PANTOMIME, GARDEN CENTRE och UTLOTTNING av ALMANACKA

En liten blandning från Wales idag!

Har du lust att vinna en almanacka från Wales?

En väggalmanacka, ca 30 x 30 cm med bilder från Wales.

En bordsalmanacka, ca 15 x 15 cm.

Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar här på bloggen senast 6 januari 2019 (när du skriver en kommentar kommer din email adress upp och jag mailar dig och ber om postadress).

Om du har en blogg kommer också en länk till din blogg på min blogg.

Jag kommer att skriva alla namn på små lappar och sedan kommer min neutrale man att dra en lapp för väggalmanackan och en för bordskalendern.

Pantomime på Savoy Theatre i Monmouth

Pantomime, också kallad Panto, är en typisk brittisk musikteater som uppförs i de flesta brittiska städer kring jul och nyår. Föreställningen är alltid baserad på en klassisk saga, t ex Aladdin eller Snövit.

Den har inget att göra med en svenska pantomim, har bara namnet gemensamt.

Jag skulle nästan vilja påstå att alla britter någon gång har varit på en Pantomime. I större städer är det vanligt att man har med någon kändis, som drar publik. Behöver inte var någon skådespelare, utan t ex en idrottsman, TV-personlighet eller liknande.

Föreställningarna är för hela familjen och skådespelarna engagerar hela publiken i föreställningen. Detta gäller alla föreställningar över hela landet.

Det finns alltid en häxa och en Dame, en man utklädd till kvinna, i alla föreställningar. Häxan står för det onda och så fort hon kommer in på scenen buar hela publiken. The Dame är alltid humoristisk och ofta lite vulgär och sticker in små vuxenskämt här och där…

…i alla föreställningar kommer någon och ställer sig bakom Dame och hon letar efter denna person. Hela publiken ropar: He is behind you! Hon vänder sig om och där är naturligtvis ingen bakom eftersom han samtidigt flyttar efter henne. Dame säjer då: Oh, no he isn’t. Och publiken ropar: Oh, yes he is. Detta upprepas flera gånger. Jag har upplevt barn som blir så upprörda över att hon inte ser honom att de ställer sig upp och bara skriker ut i högan sky. Detta blir som en del av föreställningen. När barnen blir lite äldre och kommer ihåg tidigare föreställningar, sitter de och väntar på att få ropa ut.

Ibland avslutas föreställningen med att de tar upp några barn på scenen och ibland kastar de också ut karameller till publiken.

Ibland lägger man också in lite lokala skämt om något som hänt under året.

Allt som allt, jättekul för barn och också för vuxna!

Årets föreställning på vår lokala teater var…

…Dick Whittington, om en ung man som tillsammans med sin talande katt går från landsbygden in till London för att där finna lyckan, vilket han till slut också gör…

…och traditionen trogen vid teaterbesök köps en liten flaska vin i baren innan föreställningen. Den inmundigas sedan i ett plastglas under föreställningen och i pausen säljs glass, som alltid…

…under föreställningen får man inte fotografera, men lyckades ta en blid av katten från föreställningen innan den började.

Vad vi skrattade och ropade och hade oss, så roligt!

Garden Centre

I lördags var vi på ett litet besök i Pengethley Garden Center…

…syftet var inte att köpa växter, utan att köpa lite julsaker på rea efter jul. Som ni märkt är jag lite galen i små hus m m till jul, så hade laddat upp mig för att köpa ett nytt litet hus för nästa år. De brukar ha stor Sale efter jul, så jag var förväntansfull, som ett barn innan jul. Men hua så besviken jag blev, de hade i stort sett ingen rea…

…så det blev bara en fika i Garden Centre restaurang…

…inte illa det heller, men inte var det tänkt att bli så! Tröstade mig med min favorit, toasted teacake med smör som smälter på och en kopp te. Toasted teacake är något mellan kaka och bröd och har russin i. Teet serverades som vanligt i en rostfri kanna och naturligtvis också mjölk, även den i rostfri liten kanna. Dessa kannor finns i princip överallt och jag undrar hur många miljoner som har producerats under årens lott i alla de 100 000-tals caféer över hela UK?…

…som vid de flesta Garden Centre finns små byggnader runt omkring där de säljer, fönster, pooler mm…

…och här finns också en trevlig Farm Shop med lokala produkter som ost, marmelad, grönsaker, kex m m. Detta hus är mycket ovanligt i UK, eftersom det är av trä, inte som vanligt av sten. Lite svensk känsla över det.

