SVERIGE – Göteborg och SPANIEN

Då har jag lämnat Sverige och är tillbaka i Spanien. Här kommer jag att vara några månader framöver.

Som vanligt när jag är i Spanien är tanken att det kommer att bli ett inlägg från Spanien på onsdagar och från Wales på lördagar, men det kan också bli lite undantag.

Idag blir ett undantag, för det kommer att bli lite från Sverige och lite från Spanien.

Sverige

Det har varit underbara 10 dagar i Göteborgstrakten.
Jag flög från Bristol via Bryssel till Göteborg.

Huvuduppgiften var att vara i barnvakt till mina små barnbarn, 4 och ett halt år och 2 år gamla. Jag orkade inte med dem dygnet runt, utan de var på dagis några timmar varje dag medan min son jobbade som vanligt och min svärdotter var iväg och jobbade i Kina. Man orkar inte som förr, vilken tur att den biologiska klockan stoppar och man inte kan få fler barn. Numera kör det ihop sig rejält om man har både posten och banken samma dag,hi,hi!

Jag passade på att träffa lite vänner under dagen och smällde i mig några räkmackor och några semlor slank också ner av bara farten, men jag promenerade också en hel del. Bland annat gick jag runt i mitt Göteborg och upptäckte att jag glömt så mycket av mina gamla Göteborgskunskaper från min utbildning som lokalguide där i slutet av 1980-talet, så det blev en del googlande.

Kronhuset i Göteborg

Kronhuset ligger i Västra Nordstan i centrala Göteborg, nära köpcentrat Östra Nordstan.

Huset uppfördes 1643-1654 och är därmed Göteborgs näst äldsta profana byggnad efter Residenset från 1650.

Kronhuset användes först som tyghus, vilket inte har något med textilier att göra, utan fungerade som lager för kanoner och andra vapen. Det gamla ordet tyg är besläktat med tyskans zeug och finns fortfarande kvar i svenska i t ex verktyg och otyg.

Huset köptes av Göteborgs stad 1929 och fram till 1954 fungerade det som förråd för kronan och staden. Därefter var bottenvåningen ett stadshistoriskt museum för några år. Idag förekommer olika evenemang här. Huset är byggnadsminne sedan 1968.

Innan jul hålls här också julmarknader…

…Kronhusbodarna vid sidan om Kronhuset är från 1700-talet och innehåller idag café…

…och små butiker och verkstäder.

GP

GP, alltså Göteborgs Posten, har funnit runt mig sedan min barndom, i mitt föräldrahem och senare också i mitt eget hem.

GP är Västsveriges största morgontidning med ca 285 000 läsare…

…i GP-huset nära Centralstationen finns kontor och redaktion, medan tryckeriet numera finns i Landvetter utanför staden. GP-huset uppfördes 1933-35…

…i min barndom fanns också tryckeriet i GP-huset och man kunde se de enorma tryckmaskinerna på baksidan av byggnaden genom de stora fönstren. I alla fall tyckte jag maskinerna var enorma på den tiden. Idag verkar det var kontor bakom dessa fönster.

Första GP gavs ut med två nummer / vecka redan 1813. Andra tidningen med namnet Götheborgs-Posten startades 1850. Den nuvarande tidningen grundades 1858 och 1939 började den ges ut sju dagar i veckan. 1926 tog Harry Hjörne över ägandeskapet och redaktionen. Han kom att bli en legend i Göteborg fram till sin bortgång 1969. Idag är det ägt av koncernen Stampen och är fortfarande en liberal tidning.

Statyer av kvinnor

Denna staty av Karin Boye står utanför Stadsbiblioteket på Avenyn. Karin Boye föddes i Göteborg år 1900 och tog sitt liv i en skogsdunge i Alingsås 1941.

Anledningen att jag tar upp just denna staty är att det strax innan jag lämnade Wales var en omröstning om vem som skulle bli ärad av att blir första statyn av en walesisk kvinna. Det finns statyer av fiktiva kvinnor, t ex från Alice i Underlandet. Det finns också t ex en staty av Boudicca som lär ha varit drottning hos kelterna strax efter år 0 och av drottning Victoria.

Man hade en omröstning bland walesarna och den som vann var Betty Campbell som levde mellan 1934 och 2017. Hon föddes i en fattig familj i slumkvarteren i Cardiff. Hon fick stipendium för att studera och blev lärare och senare också rektor, vilket på denna tid var ovanligt för en flicka av multikulturell bakgrund, pappan kom från Jamaica. Hon engagerade sig starkt i social frågor och kom att bli en förebild för många kvinnor. Statyn kommer att sättas upp i Wales huvudstad Cardiff.

