BOXING DAY, MORRIS DANCE och NEWLAND i ENGLAND

Julfirandet är över och magen är mätt!

sdr

Vädret har varit, enligt min mening, bra. Runt dryga 5 grader, grått, och nästan vindstilla och inget regn. Ändå hör man många klaga, men vad kan de begära? Vi lever på den brittiska ön, känd över hela världen för dåligt väder, så mycket värre kunde det vara, regn, blåst eller än värre snö, då hade de verkligen kunnat klaga stort! Två cm snö och det hade varit totalkaos i hela landet, maten slut i affärerna och ingen ute på vägarna.

Vad som varje vinter förvånar mig här är hur grönt gräset fortfarande är!

Boxing Day – Annandagen

Annandagen, Boxing Day på engelska. Varför heter det Boxing Day? Jo, det var då bl a anställda i hushåll, av sina arbetsgivare, fick sina presenter i en s k Christmas Box.

Vår tradition för Boxing Day är att tillsammans med vänner gå eller åka till den närmaste puben, mitt på dagen. Att spendera Annandagen på puben är vi inte ensamma om att göra, det är den stora sysselsättningen för väldigt många britter. Denna gång var vi en mindre grupp och vi åkte till en pub ca 5 km hemifrån in i England till den lilla orten Newland och puben The Ostrich. Där uppträdde nämligen…

…Morris Dancers på vägen utanför puben.

Morrice dance är en slags folkdans som dansas till musik av en gammaldags flöjt, trummor eller fiol.
Dansen är en tradition från minst 1400-talet.
Det finns olika typer av morris dances och olika kläder beroende från vilken landsända man kommer från. Ofta har man svärd eller påkar man slår mot varandra, klockor, kläder med band, höga hattar o s v…

…dessa Morris dancers var från olika föreningar i gränslandet mellan England och Wales. Häftiga kläder. Mannen närmast på bilden har en slags lapptäcksjacka med bitar av tyg hängande på.

Jag råkade träffa en bekant som uppträdde och hon berättade att de tränade en gång i veckan och under sommaren åkte de runt varje onsdag kväll till olika pubar i sin omgivning och uppträdde där. Hon hade bara varit med i gruppen ett år, men bara älskade att lära sig dessa olika turer.

Min lilla Youtubefilm, tar bara 30 sek.

Det var fullt med folk både inne i puben och utanför, jättetrevligt!

Newland

dav

Newland är en liten by med en enormt stor kyrka i Forest of Dean i grevskapet Gloucestershire i England, ca 3 km från den walesiska gränsen. Jag kommer att återkomma till Forest of Dean i inlägg någon gång i framtiden.

Byns tillkomst tros vara på 1300-talet. På 14- och 1500-talen hölls här inofficiella marknader. Nedgången för byn kom på 1600-talet när andra byar började växa ut.

Förutom kyrkan finns en pub, några stora hus, men ingen affär eller postkontor. Puben, The Ostrich, är den vita byggnaden till vänster på bilden…

dav

…de flesta husen är stora och naturligtvis byggda av sten…

dav

…några med stora trädgårdar framför och t o m grindstolpar…

 

sdr

…bland de stora husen finns denna radhuslänga med Almshouses (vad almshouses är har jag skrivit om här)…

 

dav

…dessa almshouses tillkom i början av 1600-talet för 8 män och 8 kvinnor. På 1950-talet moderniserades husen…

 

dav

…kyrkans officiella namn är All Saints Church, men i folkmun kallas den ”Cathedral of the Forest” och den är enorm och ser väldigt katedralsliknande ut. Det känns lite konstigt med en så stor kyrka i en sådan liten by ”in the middle of nowhere”. Ja, hela byn är märklig och ur proportion på något knepigt sätt. Står man här vid kyrkan kan man se allt jag visat på bilderna ovan, så liten är byn…

 

dav

…kyrkan började byggas på 1200-talet och har sedan byggts till under flera århundraden…

 

dav

…ovanför altaret finns detta gamla vackra blyinfattade fönster och…

 

dav

…vid sidan om finna detta mer moderna fönster…

 

dav

…i denna gamla grav ligger Sir John och Lady Joce Clearwell som gick bort i mitten av 1300-talet. Tidigare stod den på en annan plats i kyrkan, men flyttades på 1800-talet.

En annorlunda, men trevlig by och ett trevligt pubbesök med Morris Dancers! Perfekt dag!