Nyårsafton

Nyårsafton och fest, en mycket trevlig sådan, men trevligt sällskap och god mat och dryck…

…och ska man glittra någon gång, så är det väl på nyårsafton! I år gick jag flera steg längre än vad jag brukade göra med att spöka ut mig.

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Monmouth, Socialt. Bokmärk permalänken.

79 kommentarer till PANTOMIME, GARDEN CENTRE och UTLOTTNING av ALMANACKA

 1. God Fortsättning på det nya året, Lena! Så fin du är med din glittriga klänning och vackra öron. 🙂 Och maken gjorde en selfie där i spegeln! Av misstags kanske så då blir det väl en misselfie? (Om det nu finns något namn för oavsiktliga selfies.)

  Så trist att de inte bjöd på någon rea, men det såg riktigt gott ut där med teet. Jag blir ju lite nyfiken på vad det kostar? I Spanien skulle en te med bröd/kaka vid strategiska ställen kanske gå på 3-4 €, i Sverige det dubbla kan jag tänka mig.

  Jag är gääärna med och vinner en almanacka med bilder från Wales!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst har jag fina öron, hi,hi.
   Här koster te ca £1.50 och kakan ca £ 1.50, så ca £ 3 tillsammans, på ett billigt ställe, men det varierar lite precis som i Spanien.
   Du är med i utlottningen!

 2. Franska Fikon skriver:

  Jag är gärna med i en utlottning av almanacka! Tänk att pantomim (både svenskan och engelskan har med största sannolikhet lånat ordet från grekiskan) kan vara så olika. På svenska en tyst föreställning med bara rörelser och tecken och på engelska en musikteater…. Jag tycker att man ska gå ”all in” på nyår – helt rätt med extra allt! God fortsättning!

 3. wiolettan skriver:

  Spännande att få vara med om utlottning av almanackan. Förstår att bilderna ifrån Wales är fina.
  Spöka ut dig? Du var ju hur fin som helst där på bilden. Roligt med att klä upp sig och ibland kanske göra det lilla extra som på skoj.
  Den där typisk brittiska teatern, Panto, skulle jag gärna vilja se, verkar hur kul som helst. Barn är ju så otroligt spontana i sådana situationer.
  Trevligt att få se dina vackra och talande i bilder.
  Önskar dig en god fortsättning på det nya året.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det kul att klä upp sig ibland och även sträcka sig lite längre än vanligt.
   Panto är så roligt och lättsamt för hela familjen.
   Du är med i utlottningen!
   God fortsättning!

 4. Ingrid skriver:

  Du är hur söt som helst i din nyårsutstyrsel!
  Ha en god fortsättning på det nya året.
  Kram, Ingrid

 5. znogge skriver:

  God fortsättning på det nya året! Om det är någon dag som man ska gå all in så är det väl just på nyårsafton! Vilken tilltalande och trevlig teaterform. Vi var på något liknande med en av våra klasser och eleverna tyckte det var väldigt roligt. Självklart vill jag gärna vara med i utlottningen!

 6. Geddfish skriver:

  Du var ju jättesöt i glitter med fina lysande öron, hihi, klart man ska va fin! Jag hade också klätt upp mig!
  Jag är gärna med i utlottningen!
  God fortsättning på det nya året År nitton.

 7. Märtha skriver:

  Jag behöver inte vinna en almanacka från Wales, men vinner jag så bekostar jag en roskalender till dig i stället! Har några roskalendrar kvar, de är ju inte mina, men jag ”säljer på realisation”, se mitt senaste inlägg! Det där med Pantomim verkar mycket familjärt och intressant, mera sådant! Här har vi ju nyårsrevyer, mest i svenska Österbotten. Här har vi inte lika mycket storm (bara kallkall blåst) som i Sverige och i västra Finland, men det snöar sakta och är -2,7 grader.

 8. Marit skriver:

  Fin utkledning til nyttårsaften! Hagesentere er oppe her også, men de selger bare stueplanter.

  Godt nytt år!

 9. miatankar skriver:

  Vi är nog många som gärna skulle vilja ha en sådan kalender! 🙂

  Den där Pantomim verkar kunna roa mycket, jag tror jag skulle kunna dras med ordentligt. Låter kul! Visst ska du glittra och glimma på nyårsafton. Fin bild, både på dig och maken! 🙂

  God fortsättning på 2019!