Spanien

Jag landade på Málaga flygplats vid lunchtid i söndags.

Som jag sa har det varit en fantastisk tid i Sverige, men också skönt att komma hem. Nu undrar ni kanske vad jag menar med hem. Ja, det kan man verkligen fråga sig och det har även jag gjort många gånger. Jag skulle dock vilja säja att både Wales och Spanien är hemma, fast jag ibland säjer att jag ska åka hem till Sverige när jag egentligen menar åka till Sverige. Fast lite hem är det där också. Ja, inte lätt att hålla ordning på detta, inte ens för mig!

Papegojblomman på terrassen har en blomma utsprucken och en som är på gång…

…pelagonierna har klarat sig ganska bra och två av dem blommar…

…söndag kväll var lite molnig, men otroligt vacker himmel och man kunde skönja Afrika från terrassen.

Måndagen var solig och ca 20 grader på terrassen och det blev lite vila i solen. Tisdagen soldis och ca 18 grader.

Nu ser jag fram emot imorgon, torsdag, då det händer något speciellt. Mer om detta på lördag!

Detta inlägg publicerades i Spanien, Sverige. Bokmärk permalänken.

63 kommentarer till SVERIGE – Göteborg och SPANIEN

 1. stora förändringar i lilla (?) Göteborg men Karin Boye bevakar stadsbiblioteket, efter en liten utflykt i Trädgårdsföreningen under renovationstiden.

 2. Förståeligt att Du kände att Du behövde lite ”egen tid” för det tar på krafterna att hålla små barn sysselsatta och då förskolan tillhör deras vardag så lär de inte protesterat.
  Min 08a systers man har oxå varit i Kina med sitt arbete, han kom hem för ett par dagar sedan…
  Kina verkar väldigt populärt i vissa kretsar 🙂

 3. Karin Eklund skriver:

  Allt har sin tid, barnens tid och barnbarnens tid. Det är skönt att man inser sin biologiska förändring, för visst är det så att man inte orkar med småbarn på samma sätt längre som när man var ung/yngre.
  Karin Boye på avenyn känner jag igen från Göteborg, den fina staden med alla trevliga människor.
  Ha det fint i ditt Spanien nu; jag ser framemot ditt nästa inlägg som berättar vad du ska vara med om imorgon!

  • Lena i Wales skriver:

   När barnen var små var man så inne i det och hade annan kraft och inget val. Fin tid.Nu har livet ett annat tempo.
   Roligt att du gillar Göteborg, det är en fin stad och mycket har rustats upp.
   Jag ser också fram emot morgondagen!
   Ha det bra!

 4. skogsnuvan skriver:

  Göteborg har jag minsann bara varit till när jag var liten och var på barnkoloni i Lerkil i närheten av Kungsbacka. Då fick vi åka till Liseberg och gå i slottsparken och där blev jag biten av en svan. Det är det mesta jag minns av Göteborg

  • Lena i Wales skriver:

   Oj, vilka minnen av Göteborg.
   Ser lite annorlunda ut nu och som vuxen kanske det är andra saker man vill uppleva och se.
   Vi verkar ha skrivit kommentarer till varandra ungefär samtidigt.
   Ha det bra!

 5. Marit skriver:

  Jeg har 3 barnebarn, og det er nok en mening med at vi får barn når vi er unge. Jeg blir også sliten og trett av å passe de for de har så mye energi. Flotte blomster!
  Ha en fin dag.

 6. miatankar skriver:

  Hur fina barnbarnen än är så suger de energi! När mina har varit hos mig ett dygn, 4 och 6,5 år är jag helt slut. Full rulle hela tiden 🙂

  Ser att du är här i Málaga, har du lust att ta en fika tillsammans med mig? Eller är du upptagen av make eller ”annat”? I eftermiddag kan jag och fredag… I morgon är jag upptagen med ”annat”! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, de är underbara, men alltid något på gång.
   Hade varit kul att ses och imorgon är jag faktiskt inne i Málaga, men är upptagen.där. Jag bor, med bil, ca 45 min från Málaga centrum. Jag har körkort men bilen är bara skriven på min man, så jag är inte försäkrad. Med buss och tåg tar det drygt en och en halv timma. Hur länge stannar du?

