WALES – MONMOUTH 39, almshouses och SVERIGEBESÖKET

Ja, då är jag tillbaka hemma i Wales efter att ha besökt Sverige. Om detta kan du läsa efter inlägget från min hemstad Monmouth.

Monmouth 39 – Almshouses

Alms = allmosa

Almshouses = fattighus

Olika former av fattighus finns i många Europeiska länder. Ofta grundade av kyrkan. Sverige har ju också haft fattighus, men kanske inte så pampiga byggnader som vissa andra länder har och dessutom troligen byggda i trä och därmed försvunnit i alla våra stadsbränder.

I UK grundades de första fattighusen redan på 900-talet. Det äldsta bevarade är The Hospital St Cross i Winchester i England vilket grundades på 1100-talet och används fortfarande av 25 äldre herrar…

…idag är de f d fattighusen i Monmouth privatägda och mycket åtråvärda, de är små radhus, men ligger väldigt centralt. Jag har vid ett tillfälle för många år sedan besökt ett. Om jag minns rätt var det ett vardagsrum och litet kök på bottenvåningen och två mindre sovrum och badrum en trappa upp. På baksidan finns också en fin liten trädgård. Det huset jag besökte hade bygget ett conservatory, uterum, på baksidan i anslutning till köket och på så sett fått en matplats också.

Dessa conservatories är väldigt vanliga i UK. Till en viss storlek behövs inte bygglov, vilket gör det enklare…

…gatan husen ligger på heter naturligtvis Almshouse Street och på walesiska Stryd Elusendy. Stryd = Street. Ibland finns kopplingar mellan det engelska och det walesiska språken, men inte ofta.

Berkeley Almshouses i Worcester i England

Berkeley Almshouses and Chapel. Husen byggdes i slutet av 1600-talet för vad man sa ”15 fattiga herrar och 1 fattig dam”. Var och en person hade enbart ett rum. Idag består lägenheterna  av 2 rum och kök, fortfarande till för äldre fattiga människor, män och kvinnor, utan kvotering. Namnet Berkeley kommer från den rika familjen Berkeley som satte igång byggandet. Familjen äger slottet Berkeley Castle några svenska mil bort. Unikt med släkten är att de har en oavbruten kedja av manliga baroner sedan 1000-talet.

Sverige

Vi var först i Göteborgstrakten i ca en vecka och sedan i Stockholm en vecka. Underbart att återse familjen  och kanske främst barnbarnen.

Göteborg

Kopparmärra i Göteborg har alltid varit ett mötespunkt för göteborgarna. Ingen kallar den vid sitt rätta namn, Karl IX:s ryttarstaty. Jag tror inte ens att de flesta göteborgarna känner till dess rätta namn. Anledningen till att just denne kung står staty i Göteborg beror på att han grundade en av föregångarna till staden Göteborg.

Det som är lite kul med statyn är att det inte alls är en märr, utan en hingst. Göteborgshumor! Att det är ett sto ser man också tydligt på statyn om man har lite kunskaper om blommor och bin…

…när vi var i Göteborgs centrum passade vi också på att besöka den anrika köttbullekällaren och jag smaskade i mig en riktigt god köttbullemacka…

…NKs julskyltning fick också ett besök…

…i år var den verkligen fin med mycket som rörde sig och roliga figurer. Förra året var en stor besvikelse, men i år var det succé…

…maken och jag tog oss också en ledig kväll från barnbarnen och var i Göteborgs centrum utan barn. Tog några glas och vandrade runt i det upplysta Göteborg.

Gustav Adolfs torg med rådhuset var fantastiskt upplyst, här i rött, men färgerna ändrades…

…så här är rådhuset blått. Så vackert speglat i hamnkanalen…

…även Bältespännarparken med Stora Teatern i bakgrunden var vackert upplyst.

Vi var djupt imponerade av hur vacker man gjort i Göteborg inför jul.