Drottningen tal

Royal Christmas Message = Drottningens Tal sänds på juldagen kl 15.00 brittisk tid i TV och radio. Talet innehåller reflektioner om händelser som hänt under året både i världen och på det privata planet. Det sänds över hela Brittiska Samväldet och är en tradition sedan 1932.

Detta tal är väldigt populärt bland många rojalistiska britter och de är många.

I år var det inget speciellt, neutralt som vanligt.

Tusen tack alla ni som engagerade er i mitt problem med bildutrymme på bloggen. Tack vare er och en snäll son är det nu ordnat. Uppladdningen av bilderna var för stor och är nu ändrat på, skönt att bli av med det problemet.

Följ mig gärna på Instagram : lena_i_wales eller Facebook : Lena i Wales

Gott Nytt år!  Blwyddyn Newydd Dda!  Happy New Year!

 

Det här inlägget postades i årstider m m, England. Bokmärk permalänken.

57 kommentarer till BOXING DAY, MORRIS DANCE och NEWLAND i ENGLAND

 1. ungefär som i Göteborg då… en vänjer sig 🙂
  jag ska leta fram drottningens tal….

 2. Karin Eklund skriver:

  Urtrevligt! Jag tror inte att jag har skrivit ett sånt ord tidigare men nu måste det till! Att gå ut och träffa andra, att dansa och dricka öl, så kul! Traditioner att ta tillvara, verkligen!
  Nu fick jag dessutom en förklaring på ordet boxing day. Tack!

  Här håller talmannen som nu är en kvinna också ett nyårstal, som jag sällan, sällan lyssnar på tyvärr. Men oftast känns alla ord som floskler och vackra glansbilder. När det sedan kommer till kritan så görs det ändå helt annorlunda än vad orden som blev sagda utlovade.
  Men självklart är det annorlunda när drottningen i UK talar, hon är som en mor för alla rojalister.

  God fortsättning på mellandagarna i Wales med de gröna gräsmattorna!

  • Lena i Wales skriver:

   Att gå ut här och bara ta ett glas och umgås är viktigt i det sociala livet. Lite underhållning piggar dessutom upp mycket.
   Även drottningen kör med floskler, men väldigt många tycker ändå om henne, liknande en gudinna. Hon kan säja och göra nästan vad som helst och hon är förlåten nästan direkt, folk glömmer det de vill. Men sådan är kanske tron,vill man tror något, så gör man det och drottningen kan ju inte göra fel,hi,hi!
   God fortsättning till er också!

 3. Franska Fikon skriver:

  Jo all denna gröna natur har ju sin förklaring…
  Gissar att ni inte heller önskar varandra ”gott slut”. Ett ganska otrevligt uttryck i mina öron.
  Jag önskar dig ett gott nytt lyckosamt 2019 och tack för alla fina inlägg som bara gör att man vill åka till Wales hela tiden. Utom när man vill åka till mitt andra land Frankrike förstås…..

 4. Trevligt med lite dans denna gråa och trista dag! Här är gräsmattorna ovanligt gröna för årstiden men så är det också mycket regn, dis och dimma.
  Önskar dig ett GOTT NYTT ÅR!

 5. Geddfish skriver:

  Jag önskar dig ett Gott Nytt År och tackar för all intressant text och de fina bilderna, som numera är mycket lättare att titta på. Att behöva klicka på varenda bild, orkar jag bara inte 😀 så nu, toppen!
  Kul att se dansen, det var ett väldans viftande och tjoande, kul!
  Klart att en regnig ö förblir grön. Men jag ska säga, att här i Lidköping är det också grönt! Otroligt konstigt.

 6. Dansen kommer jag ihåg från tidigare år.
  Jag tänkte mest på hur olika vi firar jul…
  Vädret i Storbritannien är inte min sorts favvoväder 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det intressant med hur olika vi firar i olika delar av världen.
   Idag skiner solen och jag är glad så länge det inte snöar här, p g a allt kaos. Älskar snö, men den måste också tas omhand rätt, vilket den ju inte gör här.

 7. (Livet i nationalparken runt Wales, sex delar, helt fantastiskt, kanske kan du se – i alla fall i Sverige:
  https://urplay.se/program/204944-livet-i-nationalparken-stanna-eller-sla-igen

 8. skåningen skriver:

  Önskar dig en härlig helg!

