WALES – BARMOUTH 2

Nu befinner jag mig varken i Wales eller i Spanien, utan i…

… Stockholm…

…detta inlägg är inlagt innan jag åkte, så hur vädret är eller vad jag kommer att göra där vet jag inte riktigt, men ett födelsedagsfirande av barnbarnet finns med i planerna.

Efter Stockholmsbesöket åker jag vidare till….. Det får ni veta på lördag!

Barmouth 2

Här kan du läsa första inlägget från Barmouth 1!

Barmouth Bridge

Dessa bilder är från juli månad förra året.

Järnvägsbron ligger vackert beläget vid staden Barmouth i nordvästra Wales. Omgiven av de gröna walesiska kullarna går den över bukten.

Bron byggdes mellan 1864 och 1867. Den är en 699 m lång enkelspårig träbro. Idag är den k-märkt…

…som ni kan se är den fortfarande i användande. Här går regelbundna vanliga tåg enl tidtabell på en linje som delvis följer västkusten. Man kan också bara åka en station och på så sätt njuta övar att åka över bron och av de vackra utsikterna…

…här är utsikten in mot kullarna och bukten. Det enda störande är den där kvinnan som förföljer mig och blåsigt verkar det också vara…

…ut mot havet ser man att tidvattnet gått ut och…

…båtarna står på sina stötar och kan inte segla ut förrän tidvattnet kommit in.

Tidvattnet styrs av månens och solens gravitation. Det orsakas av att månens och solens gravitation inte är homogen över hela jorden. Ju närmare månen, ju högre gravitation. Solen påverkar mindre än månen.
Vid kusten mellan England och Wales, The Severn Estuary (ca en halv timmas bilväg från mig), är tidvattenskillnaden näst högst i världen med ca 14,5 meter!! Endast några ställen i Kanada har större skillnader.
Det finns ”tidtabeller” för hur tidvattnet kommer att bli olika dagar.

Är det någon annan kvinna, förutom mig, som känner av fullmåne? Jag sover dåligt och har konstiga drömmar. Det finns även män som känner av det, men det är vanligast bland kvinnor. Kanske inte så konstigt att vår kropp styrs av månen, den innehåller ju så mycket vätska och med tanka på vad den kan orsaka i övriga naturen, så varför inte? Kvinnans menstruationscykel styrs ju också av månen, en gång per månad, men inte vår kalendermånad utan månens månad, vilket i och för sig ligger ganska lika, men inte helt…

…utsikt från bron in mot staden.

På 1980-talet genomfördes stora reparationer av bron. Den hade blivit angripen av teredo navalis, som enl google betyder skeppsmask, en mask som lever inuti trä som alltid befinner sig i havsvatten.

Wales i sig är ju glest befolkat i jämförelse med England, men närheten till England och tätbefolkade områden gör att många kommer hit. Bl a kommer man från West Midlands med storstaden Birmingham och The Black Country (del av West Midlands. Namnet kommer från alla kolgruvor som en gång fanns där). Hit tar det drygt 2 timmar vid goda trafikförhållanden och i området bor ca 4 miljoner människor, knappt halva Sveriges befolkning. Det tar inte heller längre tid från området runt Liverpool och knappt 3 timmar från Manchester, nu kan vi lägga till ytterligare några miljoner människor och är snart uppe i hela Sveriges befolkning som lätt kan ta sig till Barmouth. Så annorlunda mot det glest befolkade Sverige. Tänk er också då all denna trafik. Hoppas att några tar järnvägen! Vägarna är inte heller så bra, tyvärr.

Järnvägsstationen

Stationen öppnades 1867…

…den är inget speciellt jämfört med många vackra gamla järnvägsstationer som finns från den victorianska tiden i UK.

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till WALES – BARMOUTH 2

 1. Anne-Marie skriver:

  Kungliga huvudstaden är alltid vacker. 🙂
  Jag känner mig väldigt “stillasittande” jämfört med dig. 😉
  Tidvatten är intressant. Minns när jag var på Isle of Wight på språkresa och där var det rätt påtagligt tidvatten och man kunde se botten långt ut där det annars var vatten.
  Ha en bra vistelse i Sverige!