 7. Märtha skriver:

  Vädret växlar, även om man håller sig på samma plats… Igår morse -25, idag -2. Bland annat läser jag nu en supertjock bok av Elisabeth George: Det straff hon förtjänar. Den utspelar sig i Ludlow! Skulle vara intressant att veta vad som är fakta och vad om är fiktion rörande olika platser i boken! Har 100 sidor kvar, och vet ännu inte vem som är ”hon” och vad hon ”förtjänar” i straffväg. Det finns många kandidater enligt mig. EG:s böcker har gjorts som film, vet inte om den här och har sett ingen. Dina synpunkter skulle vara intressanta!

  • Lena i Wales skriver:

   Oj, vilken skillnad på temperatur!
   Jag har besökt Ludlow flera gånger,ca 45 från där jag bor.
   Jag har varken läst boken eller set filmen, men ska sätta boken på min läsa lista. Så bra boktips för mig, tack.
   Ha det bra!

 8. Geddfish skriver:

  God förmiddag 😀 Intressant med Kronhuset, tack för info. Jag älskar gamla historiska ting.
  Visste inte att Karin Boye slutade sitt liv i Alingsås närhet. Lite mina hemtrakter, som du vet.
  Du har ju tre ”hemman” – kanske hem är det ställe du är mantalsskriven på? 😀 Skönt emellertid att ha ett hem i Spanien, lite mer värme. Och jag har listat ut vad du gör i morgon 😀
  Ha en fin dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Karin Boye hittades död vid en sten i skogen inte så långt från Ekströms, tror det heter Willys idag. När jag gick i gymnasiet besökte vi platsen och jag tror att det idag finns en minnessten där, vilket det inte gjorde då.
   Ja, ingen av ställena är det fel på, känner mig hemma där jag befinner mig och har mina saker.
   Gissar på at Facebook kan ha avslöjat det. På lördag får du se om du tänkt rätt ang morgondagen.
   Ha det bra!

 9. Jag vet vad som händer i morgon! Och så ska jag maila dig, jisses! Skämsigt! Har varit lite röriga dagar med bilar och försvunna paket. Blir lite matt …

  Tycker det lät som ett bra val av staty! Min mamma föddes tre år senare och blev lärare hon med för att sedan bli rektor. Inget påbrå från Jamaica dock, bara vallonblod. 😀

  Nu ska jag se om jag kan tota ihop ett mail till dig!

 10. skåningen skriver:

  Trevligt för barnen att träffa sin farmor!
  S…Skönt att kunna lämna in bilen och få den fixad till ett bra pris.
  Kram!

 11. Barbro S skriver:

  Intressant om Göteborg med fina bilder. Så längesen jag var där, i början av 80-talet, tror jag. Jättefin Karin Boye-staty. Härligt med blommor från Spanien också. Hos mig är det mest svart o vitt landskap just nu. Har sett att det annonseras om resa till Wales här uppifrån nu. Vore roligt att besöka ditt land men kan tyvärr inte än. Ha det så gott var du än är 🙂 !

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillade mitt lilla Göteborgsinlägg. En stad värd att besöka.
   Karin Boye är väl värd en staty.
   Om det är Lindtours resa, så är det jag som är reseledare. Synd att du inte kan komma med, hade varit sååååååå kul.
   Ha det bra du också!

 12. Så sant, man orkar inte som förr. Jag passar också barnbarnen ganska ofta och gärna, men får nog vila upp mig ordentligt efteråt. Viktigt att få ha kontakt med dem.
  Det är ju bra att få känna sig hemma på flera ställen.

 13. Madame skriver:

  Hvor er det hyggeligt, at du har passet dine to børnebørn! Og så dejligt at du har mulighed for at være på skift i Wales, Sverige og Spanien.
  Det var spændende at se det smukke Kronhuset i Göteborg og læse, hvad du skriver om det!
  Ha’ det godt nede i sydens varme.
  Kram fra
  Gitte
  Madame fra Huskebloggen

 14. Inger skriver:

  Jag orkar inte heller med mina barnbarn som jag skulle önska, men med fyra egna barn känns det som att jag har gjort mitt haha. Underbart att ha flera hem och nu måste Spanien vara det optimala.
  Kram

 15. Ingrid skriver:

  Så härligt att få åka från trista vintern i Sverige och Wales till solen och värmen i Spanien. Jag hoppas att du får några fina månader där innan det är dags att dra norrut igen.
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Jag kommer att stanna här några månader, men ett litet avbrott för Sverige några dagar. Fast jag hade gärna haft lite mer snö i Sverige när jag var där, vilket de flesta inte vill ha.
   Ha det bra!

