SPANIEN med frukt, mat, blommor och inredning

ÄNTLIGEN LÖRDAG och bloggdags! Idag en liten blandning från Spanien eftersom det är där jag befinner mig. I onsdags handlade inlägget om Wales och nästa onsdag kommer mer därifrån.

Frutería

Vi är lyckliga här i Elviria att vi har en så bra frukt- och grönsakshandel. Tidigare ägdes affären av ett ungt par, men idag är ägarna ett par i 40-50-års åldern. De är alltid trevliga och hjälpsamma. Kvinnan pratar ingen engelska, medan mannen pratar lite hjälpligt, men jag försöker att inte använda engelska i affärerna, utan använder den spanska jag har, samt händerna är också bra hjälpmedel…

…utanför affären är frukten och grönsakerna upplagda i boxar och det ser verkligen frestande ut.

Så mycket som möjligt kommer från deras egen finca, ett litet småbruk. T ex kivi, tomater och…

…avokadon kommer från fincan. Plockade av dem dagen innan. Avokadon skördas här under vintern och är helt fantastisk god. Oftast mindre än de i svenska livsmedelshallar och betydligt krämigare och smakar så mycket mer. Dessutom är de flesta mogna när man köper dem. Inte dyrt heller ca 2 Euro / kg.

Älskar avokado. Delar dem och lägger i något krämigt, t ex mosad ädelost blandad med lite yoghurt och lite serranoskinka ovanpå eller lite yoghurt blandat med alioli med lite skalade räkor i.

Vad äter vi mer?

Det blir mycket grönsaker och…

…fisk från Supermarknadens fiskdisk. De har en väldigt bra fiskdisk med div mer eller mindre kända fiskar…

…denna fisk heter Brotola och jag hittade inte någon översättning till den varken på svenska eller engelska, men god var den…

…detta är fisken Lubina, havsabborre, tillsammans med pasta och en sås med röd paprika, purjolök i en vanlig vit sås med vitt vin i…

…här har det blivit paella med fisk, musslor och räkor…

…och här fisksoppa med musslor.

Vi äter också ofta färsk tonfisk och svärdfisk, enkelt att tillreda och mycket gott. Fisk är inte heller speciellt dyr här.

Viveros

Det är alltid roligt att gå till handelsträdgården. Det finns flera stycken att välja mellan, men denna kommer vi ständigt tillbaka till, gillar upplägget, personalen och produkterna…

…när man går runt känns det nästan som att gå i en botanisk trädgård…

…med exotiska växter. Här har man en liten avdelning för kaktusar, vilka ju passar bra i detta klimat…

…också en del palmer och fruktträd…

…som detta apelsinträd av storlek större. Finns även mindre varianter.

Köpte vi något denna gång eller tittade vi bara?…

…ja, det blev en liten kruka med cyklamen att ha inomhus. Gillade färgen och då måste man ju också ha matchande ljus till detta förstås. Varför frågade mannen? Jag brydde mig inte ens att svara på denna fråga…

…det lilla bordet står bredvid ett högre skåp. Båda köpa på IKEA. I skåpet har jag lite av mitt mors målades porslin, vinglas av kristall och några ljusstakar, ja, faktiskt ganska många, gillar levande ljus…

…detta lilla bord får motsvara min nu så kända symaskin i Wales. Här byter jag blommor, ljus och färger då och då. Här brukar också svenska flaggan få en plats, så vacker den är. Jag har alltid undrat varför svenska flaggan har tagit sina färger från IKEAs färger? Eller är det kanske tvärtom,hi,hi?…

…bordet ovan kan jag se på när jag sitter i min fåtölj, den till vänster och…

…virkar eller stickar. Börjar så sakta vänja mig vid pensionärslivet och inser en stor fördel med det. Kan bara sätta mig ner och strunta i det mesta och bara njuta av livet.

Önskar er alla en fin helg!

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till SPANIEN med frukt, mat, blommor och inredning

 1. fruktstånden liknande som här på Hisingen 🙂

 2. Märtha skriver:

  Fisknamn är jobbigt! Kände mig urdum när jag stod i en fiskaffär i Reykjavik. Å andra sidan känner jag inte så många av våra vanliga fiskar heller. Börjar faktiskt längta till sommaren när jag ser dina bilder – och ser bara vitt, vitt genom fönstret. Och mera snö skall komma i morgon, då skall det dessutom vara plusgrader, så… Hälsningar från -3,3!

 3. Underbara bilder! Just nu känns fruktstånd och blomsterprakt väldigt avlägsna här i Stockholmstrakten där vi fått ett par decimeter snö.

 4. Ingrid skriver:

  Vilket härligt inlägg att njuta av i den grå-vita tillvaro vi lever i nu!
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

 5. Många läckerheter där bland frukten, avokado som är så hälsosam och god. Riktigt svårt att få tag på en felfri här och dessutom så dyr.
  Jag har det också bekvämt ställt för mig, bara att nappa tag i sticksömmen när jag sätter mig ner. Pensionärslivet har många fördelar.
  Trevlig helg!

