WALES – CASTEL COCH, RUGBY och BREXIT

Då var det ÄNTLIGEN ONSDAG igen och dags för ett blogginlägg från Wales med en rundvandring på Castel Coch, om rugby, parlament och Brexit.

Rugby, Six Nations

I Six Nations ingår Wales, Skottland, Irland, England, Frankrike och Italien.

Wales spelade rugby i Six Nation mot Frankrike i fredags. I halvtid låg Wales under med 16 poäng och läget verkade kört, men hör och häpnad vann Wales med 24 mot 19, helt otroligt.

På lördag spelar de mot Italien och det är bara att hoppas på att det också går vägen.

Castel Coch (en liten repris)

Photo4706

Castell Coch betyder den röda fästningen, fastän den faktiskt inte är röd.
Kanske en av de märkligaste skapelserna i södra Wales! Slottet stod klart 1891, som en kopia av ett riktigt gammalt sagoslott. När man är utanför slottet tror man att Törnrosa snart ska titta ut genom ett av fönstren.
Det ligger väldigt högt beläget på randen av ett berg norr om Cardiff, väl synligt på flera kilometers avstånd…

Photo4707
…man kan ju då undra varför man bygger ett sådant slott? Ja, lite excentrisk måste man nog vara! John Crichton-Stuart, 3:dje markisen av Bute, beordrade 1871 att marken skulle ställas i ordning och arkitekten William Burges fick i uppdrag att börja rita. De hade tidigare arbetat tillsammans med rekonstruktionen av Cardiff Castle. Den nya byggnaden skulle var ”ett drömlikt slott, en kombination av gotisk fantasi och tidlös saga….”…

Photo4729

…redan i början av 1870-talet var ritningarna klara och byggandet kunde påbörjas, men p g a finansiella svårigheter fördröjdes projektet till mitten av 70-talet. Arkitekten dog, men arbetet fortsatte…

Photo4714

…inredningen är mycket utsmyckad och påkostad, en viktoriansk fantasivärld. För vad? Ja, en bra fråga. Markisen själv kom inte ens en enda gång på besök sedan det färdigställts. Resten av familjen använde det så och så som lustslott och efter markisens död 1900 bodde dottern här under en kort period…

Photo4721

…ett av sovrummen…

Photo4724

…med detta annorlunda tvättfat. Ett sånt vill jag ha, eller kanske inte!…

Photo4708

…ytterligare ett sovrum…

Photo4717

…med lite enklare tvättfat, kanske detta skulle passa in bättre hos mig?!?!…

Photo4710

…köket är väldigt spartanskt, men så var det ju också bara en plats för tjänstefolket. Tänk hur man tänkte förr!

Det brittiska parlamentet och Brexit

Jag har fått lite förfrågningar ang det brittiska parlamentet och Brexit. Här kommer de och tänk på att det finns väldigt lite fakta, så mycket av det som står är mina egna åsikter.

Hur kan man stå i parlamentet och gapa, skrika och bua?

Ingen vet väl ett helt svar, men som min man säjer, det är bara ett skådespel och det stämmer nog till hög grad. Jag kan förstå att många svenskar undrar, hur man kan kalla varandra right honorable, den hedervärda och sedan gapa och bua på varandra. För många svenskar går det helt enkelt inte ihop. För mig känns det inte speciellt konstigt, de bara spelar teater i det brittiska parlamentet och försöker vinna poäng i konsten att debattera, en lek. Det verkliga arbetet sker bakom kulisserna i utskott o s v.

Hur går det med Brexit om det inte blir något avtal?

Ja, den som ändå kunde svara på detta. Det är en hel sörja, som så mycket annat i UK. Jag är inte förvånad, Många svenskar har nog länge trott att UK är ett väl fungerande land, men jag som bott där ganska länge har för längesedan givit upp den tanken och nu börjar nog så sakta resten av Europa att också fatta det. Det mesta är en röra och man gör snabba oövertänkta beslut, precis som Brexit.