 16. Monica skriver:

  Ser härligt ut med sol och pelargonier, inte dumt alls:-). Roligt att se lite från Göteborg också, har varit runt här och där men det är rätt länge sedan nu. Karin Boye har en väldigt fin staty i Huddinge, hon bodde där med sin familj. Jag tittar alltid till på henne när jag är där, den står så fint i en backe på en promenadväg ned till centrumområdet.
  Ha fina månader nu i Spanien Lena!

 17. Franska Fikon skriver:

  Det var länge sedan jag besökte Kronhusbodarna, där finns (kanske fanns) en urmakare som var specialist på gamla klockor. Det finns inte många sådana längre i Sverige. Jag har ett bordsur som slutade fungera och det fixade han. Göteborg är en av mina favoritstäder, man upplever alltid nya saker där. Så skönt att du nu har fått komma till sol och värme! Det är alltid litet spännande när man kommer tillbaka till sitt andra hem efter en tids frånvaro. Men ni har någon som tittar till ert hus där gissar jag. Annars vet man inte vad man kommer fram till…. Njut av värmen, här i Skåne är det 5 minus.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag vet inte om urmakaren finns kvar, men tror det.
   Jag gillar också Göteborg, men jag är ju part i målet så…..
   Ja, skönt att vara tillbaka. Ja, vi har lite hjälp med tillsynen.
   Ha det bra1

 18. Ama de casa skriver:

  Ja, var är hemma egentligen? Vi har bara ett eget boende och det är här i Spanien. Ändå säger jag ibland ”hemma” om Sverige fast vi inte varit där på snart fem år. Är jag ute på vift går jag ”hem” till hotellet. Hemma är nog helt enkelt – precis som låten säger – där jag lägger min hatt. Nu har jag dock ingen hatt… Jo – Schlagerhatten såklart, och nu drar det snart igång igen 😀

  Välkommen hem till Spanien! 🙂

 19. Thalassa skriver:

  Omväxlande, trevlig och även lärorik är din blogg. Kul att läsa och se bilder från Gbg. Gillar stan och har varit där många gånger genom jobbet, men – tyvärr – bara på korta, snabba besök.

 20. anitabirgitta skriver:

  Hoppas du hade bra dagar och Göteborg är ju så vackert.

 21. wiolettan skriver:

  Hem till Sverige, hem till Spanien eller hem till Wales. Jag behöver inte undra vilken plats du föredrar för jag tror att de är lika kära alla tre, var och en på sitt sätt, och var och en med sina upplevelser och minnen.
  Roligt att få en guidning i Göteborg, med många byggnader som jag kanske har sett, men som jag inte har vetat så mycket om.
  Fint att du fick lite ledigt på dagarna för att se på stan och umgås med vänner. Barnbarnen tyckte säkert att det var härligt med dig där hemma hos dom.
  Vackra bilder ifrån Spanien också.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Så sant, alla dessa platser är mig kära.
   Roligt att få guida i Göteborg igen, men skulle nog inte vilja göra det igen i buss som jag brukade göra, för mycket har ändrats som jag inte hängt med i.
   Behövde verkligen lite ledig emellan.
   Kram!

 22. mannelia skriver:

  Vad härligt att vara i Spanien. Önskar att jag kunde åka dit,, ja flytta dit. Det är medicin för själen.
  Ha en fin kväll. Kram ♥

  http://mittnyaliv66.bloggplatsen.se/

 23. Se där ja, du har varit i Sverige och befinner dig nu i Spanien. Härligt.
  Vilken tillgång att vara hemma i 3 olika länder, gott!
  Papegoj blommor är underbara, tog med mig lite lökar och plantor hem från Madeira i höstas. De växer bra o jag hoppas innerligt att de kommer blomma också.
  Kramiz

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, tillbaka i Spanien, men det ar härligt i Sverige oxå, fast på ett annat sätt.
   Papegojblomman är så fin och jag gläder mig verkligen åt att den blommar.
   Ha det bra!

 24. Gladigrönt skriver:

  Vad härligt du har det med så många ”hemma”!

 25. Omväxlande, trevlig och ofta lärorik är din blogg! Kul att läsa om Gbg också. Jag gillar sta’n och har varit där massor av gånger via jobbet, men alltid bara på korta och intensiva besök.
  (Jag har problem med tekniken och har fått felmeddelanden flera gånger, så om mina kommentarer ramlar in i många varianter ber jag om ursäkt).

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar.
   Göteborg är ju min gamla hemstad och jag gillar den. Alltid roligt när andra också gör det.
   Tror din kommentar kom upp några gånger, men bättre flera gånger än inga alls. För din skull hoppas jag att du får ordning på tekniken, inte roligt med tekniska problem.

