WALES – CAERLEON 1, från romartiden och lite Sverige

Ja, då var det lördag igen och idag blir det från Wales, men också lite från var jag borde befinna mig nu. Inlägget är inlagt innan jag åkte till Sverige.

Jag borde nu vara i denna lilla svenska stad med sitt lilla torg och vackra rådhus i trä. Vi är några ”tjejer” eller kanske spralliga tanter som träffas varje år och i år är det dags för denna stad…

…vill bara ströva omkring och njuta av en svensk småstad med trähus…

… och hälsa på min kompis knallen förstås…

…och som vanligt säjer jag inte heller nej till en semla, så jag längtat efter detta!

Som ni kanske redan gissat är jag i Ulricehamn!

När jag kommer tillbaka hem igen kommer jag att skriva om vad vi gjort dessa dagar.

Caerleon 1, från romartiden (en liten repris)

På walesiska Caerllion = legionens fort.

Ett samhälle med ca 9 000 invånare vid floden Usk, nära Newport i södra Wales.

Varför orten är så känd i hela Wales och stora delar av UK beror på dess arkeologiska betydelse. Här finns utgrävningar av romerskt fort, romerska bad, romerska militärbaracker, romersk amfiteater m m. Lämningarna är från ca år 75 – 300. Romarna besatte stora delar av Storbritannien, ej Skottland och vissa delar av Wales. Läs mer om romartiden i Wales nedan!

Caerleon var ett av tre permanenta fort under brittiska romartiden. Här fanns fortet och bosättningen Isca Augusta…

Mar_121

…amfiteatern är väl utgrävd och syns tydligt, även om det är svårt att få en bra bild av denna.

Ordet amfiteater kommer från grekiskans amphi = runt om och theatron = skådeplats…

Mar_118 Mar_120

…i romarriket användes amfiteatern i underhållande syfte under mottot ; bröd och skådespel. Här erbjöds gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta för att hålla människorna lugna och nöjda. Detta kunde säkert behövas mot de upproriska walesarna!!!

På skylten står det Enkelriktat.  Detta var Porta Pompa, den cermoniella entrén. För vissa var det enkelriktat, de kom inte ut med livet i behåll…

Mar_184 Mar_157

…i denna ganska oansenliga byggnad finns ett av de mest fantastiska museer jag någonsin sett! Utgrävningar av de romerska baden mitt i Caerleon centrum. Det är ett mycket modernt museum med fri entré eftersom det är ett walesiskt statligt museum…

Mar_164 Mar_168

…det ser ut som om det är vatten i bassängen, men det är det inte! På något tekniskt vis reflekteras simmande människor i vattnet. Läckert!

Här finns också fler bad och lämningar av omklädningsrum…

Mar_767

…och denna tavla visar vilka fynd man gjort vid utgrävningarna av omklädningsrummen, mynt, knappar, m m.

?????????? Mar_179

..man kan gå på en ramp längs baden och verkligen tänka sig hur det en gång var…

Mar_178

…golven i omklädningsrummen var uppvärmda, alltså golvvärme för 2 000 år sedan, något som knappt finns här idag!..

?????????? ??????????

…vill man ha lite extra kul kan man prova denna kopia av en romersk soldats hatt eller hjälm och roligt har vi ofta!…

Barackerna

Mar_138 Mar_139

Barackerna är utgrävda och man kan få en ganska god bild av hur enormt stort det en gång måste ha varit…

Mar_136 Mar_140

..här bodde ca 5 000 soldater och var hemmabas för Augustian Legion.

National Roman Legion Museum

Mar_144

År 75 började romarna bygga ett fort i Caerleon. Idag visas lämningarna i museet som kom till redan i mitten av 1800-talet, men är moderniserat sedan dess. Det visas hur man levde här under romartiden, hur man slogs, hedrades och dog här. Här finns också en romersk trädgård. Museer är beläget inne i det som finns kvar av själva fortet…

?????????? ??????????

…på museet driver man också forskning, konserverar och har hand om de ca ½ miljon föremål från romartiden i och runt Caerleon. Man har också separatutställningar, föredrag och ordnar workshops för alla åldrar.