 6. Jag älskar en utmaning när det gäller att hitta information! Tänker på fisken och det är klart att jag kastade mig över Google!
  Brótola kallas på spanska även för brótola de roca samt bertorella. Det vetenskapliga namnet är Phycis phycis och har man bara det så är det sedan en smal sak att hitta det engelska namnet: Forkbeard. Underbart namn! Gaffelskägg! Låter som en gammal gubbe i en saga. Som det spanska namnet antyder så gillar denna saltvattensfisk att befinna sig bland stenar och klippor och det har man även tagit fasta på när man döpt den i Sverige för på svenska heter fisken klippbrosme. Kan lugnt säga att jag har aldrig hört talas om denna fisk. Men å andra sidan är min fiskkunskap minimal. Mal är för övrigt också en fisk men den har inget med Gaffelskägg att göra.

  Vad roligt att se dina bilder från ditt vackra hem! Det roliga är ju att jag har ju sett det, vet hur det ser ut och allt. Klart att man måste ha matchande ljus! Riktigt härlig färg också!

  Älskar att gå på viverosarna! Jag har ett på gångavstånd men som tur är så är det oftast stängt när jag går förbi. 🙂 Inte där jag köpte till dig, tyvärr. De hade stängt.

  Ha en härlig helg!

  Kramar!

  • Lena i Wales skriver:

   Stort tack för forskningen! Vilka kul namn. Du får undersöka hos din fiskhandlare om du kan få tag på den, den var god och lite annorlunda.
   Så kul att du varit här och sett det i verkligheten, blir en annorlunda bild.
   Viveros är underbara och lätt att förköpa sig!!!
   Kramar!

 7. Stånd och affärer med massa härlig frukt o grönsaker är kanon. Mat i stora lass o långa banor Oj så mycket gott.
  Vilken fördel att ha hem i lite olika länder
  Kramiz

 8. Så fint Du har det i Ditt spanska hem, gillar verkligen färgen på blomman och ljusen.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag trivs här och nu när vi inte hyr ut längre vill jag sätta min personliga prägel på det så mycket som möjligt. Älskar min ljus och njuter av dem på kvällen.
   Sköt om dej!

 9. Veiken skriver:

  Härliga färger på frukten. Mums. Läckert att vara i Spanien när kylan håller norra Europa i ett järngrepp.

 10. Kul att få vara med dig i Spanien! Vilket utbud av frukt, grönt och blommor! Självklart måste du ha ljus som färgmatchar din vackra cyklamen! Snyggt!
  Här har vi snöoväder och det känns alldeles onödigt. Det verkar vara bra mycket skönare att vara i Spanien just nu.
  Ha det gott och njut av tillvaron!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att ha med dig här!
   Ja, här finns att välja på och gott är det.
   Gillar mitt lilla bord och tycker att det blev riktigt fint.
   Tror många i Sverige längtar till värmen nu och visst är det skönt.
   Jag njuter i fullt och önskar dej en fin kväll!

 11. Biggeros skriver:

  Så roligt att få följa med en dag på din shoppingrunda av färska grönsaker/frukter. Visst är det billigt både med fisk och mycket annat. Jag gillar även att handarbeta och har tagit upp det igen. Innan designade jag smycken och sålde på nätet och till vänner. Idag så lönar det sig inte att sälja smycken i Spanien för jag kan tyvärr inte kontra det billiga priset. Så nu virkar jag börsar och väskor och en och annan får följa mef min mamma på sommar/ vintermarknad. Ha det bra Lena// kram

  • Lena i Wales skriver:

   Trevligt att du kunde komma med mig och du känner säkert igen miljöerna, även från en annan del av Andalucia.
   Priserna här och i Sverige skiljer sig mycket.
   Så kul med handarbete, att skapa med färg och ge form.
   Roligt att du gjort smycken, synd att det inte är lönsamt längre. Stor konkurrens.
   Har sett lite av det du gjort, jättekul. Visa gärna mer hos dej, alltid roligt att se.
   Ha det bra!
   Kram.

 12. wiolettan skriver:

  Härliga bilder, mycket vackra.
  Din mans fråga tyckte nog han var befogad, men han kanske förstod då han fick se resultatet.
  Trevlig helg och varm kram till dig.

 13. skogsnuvan skriver:

  Ä vilka underbara frukter och vilka fiskar. Jag blir rent av avundsjuk. Cyklamen är en av mina favoritkrukväxter men jag brukar inte lyckas hålla dom vid liv så länge tyvärr. Här är det snö snö snö och är det inte snö så är det över 20 grader kallt. Idag skottade jag och då var det bara 13 grader kallt men all snö gör det besvärligt med vägar och att ta sig någonstans. jag väntar vänner imorgon men om dom kan ta sig hit är väl tveksamt. Tur du som slipper snön

  • Lena i Wales skriver:

   Härligt med fisk, frukt och grönsaker, både att titta på och äta.
   Roligt att du också gillar cyklamen. Gillar dem också, fast denna gången var det mest färgen som lockade mig. Den bara drog mig till sig.
   Snö lockar mig, men när du beskriver skottningen får jag tillbaka gamla minnen av hårt arbete. Inte bara vacker snö.
   Ta det varligt i snön!