 9. skogsnuvan skriver:

  Vilken kyrka och vilka vackra fönster. Tänk att allt är så gammalt Jag blir mer och mer sugen på att åka till England tack vare dina bilder och dina berättelser. Vissa drömmar har man men som fattig-pensionär så får man nöja sig med att se det så hår. Gott nytt år och tack för att du berikar min värdl och skriver så intressant och fint

 10. Marit skriver:

  Så fint å få forklaring på Boxing day. Flotte blyglass malerier i kirkene.
  Godt nytt år!

 11. gunnardeckare skriver:

  Vi har inga särskilda rutiner för annandagen men förr brukade vi umgås med släkten eftersom vi firade julafton med bars familjen.
  Gott Nytt År!

 12. Märtha skriver:

  Boxing Day visste jag, men Morris Dance är nytt för mig, och ändå höll jag på med folkdans i nästan 30 år! Kom att tänka på vår rallyförare Timo Mäkinen för länge sen, han körde en Morris (Austin?) mini, och lär ha kört in i full fart till garagedörren, gjorde en snabb 180 graders sväng – och backade in. Det kunde kallas Morris Dance, hihi… ### Överstora kyrkor finns det idag gott om, men att de skulle ha varit för stora från början… Verkar faktiskt lite komiskt i den byn. Det lär finnas nån eller flera kyrkor nånstans i Tyskland som åtminstone delvis gjorts om till bostadshus, och många frikyrkor och bönehus har ju sålts som bostadshus, så… den som lever får se! Gott Nytt! (temperaturen åker upp och ner. Nu +1,5, men ner till -17 utlovas om någon dag… Och snö och slask och regn och kall nordlig vind…)

  • Lena i Wales skriver:

   En rolig att för mig ny förklaring av Morris Dance,hi,hi!
   I Edinburgh är en kyrka diskotek och i Holland finns en kyrka omgjord till matvaruaffär. Så förändringar sker här och där. I UK är många kapell omgjorda till bostäder.
   Inte kallt för er nu, men ner mot 17 minus, det är kallat det. Hoppas bara att det blir vindstilla vid denna temperatur.

 13. Ditte skriver:

  Roligt med lite extra fart och fläkt denna ”Boxing Day”. Och att träffas på puben men vänner låter extra trevligt. Tack för besöket i Newland och med lite historia runt byn och kyrkan.
  Önskar dig fortsatt fina dagar. Och utan snö.

 14. Bra att du har fått ordning på dina bilder! Och som någon sa ovan, bra att de ser större ut i bloggen för att klicka upp dem är man för slö för att göra, hur vackra de än är. 😀 Usch så lat man är, va!
  Vad är meningen med lapparna på dräkten, vet du det?

  England är ju ökänt för sitt väder – men inget ont … England är ju också vida känt för sina vackra trädgårdar!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack vare alla hjälpsamma hoppas jag nu att det är ordning på bilderna.
   Svaret jag fick av min bekant var att de skulle fladdra vackert när man dansade och hade ingen annan symbolisk betydelse. Och det var väldigt fint med dem fladdrande, måste jag säja.
   Ja, utan regn ingen grönska och vackra trädgårdar!
   Gott Nytt År!

 15. Titti skriver:

  Hi hi roligt inlägg och ni är ju inte direkt kända för att få snökaos 🙂
  Här på ön var det sköna 8 grader idag och solen orkade vara framme några timmar, ja då blir man glad! Nu går vi mot ett nytt år, ska bli spännande…
  Varm kram från Titti

 16. Här svänger de, verkar trevligt värre. Ett fint ställe du bor på, vädret ja de e väl ungefär som här i Sverige åtminstone denna jul. Livet ska svänga.
  Gott slut och gott nytt år
  Kramiz

  • Lena i Wales skriver:

   Välkommen till min blogg! Nya inlägg varje onsdag och lördag!
   Det var en mycket trevlig dag och Morris Dancing var en stor bonus.
   Vi bor verkligen trevlig här i det vackra Wales.
   Gott Nytt År!

 17. Ama de casa skriver:

  Det är en skojig tradition med Boxing Day som även firas här. Speciellt på en strand där det samlas tusentals (nåja, kanske hundratals) tomteklädda (åtminstone med luvor) människor som grillar och har partaj 🙂
  Gott Nytt År!

