KVINNORNA UNDER 1:a och 2:a VÄRLDSKRIGEN

Äntligen lördag och dags för bloggen att handla om Wales, fast det idag inte bara blir om Wales utan om hela UK.

Jag är fortfarande kvar i Spanien, ett litet tag till.

Kvinnor under 1:a och 2:a världskrigen

Till skillnad från Sverige, var UK med i både 1:a och 2:a världskriget och detta fick naturligtvis stora konsekvenser för alla här, inte minst för kvinnorna.

Idén till denna artikel fick jag när jag besökte Monmouths Militärmuseum. Egentligen var inte militärhistoria min grej, men man kan ju ändra sig och det har jag gjort. Det finns så mycket intressant inom detta ämne, som t ex kvinnans historia. Länge har kvinnornas insats inte pratats så mycket om, bara vad männen gjort för fosterlandet.

Redan under 1:a världskriget började kvinnornas roll ändras. Många fick gå in och jobba  med vad traditionellt ansågs som manliga yrken, trots att de inte ens var myndiga på den tiden. De hade sämre betalt än männen, vilket passade arbetsgivarna bra. Men så fort kriget var över tog männen över igen och kvinnorna fick backa.

Under 2:a världskriget fick kvinnorna helt nya roller i det brittiska samhället. Innan kriget hade de flesta gifta kvinnor varit hemmafruar, liksom de fortsatte att vara efter kriget. Min svärmor gifte sig precis efter krigsslutet när min svärfar återvänt från Afrika där han var stationerad. Därefter arbetade hon aldrig utanför hemmet, även när hennes tre barn var vuxna och utflugna. En inte helt ovanlig situation.

Kvinnorna tog under kriget över skötseln av jordbruk, fabriker m m. När männen kom tillbaka blev de arbetslösa. Kvinnorna var under kriget tillåtna att arbeta inom industrier där de tidigare varit förbjudna att arbeta i. De var tillåtna att utföra ”farliga” arbeten. Många fick jobb inom krigsindustrin, vilket tidigare var mansdominerat. De fick möjlighet att använda sina kunskaper och utvecklas.

Det sattes igång en stor propagandaverksamhet för att få kvinnor ut i arbetslivet, bl a genom filmpropaganda. Att göra sin plikt för landet. Hon skulle göras till hjältinna och visa sin patriotism.

Kvinnorna jobbade också inom marinen och flygvapnet, främst som telefonister, men också som chaufförerna, levererade plan, dirigerade flygplan m m. De var också sökoperatörer som lyste upp mot de tyska bombplanen som flög över UK så de brittiska styrkorna kunde skjuta ner dem innan de hann bomba.

Många kvinnor var frivilliga, inte inkallade, men betalda, 17-43 år gamla. De fick militärträning, men var inte tillåtna att vara vid frontlinjen.

Women’s Royal Navy Service, WRNS, kallade Wrens, frivilliga inom flottan, alltså inte inkallade, men betalda.

Women’s Auxiliary Air Force, WAAF, kallada Waafs, frivilliga inom flygvapnet, men betalda.

Women’s Royal Army Corps, WRAC, frivilliga inom armén, men betalda.

Kvinnor har alltid tjänat som soldater, utklädda till män. Detta hände under dessa krig liksom tidigare krig i historian, t e x Jeanne d’Arc.

1989 blev kvinnor i Sverige tillåtna som stridande soldater och alla andra befattningar inom försvaret, också u-båtar. Sverige tillhör de få länder som tillåter kvinnor i armén likställda män. I UK hände detta 2016.

I Sverige är 13% kvinnor och i UK 10 %.

Kvinnor och krig har en liten plansch på museet, inte mycket men trots allt finns det något om detta…

…sjuksköterskor…

Florence Nightingale är kanske den mest kända kvinnan inom sjukvården. Hon föddes av engelska föräldrar i Florens i Italien 1820 och dog i London 1910 och spenderade mesta delen av sitt liv i England. Hon brukar räknas som grundare av det moderna sjuksköterskeyrket. Hon blev känd för sina insatser i Krimkriget 1853-56 där hon arbetade som sjuksköterska  och organiserade sjukstugor och sjukhus. Efter kriget blev hon kändis i UK och använde sitt kändisskap för att arbeta för kvinnors rättigheter.