Många förespår att det kan komma att bli besvärligt de kommande åren. Inget är ju egentligen förberett. Det kan bli svårt att få in färskvaror och medicin, säjer en del. Bara tiden kan utvisa.

Hur kommer det att påverka mig och andra svenskar i UK?

Ja, ingen vet egentligen detta heller. Vad som sagts är att alla från EU som bor i landet ska få stanna, men allt kan ju ändras när som helst. Eftersom vi ju inte har någon mantalsskrivning vet man ju inte hur många det gäller. Det säjs att vi ska börja förbereda bevis på att vi varit i landet den tid vi varit där. Känns konstigt att nu behöva göra det i det landet som känns som mitt hemland, mycket underlig känsla.

Jag försöker att inte oroa mig, eftersom jag inget kan göra, men riktigt så enkelt är det inte.

Hur blir det med t ex sjukförsäkringar för de som åker på semester eller bor utomlands?Det vet väl heller ingen ännu. Det är ju drygt en och en halv månad kvar!

För mig är det ju lite knepigt också eftersom jag är svensk medborgare, men är utskriven ur Sverige och betalar skatt i UK och därmed har min sjukvård där.

Ja, det brittisk folket har fått det de röstat för, så det är bara att ta det. Hemskt att behöva skriva så, men tyvärr är det ju sant.

Många säjer att de inte visste tillräckligt när de röstade, det gick ju så snabbt och man blev missledda och det är säkert sant, men om man inte vet borde man kanske inte rösta för en förändring. Många som jag pratat med verkade tro att det bara var att gå ur, precis som man lämnar en förening, inte betalar medlemsavgift och är därmed inte medlem. För mig tyder detta på en naivitet och dumdristighet.

Nu har jag varit rejält hård och dömande, men kan tyvärr inte annat med detta. Trist!

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till WALES – CASTEL COCH, RUGBY och BREXIT

 1. Anne-Marie skriver:

  Vilket spännande slott. Det finns många fina, gamla byggnader – både mindre och större – vad jag minns från resan till bland annat Wales. Vi hälsade på hos en familj i Skottland som hade en lägenhet i ett gammalt slott.
  Ja, Brexit känns rörigt. Jag vet inte om jag fattar alla turer.
  Minns så väl EU-omröstningen för länge sedan i Sverige. Ångrar inte att jag röstade nej trots att det blev medlemsskap för Sveriges del.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns många gamla fina byggnader i Wales. Många gamla slott har gjorts om till lägenheter, bra lösning.
   Brexit är verkligen rörigt, jag hänger inte heller med totalt, vilken röra.
   Ha det bra!

 2. Brexit… Varför är Du utskriven från Sverige eller rättare sagt vad menar Du med det?

  Rugby är en märklig sport… eller kanske inte en inte så värst vanlig utanför Storbritannien 🙂

  Tvättfaten, ja det var skillnad… tror jag väljer inget av dem 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är fortfarande svensk medborgare och vill alltid var det, men är inte skriven i Sverige. Betalar skatt i UK och har min läkarvård där. Akutvård får jag i alla EU länder, hittills, men jag kan inte t ex beställa tid hos en läkare i Sverige, bara i UK. Jag får rösta i riksdagsvalet, men inte i landstings- och kommunalval eftersom jag inte tillhör någon kommun.
   Rugby är inte vanligt i många länder, men stor i UK. Gillar spelet.
   Ha det bra!

 3. skåningen skriver:

  Den stora sängen såg OK ut!
  Svar..Har man många äkta vänner är man rik!
  Ha det så gott!
  Kram!

 4. Eva skriver:

  Vilken spännade match det måste ha varit mellan Wales och Fr! Fascinerande med slottet och framför allt inredningen. Tror inte jag skulle kunna sova gott i det stora sovrummet på översta bilden. Jag följer med spänning Brexitförhandlingarna. Ingen kan ju förutse hur det kommer att gå. Säga vad man vill men man måste beundra Theresa Mays envishet och styrka.Tycker du resonerar rätt som inte oroar dig. Avvakta och se hur det blir först!

