Wales – Abergavenny 1, en liten stad i Wales

Ja, jag är kvar i Spanien, men idag är det onsdag och dags för ett inlägg från Wales.

Jag har en väninna på besök, så det kommer nog att bli lite utflykter, vart kanske ni får se senare.

Abergavenny 1, en liten stad i Wales

Abergavenny på engelska och Y Fenni på walesiska. Namnet betyder mynningen av floden Gavenny som idag är relativt liten. Genom staden flyter också den idag större floden Usk…

…staden är omgiven av berg, bl a det 596 m höga Suger Loaf.

En stad med ca 12 500 invånare i grevskapet Monmouthshire i syd-östra Wales.

Ca 10% av stadens invånare är walesisktalande och här finns 2 walesisktalande skolor.

År 2017 fick Abergavenny utmärkelsen som den bästa plats att bo i i Wales.

Man vet att det redan på romartiden fanns ett fort här, Gobannium, som betyder floden med smeder och här förekom under romartiden järnsmältning. Ett fort med strategiskt läger med fler fort inom några mil. Man vet också var fortet legat och har funnit spår av det genom bl a keramik och metall, men av själva byggnaderna finns inget kvar.

Vi tar en liten promenad genom stan…

…det finns några gågator i centrum med affärer, caféer, pubar o s v…

…hus i olika stilar och olika åldrar…

…inte speciellt många korsvirkeshus, men några finns det…

…det finns flera s k individuella affärer, inte tillhörande de stora kedjorna. De större kedjorna blir fler och fler, tyvärr. Vissa stadskärnor ser idag exakt likadana ut, med samma affärer…

…här en hattmodist. Tror inte det finns många av dem kvar i Sverige, men här råkar man på dem ganska ofta fortfarande. Till vardags använder inte många hatt här, men ofta på bröllop, dop o s v…

…det finns också några små varuhus…

…det är alltid bra att titta upp när man promenerar i städer, förutom när man då trampar i hundavföring, förstås. Många glömmer av att titta upp, men ofta finner man något intressant, som de vackra utsmyckningarna på detta hus…

,…här en detaljbild av utsmyckningen under fönstren…

…och här samma hus längst upp under stuprören. Flera kohuvuden. Kan tänka mig att det en gång fanns en slaktare här i huset…

…ja här kan man binda fast hunden medan man själv går in i affären. Riktigt kul med den ditmålade hunden, tycker jag…

…the Angle Hotel ligger på huvudgatan. På denna plats fanns redan i mitten av 1700-talet ett coaching inn, ett slags hotell där man stannade med sina hästar, gav dem vila och själv bodde i ett lite rum. Senare kom mer reguljära turer med häst och vagn till städer runt omkring.

Dagens hotell är byggt i mitten av 1800-talet och har 4 stjärnor. Byggnaden är i dag k-märkt.

Här är det populärt att komma för ett traditionellt Afternoon Tea.

Afternoon tea startades av en hertiginna som tyckte att det var långt mellan lunch och middag. Hon var ofta lite hungrig vid 5-tiden. Idag kan man få Afternoon tea på många hotell. På det fashionabla Claridges Hotel i London kostar mycket pengar och är flera månaders väntetid. Vad ingår då i afternoon tea? Så klart te eller kaffe, sandwiches, (utan skalkar, viktigt), scones med tillbehör, några sorters mjuka kakor, biscuits (som inte betyder bara kex, utan också betyder småkakor). Ofta i form av buffé så man kan äta så mycket man vill eller så kommer man in med allt på fat, gärna uppbyggda kakfat i flera våningar…

…i Abergavenny Market har man marknad flera gånger i veckan, både vanliga marknader, loppmarknader, farmers markets (lokalproducerade produkter), antikmarknader och hantverksmarknader…

…själva byggnaden i sig är en fröjd för ögat.

Djurmarknader har också förekommit här sedan 1863, främst handel med får.  Senare flyttade man djurmarknaden till utkanten av staden och nu är även denna borta…

…det finns också en liten arkad mitt i staden, kan ju var bra med tak över huvudet om det mot förmodan skulle regna i Wales,hi,hi.

Jag älskar dessa gamla victorianska järnarbeten…

…i arkaden finns denna skulptur av ett får och en fåraherde.

Fortsättning från Abergavenny kommer senare!

En liten språkfråga

Jag fick en fråga av en av mina läsare om skillnaden på priory och monastery. Tog mannen till hjälp för att få ihop det.

Monastery är ett munkkloster, kan också kallas friary.

Convent är ett nunnekloster.

Priory är ett mindre kloster, som kan vara antingen för munkar eller för nunnor.

Någon slags kyrka tillhör ju ofta ett kloster. Vad gäller priory är det oftast kyrkan som är huvudpunkten och till denna hör ett litet kloster. Ofta ligger ett priory i en stad eller ett samhälle, medan monastery och convent ligger någonstans ute på landet.

Ja, inte lätt att hålla ordning på!

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Wales – Abergavenny 1, en liten stad i Wales

 1. Marit skriver:

  Ditt første bilde av blåregnen er helt fantastisk! Tenk å ha en sånn klatrende på veggen 🙂

 2. Fåraherden med hund, kohuvuden och den målade hunden utanför affären ❤

 3. Anita skriver:

  Det första jag såg var det helt fantastiska blåregnet! Tänk om jag kunde ha ett sådant. Gillade också den målade hunden, ser så naturlig ut. Men det var tråkigt att höra att folk inte plockar upp hundbajset efter sig.
  När jag ser dina bilder längtar jag alltid till UK men kan inte låta bli att undra hur det kommer att bli när Brexit inträffar. Jag har ju alltid köpt växter med mig hem från UK, trist att inte kunna göra det längre. Men, men … vi får se hur det blir.