Elsa Brändström, kallad Sibiriens ängel, tas inte upp på detta museum, men jag kan inte hjälpa att i alla fall nämna henne här. Hon föddes av svenska föräldrar i St Petersburg 1888 och dog i USA 1948. Hon var krigssjuksköterska och arbetade för krigsfångars rättigheter under 1:a världskriget…

…det utgavs kokböcker som var anpassade till ransonering av livsmedel under 2:a världskriget då det var svårt att få fram varor. Vissa varor släpptes inte fria förrän in på 50-talet.

Musiken spelade också stor roll för att hålla stridsmoralen uppe. Vera Lynn sjön sånger under 2:a världskriget för att uppmuntra soldaterna, bl a We’ll Meet Again och The White Cliffs of Dover. Hon föddes 1917 och är fortfarande vid liv…

…Vera Lynn sjunger We’ll Meet Again och det visas känslosamma svartvita bilder, vackert, men också sorgligt. 3 min lång…

…detta  monument över Kvinnorna under 2:a världskriget finns i regeringskvarteren i London. Liknande monument om kvinnor i krig finns i andra länder, men 2005 kom det första och vad jag vet enda i UK, äntligen.

Tyvärr har kvinnornas roll under olika krig inte tagits upp så mycket, det är oftast männens ”hjälteinsatser” som det talas om. Jag har nu gjort mitt för att försöka bryta detta mönster!

Trevlig weekend till er alla kära läsare!

Annons
Detta inlägg publicerades i Historia, Socialt. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till KVINNORNA UNDER 1:a och 2:a VÄRLDSKRIGEN

 1. intressant, såg en sån utställnin hos Winston Churchill, många böcker om ämnet.

 2. Tove Olberg skriver:

  Tack Lena att du ger en bild av kvinnohistorien under krig! Det behövs monument och det behövs lyftas fram kvinnors roller i såväl krig som i frihet.
  Jag följer på Instgram Kvinnohistoria,en bild per dag om någon viktig eller intressant händelse från dagens datum, inte hela historien men det ger inspiration till att söka mer om en vill.
  Så hålls ju kvinnohistoren levande tänker jag.
  Trevlig helg till dig!

 3. Märtha skriver:

  Situationen verkar ha varit – och är – en annan i Finland. Jag har inte studerat aspekten ingående, men kvinnornas ”frihetskamp” startade tidigt här, vi fick allmän och lika rösträtt 1906. Ändå behövde kvinnor tillstånd av ”högre makt” för att t.ex. få söka ansvarsfulla tjänster. I krigen var kvinnor aktivt med, vi hade Lotta Svärd-organisationen, och medlemmarna höll bl,a, vakt i flygtorn, skötte sårade, ansvarade för mathållning, m.m. Och jordbruket fungerade med kvinnokraft, både min mamma, mina mostrar och min faster skiljde inte på karl- och kvinnfolkssysslor efteråt heller. Tyvärr har jag ingen insikt i hur det fungerade inom industrin, men har aldrig hört att det könet skulle ha åsidosatts när karlarna kom från kriget. Kan ha fel. ### Ingen snö, temperaturen konsekvent under noll, nu enbart -0,3.

  • Lena i Wales skriver:

   Finlands situation är så intressant, ni har varit så utsatta under så lång tid och har alltid fått kämpat mot övermakter, bl a Sverige.
   Beundrar er kamp för kvinnlig rösträtt.

 4. znogge skriver:

  I skolan har vi precis läst boken ”Godnatt mister Tom” av Michelle Magorian. i den behandlas hur kvinnornas situation komma att förändras under krigen och jag gillar att just det perspektivet kommer fram. Monumentet i London passerade vi för drygt ett år sedan och självklart förevigades det på bild.

  Ha en bra lördag!