En annan anledning till att jag behövde in till stan var att jag skulle hämta mitt nya pass. Jag är fortfarande svensk medborgare och det är enklare och billigare att ta ut passet i Sverige än att göra det här i UK, eftersom jag annars måste ta mig till London. Att jag varit hos polisen och de tagit foto av mig imponerade djupt på det fyra och ett halvt år gamla barnbarnet, däremot hade han inte riktig koll på vad ett pass är för något, men ett polisbesök var imponerande. Polisen är något stort för honom. Han hade också berättat på förskolan var farmor varit och att polisen tagit ett foto på henne, undrar var personalen trodde jag hade gjort för något galet…

…Lisebergs julmarknad fick också ett besök av hela familjen…

…vackert och trevligt där också, som vanligt…

…vi besökt också ytterligare en julmarknad, i min gamla hemort Tollered. Roligt att se hur samhället lever upp och också roligt att träffa gamla vänner och bekanta…

…en farmor ska ju också baka bullar och det gjorde vi också. Jag älskar ju kanelbullar, så det var inget svårare uppdrag…

…alltid lär man sig något nytt när man är i Sverige, bl a nya ord som t ex laddstolp ( ska det kanske var ett e på slutet?)

Stockholm

Stockholm var också vackert upplyst, som t ex Operan…

…ljuset var också magiskt över Stadshuset, dagen innan Nobelfestligheterna…

…även Gamla Stan fick ett besök. Dessa fantastiska gränder får man aldrig nog av…

…julmarknad med körsång på Stortorget med Svenska Akademins byggnad i bakgrunden. Denna Akademi som en gång gjorde mig stolt över att var svensk, idag skäms jag stället. Tar inte upp detta ämne mer för ni är säkert trötta på att ens höra namnet och vet dessutom mycket mer än vad jag gör om allt som hänt…

…även om jag är göteborgare, så måste jag tillstå att Stockholm är otroligt vackert. Sitter långt inne att säja, men nu är det gjort (Stockholmare, ta inte illa upp! Detta kallas Göteborgshumor. Inte alltid lätt att förstå,hi,hi).

Denna bild blev speciell för mig för i den finns något så svenskt som jag ofta kan sakna, vita björkar. Så vackert!

Vi gjorde så mycket mer än vad som jag beskrivit med mina bilder, vi lekte, sjöng, dansade, bakade lussekatter m m. När en liten tre och halvåring, tar mig i handen när vi är ute dagen innan vi ska åka hem och säjer: Farmor, vi ska alltid vara tillsammans, du och jag. Då är lyckan gjord och nu är saknade stor.

Vi lämnade Sverige den 13:de december, Luciadagen och detta fina Luciatåg uppvaktade resenärerna på Arlanda.

Tänk vad Lucia är speciellt och så svenskt. Vi har inget liknande i UK. Jag hann också bli uppvaktad av barnbarnet dagen innan Lusse och hann också så Luciatåget på TV på morgonen. Betydde mycket för mig…

…ja, så nu är vi hemma i Wales igen och ska fira jul här. Mer om detta kommer senare!

Önskar er en fin adventshelg!

Det här inlägget postades i England, Monmouth, Sverige. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till WALES – MONMOUTH 39, almshouses och SVERIGEBESÖKET

 1. Karin Eklund skriver:

  Tack Lena för ett mångsidigt inlägg om fattighus, baroner, Göteborg i kubik med fina bilder, kanelbullar som farmor har bakat och Stockholms Gamlastangränder och Lucia på Arlanda. Du lyckas alltid få ihop ett rejält och maffigt paket av allt du är med om! Lucia är viktig för svenskarna, det stämmer bra, också här på ön mellan Sverige och Finland är det så. Barnbarnet Timothy som går i skola i Larnaca var helnöjd och glad för att han fick uppleva Lucia på Ikea där. Nu är julen här var kommentaren. Ikea är hemma!
  Ha en fin tid innan jul därhemma i Wales!

 2. miatankar skriver:

  Trots att jag bor betydligt närmare Göteborg än Stockholm, så både känner jag till och diggar Stockholm mer. Stockholm är väldigt vackert, att vandra där sommartid är läckert. I adventstid är Stockholm också jättevackert upptäckte jag i år när jag gjorde besök där. Göteborg… jovisst har jag varit där… men har inte lärt känna staden tillräckligt för att längta dit.

  Vilka vackra gamla ”fattighus” ni har i Wales! Jättevackra! Jag tror också att de svenska var byggda i trä, kalla, dragiga och idag borta. Vi får nöja oss med de berättelser som finns…tyvärr!

