JULAFTON och JULDAGEN I WALES, svenskt och brittiskt julfirande

God fortsättning till er alla! I engelskan finns ingen liknande hälsningsfras, precis som vi inte har något ord för mellandagar.

Här kommer lite från vårt julfirande med nya och gamla julbilder.

Julafton

Julafton betyder ju mycket för mig, men här i UK är det en halvt vanlig dag, dagen innan den stora dagen. Normalt jobbar man halva dagen och många spenderar sedan eftermiddagen och/eller kvällen på puben. Eftersom julafton i år var på en måndag var många lediga hela dagen.

Eftersom de flesta av våra vänner och grannar inte har något speciellt för sig denna dag passar det bra att ställa till en stor fest. Vilket vi gjorde.

Totalt 17 gäster med början kl 15 och helt otroligt, men sant, kom de flesta runt denna tid, annars är britterna generellt sett inte speciellt bra på att hålla tider. Vi bjöd in dem vid denna tid och hotade med att om de kom för sent kanske maten var slut, vilket tycktes funka bra. Vissa gick tidigt och några andra missade maten, men de hade meddelat innan att de gärna kom, men hade annat för sig tidigt…

…en underbar dag med svensk julmat (köttbullar, Jansson, prinskorv, sill, lax, älgkorv mm), svensk julmusik och t o m besök av tomten som hade med sig en liten klapp till alla. Tyvärr missade maken tomten eftersom han hade gått ut för att köpa tidningen, men det hände säkert i fler familjer denna dag! Britterna älskade detta efter att jag förklarat vad det handlade om. Tomten ser de ju aldrig här annars eftersom han kommer ner genom skorstenen natten mellan julafton och juldagen och lägger klapparna i en strumpa…

…tyvärr han, jag inte ta bilder av det dukade bordet, så får blanda lite gammalt och nytt. Detta är den traditionella centerpiece…

…många levande ljus, vilket inte är så vanligt här…

…nytt för i år var servett-och bestickhållarna, virkade små saker. Tidigare hade jag julstrumpor i filt med dekorationer, men något nytt ska det ju var varje år…

…ett bord med glas och drycker…

…olika glas, så gästen väljer själv vilket de vill dricka ur och på så sätt blandas inte alla glas ihop, eftersom alla är olika och när man vält själv minns man vilket man valde…

…lite roliga julhattar, mässor och älghorn för gästerna att bära, om de vill.

Juldagen

Juldagen för oss blev en lugn och härlig dag, bara vi två, ganska skönt efter den stora festen dagen innan…

…mannen stod för maten denna dagen, jag hade ju gjort all den svenska julmaten dagen innan.

Kalkon

En klassisk juldagsmiddag med kalkon, rostad potatis, brysselkål, palsternackor, morötter och sås. Mycket gott! Det var inte en hel kalkon, utan en s k crown, en del av kalkonen. Det som saknades var stuffing, vilket min man inte tycker så mycket om så det blev utan.

Kalkonen har alltid varit det stora bekymret och något som diskuteras om i timtal. Hur många timmar ska den vara i ugnen för att var klar i rätt tid? Är ugnen tillräckligt stor? Många husmödrar har gått upp i ottan, satt in kalkonen i ugnen, glömt sätta på värmen och juldagen är förstörd. Många har glömt tina upp kalkonen dagen innan. Ja, historierna är många.
Idag köper många mindre familjer bara en del av en stor kalkon och slipper på så sätt den svarta ytan och det råa innehållet.
Däremot är stuffing viktig, även om man inte har en hel kalkon, gör man stuffing vid sidan om. Stuffing består till största delen av brödsmulor, kryddor, ev lök, ev äpple. Varianterna är många.
Så ska då all mat vara klar samtidigt! Kalkonen inte för torr eller rå, grönsakerna inte överkokta, potatisen inte mosig, såsen varm o s v och elen ska fungera! Hur många historier finns det inte om elavbrott på juldagen och ingen mat!!!!!!