Igen, tyvärr, var det fotoförbud för publicering därinne. Egentligen ska man väl strunta i det, men det irriterar mig! Vill man fota måste man fylla i massa papper och skicka dem med snigelpost till en myndighet. Ville de inte ha reklam, slipper de! Om ni kommer till Caerleon behöver ni heller inte gå in på museet, för så himla bra är det inte!

Wales under romartiden

Romartiden i Wales började år 48 med en militär invasion av romarna. Man räknar med att hela landet var ockuperat år 78 och lämnades av romarna på 300-talet. Man brukar datera det till år 383, men det skedde gradvis i olika regioner.

För romarna var Wales intressant p g a rika fyndigheter av bl a guld, koppar och bly. Militären var i kontroll av utgrävningarna eftersom fyndigheterna tillhörde kejsaren. Man utvann allt man fann och övergav sedan området när gruvorna var tömda.

Däremot fanns ingen större produktion av varor eller exporthandel i Wales, utan detta skedde i den sydöstra delen av Storbritannien.

Romarna byggde bl a också många vägar, idag kallade Roman Roads, över hela Storbritannien. Man kan enkelt finna dessa på dagens kartor, alltid raka vägar. Romarna gjorde inga svängar på sina vägar. Var det en kulle i vägen, gick man rakt över den istället för att som ofta gjordes senare, gå runt kullen.

Man byggde också s k Castrum, en byggnad som användes för militärt försvar. Vanligtvis fyrkantigt hus med ingång på mitten vid var vägg. Ordet kastell kommer från Castrum.

Så även romerska Villas, d v s stora lanthus eller herrgårdar. Villa suburbana = stort privathus. Villa rustica = stor jordbruksfastighet. Bl a fanns dessa nära Caerwent och Blestium (=dagens Monmouth, min hemstad).

Däremot bygge man egentligen inga Hill Forts (fästningar uppe på kullar), men använde de som redan fanns när man kom till området.

Önskar er en trevlig weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Sverige. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till WALES – CAERLEON 1, från romartiden och lite Sverige

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Åh såna där gamla historiska platser gillar jag! Tycker att det är så svindlande att föreställa sig vad som utspelat sig där en gång i tiden!

 2. skogsnuvan skriver:

  Tanken svindlar när man inser att romarna hade sådana fantastiska anläggningar när vi levde på stenåldern här upp i Sverige . Här finns knappt några gamla grejor Vi har en kyrkklocka som är från 1200-talet och det ses unikt men va då inget att komma med alls egenltigen. Så konstigt man kan knappt fatta det.

 3. Eva skriver:

  De där baden verkar helt otroligt fina. Tänk så mycket romarna kunde och så mycket de lämnade efter sig. Jätteintressant!

 4. Man blir otroligt imponerad när man ser såna här anläggningar från tider då vi här i norden knappt kunde någonting! Men tanken svindlar när man tänker på att en sån utvecklad civilisation bara försvann, las ner, förstördes och blev ruiner. Det är ju fruktansvärt egentligen….. 😦
  Ulricehamn har vi varit i ett antal gånger på väg till och ifrån Vara, gillar den lilla staden. Så det har både blivit några hundprommisar, luncher och lite shopping där!
  KRAM/Susie

 5. Jag hoppas Du haft det trevligt ihop med Dina ”tanter” 🙂

 6. Ingrid skriver:

  Tänk så olika kulturerna har utvecklats. Men vi här uppe i Norden har trots allt kommit i kapp både walesare och kineser.
  Hoppas att du har det riktigt trevligt i Ulricehamn!
  Kram, Ingrid

 7. Märtha skriver:

  Huh, det där var mäktigt. Det enda jag kände igen var ”korsordsfloden” Usk, måste kolla på kartan. På den där platsen vill jag först ha guidning, sen vill jag gå omkring i lugn och ro. Länge. Men tyvärr rymdes den inte med i mina resdrömmar – skriver avsnitt två idag. +2,5, nånting kommer lodrätt ner, men om det är regn eller snö kan man inte avgöra, inte ens med närkontakt…

 8. Ditte skriver:

  Vad trevligt med väninneträff i Ulricehamn! Och en fin stad är det ju. Att du sedan fick din semla känns som ett lyckokast.
  Fortsätter att förvånas över alla dessa små samhällen i Wales och med så mycket historia.
  Önskar dig fortsatt fina dagar var än du befinner dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Så kul att träffa ”tjejerna” och både staden och omnejd har mycket att bjuda på.
   Semlorna har lätt slunkit ner!
   Wales historia är rikare än man tror.
   Ha det bra!

