WALES – BARMOUTH 1, en seaside resort

I somras besökte vi denna lilla stad, så nu kommer lite sommarbilder.

Barmouth, en seaside resort i nordvästra Wales 

Barmouth är en typisk lite seaside resort i nordvästra Wales med ca 2 500 invånare. Bakom staden ligger några högre kullar, vilket gör landskapet lite mer intressant.

På walesiska heter staden Abermaw, aber betyder mynning och Maddach är namnet på floden.

Grunden till stadens tillkomst var skeppsbyggandet, vilket det inte finns något kvar av idag.

Idag är det istället turismen som ger inkomst till stadens invånare. Många av turisterna kommer över dagen eller stannar en eller två nätter. Det finns mycket att göra och se i omgivningen…

…här finns naturligtvis de vanliga turistattraktionerna i UK, Amusement Park med berg-och dalbana, karuseller m m..

…också glada människor. Som denna platsgubbe uppe i luften. Allt är inte sofistikerat i dessa typer av orter…

…som alltid i dessa orter finns flera Take Away ställen med nyttig mat, såsom friterad fisk, pommes, glass och godis…

…längs den ganska korta strandpromenaden ligger några hotell, men inte lika många som i andra sea side resorts…

…som vanligt i UK finns många bänkar att välja mellan att slå sig ner på. Ofta är de sponsrade av någon privatperson till minne av en familjemedlem eller vän…

…vid havet finns också en Lifeboat Station.

RNLI = Royal National Lifeboat Institution, är en charity, alltså en välgörenhetsorganisation som inte är knuten till staten, utan beroende av donationer. Ofta ser man deras bössor i affärer och ofta lägger jag lite växel i dem. Detta med bössor vid kassor är väldigt vanligt i UK och nästan alla affärer har en bössa till någon av dem vald välgörenhetsorganisation kedjad fast vid kassan. Här är det ju vanligare att betala med pengar än i Sverige, där många betalar med kort. Swish finns inte här, men checkar används fortfarande. Ja, vi ligger lite efter med ganska många saker här. Vissa affärer här tar inte kort om beloppet understiger £ 10 och vissa i Sverige inte pengar, bara kort. Konstigt för mig! Så ofta blir det lite småmynt över här och istället för att öppna plånboken igen åker slantarna ner i välgörenhetsbössan. Och denna organisation stödjer jag gärna. Behovet av välgörenhetsorganisationer är också mycket större här där inte staten står för allt.

Kostnaden för att driva Lifeboat Stations i UK är ca £ 168 milj/år. Många i besättningen är frivilliga, men det finns även några fast anställda. Ungefär som borgarbrandkår fungerade i Sverige förr.

I UK finns även Coastguard som är statligt, men mer av militär art och ser också till landets gränser. De kan också i nödsituationer sättas in och har även helikoptrar, men vanligtvis är det RNLI som rycker ut…

…på bakgatorna finns som vanligt i brittiska städer; radhus. Här med s k bay window, burspråk, vilket är ganska vanligt på lite mer påkostade hus…

…denna dekoration kunde inte undvikas. En slags fästning i plast som blomlåda, riktig billig stil, men jag gillar den faktiskt, på avstånd. Kommer man närmare ser man hur dåligt gjort den är. Dekorationer behöver inte alltid var vackra, men de ska stå ut lite mot det vanliga, få en att titta till lite, fundera och inte glömma den…

…dessa stora radhus i fyra plan ligger vid genomfartsvägen genom Barmouth. Högt upp med utsikt över havet. De har en liten trädgård framför huset, samt en liten bakom. Vid gatuplanet finns garage och förråd…

…men det mest fantastiska är den lilla gemensamma trädgården på andra sidan vägen, alldeles vid havet. Ni kan tänka er utsikten även från husen…

…kan fortfarande inte sluta att stirra på alla dessa skorstenar, en för var eldstad. Denna bild visar taken på husen ovan och hur nära berget de ligger.

Var befinner jag mig?

Ja, jag är fortfarande kvar i Sverige och Göteborgstrakten, men lämnar snart landet för att åka till ? Ja, det får ni veta på onsdag var jag befinner mig då.

Detta inlägg är inlagt innan jag lämnade Wales.

Tills dess, en trevlig helg till er alla!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Sverige. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till WALES – BARMOUTH 1, en seaside resort

 1. Märtha skriver:

  Ser gärna på sommarbilder nu… -7,7 ute, men det har varit -16 i natt. Eftersom vi främst värmer huset med ved så var det bara +18,4 när jag satte igång brasan idag. Hela 18,7 inne nu…. Men det tar sig! Gissar att Spanien är ditt nästa resmål…. Lev väl!

 2. Gillar också bilden med skorstenarna. Sitter och funderar på om det är smart eller idiotiskt med varsin skorsten …

  Att bänken är skänkt till minne av någon är en väldigt fin gest.