Christmas Pudding

Så är det dags för Christmas Pudding, ofta benämnt av svenskar vid dess gammaldags namn Plum Pudding. En pudding-kaka med torkade frukter och fett. Olika recept från region till region och familj till familj. Enligt traditionen kokas den i tyg, idag oftast i kastrull. Detta sker flera veckor innan jul och ångas upp strax innan den ska ätas. Serveras antingen med vaniljsås eller så flamberas den i brandy. Mycket gott, men otroligt mättande!!!

Vi köper vår.

Christmas Crackers

Naturligtvis har man också Christmas Crackers = smällkarameller. Och visst smäller de! Två personer drar i var sin ända av smällkaramellen och puff, så smäller knallpulvertråden…

…inuti finns alltid en liten färgglad ”krona” av silkespapper att sätta på huvudet, en leksak och en gåta.

Några exempel på Christmas Crackers Jokes. Betänk att jag valt ut de bästa, tänk er då hur de övriga är!!…


1. What does Santa Claus suffer if he gets stuck in a chime?
2. What do you call a sick crocodile?
3. What kind of motorbike does Santa ride?
4. Why are Christmas trees so bad at sewing?
5. What athlete is warmest in Winter?
6. What do you call Father Christmas in the beach?
7. What vegetable needs a plumber?
8. Why don`t Penguins fly?
Svar: 1. Claustrophobia 2. An illigator 3. A Holly Davidson 4. They always drop their needles 5. A long jumper 6. Sandy Claus 7. A leek 8. Because they´re not tall enough to be pilots.

Crackers betyder också tokig, galen på ett positiv sätt. När en nära vän såg vår julfilm, som ni kan se i förra inlägget, var hennes direkta kommentar : Who needs Christmas Crackers when we have the two of you? Det bjuder vi på!

I årets julvideo drog mannen några s k skämt. Typiska från Christmas Crackers.

Christmas Cake

 

Innan jul ska man ju också äta lite gott, som t ex denna Christmas Cake, inte samma som Christmas Pudding. Det är en mörk kaka bestående av mycket torkad frukt och glasyr på toppen. Jag har faktiskt själv aldrig bakat någon, för detta gör Lidl så bra! En liten skiva kan se lite futtigt ut, men den är mycket mastig och mycket god dessutom, så okej, en liten bit till kan ju alltid slinka ner.

Mince Pies

Mince pies äts innan och under jul. De består av pajdeg i en liten form, fyllning och ett pajskal på toppen. Fyllningen består av kokade fruktbitar, talg, socker, kryddor och brandy. Fyllningen kan också köpas färdig i glasburk om man inte vill göra den själv. Man kan även köpa färdiga små pajer och bara värma upp dem innan man äter dem. Mycket gott!
Förväxla inte med mince meat, som är köttfärs.

Fyllningen kallas mincemeat.
Förväxla inte med minced meat, som är köttfärs.

Julvideos från tidigare år:

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Det här inlägget postades i årstider m m. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till JULAFTON och JULDAGEN I WALES, svenskt och brittiskt julfirande

 1. skogsnuvan skriver:

  Jag skulle tro att engelsmännen tyckte att din julmat var helt underbart och så fint ni gjort det. För mig var det väldigt intressant att läsa om kalkonen och efterrätterna och julfirandet där borta. Du berikar mitt liv med din blogg. Jag sitter här i Jämtland och hade önskat mig att det var lite varmare än 30 grader kallt och mindre snö och igår hände det. Det blev plusgrader och snön smälte och vinden ven. Det gäller att se upp med vad man önskar. Man kan få mer än man ber om. Önskar dig ett gott nytt år och ser fram emot dina inlägg.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar att läsa min blogg och att du känner att den berikar ditt liv. Det gör mig verkligen glad. Mycket är så annorlunda här i UK.
   Minus 30 grader, ja, det låter t o m lite väl kallt för mig, men hård vind är än värre.
   God fortsättning!