 14. Ditte skriver:

  Utbudet av alla färska och fräscha spanska grönsaker och frukter som odlats lokalt tycker vi också om och botaniserar gärna bland dem även i Torrevieja. Så gott! Och avokadon!!! Vad gäller fisken så tittade jag också och såg sedan att Emma gett en förklaring. Ingen fisk jag alls känner till men lubinan och tonfisken plus färska skaldjur äter vi gärna. Finns mycket gott att laga av dem.
  Även dessa handelsträdgårdar besöker vi gärna. Har cykelavstånd så några större varianter får vi inte med oss förstås. Alltid roligt att titta och handla lite. Roligt med ditt bord som du varierar efter tycke och smak och när du känner för det. Uppiggande med de lila ljusen och cyklamen ton i ton. Tror inte alltid män ser detta….
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Gott och närproducerat lockar verkligen. Även produktion i liten skala gillar jag.
   Du får prova brotola någon gång, värt ett försök.
   Älskar att bara vandra runt i Viveros och det är som med IKEA, man kommer aldrig ut där tomhänt.
   Tror heller inte många män ser vad som är pyntat, men jag njuter.
   Ha det gott!

 15. Franska Fikon skriver:

  Oh vad jag längtar till att köpa utplanteringsväxter…. Här är i Skåne är det idag bara grått och fuktigt och kallt så det var fint att få en blom- och fruktinjektion!

 16. FREEDOMtravel skriver:

  Underbart med dessa grönsaks- och fiskdiskar! Detta älskar vi när vi är söderöver. Här i Stockholm har vi hittat vårt substitut i form av affären Matvärlden, som har mat från hela (nåja) världen 🙂

 17. Steve skriver:

  Oj, så mycket läckerheter. Och njuter av pensionärslivet gör du. Ha de gott!

 18. Lisbeth skriver:

  Åh vad jag blir avundsjuk på alla grönsaker! Så gott ni har det i värmen. Kramizz

 19. Steel city anna skriver:

  Härliga bilder att titta på i den bittra vintern 🙂

 20. Anne-Marie skriver:

  Att kunna äta så färska avocados låter ju fantastiskt. Kan tänka mig att de smakar mycket bättre. Vi har avocados i Kalifornien som man odlar men ofta kommer de som finns i affärerna från Mexiko av någon underlig anledning.
  Vad mycket gott ni har ifråga om mat. Där jag bor är fiskutbudet dåligt tyvärr. Ser härligt ut med all fisk du visar.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   De färska, små smakar så mycket mer. Ja, konstigt att de lokala inte säljs först.
   Vi har alltför mycket god mat här, fast en del är ju faktiskt nyttigt också.
   Ha det bra!

 21. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Såå fina bilder! Jag är fiskoman, äter nästan bara fisk 🙂 Brótola har jag inte hört talas om men läste
  att den finns djupt ner i havet…Inget fett att tala om, ingen omega 🙂 Ser fin ut i disken…
  Ska fråga en ”expert” på mat öht här 🙂 Jag äter mest min favorit Lubina och så Trucha och Merluza…
  Fint du har det i din spanska lya!!
  Kyligt här men i dag ska det bli 18 gr 🙂
  Kram P ♥♥

 22. Anni skriver:

  Ja du, det där är långt från de inplastade trågen med fisk/kött på ICA. Jag blir alltid lycklig när jag kommer in i spanska/franska mataffärer – så mycket gott och fräscht där finns. Samtidigt undrar jag alltid också hur stort svinnet är när utbudet är så gigantiskt.

 23. iamittilivet skriver:

  Lärt mig här på Kreta att det finns två sorters avocado vilket jag inte visste – grön och svart beroende på hur skalet blir när de mognar. Den ena är lite större än den andra, jag tror att det är den gröna som är större.

 24. Härligt med en bra frukthandel och fiskdisk. Färsk fisk är oslagbart och jag känner mig alltid lyckligt lottad när jag väl köper fisk hos dem. Frukt och grönsakshandel har vi på många torg runt om i stan, men mest känd är nog Möllevångstorget i Malmö med sin stora torghandel

  Kram Kajsa

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, underbara varor och en del också närproducerat, gillar det.
   Jag har varit på Möllivångstorget i Malmö, men det var längesedan. Åkte mycket till Malmö som reseledare på teaterresor när Slakthuset var populärt, måste ha varit i slutet av 1980 talet eller början av 1990-talet. Ja, tiden går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s