  Önskar dig en fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Eftersom jag kommer från Göteborgstrakten och dessutom arbetat som lokalguide där känner jag naturligtvis till Göteborg bättre än Stockholm. Just med julbelysningar så tror jag Göteborg slår Stockholm i år, men det är inte alltid så.
   Dessa fattighus är jättefina och idag ett stort kulturarv, berättar så mycket om historian,
   Ha en skön dag!

 3. Intressant med fattighusen! Ser ju snyggt och prydligt ut!
  Kul att du hade en bra vistelse här hemma i Sverige! Klokt att du har kvar ditt svenska medborgarskap och så lägligt att förnya passet.
  Ha en skön helg!

 4. skåningen skriver:

  Fina bilder från Göteborg och Stockholm.
  Rolig bild på Dig och snögubben!
  Sv..Det var jättejobbigt att bli instängd i en tub.
  Bra att det blev ett positivt besked
  Kram!

 5. Kärleksfullt skrivit om både Göteborg och Stockholm. Fina bilder. Jag förstår att besök hos barnbarn betyder mycket. Liseberg verkar leva upp rejält till jul.

 6. vilken trevlig stad du besökt! ❤️ behöver du pumpa cykeln så hittar du liknande typ stolpar.

 7. Tack för ditt fina inlägg som var roligt att läsa. Saknar också mina barnbarn så fort jag åker från Stockholm även om det inte är så långt mellan oss som du har det. Wales är underbart vackert också, det visar du med den sista bilden.
  Önskar dig en skön helg
  Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Wales har verkligen mycket att ge, många fina och intressanta ställen.
   Ja saknaden är stor nu, men å andra sidan orkar man inte hur länge som helst, de är underbara de små, men intensiva.

 8. Åke skriver:

  Så trevligt du fick i dig en köttbullemacka! Nu vart jag sugen själv på en sån… Kul och trevlig skildring om Svedalas stora stöder. Du har fotat på bra också. Hoppas du får till lite jul på hemmaplan nu också då 🤗 En fortsatt trevlig helg till dig.

 9. Vilka vackra fattighus! Förstår att de är åtråvärda. Vad du hinner med saker hela tiden. Och uppenbarligen även ta tid med barnbarn! Förstår att det är jobbigt att lämna!
  HA en fortsatt fin 3e advent!
  //En annan Lena

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, de är fina dessa gamla hus.
   Så roligt att vara med de små, men också intensivt. Ibland behöver man också lite egne tid, nu när man är van vid det som äldre.
   Trevlig advent till er också!

 10. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Äntligen lyckas jag gå in här och skriva. Älskar vackra hus och dom där husen för mindre bemedlade är ju fantastiska!! Tittar alltid på hus, kanske för jag bodde i statarlänga som liten 🙂
  Gbgs-och Sthlmsbilderna är så fina också. Åker hem snart. Sol och 19 gr här nere men kyligt i skuggan 🙂
  Kram P ♥♥

 11. Ingrid skriver:

  Jag förstår att du behåller ditt svenska medborgarskap. ”Min granne ovanpå” är engelsman och han behöll sitt engelska medborgarskap under alla åren i Sverige, tills England beslutade att utträda ur EU, då ansökte han om att få svenskt medborgarskap och nu är han svensk på riktigt.
  Så kul att ni fick se ett Luciatåg på Arlanda!
  Ha en fin tredje advent!
  Kram, Ingrid

 12. Eva Trillian skriver:

  Fina bilder från tre vackra ställen i världen 🙂 Sverige kunde kanske ha bjudit på finare vinterväder, men, man kan inte få allt 😉

 13. Japp, ett e i slutet på laddstolpe 🙂 Förstår att du haft det fin, och gissar att barnbarnen verkligen uppskattade att få ha dig på besök! Önskar dig en fin tredje advent och en kommande vecka så här inför julen ❤ KRAMAR

  • Lena i Wales skriver:

   Gissade att det skulle stå stolpe, men visst ju inte helt säkert, eftersom jag inte sett något liknande tidigare.
   Jag tror de hade det fantastiskt med oss, det verkade så i alla fall.
   Kramar!