  • Lena i Wales skriver:

   Du är med i utlottningen.
   Det är väldigt lätt att dras med i glädjen i en Panto och det gjorde jag fullt ut på denna föreställning.
   Ja, fotografen kom också med, men hans tjusiga glittriga fluga syns inte.
   Ha det bra!

 10. En sådan teaterform som Pantomim låter som en rolig upplevelse för både barn och vuxna.

 11. Monica skriver:

  Så fint du glittrar! En god fortsättning önskas dig!

 12. Yvonne Staf skriver:

  Spännande med Pantomine i dagens inlägg och Morris Dancers i förra! När man tänker efter så har vi ganska lite skojiga traditioner att se och uppleva i Sverige nuförtiden. När jag var liten och bodde på landet kom alltid Stjärngossarna och bocken på Annandag Jul. Sista gången jag såg några var nog 1969. Men det klart, i Upplands har vi ju Knutsmasso i Gimo och Österbybruk i Trettonhelgen.
  Ser fram emot lördag och nya spännande berättelser!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du gillar Panto och Morris Dancers.
   Fint minne från barndomen. Har inget minne av något sådant runt Göteborgstrakten.
   Känner dåligt till både Knutsmässo och vad som händer i Österbybruk trettondagen. Har dock besökt båda ställena, men inte vid den tiden.
   Roligt med olika traditioner i olika landsändar av Sverige.
   Du är med i utlottningen också.
   Ha det bra!

 13. Anita skriver:

  Hej Lena och God Fortsättning på 2019! Du är jättefin på bilden med allt ditt glitter!

  Vilket trevligt inlägg. Jag vann ju kalendern förra året och jag har varit så glad åt den. Den har hängt bredvid mig och jag har tittat på den då och då. Inte en enda gång har jag glömt att byta till ny månad den 1:e i månaden. Lika spännande varje gång att se vilken bild det skulle vara. Så egentligen ska jag kanske inte vara med i utlottningen, det känns ju lite orättvist. Fast någon bordsalmanack har jag ju inte vunnit förstås 🙂

  Pantomine lät kul och är lite som våra lokalrevyer i Sverige känns det som. Vi går på den traditionella Täljerevyn varje år. Dom brukar vara riktigt bra med många lokala men även rikstäckande skämt.

  Ser fram mot din årskrönika och du får jättegärna länka till min. Jag skickar en bild allra senast på fredag (mailen fungerar inte på min dator så jag måste låna makens och han envisas ju med att sitta där och jobba 😉 )

  Ha en fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita för fin kommentar.
   Jag brukar inte glittra så mycket, men just denna nyår ville jag glittra till lite extra.
   Vad roligt att du haft glädje av kalendern.
   Du är med på den andra utlottningen.
   Det liknar lokala revyer, men har ett annat tema. Roligt i alla fall.
   Roligt om jag kan länka till dig.
   Ha det bra!

 14. Lotta Johansson skriver:

  Jag är gärna med i utlottningen av almanackan. Jag läser din blogg noga nu och funderar över vad vi ska hitta på när vi hälsar på dottern i Cardiff. Ev kanske vi någon gång vågar oss på att hyra en bil? 🤔

  • Lena i Wales skriver:

   Du är med i utlottningen.
   Hoppas du kan komma till Cardiff till dottern.
   Jag vet att det är många, väldigt många som inte vill köra på ”fel sida” och jag kan förstå detta. Jag är väl bara så van numera. Lättare att köra med en hyrbil med ratten på rätt sida än en svensk bil. Det känns mer naturligt att köra på vänster sida när ratten sitter på höger sida.
   Ha det bra!

 15. torrebloggen skriver:

  God fortsättning på det nya året!
  Du glittrade så fint!
  Kul med teaterstycket Pantomine.
  Drack kaffe + en toasted teacake för endast 2€ på en strandbar i Torrevieja. Så himla gott!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mitt glitter, det är roligt att slå till någon gång då och då.
   Pantomime är jättekul.
   Som hos oss runt Marbella finns många brittiska barer, men har faktiskt inte sett någon som serverar toasted teacake, får undersökas. Kul att du också tycker att det är gott.
   God fortsättning!

 16. anitabirgitta skriver:

  God fortsättning på det nya året. Roligt med utlottning av almanacka från Wales. Klart jag vill ha en sån, då jag har släkt i Wales och jag har varit en gång där. Tyckte mycket om naturen i Wales.

