CHESTER 1, under romartiden

En salig röra blir det idag. Bloggen handlar om Wales och jag skriver om England (fast nära den walesiska gränsen) och själv befinner jag mig i Sverige! Mer om mitt Sverigebesök efter inlägget om Chester!

Chester 1

Chester är Storbritanniens äldsta stad.

Här finns många korsvirkeshus och en lång ringmur som jag kommer tillbaka till i nästa avsnitt.

Staden ligger i grevskapet Cheshire, nära gränsen till Wales och strax söder om Liverpool och syd-väst om Manchester. Har ca 120 000 invånare och är en city, har alltså en katedral.

Floden Dee rinner genom staden.

Staden grundades av den romerske kejsaren Vespasian år 79 som ett fort kallat Deva Victrix. Deva efter gudinnan Dee eller från namnet på floden.

Fortet låg utanför det som senare blev en inmurad stad och fortet var 20 % större än något annat fort i Storbritannien. Det är byggt samtidigt som York i England och Caerleon i södra Wales. Det säjs betyda att denna plats var menat som huvudstad i det brittiska romerska riket, istället för Londinium, dagens London.

Fortet var garnison för legionen till slutet av 300-talet. Efter romarna lämnat Storbritannien grundades flera små kungadömen.

Amfiteatern

Bilden ovan är mycket dålig. Tagen på en informationstavla med reflexer, men man kan trots allt få en bild av hur staden såg ut under romartiden…

…stora utgrävningar har gjorts och idag kan man gå omkring i delar av den gamla amfiteatern…

…amfiteatern låg utanför murarna. Byggt under första århundradet och övergivet ca år 350. Den var den största amfiteatern i den brittiska delen av romarriket. Här fanns sittplatser för mellan 8 000 och 10 000 personer.

Den användes för sport, såsom boxning och brottning, men också för gladiatorspel, tuppfäktning, bull-baiting, en kamp mellan en tjur och ett annat djur, oftast en hund…

…för några år sedan tillkom denna väggmålning, en s k trompe l’oeil, lura ögat. Ska lura ögat att tro att det är verklighet och inte en målning. Som väggmålning är den okej, men lurad blir man inte…

…det har också målats en port i väggen, där vilda djur kom in genom för att fajtas med människor…

…vilka kanske var fastkedjade i denna sten. Normalt sett använder dessa typ av stenar för hästar, men inte här.

Roman Garden

Den romerska trädgården ligger alldeles utanför ringmuren, nära amfiteatern…

…under 1600-talet fanns här en pipfabrik där man tillverkade pipor av lera. Idag visas utgrävningar från den romerska tiden och man har också flyttat hit andra stenar från tiden, vilka man tittat lite överallt i staden och placerat här…

…bl a ett romerskt bad.

Wales under romartiden

En repris för er som är intresserade, kanske missat detta eller behöver en repetition.

Romartiden i Wales började år 48 med en militär invasion av romarna. Man räknar med att hela landet var ockuperat år 78 och lämnades av romarna på 300-talet. Man brukar datera det till år 383, men det skedde gradvis i olika regioner.

För romarna var Wales intressant p g a rika fyndigheter av bl a guld, koppar och bly. Militären var i kontroll av utgrävningarna eftersom fyndigheterna tillhörde kejsaren. Man utvann allt  man fann och övergav sedan området när gruvorna var tömda.

Däremot fanns ingen större produktion av varor eller exporthandel i Wales, utan detta skedde i den sydöstra delen av Storbritannien.

Romarna byggde bl a också många vägar, idag kallade Roman Roads, över hela Storbritannien. Man kan enkelt finna dessa på dagens kartor, alltid raka vägar. Romarna gjorde inga svängar på sin vägar. Var det en kulle i vägen, gick man rakt över den istället för att som ofta gjordes senare, gå runt kullen.

Man byggde också s k Castrum, en byggnad som användes för militärt försvar. Vanligtvis fyrkantigt hus med ingång på mitten vid var vägg. Ordet kastell kommer från Castrum.

Så även romerska Villas, d v s stora lanthus eller herrgårdar. Villa suburbana = stort privathus. Villa rustica = stor jordbruksfastighet. Bl a fanns dessa nära Caerwent och Blestium (=dagens Monmouth, min hemstad).

Däremot bygge man egentligen inga Hill Forts (fästningar uppe på kullar), men använde de som redan fanns när man kom till området.

Sverige

När ni läser detta borde jag vara i Sverige, närmare bestämt i Mölnlycke utanför Göteborg…

…om Mölnlycke har jag skrivet här och här.

Här kommer vi att vara tillsammans med familjen ett tag. Få umgås med barnbarnen och leka mycket!

Annons
Detta inlägg publicerades i England, Historia, Sverige. Bokmärk permalänken.

41 kommentarer till CHESTER 1, under romartiden

 1. torrebloggen skriver:

  Härligt att få vara tillsammans med sina nära och kära!
  Ha det så bra!
  Kram!