 2. torrebloggen skriver:

  Vilket härligt julfirande!
  God fortsättning!
  Kram!

 3. Marina skriver:

  Åh, jag älskar alla underbara ”Christmas Cracker-skämt”! Vi la upp ett lager med crackers när vi lämnade England, och de varade i alla fall i ett antal år. Våra tjejer blir fortfarande alldeles lyriska när vi pratar om alla roliga middagar vi hade med dem. Kul med en svensk jul tillsammans med andra. Det är alltid så himla kul med olika traditioner.
  God fortsättning!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är de kul, crackers skämten. Även om en del är rejält dåliga,hi,hi.
   Gillar att blanda kulturer och öppna folks ögon för något som är annorlunda, men positivt.
   God fortsättning!

 4. Eva skriver:

  Jättetrevligt att läsa om ert julfirande. God fortsättning!

 5. Skämten är jättekul, gillar ordlekar! Roligt att maten tog slut, det gjorde den här också, inte mycket var kvar i alla fall.

  Jag har faktiskt köpte en liten kalkon på ca 3,5 kg. Har inte bestämt mig för riktigt när vi ska äta den för vi kommer äta kalkon hos grannarna på nyår också. Jag har hittat ett recept med fyllning som jag tycker är supergott, det är med couscous som bas och det r supergott! Kan äta bara den och såsen, msåte inte ha kalkonen. Fast det är klart, kalkonen behövs för tillagningen. 😀 Jag har inte smakat men jag har fått för mig att brödfyllning blir soggigt? Uppblött bröd … *ryyys* Fast som sagt, det är något jag har fått för mig, det kanske är gott. Men å andra sidan så gillar ju din man det inte heller. 😀

  Bra idé där med glasen, charmigt dessutom. Dina små servettringar är supersöta! Och så undrar jag om det var någon av gästerna som satt en tomteluva på sitt huvud?

  Jag önskar er en riktigt god fortsättning på julen!

  • Lena i Wales skriver:

   Skämten är inte alltid särskilt bra, men ack så roliga,hi,hi.
   Kalkon är gott och mannen skötte sin uppgift riktigt bra. Idag blir det turkey curry och en liten svensk jultallrik som förrätt, som sagt inte mycket kvar.
   Alltid roligt med olika glas och lätt att hålla ordning på också.
   Kul att du gillar mina servettringar, de var roliga att göra också.
   Jadå, mössor och horn kom på, piggar alltid upp lite granna.
   God Fortsättning!

 6. Ingrid skriver:

  Så roligt att få läsa lite om andra traditioner. Jag undrar när Eva, som bott i Italien i så många år, ska våga sig på att införa några av deras sätt att fira jul. Det enda hitintills är kortspelandet som de alltid roar sig med under julhelgen. Och så en linssoppa som ska ätas på nyårsafton, för att det ska bli ett bra nytt år. Annars håller vi oss till det svenska.
  Ha en god fortsättning!
  Kram, Ingrid

 7. Ditte skriver:

  Vad roligt med en stor fest för vänner på julafton! Och med din hemlagade julmat. Kan tänka mig att det var uppskattat. Perfekt med olika glas. Något att ta efter här hos oss när vi är många. Och så vackert du dukat. En hel del av den brittiska julmaten känner jag till och har smakat. Föra året samlades vi många just på juldagen i Torrevieja på en brittisk restaurang och med brittisk mat. Även crackers fanns. Alltid roligt att ta del av seder och bruk i andra länder.
  Önskar er en god fortsättning.

  • Lena i Wales skriver:

   Det hade känts konstigt att var ensamma på just julafton när familjen i Sverige firar, så det är jättekul för mig med just denna fest då, huset fullt.
   Den mesta av maten är faktiskt uppskattad numera, en del har börjat vänja sig och Jansson och köttbullarna är favoriter, även en del har lärt sig sillen också.
   Olika glas är väldig praktiskt, eftersom man valt själv, hittar man alltid sitt eget glas.
   Den brittiska juldagsmaten var också god, tack vare mannen.
   God fortsättning!