 17. Det händer lite runt jul o nyår i hela världen. Ni verkar ha haft väldigt trevligt på teatern. Snygg som attan i din nyårsutsmyckning. Låt de glittra, sjung o var glad – de e fest.
  Fina bilde o kul du lyckades trots förbud ta ett foto där inne:) foto blir lite mer spännande när de är förbjudna.
  kramiz o god fortsättning

 18. skåningen skriver:

  Både Barn och hund trivs hos Rudi.
  Ha en bra fortsättning!

 19. fin teater… jag som missade köpa kalender för 2019 i Wales, köper på mina resor…

 20. Jag är inte med och tävlar om almanackan, men vill ändå säga att det låter väldigt trevligt med pantomimteatern och önska en god fortsättning på nya året.
  /Anette

 21. God fortsättning! Och ett av mina nyårslöften är faktiskt MER kultur, läsa och besöka bibliotek, gå på teater och lyssna på musik, satsar på njutbara löften i år som man uppfyller utan protester ;-D KRAM

 22. Christina skriver:

  Klart att man ska glittra på nyårsafton, vad fin du är i din nyårsklänning!
  Pantomine låter supertrevligt 🙂
  God fortsättning på det nya året!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Roligt att du gillar mitt klädval för nyår. Jag brukar inte glittra så mycket, men kände för det i år.
   Panotmime var supertrevlig och vi skrattade gott både år skådespelet och med publiken.
   God fortsättning!

 23. Thalassa skriver:

  Läser din blogg med intresse! Jag har inte varit i Wales, men besöker New Forest varje år. Då brukar jag alltid köpa en almanacka med härliga foton. Av olika orsaker missade jag det senast och vill gärna vara med i din utlottning.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du gillar min blogg och roligt att se din kommentar, så jag kan hitta til dig.
   Trevligt med New Forest, som jag inte känner till så noga. Har åkt igenom, men inte mer.
   Du är med i utlottningen!
   Ha det bra!

   • Thalassa skriver:

    God fortsättning på 2019 och tack för trevlig kommentar i min blogg! Jag lägger in din adress på min korta blogglista och utgår från att det är OK. Om inte – hojta till!
    Eva

 24. Ditte skriver:

  Vad roligt att få veta mer om Pantomime! Jag visste lite om vad den går ut på men har nu fått påyllt med mer. Har dock aldrig varit på någon. Trist att dte inte var rea när du nu kom hit. Men en kan inte alltid lyckas… Och te med ”tecake” blev en liten tröst.
  Kan tänka mig att ni hade ett trevligt nyårsfirande och du glittrar verkligen vackert i din fina klänning och med huvudbonaden.
  Givetvis vill jag vara med i utlottningen. Och nu hoppas jag på tur.
  Önskar dig en god fortsättning på 2019.

  • Lena i Wales skriver:

   Pantomim är så kul och vi skrattade och hade roligt.
   Kanske behövd jag egentligen inte det där lilla huset, men roligt hade det varit.
   Toasted teacake muntrade upp mig.
   Festen var mycket trevlig och det var roligt att få var glittrig för en kväll.
   Du är med i utlottningen!
   Ha det bra!

 25. Linda skriver:

  Hej!

  Så fin du är i din nyårsstass 😀 Och teatern – den ser väldigt Morden i Midsomer ut 😀

  Ha en fin trettonhelg!
  Kram
  Linda

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du gillar min festblåsa.
   Teatern är liten och mycket speciell, älskar den miljön och många bra föreställningar har de också, som denna panto.
   Bra att du påminde om Trettonhelgen, hade totalt glömt bort den.Tack!
   Ha det bra!

 26. Kunde nästan leva mig in i din berättelse på teatern, vilken rolig upplevelse.
  Strålande nyårsfoto på dig!
  Är gärna med i utlottningen.

  • Lena i Wales skriver:

   Panton var så roligt med alla skratt och rop.
   Jag glittrade verkligen denna nyårsafton, brukar inte bära så mycket glitter, men det var kul till nyår.
   Du är med i utlottningen!