 9. Christina skriver:

  Ulricehamn ser trevligt ut!
  Och vad spännande med dina berättelser från Wales. Låter inget vidare med romare som roffar åt sig skatterna och sedan återvänder hem…. fast å andra sidan så kanske de tog med sig något som tillförde ett värde till Wales… Tur att vi inte levde på den tiden….

 10. Anni skriver:

  Det är verkligen svårt att förstå hur otroligt framstående romarna var. Så svårt att greppa omfattningen av deras kunskap! De byggde verkligen gigantiska anläggningar av alla de slag. Precis som du skriver är mycket av det de gjorde modernare än sådant vi ser idag.
  Hoppas du har det riktigt mysigt i den svenska ”vårvintern”.

 11. Ylva skriver:

  Vad fint det ser ut i Ulricehamn! Där åkte jag igenom med Swebus förr. Jag har en vän vars mamma har en stuga där, så jag kanske ska bjuda dit mig. 🙂

 12. Anne-Marie skriver:

  Kul att du kan träffa dina vänner i Sverige då och då. Du har ju litet närmare än vad jag har.
  Romarna var verkligen företagsamma. Minns så väl när jag var på språkresa i Frankrike att man såg akvedukter som fortfarande fanns kvar och dessa hade givetvis byggts av romarna. Spännande med all historia.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Så härligt att se ”tjejerna”. Ja, det är betydligt längre för dig.
   Så mycket har hänt i historian och kulturer har förflyttats, intressant.
   Ha det bra!

 13. Det är strongt gjort av er att ni kan träffas med så långt avstånd. Och äta semla som är så gott!

 14. Så mysigt det ser ut i Ulricehamn, jag har nog aldrig varit där. Ska googla var det ligger … 😊

 15. torrebloggen skriver:

  Härligt med en tjejträff! Hoppas du äntligen har fått äta några semlor!
  Idag firar man ju Fars dag + helgonet San José/ Josef (som är en helgdag) här i Spanien.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 16. Häftigt, med de gamla utgrävningarna från romartiden. Det imponerar. Även att ni har ett museeum som dess utom är gratis! Brukar ibland titta på ett engelskt program med arkeologiska utgrävningar med han från gamla komediserien Black Ader.
  Ulricehamn har jag nog aldrig besökt, men mysigt att ha en sådan träff varje år
  Kram Kajsa

 17. Barbro S skriver:

  Så intressant med härliga bilder från romartiden i Wales. Fantastiskt spännande att läsa. Ulricehamn vet jag absolut ingenting om men dina bilder visade mig lite. Ha det så gott på din väninneträff. Jag säger också tjejer om mina kompisar fast vi kommit en bit upp i åren 🙂 .

 18. ”Ville de inte ha reklam, slipper de! Om ni kommer till Caerleon behöver ni heller inte gå in på museet, för så himla bra är det inte!” Skattade, här var det ord och inga visor minsann! Men jag instämmer, vill de inte att folk ska fota och visa så får de stå sitt kast. En annan sak om det är för att blixtar förstör osv. På bilmuseet här i Málaga så uppmanar de ju att man ska fota och sprida ut, de är med all rätt stolta över sitt museum!

  • Lena i Wales skriver:

   Ibland när jag tycker något är heltokigt kan jag inte hålla borta mitt omdöme. Med blixt är något helt annat, det kan förstöra textilier.
   Malaga bilmuseum är privat och vill ha in pengar, medan det i Caerleon är statligt och bryr sig nog inte så mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s