 5. skåningen skriver:

  Alla krig är hemska!
  Det är underbart att känna sig uppskattad!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 6. Madame skriver:

  Så spændende at læse om dit tema med kvinder og krig, Lena! Det er jo kvindehistorie! Meget af det er helt nyt for mig. Ønsker dig en rigtig god weekend!

 7. Eva skriver:

  Mycket hedervärt att du lyfter fram kvinnornas roll under världskrigen.Jätteintressant!

 8. Marit skriver:

  Spennende å lese om kvinners historie under verdenskrigene! Det er menns historie det i hovedsak skrives om, men det er godt å se at kvinners arbeide under krigen også nevnes.
  God helg.

 9. Geddfish skriver:

  Intressant läsning, Lena! För det är klart, bakom varje man finns en kvinna, eller hur man vill placera dem. Kvinnans roll har inte alltid framhävts, icke.
  Ha det fint!

 10. Den kvinnliga historien är inte lika känd, kvinnor lever ofta i skuggan av män när historia skrivs,

 11. Nu har du gjort det igen!! Ett intressant och lärorikt inlägg! Bra med fokus på kvinnorna, det är de inte bortskämda med!
  Trevlig helg!

 12. Krig är så hemskt. Precis så är det, kvinnorna hade det ej heller så lätt, varken när kriget pågick och efteråt. Min pappa var tre år i krig, Finland mot Ryssland. Han berättade inte så mycket, lite i alla fall. Förstod att det hade varit tufft. Har studerat hans fotografier så jag nästan nött upp dem.
  Önskar dig en trevlig kväll!

  • Lena i Wales skriver:

   Finland har verkligen haft det besvärligt med krig och övermakter, också från svensk sida. Något jag verkligen inte är stolt över. Hemskt!
   Många män, liksom din far, berättade inte så mycket efter, var väl för svårt att tala om.
   Ha en bra söndag!

 13. torrebloggen skriver:

  Tack Lena för ett mycket intressant och lärorikt inlägg om kvinnornas roll under kriget!
  Trevlig helg!
  Kram!

 14. Ingrid skriver:

  Där gjorde du en god insats för kvinnorna och mycket intressant fick vi lära oss.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 15. Viktig kvinnohistoria som verkligen bör uppmärksammas mer! Bra bidrag! Och tack för kunskapen du sprider ❤ ha nu en skön och vilsam söndag! KRAM

 16. Christina skriver:

  Vi kvinnor är fantastiska! Alltid redo att göra vår plikt och rycka in där det behövs. Tack för ett intressant inlägg.
  Christina

 17. Marina skriver:

  Spännande läsning! Tack! Och man kan ju fundera, hur skulle historien se ut utan kvinnorna…

 18. Eva Trillian skriver:

  Läser man historia(vilket lands som helst eller världens) skulle man kunna tro att den varit befolkad av endast män. Tänk – alla dessa Unsung Heroines – var vore världen utan dem!

  • Lena i Wales skriver:

   Historian är skriven om män, av män. Genom att utesluta kvinnor från utbildningen kunde de skriva som de själva ville. Trist, tur att det i alla fall ändrats här, men tyvärr inte överallt.

 19. Kom att tänka på filmen Swing shift när jag läste detta inlägget. Det är visserligen en komedi med Goldie Hawn och Kurt Russell men ändå fanns det ju där en del sanning, om hur kvinnor var tvungna att/ville hjälpa till och sedan åsidosattes. Det måste ha varit väldigt svårt för alla att hitta ett liv tillsammans igen.

