nu är sonen inkopplad, hoppas han kommer på någon bra lösning.
   Ha det bra!

 21. Anne-Marie skriver:

  Wales har verkligen mycket fint att bjuda på.
  Som andra har skrivit är bilden på busskön kul. 🙂
  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med WP-frågan. Har inte ännu haft samma problem med Blogger men nu blev jag undrande hur mycket utrymme man har. Skall nog kolla upp det.
  Ha det gott!

 22. Kan tyvärr ej bistå med tips på hur du får mer utrymme, men ääääälskade målningen på ”kön” på muren så läcker! Ha nu en fin vecka!

 23. Gitte Jerner skriver:

  Kære Lena, tusind tak for dine søde kommentarer på min blog.
  Dit nye blogindlæg om blandt andet Edvard VIII og Mrs Simpson er vædlig interessant og minder mig om filmen ‘The King’s Speach’.
  Så spændende at læse, hvad du fortæller om Uttalas Bolth Wells og at se dine billeder!
  Lige som Marit skriver, har jeg også læst om Haakon VII og Maud, som var datter af Edward VII. Der er lavet en meget spænende film, som hedder ‘Kongens valg’/’Kongens nei’ på norsk. Vores historie optager mig meget.
  Ønsker dig en rigtig god ny uge.
  Madame på Huskebloggen

  • Lena i Wales skriver:

   Gitte, vad roligt att du kunde skriva en kommentar, hoppas att det fungerar i fortsättningen också.
   Intressant med dessa olika släktskap som binds ihop i ett enda stort nystan.
   Tack för filmtipset.
   Ha det bra!

 24. Inger skriver:

  Jag föll för den andra bilden, vilken vacker stenbro.
  Kram

 25. marita lilja skriver:

  Tack för allt intressant du skriver om.🤗

 26. Som vanligt får man veta en massa intressant, den här gången vad BV stod för – det hade man ju inte en aning om. Gillar som alla andra ”busskön” och som dig att det är ett litet ställe. Har tröttnat på storstäder och åker inte ens en gång ”hem” till Stockholm längre om jag slipper.
  Sen måsgte ju jag ge dig ett tips också, det är att när du ska redigera bilder finns picmonkey.com som jag använt i många år nu. Deras enkla version är gratis och den brukar räcka och bli över! *fniss* Mina bilder laddar jag alltid ner från kameran – där jag sen tar bort dom – och så förminskar jag dom jag ska publicera till 640 pixlar. Det räcker alldeles utmärkt för bloggen tycker jag, men man kan naturigtvis ha större om man vill…..

  • Lena i Wales skriver:

   Det är inte bara stora städer som är intressanta, ibland blir de för mycket, medan på små ställen kan man koncentrera sig på det lilla och unika. I storstäder försöker jag att koncentrera mig på en del, då blir det lite mer småstad av det.
   Tack för tipsen, har nu satt min son på uppgiften och bett honom läsa kommentarerna. Så nu hoppas jag att han får ordning på det för mig.

 27. Trevliga små hus och gränder!
  Och busskön var verkligen rolig – skulle gärna få ersätta den stundtals tråkiga graffittin man ser lite varstans i sin omgivning.

  Hälsningar
  Anders och lena

 28. Anni skriver:

  Dessa brittiska jordbruksutställningar 🙂 Har man inte varit på en så förstår man inte vad de handlar om. Minns fortfarande den jag var på i Yorkshire på 70-talet.
  Läste med stor behållning ditt förra inlägg om den lilla konst-byn. Den har jag missat! Känner att jag behöver komma till Costa del Sol snart igen.
  Kram.

 29. Monica skriver:

  Fint med alla byar och platser! Och vackra broar från romartiden att gå på denna dag, finns så mycket historia överallt och vackra platser. Nu hoppas jag att du kan ha lite pensionärsliv också några dagar, det är riktigt trevligt, njut och ha det fortsatt bra! Hoppas du får bra hjälp med datorn också och utrymmesbiten för foton. Du kan ju ta några inlägg först bara, förminska de fotona i ditt album och lägga in dem på nytt i den mindre storleken så har du redan plats för några till så här akut.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag njuter av min ledighet och var i Marbella med en vän igår eftermiddag/kväll, bara gick runt och njöt.
   Min son är inkopplad och han ska hjälpa mig, det blir nog bra, men kan ta lite tid att ändra bilderna, men det är ju okej för en pensionär,hi,hi!

 30. Pingback: På gång just nu – den 24 november 2018 – Seniorvinklat

 31. blomstermams skriver:

  Jag använder något som heter VSO Image resizer där jag kan förminska bilderna till den storlek jag vill ha innan jag lägger upp dem på min blogg. Jag har ingen betalblogg och har lagt upp massor av bilder men har fortfarande hälften av utrymmet på 3 GB kvar. Att förminska bilderna sparar massor av utrymme.

 32. iamittilivet skriver:

  Jag har samma tips som övriga: betala för mer utrymme och komprimera bilderna! Jag gör det, fungerar jättebra och jag skaffade samtidigt ett domännamn utan ”wordpress”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s