 18. Hade inte en aning om vad Boxing Day kom från – så den upplysningen tackar jag för! 🙂 Morris Dance har vi sett i flera små städer – vilka kommer jag dock inte ihåg, det är ju säkert 30 år sen – och älskar det!! :- ) 🙂 Sen ovanpå det Forest of Dean där vi bodde en natt på ett tjusigt gammalt hotell som låg mitt ute i skogen (en liten nationalpark med en massa udda träd) där vi tog ett par promenader!!! 🙂 🙂 🙂 Kan inte bli ett bättre inlägg att avsluta det gamla året med…..
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du varit i Forest of Dean! Det kan kanske ha varit i Speech House?
   Jag kommer att göra reportage senare om Forest of Dean. Det ligger ju i England och min blogg handlar ju om Wales, men lite små övertramp får man väl göra?
   Så glad att du gillade mitt inlägg och att det ger dig angenäma minnen!
   Kram!

 19. Lisbeth skriver:

  Förstår att du hellre bor där! Underbart med så många traditioner. Vi är hemma för det mesta o tittar just nu på skidor i TV:n. Solen skiner🤗

 20. Linda skriver:

  Hej!

  Här är det också grönt och plusgrader. Det var nästan så att jag tittade efter blåsippor när jag var ute och gick i solskenet för en stund sedan. Varmt och vindstilla. Jag frågade maken om vi skulle äta lunch i växthuset, men han tyckte att vi skulle hålla oss till vinterträdgården 😉

  Gott Nytt År!
  Linda

 21. Barbro S skriver:

  Så härligt grönt ni har. Fina bilder från byn, vackra kyrkfönster och kul firande (filmen). Jag har inte varit engagerad i bildproblemet så jag vet inte vad det var, men noterar att numera kan man inte klicka på bilden så att den blir större, utan tvärtom. Jag saknar de stora bilderna (tittar på en stor dataskärm, inte i en mobil) för de var sånt djup i och gav nästan en känsla att man var närvarande. Men det kanske inte fungerar för alla :).
  Önskar dig ett Gott Nytt År!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så konstigt detta med bilderna, för det beror på hur man laddar upp och vilken skärm man använder. Mina uppladdade bilder var för stora och tog för stort utrymme så det fanns helt enkelt ingen plats för fler bilder. Konstig värld!
   Gott Nytt År!

 22. Inger skriver:

  Gott nytt år Lena!

 23. Christina skriver:

  Boxing day, besök på puben och Morris dancers – vad kul att få läsa om era traditioner 🙂
  Det är så trevligt med olika traditioner och kulturer.
  Fina historiska platser du visar också!

  Kram och ett riktigt Gott Nytt År!

 24. Låter så trevligt med Boxing Day på puben, vilken lyx att ha så nära.
  Önskar dig Gott nytt år!

 25. yfronten skriver:

  Vad kul med Morris dance! Det finns ju många små byar med stora kyrkor i Sverige också, ofta ganska nära varandra, men den där kyrkan ser enorm ut! Så fint med blyinfattade fönster.

 26. Monica skriver:

  Gott Nytt År önskas dig Lena och tack för alla berättelser! Och jag har tittat på din fina julfest för grannarna, åh så fint du/ni gör för dem, roligt initiativ och de måste tänka att svenskar bör vi ha i detta land;-) och så lugnt och skönt ni hade sen på deras ”julafton”;-)

  • Lena i Wales skriver:

   Så roligt att du gillar mina inlägg!
   Om de ändå kunde förstå hur viktigt det är att dela våra kulturer och inte utesluta, men så är det tyvärr.
   Både julafton och juldagen blev mycket lyckade var och en på sitt sätt.
   God fortsättning på det nya året!

 27. Gladigrönt skriver:

  Vilken vacker kyrka, jag gillar gamla katedraler. Grön gräsmatta avstår jag gärna just nu, vi har några cm snö och allt är vintervackert. Men vintern får gärna vara kort, men det får man ju inte välja. Råkar man bo i Norrland så….Lyckosamt år önskar jag dig!/ Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Kyrkan är så mäktig.
   Ja,antingen vitt eller grönt, men inte det emellan, slask, grått……
   Var och en del av vår jord har sin tjusning.
   God fortsättning på det nya året!

 28. Veiken skriver:

  Jag tycker om när man gör lite gemensamma ”jippon” som blir traditioner. Det såg så trevligt ut med
  Morris Dance. Har aldrig hört talas om det förut. gröna vintrar är fint. Ingen halka alls. God Fortsättning på det nya året 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s