  Ha det så trevligt i Spanien med din väninna!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Blåregnet är så fint nu och kunde inte låta bli utan att bara stå och beundra det.
   Hunden är så rolig. Många plockar upp hundbajset numera, men inte alla.
   Lustigt, jag sitter just nu med min väninna som är en stor trädgårdsentusiast och med i trädgårdsamatörerna och vi pratade om just detta med att ta in växter, efter Brexit. Trädgårdsamatörerna har en resa till England i juli och då brukar alla ha massor av växter med sig hem, men ännu met man ju inte hur det blir. Tiden får avvisa.
   Ha det bra!

 4. Blåregnet är het otroligt! Det finns ett hus vid Carvajal tågstation som har ett blåregn som är helt så vackert!

  Ähum … ”…staden är omgiven av berg, bl a det 596 m höga Suger Loaf.” Som då alltså inte är ett berg utan en kulle, va? 😀

  Det där med kloster, det är inte lätt. Sonen hade prov på det i det uschliga ämnet Ciencia Sociales och vi kom fram till att spanskan också har (minst) två ord för det medan svenskan bara har ett. Jag kunde i alla fall inte komma fram till något annat men det är ju inte samma sak som att det inte finns, i och för sig. Kommer inte på vad det var. För att röra till det lite mer så ha du ju abbey och cloister i engelskan också, det översätts också till kloster. Tror jag kom fram till något om att abbey (abadía på spanska) var mer hela faderullan och cloister en del av byggnaden eller något sådant.

  • Lena i Wales skriver:

   Blåregn är så vackert.
   Så rätt du har ang berget, hi,hi.
   Inte är det lätt med detta i engelskan och inte heller i spanskan. Abbey är ju också ett form av kloster, men man tänker också på det som en kyrka. Så har vi ju också cloister, som känns lite mer gammalt. Hade glömt bort dessa.
   Ha det bra!

   • Jag hade gett mig fasen på att jag skulle ha blåregn på min inglasade balkong i Sverige. Köpte en, den dog. Sådde egna som överlevde vintern, började växa och sedan la de av och dog. När jag grävde upp satt det sådan där äckliga feta larver runt stammen under jorden och käkade upp alla de små fina vattensugande rötterna. Då gav jag upp drömmen om att ha ett vackert blåregn där inne som skulle hänga med vackra klasar i taket.

    Någon gång i livet ska jag ta mig till Ninfa på våren.

 5. Intressant med alla dessa små städer i Wales! Blev helt knockad redan av första bilden med det vackra blåregnet! Helt fantastiskt!
  Ha det gott!

 6. TravelAnna skriver:

  Men åh, första bilden! Så ljuvligt. Kul att höra om bakgrunden till Afternoon Tea och att följa med på stadspromenaden.

  Hoppas du har det fortsatt bra i Spanien!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns många platser med fint blåregn här i Spanien nu, så vackert.
   Kul att du gillar min lilla stadsvandring.
   Ha r det så trevligt med min väninna här nu.

 7. Ingrid skriver:

  Så fina bilder från Abergavenny, men jag föll ju pladask för blåregnet!
  Kram, Ingrid

 8. En Fleamarket i Abergavenny hade man ju gärna velat varit med om! Men vi har sällan lyckats på våra resor. Fast några har det ju blivit på olika ställen. Bl.a. var det på den tiden alltid marknad i Cheddar så jag har massor av saker jag köpt där. Företrädesvis porslin.
  När jag såg bilden på blåregnet så fick jag genast en ”vild idé”. Jag har ju försökt med blåregn här ett par gånger, utan att lyckas. En gång så planterade jag det alldeles för nära grunden (där vindruvorna sedemera fick sin plats och växer ännu, fast numera inne i växthuset) och dom vill ha massor med vatten – eller så har det frusit under vintern. Men jag kanske skulle köpa en riktigt STOR planta och ställa i en JÄTTESTOR kruka inne i växthuset. Då kan man ju vattna hur mycket som behövs utan att oroa sig för husets grund!
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, man kan få tag i mycket intressant på en flea market. Letar också efter vackert porslin.
   Har hört av flera ätt blåregn är svårt att odla i Sverige. Jag tycker din idé låter strålande!
   Kram

 9. torrebloggen skriver:

  Första bilden på Blåregnet är så underbar! Det finns ett hus här i Torrevieja som har en hel mur full med blåregn, så vackert när det blommar. Så många fina byar och städer det finns i Wales!
  I morgon far vi norröver igen! Ska bli så härligt att träffa våra nära och kära igen!
  Trevlig helg!
  Kram!

 10. skogsnuvan skriver:

  Förs beundrar jag blåregnet som är på första bilden. Tänk så vackra dom är. Sedan tänker jag på alla fina dekoratoner på fönstren och tänk att få äta efter non te. Det vore något att få frossa i det. Har du ätit det tro?

  • Lena i Wales skriver:

   Blåregnet är värt att beundras, så vacker nu!
   Afternoon tea är så gott. Har gjort det vid flera tillfällen på olika ställen. Den enda nackdelen är att man helt enkelt äter för mycket!
   Ha det bra!

 11. Ditte skriver:

  Blåregnet är helt magnifikt. Kanske man skulle….Nej, får nog hålla mig till passionsblomman som nu är igång med många knoppar och blommor.
  Vilken fin liten stad du tog oss med till idag. Gillas högt. Och extra roligt att veta mer om afternoontea.
  Önskar er fina dagar på Solkusten.

 12. Men vilket blåregn! Otroligt vackert
  Ha en fin helg på din resa

 13. Pingback: Wales – Abergavenny 3, ännu mer från denna lilla stad i Wales | Lena i Wales

 14. Tomtan skriver:

  Första bilden är bara WOW! Sen kom det mera WOW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s