 5. Geddfish skriver:

  Slott är ju maffiga, men säkert tungrodda, man måste ha tjänstefolk. Och inte skulle jag vilja ha de där tvättställsdoningarna, ojoj, vilken plats de tar, om inte annat 😀 Kul att beskåda.
  Intressant med din förklaring om parlamentet. För mig låter det väldigt barnsligt att de håller på sådär gubbarna. Och det där Brexit hade de väl ingen aaaning om 😀 Så knepigt att det inte finns någon mantalsskrivning, du har berättat om det förut, men kan inte förstå att det inte betyder något för myndigheterna.
  Ha en bra dag, Lena 😀 Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, slottet är verkligen maffigt, men skulle varken vilja var lady eller tjänstefolk där.
   Parlamentet är en lekstuga och där är man barnslig.
   Kanske måste man installera något liknande mantalsskrivning, men det är inte populärt.
   Ha en fin kväll!

 6. Märtha skriver:

  Tänk, vad man kunde hitta på att bygga bara för att…. Och köket sen! För mig är köket viktigast, vill helst ha – som vi har – köket som ”allrum”. Den breda sängen kunde jag gott tänka mig att sova i. En natt. Du berättar om intressanta ”saker”, som vanligt! Men Brexit… Jag är inte så värst intresserad av politik och all kohandel som därtill hör. Och förvånad över hur enspårigt man tänker när man skall avge sin röst, inte bara i den här frågan, utan annars också i politiska val. -6,7, har skottat snö. Än en gång.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, med rika excentriker kan man aldrig veta. I alla fall något för framtiden att beskåda.
   En natt där, okej, men inte bo där.
   Jag fattar inte heller politik riktigt, men detta berör mig så mycket och gör mig så arg. Fast nu ser jag fram emot en trevlig kväll. Fortfarande 20 grader på terrassen och klockan är 17.45.
   Ta det varligt i snön!

 7. Ditte skriver:

  Rugby begriper jag mig inte alls på men visst önskar jag Wales lycka till. Roligt att läsa mer om Castel Coch och att få titta in här. Vad gäller Brexit och Parlamentet har vi nu sett en hel del nu på tv och det verkar vara en större ”show”. Har en gång i världen varit på plats i London under en sammankomst och det var underhållning på hög nivå. Tack för mer info.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag begriper mig inte heller på rugby, men tycker det är så roligt.
   Ja, det är en show i parlamentet, inte allvar, ändå berör det så många människor vad de säjer.
   Ha det bra!

 8. Ingrid skriver:

  Grannen ovanpå är mycket bekymrad för sin 95 åriga mamma som är ensam kvar i England. Själv ansökte han om svenskt medborgarskap när Brexit infördes och han sa senast häromdagen att han inte tror att kommer att kunna ta hit sin mamma igen. Skulle det hända henne något kan det bli hur dyrbart som helst i och med att hon inte är EU-medborgare. Så de ställer till…….
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Det är många familjer som drabbas av detta tokiga beslut. När jag berättade en lika sorglig historia för en Brexitanhängare, blev svaret; man kan inte se till varje individ, men detta är bra för hela landet. Jag gick därifrån. Vad jag tänkte skriver jag inte!
   Kram!

 9. Kul att få komma på slottsbesök! Inte var dag man får möjlighet till det!
  Brexit, pust! Vilken röra! Man undrar ju hur det hela ska sluta och vad alla turer hit och dit har kostat!
  Ha det bra! Här har vi en massa snö och några minusgrader och idag har solen tittat fram.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mitt hem,hi,hi! Nej,där skulle jag inte vilja bo, men besöka det är trevligt.
   Ja, vilken röra det är och tyvärr typiskt brittiskt, action utan att tänka igenom.
   Har sett att ni har massor av snö,skönt med lite sol då.
   Ha det bra!