 2. Härligt att få umgås med nära & kära, blir det Skyltsöndag och adventsmingel?
  Väggmålningen var ju helt underbar.

 3. Marit skriver:

  Spennende å lese romertiden i England og Wales. Romerene visste å sette avtrykk etter seg 🙂
  Ha det godt.

 4. barabrittiskt skriver:

  Colchester (också en romarstad som namnet avslöjar) är Englands äldsta stad så Chester kan inte vara äldst men ja, min man som ju är från York pratar ibland om den historiska gamla ramsa som nämner det där med huvudstäder:
  ”London is, Chester was, but York shall be. The greatest of the three”.

 5. Tove Olberg skriver:

  Salig röra är en god blandning!

 6. Märtha skriver:

  Som du vet, jag gillar gammal historia. Så småningom får jag lite ordning på vad som hänt och vad som finns i Wales också, tack vare dig! Ha det gott i Sverige!

 7. Jag måste säga att jag har inte tänkt på att det var romare i England och att det så klart då har lämnat sina spår. (Är usel på historia.) Hade jag på en tipsrunda fått frågan om det finns amfiteatrar i närheten av Wales hade jag kryssat i alternativet Nej. Tur jag inte går på tipsrundor längre, det var länge sedan. Men det brukade vara kul!

 8. Ha det bra i Göteborg med familjen!
  Rose

 9. Anni skriver:

  Toppen! Där fick du mig att (nog) bestämma i vilken riktning vår ”narrow boat” ska ta oss i påsk. Har funderat på Chester redan tidigare, men inte börjat planera trippen så mycket än. Vet bara att jag inte vill ta vändan genom Manchester som verkar vara grymt stressig med många slussar.
  Då så, då väntar jag på del 2 🙂

 10. RosMarie Danielsson skriver:

  Tack för ännu ett intressant inlägg. Så härligt att få vara med din familj ett tag och fira lite jul tillsammans. Det känns lite overkligt att vi redan är där, men så är det ju.
  Ha det riktigt skönt med dina nära o kära.
  Kram RosMarie

 11. Intressant och lärorikt som alltid!
  Ha det så bra med din familj i Mölndal! Mysigt nu när vi närmar oss juletid!

 12. Anne-Marie skriver:

  Intressant om Chester. Har aldrig besökt den staden.
  Låter som en bra plan att tillbringa litet tid med familjen.
  Ha en fin tid i Sverige!

 13. Ditte skriver:

  Väldigt intressant läsning om Chester, en av många städer jag aldrig besökt i UK. Ännu.Wales under romartiden var också trevlig läsning. En del visst jag, en del hade jag glömt och annat var helt nytt. Historia gillas här!
  Önskar dig fina dagar i Göteborg med de dina.
  Ha det gott.

 14. Aunder romartiden hade man lite kortare personnummer… ☺️

 15. Superhäftig historia med romarriket och allt. Verkligen charmigt och häftigt att kunna gå riúnt och insupa historia och nästan känna slagsmålen på arenan.

  Ha det mysigt i Mönlycke med barn och barnbarn

  Kram Kajsa

 16. TravelAnna skriver:

  I Chester har jag minsann varit och gillade det mycket. 🙂 Men jag hade inte direkt koll på all den här historiken. Hoppas du får en fin vistelse i Sverige!

 17. Barbro S skriver:

  En intressant blandning med fina bilder. Spännande info om det romerska. Önskar dig också ett härligt besök i Sverige.

 18. Biggeros skriver:

  Tänk att jag bodde nära Chester och kan inte minnas den romerska Amfiteatern. Däremot kommer jag ihåg de fina korsvirkeshusen. Jag gillade Chester jätte mycket.
  Njut av din tid med de dina i Sverige och krama barnbarnen.
  Kram även till dig Lena🤗

 19. wiolettan skriver:

  Så intressant att läsa om amfiteatern och se alla dina fina bilder. Sport och tävlingar människor emellan, ok, de får stå sitt eget kast om de blir nedslagna i boxning, men djur som de ställer upp för att tävla och slåss gillar jag inte.
  Hoppas att du har en finfin resa i Sverige. Vi har ju inte så bra väder direkt, jag tänker då närmast på blåsten som stundvis är hård. Kanske annat i Mölnlycke.
  Kram och trevlig helg.

 20. Monica skriver:

  Intressant med historia och jag fördjupade mig mycket i den under alla år som jag reste till UK, och hade det gemensamt med våra kära där, roligt när The British frågade Anna om sin egen historia, är ju många där som inte rest i sitt eget land, och du är ett proffs som kan mycket mer än de själva antagligen:-), är så mycket roligare att veta mer om platser och vad som hänt, ja det gäller i vårt land med.
  Så roligt att vara i Sverige nu under adventstid! Önskar dig Lena en fin första advent och fortsättning!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt det att Anna fick svara på frågor ang brittisk historia, samma händer ofta mig. Jag har upptäckt att jag kan den historian bättre än de flesta britter, hi,hi!
   Har det så bra i Sverige!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s