 20. Så fantastiskt bra att du har tagit upp det här, speciellt nu efter Metoo-rörelsen. Det har aldrig pratats speciellt mycket om kvinnors insatser, varken i bra eller i dåliga tider, varken här hemma eller i länder i krig. Och det förekommer ju tyvärr än idag…. 😦
  Och så måste jag tacka för att du visar videon med Vera Lynn som sjunger We’ll Meet Again. Jag får alltid en tår i ögat när jag hör den! 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Oh, vad roligt att du gillar mitt tema i inlägget. Ja, något viktigt att ta upp.
   Jag får också en liten tår i ögat när jag hör den musiken. Alla kanske inte sågs igen.
   Kram

 21. Ditte skriver:

  Väldigt intressant läsning och en hel del ny kunskap fick jag. Stort tack! Kvinnohistoria behövs och den bör bli mer synlig. För egen del är jag ju uppvuxen med en pappa som var aktiv i bl.a. UK s tjänst under andra världskriget och som svensk blev utbildad i både Skottland och England. Så via honom har jag fått mycket av även kvinnornas historia under andra världskriget med mig. Och det gäller kvinnor i UK, Frankrike, Norge och Danmark. som han kommit i kontakt med. Givetvis fanns det kvinnor i hela Europa som bidragit på många sätt. Och det fanns även många kvinnor i Sverige som var aktiva trots att Sverige förhöll sig tämligen passivt.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, detta ämne är intressant och behövs lyftas upp.
   Roligt att din far givit dig kunskap genom sina erfarenheter, alla fäder pratade inte om kriget med sina barn och kunskaper försvann för kommande generationer.
   Bra skrivit ang att Sverige förhöll sig passivt och inte använde ordet neutralt.

 22. Karin Eklund skriver:

  Förnämligt att du lyfter upp kvinnorna på bordet så här Lena!
  De förtjänar det verkligen! Tack!
  Kvinnor kan både i fredstid och i krigstid. Jag vet ju hur min svärmor var aktivt delaktig
  under andra världskriget i Finland. Här på Åland höll kvinnorna allting i sin hand när männen var ute till havs. Kvinnor är starka på så många sätt och de behöver verkligen få synas också för det som har hänt tidigare.

 23. miatankar skriver:

  Tack för ett väldigt intressant inlägg. Vår traditionella historiekunskap har handlat om männen, kungarna, ja män över huvud taget. För några få år sedan läste jag några distanskurser i historia, där det bl.a om kvinnorna under första halvan av 1900-talet i Sverige, tror jag. Minns inte riktigt, får nog leta upp och läsa boken en gång till. Mycket intressant, om jag inte minns fel så påstods det att gårdarnas avkastning blev högre när kvinnorna skötte hela ruljangsen än när männen var hemma och arbetade! 🙂 Som sagt, tack för intressant inlägg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, kvinnor har alltid åsidosatts i historian eftersom det är män som skrivit den och utfört den offentligt.
   Intressant med avkastningen, säkert sant.
   Tack för din fina kommentar!

 24. Biggeros skriver:

  Tack för det Lena att du har höjt kvinnornas insats till skyarna i ditt inlägg🤗🤗🤗
  Det behövs verkligen. De gjorde minst lika mycket hemifrån genom att ta hand om marknaden när männen var ute och krigade. Utan dem hade inte industrin fungerat ( den hade stått still) utan dem hade de skadade soldaterna inte blivit omhändertagna. Utan dem hade inget blivit transporterat eller kommunikationen hade inte nått fram. Jag hade gillat att vara på detta museum🤗
  Jag är väl heller inte så intresserad av krigshistoria men i detta fall🤗
  Tack för ett innehållsrikt inlägg// kram

 25. Veiken skriver:

  Tack för detta viktiga och intressanta inlägg. Ett stycke kvinnohistoria. Kvinnorna höll landet i gång när männen var ute på fältet. Lika viktiga båda två. Tyvärr glöms kvinnorna ofta bort i sådana här sammanhang.
  Bra jobbat Lena! 🙂

 26. Anni skriver:

  Mycket av detta kände jag till, men det tål att belysas om och om igen. Utan kvinnorna hade det t ex inte funnits ammunition, den tillverkades av just kvinnorna. (Å andra sidan hade krigen kanske tagit slut fortare om ammunitionen tog slut …)
  Minns ett besök i tunnlarna under Dover när man berättade om ett par som hade arbetat på var sida om en dörr nere i tunneln. Ingen av dem hade fått prata om vad de gjorde, så först när tiden för tystnadsplikten gått insåg de att de jobbat sida vid sida utan att ha en aning om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s