 2. Så Du flyger å far 🙂 Du hinner verkligen med en hel del resande hit och dit under ett år.
  Månens inverkan är relativt vanligt, jag tror två av tre kvinnor 😉 påverkas av fullmånen.
  Tidvattnet är en sällsam historia, intressant och märkligt.

 3. Huvudstaden besökte jag oftare när sönerna spelade i Arméns musikkår, tidvatten är spännande.

 4. Märtha skriver:

  Broar, tack. Fullmåne, speciellt i stigande, nej tack. Min dåliga sömnnätter infaller oftast då. Slumrar, sover, drömmer, vaknar – och är glad åt att det konstiga enbart var en dröm. -5,9 klockan halv nio på morgonen, halvmulet. Ha det gott i Finlands gamla huvudstad!

 5. Anette skriver:

  Du hinner med så mycket på din framfart. Alltid något på gång, vilket är kul för både dig och oss läsare. Ha det bra i huvudstaden.

 6. Ditte skriver:

  Vad trevligt att få ta del av denna fina ort! Och med vackra bilder till. Ja, Wales ska besökas men när är en öppen fråga.
  Trevligt med besök i Stockholm och förstås att fira barnbarnets födelsedag.
  Vad gäller fullmåne märker jag det inte alls.
  Önskar dig fina dagar i Stockholm .

 7. Härliga bilder!
  Jag känner inte av månen…eller visst gör jag det. Men som det verkar på ett väldigt annorlunda sätt; Jag sover som en stock 😀
  Har jag sovit oroligt eller dåligt så slår det aldrig fel att vid fullmåne sover jag så gott.
  Förutom sist…då sov jag oroligt och hade mardrömmar. Förstår inte .
  Ha en fin Stockholmsvistelse

 8. Inte ett dugg avundsjuk på dig som varit i Stockholm. Är född där, har bott där under 59 år och sett hur en fantastiskt vacker och fin stad förvandlats till en nergången, otrevlig och skitig stad. Så – nej tack! Då blir jag betydligt mer avundsjuk på dig som får åka tillbaka till Wales och se lite vacker natur!!
  KRAM/Susie

 9. skogsnuvan skriver:

  Jag har en god sömn i vanliga fall men någon dag före fullmåne är det lögn i helsike att sova men eftersom jag är pensionär gör det inte så mycket. Jag kliver upp och går ut och tar en månskenspromenad om det inte blåser för hårt eller är för kallt eller så ser jag på tv. Jag kan ju slumra i soffan en stund på eftermiddagen

 10. Där hade jag gärna åkt tåg över bron. 🙂
  Du verkar leva lite i en triangel. Nästa anhalt är kanske en ö. 😉
  Är det vår när du kommer hem till Wales tro.
  Ha det så trevligt på födelsedagsfirandet.

 11. Som du reser runt! Kul! Hoppas du får ett mysigt födelsedagsfirande av barnbarnet – trevlig helg! KRAM

 12. Ann-Louise skriver:

  Hoppas du haft det trevligt här i Stockholm! Vädret har ju tyvärr inte varit det bästa de senaste dagarna.

 13. Jo, jag inbillar mig att jag känner av det där med månen men senaste året verkar det ha varit fullmåne konstant för jag sover uruselt. Tog ett tag innan jag fattade att det har med åldern att göra … Borde ta mig till läkare men jag har ingen lust. 😀 Jag är ju inte sjuk.

  Det där med ebb och flod är så fascinerande! I min barndom semestrade vi mycket i Frankrike och Mont St Michel är ju klassikern, vackert ställe.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, ju äldre man blir, ju mer känner man av månen. Gjorde inte heller det som ung.
   Har varit mycket på Mont St Michel och där fick man parera hur man parkerade för floden täckte parkeringsplatsen ibland. Idag får man inte parkera där längre, utan parkerar långt bort och tar matarbussar dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s