 27. Du såg så tjusig ut i din utstyrsel, inte alls ”utspökad”! Vi har visserligen varit på en del roliga föreställningar men aldrig på en Pantomine – tror det skulle passa mig perfekt jag är så barnslig. Den sista föreställningen vi var otroligt rolig och i pausen så frågade mannen på scenen var alla kom från. Alla som inte var från London skrek ut sina hemstäder och fick stora applåder.
  Hela tiden viskade Rolle till mig; Säg nu inget för guds skull! Men min vana trogen så skrek jag naturligtvis Stockholm i Sverige. Gissa om jag fick applåder från publiken. Dessutom drog mannen på scenen ett skämt; Han tyckte det var jättekonstigt att vi hade ett jättestor pub mitt i Stockholm -som inte var en pub! Mycket underligt!? Han la ut texten länge och fick det hela att bli jätteroligt – typiskt engelskt. Eller kanske anglosaxiskt?
  GOTT NYTT ÅR/Susie
  PS. Jag hoppas man får vara med på dragningen?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är inte van att glittra så mycket , men det var kul att göra något speciellt.
   Panto är så roligt och speciellt roligt är det om man har lite barnasinne kvar och det verkar vi ha båda två.
   Kul med din teaterhistoria och Pub, hi,hi.
   Du är med i dragningen.
   Ha det bra!

 28. Ama de casa skriver:

  Oj vad vackert du glittrar! 🙂 Men vilka stora öron du har… (kom osökt att tänka på en saga i samma veva som jag skrev det där 😀 )

  God fortsättning på det nya året!

 29. Eva Trillian skriver:

  Har bara sett Panto på tv 🙂 men hade gärna varit med och skrikit ”He’s behind you” IRL 😉
  God fortsättning på det nya året som du glittrade in på bästa sätt! 🙂
  Är gärna med i utlottningen! Kul grej!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du sett det på TV. Ja, det är roligt att ropa och gapa på denna föreställning.
   Det var kul att göra sig till lite extra på nyårsafton.
   Du är med i utlottningen.
   Ha det bra!

 30. Veiken skriver:

  Jag vill, jag vill, jag vill gå på pantomime…. så himla kul det skulle vara. Typiskt brittiskt med att vara en del av föreställningen!
  Jag såg en läcker nyårstjej på sista bilden!
  Nyårskram

 31. skogsnuvan skriver:

  Så roligt och annorlunda den pantomimen verkar vara. Lekfullt och trevligt Din blogg är helt härlig tycker jag

 32. Fest och skådespel är precis vad som behövs nu i vintermörkret! Så snygg du är med lite extra glitter!
  Ha det gott!

 33. Pantomime, låter riktigt roligt att besöka. Man känner igen att man sett något liknande på TV, men skulle mer än gärna velat uppleva det. När vi var i Prag för ett antal år sedan, var vi på en Black light teather, som var lite specifikt för Tjeckien. Alla är svartklädda med neon på sig och bildar figurer, djur m.m. Hur fräckt som helst.
  Söta öron!!
  God fortsättning på det nya året!
  Kram Kajsa
  Ps. Deltar gärna om väggalmanackan

  • Lena i Wales skriver:

   Pantomime är så roligt och alla deltager, från scenen och publiken.
   Jag har sett något liknande i Prag för flera år sedan och gillade det.
   Kul att du gillar mina öron.
   Du deltager i utlottningen.
   Ha en skön helg!

 34. Marina skriver:

  Tjusig nyårsutstyrsel! Åh, dessa pantominteatrar! Våra barn kan fortfarande skämta med dessa ”Oh yes you did!” Och ”Oh no, I didn’t”!!!

 35. Ann Järnström skriver:

  God fortsättning! Tack för kul och intressant läsning om Wales mm. Längtar fortfarande efter att få komma iväg och resa runt där. Får väl hoppas på tur i utlottningen av en fin almanacka så länge.

 36. God fortsättning Lena! Vi hade aldrig kunnat gissa att pantomime inte är kraftigt närbesläktad med den svenska varianten. Man lär sig en hel del nytt genom Din blogg!
  Vänligen,
  Lena och Anders

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen konstigt att vi använder samma ord för så olika saker. Panto är så roligt, både för vuxna och barn.
   Er blogg är också så lärorik och inspirerande.
   Ha en skön helg!

 37. Lotta skriver:

  Kram God fortsättning 🍾

 38. Lisbeth skriver:

  Hallå Lena❤

 39. Maria H skriver:

  God fortsättning på nya året!
  Det är alltid lika kul att läsa din blogg och blir sugen att packa resväskan och upptäcka mer av Wales. Har bara sett liiite av Wales på vår smekmånad för typ 28,5 år sedan. Är nog dags för en tur igen. 😉
  Ha det gott! /Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s