 14. wiolettan skriver:

  Fattighus har vi som du skriver också haft i Sverige, förr då det var fattigt i vårt land. Nu finns det inte i den ”skepnaden” längre.
  De ser ju fina ut de fattighusen som du visar. Intressant att läsa det du skriver om dom.
  Det finns mycket att se i Göteborg också och uppleva. Köttbullsmackan till exempel, den ser ju mycket god och matig ut.
  NK:s julskyltning brukar jag alltid försöka att se, men det har inte fungerat detta år, ännu, kanske jag ska tillägga. Det brukar ju vara en skyltning utöver det vanliga. Alla dessa figurer som ofta rör sig.
  Så vackra färger i kvällningen på dessa fina hus ni fick se.
  Håller med dig. Undrar vad personalen sa då de fick höra att polisen hade tagit ett foto av dig.
  Så mysigt att få se och höra Luciasånger och tåget vid flygplatsen.
  Ha det fortsatt fint och varm kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Tur att fattighusen försvunnit och att man är mer lika idag.
   Älskar NKs julskyltningar och fick i alla fall se den i Göteborg, alltid roligt.
   Upplysningen av hus och platser i Sverige var helt fantastiskt, bara njöt.
   Barn ljuger inte, men de selekterar fakta på sitt eget sätt och ibland kan det bli lite galet.
   Kramar till dig!

 15. GeddFish skriver:

  Jag förstår att det är en speciell känsla att besöka Sverige och då båda de vackraste städerna, såsom Stockholm och Göteborg.
  De svenska sederna går väl aldrig ur, de sitter som berget hos en svensk! Även om Lucia kan vara italienskt och julgranen Tannenbaum tyskt, så har vi byggt upp detta som svenskt.

  Jag har så mycket för mig så jag hinner knappt med bloggvandringarna 😀 och härligt är väl att det finns att göra, men jag passar på att önska en riktigt God Jul! Min jul firar jag i Örebro tillsammans med de minsta barnbarnen på 5 år och 10 månader.
  Varm kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var så vackert i båda städerna med alla dessa ljus.
   Precis rätt, de svenska traditionerna sitter i och blir bara mer och mer viktigta ju längre tiden går.
   Ja, du verkar ha full tupp, roligt! Fortsätt njuta av det goda livet och ha en trevlig vistelse med familjen!
   Kramar!

 16. Christina skriver:

  Göteborg är en fin stad. Kan lätt förstå att det måste vara mysigt att få träffa sina barnbarn.
  Jag kollade också in statyn på Karl IX när jag var där men hade då ingen aning om att den kallades för kopparmärra, kanske är det mest Göteborgare som känner till det namnet 🙂

  Tack för ännu ett intressant och mångsidigt inlägg.
  Kram Christina

 17. Anne-Marie skriver:

  Verkligen intressant om fattighusen. Låter ju ändå som en riktigt bra bostad nuförtiden. Känns nästan som om de skulle behövas i dagens Sverige med tanke på många pensionärer som har det tufft ekonomiskt eller till och med är hemlösa.
  Låter som om du haft en fin vistelse i Sverige. Hade faktiskt inte ens tänkt på att NK även finns i Göteborg. 🙂 Minns skyltningen hos NK på Hamngatan i Stockholm.
  Kanelbullar är gott. 🙂
  Tittade också på Luciafirandet via SvT igår. En mycket stämningsfull timme med många fina sånger.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Allt i Sverige fungerar inte som när vi var unga där, tyvärr. Många har det svårt idag.
   NK har alltid speciell skyltning, större i Stockholm än i Göteborg. Vissa fönster är desamma, men i Stockholm har man fler fönster än i Göteborg.
   Älskar kanelbullar!!!! Och samma gäller Lucia!!!!
   Ha det bra!

 18. Ama de casa skriver:

  Många fina bilder på julbelysningar och annat, men mest sugen blev jag på bullarna 🙂

  Ha en bra start på veckan!

 19. Märtha skriver:

  Där fanns mycket att ”smälta”! Fattigvården, liksom övrig ”omsorg” var ju underställd det kyrkliga i Sverige, hos oss fanns det systemet kvar ända tills vi fick kommuner nån gång under Storfurstendömets tid. Inte för att det blev mycket bättre – men nya hus byggdes oftast, och ofta långt från kommunens centrala delar. Idag fungerar det inte, många hus står tomma och de äldre skall bo hemma tills de faliit eller annars inte klarat sina göromål… Visserligen finns det fina seniorhus, men de kostar för invånarna! – – – Men dina julbilder, wow! Ha det gott! -0,9, lite snöfall (ca 5 cm.).