 10. Heja Wales som vann!! Kan i och för sig säga att jag inte är så sportintresserad, men alltid kul när hemmlandet/ hemorten vinner.
  Brexit är ganska intressant och samtidigt rysligt att följa. Det är så mycket ovetande i ärendet. Själv undrar vi hur det kommer fungera för oss i transportbranchen. Men tids nog lär vi få veta.
  En av våra största kunder är från England och vi har ett stort lager i Sverige, hur kommer det påverka?

  Ja, ja det är ju inget vi kan göranågot åt och tids nock….
  Kram Kajsa

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är heller inte sportintresserad, men rugby är kul och Wales nationalsport.
   Ovissheten är inte rolig och om du är i transportbranchen förstår jag också din oro, men vi kan inget göra bara avvakta.
   Kram!

 11. Monica skriver:

  Det finns många intressanta slott att besök i UK och så vackra med fina trädgårdar. Brexit börjar folk här få lite hum om, en del har vaknat upp och frågar men är man inte berörd så bryr man sig inte, försöker förklara vilket elände och även stor sorg de skapat redan från dag 1 men svårt att få folk att fatta. Och det är väl så, man är sig själv närmast och här har vi mest bekymmer med snön;-). Men har uppdaterat från UK igen det senaste hur fullständigt galet det är och hur illa människor behandlas, ja arg är lindrigt, förstår dig precis, ni kanske väljer Spanien i framtiden. Sverige och det vet du nog, fungerar dåligt för hemvändare, de hamnar sist i kön och engelsmän som försöker traggla sig in här och skicka in sina pass får dem tillbaka nu för de tar minst två år att ge dem något besked så det är ingen idé att ha deras pass i original så lång tid. Blir skönt när det fattats beslut vad det än blir, lättare att gå vidare då.

  För det är helt absurt hela handläggningen där i UK, de har ju inte dokumenterat folk som här i åratal, är mer vagt allt och det finns inte folk att jobba med detta heller som gjort något liknande förr. Nu skickar svenskar och andra EU-folk in papper igen, får avslag, det fattas ett lönebesked i maj 2012 kan det stå, bodde du verkligen här då och arbetade, skicka genast in alla lönebesked, elräkningar, bankuttag mellan 2011 och 2019 i en låda så ska vi undersöka igen så får ni se och passet!

  Många avslutar och flyttar om de har möjlighet, kan precis förstå det, de har fått nog. Hoppas du har det bra både i Wales och annanstans och som sagt, ingen vet hur det blir. Men vad rent tragiskt UK blivit för så många, kanske för dem själva med.

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket intressant du skriver om Brexit och jag är glad att du också upplyser svenska om situationen. Det är en besvärlig situation för många. Bara tiden kan utvisa vad som händer.
   Stort tack för din kommentar!

 12. Steve skriver:

  Six nations, vilken högtidsstund för rugbyälskare.
  Brexit. Ja, som man bäddar får man ligga, vad det nu kommer att innebära i detta fall.

 13. Madame skriver:

  Så spændende at læse om Castell Coch – det gotiske drømmeslot, Lena! Og interessant, hvad du fortæller om parlamentet og skuespillet der. Så frygtelig trist med Brexit.
  Kram

 14. Franska Fikon skriver:

  Ja efter den rugbymatchen var inte våra franska vänner glada….. Det är jättestort med rugby i södra Frankrike och alla byar med självaktning har egna lag i ”division 7”.
  Brexit verkar för mig en totalt olöslig historia. Man kan inte tänka sig någon gräns i Irländska sjön och inte heller någon gräns på Irland mot Nordirland. Nähä och då finns ju inga alternativ…. Nu säger de på svenska nyheterna att May vill skjuta fram/upp beslutet. Men det gillas ju inte av EU. En omöjlig ekvation att lösa. Otroligt jobbigt och trist för alla som liksom du Lena bor utanför UK delar av året och de som är tillfälligt i UK. Dessutom får det konsekvenser för de flesta länderna inom EU med tanke på all export och import. L
  Jag läste om ett stort blomexportföretag i Belgien som räknar med att om Brexit går igenom så kommer alla deras transporter ta minst en vecka längre tid att passera gränsen till UK. Eftersom alla långtradare måste tulla sina varor etc. En veckas längre transport för blommor…. vem vill köpa dem då?