  Jag kan tänka mig vart du åker! 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är fascinerad av dessa skorstenar, kanske för att det är så annorlunda. Om det är smart vet jag inte.
   Att sätta upp bänkar till minne av någon är en mycket god idé och gör att det finns gott om bänkar överallt.
   Ja, du vet ju var jag är. Kom igår och mailar dej inom den närmaste tiden.
   Vi ses!

 3. burspråk är så trevligt.

 4. Christina skriver:

  Jag gillar traditionen med bänkarna. Det är trevligt att det står på dem vem som sponsrat, samtidigt som man ändå kan tycka att kommunerna borde bekosta bänkarna, men det blir lite personligare när man vet vem som bjuder in till en stunds vila på en bänk.
  Ha en fin söndag!
  Kram Christina

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också bänkarna. Om kommunerna skulle betala dem hade vi inte haft några. Det finns inte skattemedel här till att bekosta detta. Inte som i Sverige där man betalar mer skatt. Gillar att det är tillägnat någon speciell person och känns mer personligt.
   Ha det bra!
   Kram!

 5. Lisbeth skriver:

  Så mysigt att läsa i vinterkylan. Kram

 6. Monica skriver:

  Fint med alla dessa bänkar, att se eller slå sig ned på en stund, tog ett tag innan jag förstod att de var sponsrade och till minne av familjemedlemmar, Anna förklarade för mig som om allt annat i landet där:-), men så fint minne!
  Och till Lifeboat Station gav jag alltid när vi var vid havet, väldigt viktigt och de var alltid så glada att få lite, jag fick något jag också minns jag, pennor och små broscher. Och när man såg alla äventyrslystna ute på havet som flög omkring i luften och tidvattnet och allt runt omkring så förstår man att det behövs många insatser.
  Fina skorstenar finns det också i mängd, både roligt och intressant att de bevaras. Är så vackra på många av husen, så fint med gammal historia som möter den nya.
  Ha det så bra nu Lena och kanske du får se superblodmånen måndagsmorgon, vi såg här i Stockholm det som ska bli, en alldeles otroligt vacker och stor fullmåne. Vart du reser vet jag inte, men till något europeiskt land men kanske inte Spanien.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker också att det är fint med bänkar som sätts upp som minnen av någon. Ja, allt är inte samma som i Sverige i UK.
   Lifeboats är mycket viktiga och jag lägger också alltid något om jag har lite växel över. Viktigt.
   Älskar dessa skorstenar och så annorlunda mot i Sverige.
   Ja, jag kom till Spanien igår, men missade månen, sov tyvärr då, men man borde ha sett den här för idag är det molnfritt här.
   Ha det bra!

 7. Anne-Marie skriver:

  Ja, även i USA använder man mer kontanter och många använder checkar. Jag tycker om olika sorters betalningssätt.
  Spännande med skorstenarna. Byggnadsstilar skiljer sig verkligen mellan olika länder.
  Ha det fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Bra med kontanter är att man vet vad man har och inte. Checkar tycker jag dock är besvärliga.
   Intressant det där med byggnadsstilar i olika länder och även inom länderna, t ex olika i Skåne och Norrland.
   Ha det bra!

 8. Härligt att få se sommarfoton. Jag gillar både bänkar och burspråk. Chansar på att du ska åka tur och retur till månen. 😉 Hoppas du haft det extra trevligt i barndomslandet.
  Ö-kramar

 9. Men nu är det väl dags för Spanien???
  Ha det gott var du än befinner dig!

 10. Det där med att privatpersoner betalar för bänkarna har jag läst förr å då som nu tycker jag det är märkligt samtidigt som det är en fin gest.

 11. Ditte skriver:

  Sommarfoton känns skönt just nu. Stockholm har riktig vinterkyla , dock ingen direkt snö. Men halt är det som attan. Och vilken fin badort men mycket gammalt bevarat. Skorstenarna fastnade jag extra för. Så fint med dessa skänkta bänkar. Några sådana finns även i Stockholm, bl.a. i Kungsträdgården.
  Här i Sverige har vi ju Sjöräddningen som kanske kan jämföras med dessa ”Life Boat Stations”. Sjöräddningen är också i stort sett helt ”gående på bidrag” och det finns ca 70 stycken runt om i Sverige och ca 2300 frivilliga som jobbar här.
  Kanske tar du nu en tur till Spanien. Lite varmare än här är det ju.
  Ha det gott.

  • Lena i Wales skriver:

   I Göteborgstrakten hade vi heller inte mycket snö, men en dag var det snorhalt och jag insåg att det inte var lämpligt för en gammal tant att ge sig ut i, så jag blev hemma till största delen.
   Barmouth är speciell på många sätt.
   Sjöräddningen gör ett stort jobb i Sverige också, tur för många att de finns.
   Ha det bra och ta det lugnt i halkan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s