  • Lena i Wales skriver:

   Bra att fattigvården har ändrats, även om det inte på något sätt är perfekt.
   Roligt att du gillar mina julbilder, det var så vackert!
   Snö låter härligt, men kanske inte för dem som är i det.

 20. Trots att jag är en ”infödd” Stockholmare och förr älskade stan, speciellt för allt vatten runt den som ger en extra dimension, så är jag numer så besviken på den att jag inte vill dit och hälsa på några få dagar ens! 😦 Det är tyvärr så skräpigt, skitigt, ruffigt och rörigt – och då menar jag inte bara rörigt i trafiken för den finns i ryggmärgen och vållar inga andra besvär än att man blir irriterad på alla köer överallt. På dom 15 år det gått sen vi flyttade så har stan verkligen förfallit, det verkar t.ex. inte som om det finns några som städar på gatorna eller plogar ordentligt längre. Dessutom är det tiggare överallt och dom gör ju inte gatubilden vackrare precis. Dom vänner vi har kvar i stan tycker genomgående likadant faktiskt. Så att besöka stan bör ske kvällstid när mörkret sänkt sig och skyler det värsta! 😦 😦
  Här på landet är det dock rena sagovyerna just nu.Det har kommit MASSOR med snö, träden är helt vita också och Rolle har t.o.m. varit tvungen att provköra sin nya snöslunga – vilket jag hade hoppats han skulle slippa i år. Är ju inte speciellt förtjust i snön, men vackert är det. Och ligger den nu kvar över jul så är det OK. Dessutom är det så att här saltas inte vägarna, så det blir inget slask – om inte vädret blir för varmt förstås!! 😦 😦 😦
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Jag var bara i innerstaden vid skymning och kvällstid och märkte inte skräpet. Kanske är jag kanske så van härifrån UK med skräp överallt att jag slutat reagera. Tiggare var det dock gott om, så jag reagerade. Vi har inte många här, troligen p g a att så få ger dem några pengar, inte lönsamt här.
   Låter vackert med snö och vet sedan tidigare att man inte saltar på Gotland, många sa förr att det var bra att köpa begagnade bilar därifrån p g a detta.
   Ha det bra!

 21. Ditte skriver:

  Visst är Stockholm en härlig stad! Men som så mycket annat ligger ju det man ser i betraktarens ögon. Och jag förstår att ditt besök här blev väldigt lyckat. Fint att möta de ”dina”.
  Väldigt intressant och givande att läsa och få veta mer om Wales. Historia tycker jag mycket om och det är ju den vi har att luta oss tillbaka på.
  Önskar dig nu fina dagar i Wales.

 22. Christine - 29° skriver:

  Det var verkligen ett fullmatat inlägg. Måste erkänna att köttbullar och bullar blev jag sugen på nu, men inte i kombination såklart. Hi, hi!

 23. Monica skriver:

  En så fin tid du haft här och roligt att se dina foton! Söta barnbarn har du också, barn är verkligen rara och så fina när de pratar, de säger verkligen mycket och att det kommer ifrån hjärtat vet vi. Som din 3 1/2-åring, så gulligt, tur du har det fint i Wales också men visst saknar man nära och kära när man bor långt ifrån varandra. Och fint är det både i Stockholm och Göteborg tycker jag fast på lite olika sätt. Och varit i många små städer i UK där det varit så pittoreskt och kliniskt rent och fräscht med sagoträdgårdar och så finns det annat precis som här. Tycker att det mesta är snyggt ännu i Stockholm. Fattigdom finns det överallt numera, tyvärr, läste idag om 30-talets Sverige sånt vi inte upplevt och forskaren där säger att miljonprogrammen vad man är tycker om dem i övrigt gav bra bostäder och hemlösheten minskade radikalt. Och nu är vi där igen och måste göra något.

 24. Ann-Louise skriver:

  Vad intressant med fattighusen och så fina de ser ut. Som släktforskare så har jag sett många noteringar i kyrkböckerna om personer som hamnade på fattighusen här i Sverige men jag tvivlar på att de husen var lika fina som de som du har fotograferat. Låter också som ett väldigt trevligt besök hemma i Sverige!

 25. Ping: BOXING DAY, MORRIS DANCE och NEWLAND i ENGLAND | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s