 26. Det måste kännas kul att ha tre olika länder som ”hemma”. Själv har jag bara Gotland som numera efter 15 år verkligen känns som mitt hem, men ändå säger jag också ”åka hem” ibland när jag ska till Stockholm. Men är man infödd Stockholmare så går det väl aldrig ur en…..
  Däremot måste jag erkänna att trots att jag varit i Göteborg massor av gånger så är det inte en stad jag gillar (typiskt för en Stockholmare). Däremot gillar jag Malmö och sen finns det massor av andra städer som är helt OK även om jag föredrar landet istället för städer.
  Dina Papegojblommor är vansinnigt vackra, såna skulle jag gärna ha i växthuset – men det blir nog för kallt på vintern kanske!?
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är en riktig hemmagris, men känner mig hemma på många ställen. Där jag har mina grejer är hemma för mig. Där man är född eller bott länge känns nog alltid som lite hemma.
   Trots att jag är göteborgare gillar jag Stockholm, ännu mer sedan jag har barnbarn där. Däremot känner jag inte till Malmö något vidare.
   Jag tror att papegojblomman behöver värme en del värme, så riktigt kallt tål den nog inte. Den är så fin, älskar den.
   Kram

 27. Anette skriver:

  Sist jag var i Göteborg hade något målat rött läppstift på Karin Bojes mun samt hängt en vacker röd scarf runt halsen. Hon var ursnygg så där piffad men jag vet inte om hon skull gillat det.
  Så mysigt att träffa barnbarnen, i lagom dos 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Låter läckert, men är inte heller säker på att hon skulle gillat det. Hon var en väldigt komplex person.
   Så rätt du skriver om barnbarn, hi,hi! Men saknar dem nu och här.

 28. Anja C. Hill skriver:

  Hej Lena!
  Dina barnbarn har ju en enastående farmor som åker från Wales till ”Jötteborrrj” för att passa dem.
  Var sak har sin tid, så även barn och barnbarn. Tacka för det att du behövde en paus på dagen plus att barn tycker no att det är roligt att få leka en stund med jämnåriga.

  Vårt GBG håller på att förstöras. Uppgrävningen av staden kommer att pågå ett decennium och bli mer och mer ogästvänlig. Det är så att man kan både gråta av sorg och knyta näven i förtvivlan och frustrationen.
  Som tur är har vi trots allt Kronhusbodarna kvar.

  Nog 17 borde jag få träffa dig någon gång när duar i stan! 🙂

  Ha det super i ditt Spanien!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anja för din kommentar.
   Ja, kände lite skuld att inte orka dygnet runt, men det var ett bra val att ha lite ledigt dagtid och ha något att se fram emot på eftermiddagen att återse dem.
   Ja, såg att de grävde överallt och mycket var på gång, men undvek dessa delar så gott det gick. Kronhuset vågar nog ingen ge sig på idag.
   Det skulle verkligen var kul att träffas, hoppas det kan ske i sommar!
   Ha det bra!

 29. FREEDOMtravel skriver:

  Du har många hem du, och det kanske kan ha sina fördelar också! Jag har fått svårt att läsa wordpress-bloggar sista vecka, och inte minst kommentera. Allt ser jättekonstigt ut. Hoppas att det går över!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har läst mig att ha flera hem, men det tog ett tag.
   Vad tråkigt att du fått wordpress-problem. Du är ju så bra på teknik, så hoppas att du kan fixa det. Jag är ju helt korkad vad gäller detta, så kan tyvärr inte hjälpa dig.
   Ha en skön lördag!

  • Alltså fler än jag som har/har haft problem med WordPress! Inga problem att läsa, men väldigt många försök innan jag fick iväg kommentaren. Skickar detta som ett test. Få se om det funkar.

   • Lena i Wales skriver:

    Din kommentar har kommit fram!
    Däremot behövde jag godkänna den. Normalt när jag godkänt en gång kommer resten av kommentarerna igenom, men så är det med flera, dock inte Feedom Travel.

 30. Åke skriver:

  Barnbarnen vilken hit, så trevligt för dig. Hur känns det att vara på Svensk mark? Får man något fotfäste när man reser som dig? Vart blir hemma liksom? WordPress gör mig trygg för kommentarer och så… vi har bra koll på vad som knackar på o så känns det som 👍

  • Lena i Wales skriver:

   Det var verkligen en hit, underbart.
   Jag är ju svensk i själen, kulturen och språket, men så mycket har ändrats de senaste åren att jag inte alltid känner mig hemma där, men ändå är det hemma. Svårt att förklara. Tror jag är hemma där jag har mina personliga saker.
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s