  • Lena i Wales skriver:

   Det är ganska konstigt att rugby är så stort i Frankrike. Har faktiskt sett en match på storbildstv där. Fullt ös bland fransmän och britter.
   Brexit är en hel sörja och jag förstår väl att övriga EU-länder vid det här laget är rejält trötta på britterna och hur det inte fungerar där.
   Handeln i många länder berörs av detta, sorgligt.

 15. Jag har alltid tyckte det varit intressant att se debatter från parlamantet. Och det där att dom skriker, buar och har sig det tycker jag bara är spännande. Det är faktiskt ganska kul att britter (som folk tror att stela och tråkiga) har en sån livlig debatt – även om det mest är skådespel. Jämför med den svenska, där man lätt somnar…..
  KRAM/Susie

 16. Så vackert och ombonat det är i slottet!
  Jag är inte speciellt intresserad av politik, men nog låter det allt rörigt.
  Hoppas på det bästa och att det ordnar sig!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det fint i det lilla slottet.
   Jag är faktiskt heller inte speciellt intresserad längre, men detta berör såväl mig osm så många andra och man kan inte hjälpa utan att reagera.
   Det blir vad det blir!

 17. Marit skriver:

  Så fin den borgen Castell Coch er! Den ligner på en veldig gammel borg.
  Ha det fint!

 18. Lisbeth skriver:

  ❤❤❤

 19. Jag har också tänkt på det där gapandet och buandet i parlamentet, verkar som ett mycket gammaldags skådespel… Men dom får väl hålla på om det är så viktigt för dem, bra att det inte händer i Finland 😀

 20. yfronten skriver:

  Det är verkligen väldigt trassligt med Brexit och man undrar ju hur de tänker som vill ha samma rättigheter utan att vara med i EU! Jag röstade emot, men när vi väl är med så får vi göra vårt bästa och nu vill jag inte att vi ska gå ur. Min blogg krånglar också lite och jag kan inte svara på kommentarer! Filmen om Britt-Marie hade nyligen premiär och jag tycker att den är sevärd.

 21. Bosse Lidén skriver:

  Jag hade kanske blivit den första som somnat där. 😉
  Hoppas Italien krossas också. Hej Wales.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag kan somna lite här och där och alldeles för lätt, men där vet i sjutton. Men det finns där, liksom i Sverige, där politiker somnat under debatterna.
   Tack för ditt rugbysupport!

 22. skogsnuvan skriver:

  Vilket fantastiskt drömslott. Tänk vilken lycka att få åka och se alla underbara ställen och gamla slott. Här i snöiga Jämtland är det bara vitt vitt vitt och mer och mer snö vräker ner varje dygn och vi skottar och skottar

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är slottet fint!
   Jag älskar att åka runt och kika på ställen och fota dem. Roligt också att få dela med sig av det.
   Vitt kan också vara vackert, men skotta och skotta har jag fått nog av.
   Ha det bra!

 23. Jag ligger så mycket back på att läsa en del bloggar, vill inte stressa mig igenom dem för det är ju inget kul. Nu ska jag försöka komma ikapp hos dig!

  Ska det vara som ett litet sittbadkar där i hörnet? Som en bidé, typ?

  Jag gillar dina tankar där kring Brexit. Jag kan ärligt säga att jag inte hängt med i alla tyckanden och tänkande, avtal hit och dit. Jag är dåligt på sådant. Men någonstans tycker jag också att om man valt att gå ur så får man också stå sitt kast och inte tro att allt bara ska vara som innan förutom att man inte betalar dyra pengar till EU. Skitjobbigt för de som bor i landet men också jobbigt för oss som säljer dit. Vi har blivit rekommenderade att momsregistrera oss i UK men vi avvaktar. Vi får väl se vad som snart händer.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är ett sitt badkar som man halvligger i, ganska vanliga på den tiden,
   Orkar inte med Brexit längre, det blir som det blir och jag förstår alla andra som också är trötta på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s