 8. Märtha skriver:

  Festliga, ”sjuka” skämt! Du har ju skapat en fin tradition med svensk julafton, grattis! Bestickhållarna och olika glas tilltalar mig också. Tyvärr har vi inte en massa uddaglas, och skåpen är ju fulla… Tror att jag fick en idé, skall kanske utveckla… Berättar om något år! Vädret har här gått från -10 till svängande på bägge sidor noll, såg ett starkt lysande himlafenomen en stund idag…. Kolla gärna min facebooksida, Märtha Vesterback…

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, skämten är så dåliga att de är roliga!
   Roligt att sprida lite svensk kultur, för de som vill ha den.
   Här är det ca 8 grader, grått, men ingen nederbörd.
   Ska kolla fb sidan, tack för tipset!
   Du kan också gå in på min fb sida Lenaiwales.

 9. TravelAnna skriver:

  Åh, vad intressant att höra om hur traditionerna skiljer sig från de svenska. Extra kul att du delar med dig av gåtorna!

  Vad trevligt att ni ställde till med fest och vad smart att locka med att maten kunde ta slut. 😉 Det verkar som om ni haft en riktigt bra jul med plats för flera traditioner.

  Önskar dig en riktigt god fortsättning!

  • Lena i Wales skriver:

   Julfirande skiljer sig stort i Sverige och i UK, så vi väljer det bästa av två världar.
   Gåtorna är helknasiga, men roliga.
   Blev en mycket lyckad julafton och juldag här. även Annandagen var trevlig, skriver om detta på lördag.
   God fortsättning!

 10. Karin Eklund skriver:

  Tack Lena, så fint och levande beskrivet allting är från ert firande i Wales. Så kul att du bjuder på svenskt julbord och på tomten som passade på att komma när din man var ute. Så typiskt.
  Önskar en riktigt god fortsättning på dagarna efter julhelgen…snart är det nyår som ska firas.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är roligt för mig att ha lite firande på julafton, annars hade nog längtan efter familjen blivit för stor.Också roligt att visa svenska traditioner.
   God fortsättning till er också!

 11. Rejält julfirande vill jag säga! Så bra du har det som kan fira dubbelt upp om du vill!
  God fortsättning!

 12. Lisbeth skriver:

  Så härligt ni har fixat allt! Kram

 13. Eva Trillian skriver:

  Gott och mysigt att få bjuda på en julig dag många hade gått miste om annars 😉 julafton!
  Hoppas din jul varit härlig!
  Önskar dig ett gott slut på 2018 – än har vi några dagar på det gamla året att njuta av!

 14. Chrismas Pudding har vi nästan alltid, i år hade vi köpt fruktkaka i Wales ❤️

 15. Anja C. Hill skriver:

  Hej Lena!
  Ditt julfirande måste te sig väldigt exotiskt. Antagligen sår du ett litet frö till något nytt . Så brukar kulturer fungera: Man tar intryck även om det inte går med jättekliv eller jättefort.
  Dit julbord går verkligen inte av hackor. Ser superläckert ut.
  Önskar även dig en god fortsättning!
  ”Ses” 2019!
  /Anja

  • Lena i Wales skriver:

   Det är roligt att försöka sprida sin kultur, utan att pracka på någon något,alla kommer frivilligt och mycket gärna och får sig en dos av svensk kultur och blir mätta och glada på samma gång.
   Maten var god och Janssson och köttbullar gick ner väl och fler och fler vågar prova t o m sillen, roligt.
   God fortsättning!

 16. Tittar in och önskar dig ett fantastiskt 2019!

  Kram Jenny

 17. Geddfish skriver:

  Hej! Har tittat in och kollat er jul och det såg så läckert och fint ut alltihopa. Underbart att du kan fixa till ett svenskt julbord, för hur det än är… lite svenskt sitter väl i. Eller mycket 😉
  God fortsättning på 2019 önskar jag dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s