SPANIEN – GOLFBANOR 1, St Maria och Greenlife och SVERIGE, Bottnaryds kyrka

Idag blir det en väldig röra från Spanien och Sverige, golfbanor, träd och en kyrka. Dessutom lite Storbritannien med Mothering Sunday och April Fool’s Day. Inget samband alls. Jag befinner mig i Spanien, men har ju varit i Sverige och besökt en fantastisk kyrka som jag så gärna vill visa.

Nu har jag svar

på de träd jag för ett tag sedan undrade vilka de var. Du kan läsa den uppdaterade versionen här!

Stort tack till Emma med bloggen solsomsol .

Du är toppen!

Golfbanor i Spanien 1

Jag spelar inte själv golf, så mitt intresse för golfbanor har kanske inte varit så stort, men jag har mer och mer upptäckt att de har bra golfrestauranger för en kopp te, ett glas, lunch eller middag.

St Maria i Elviria

Golfbanan St Maria ligger i byn Elviria, ca 10 min från Marbella. Entrén ser ut som en gammal hacienda, men jag lyckades aldrig får reda på om byggnaden är en gammal hacienda eller nyare…

…vid sidan av porten finns denna vackra madonnabild i kakel…

…klubbhuset är enormt stort…

…och i anslutning till huset finns denna vackra kakelvägg med en liten fontän…

…det finns också två små puttingområden bland paler, blommor och en liten damm med en bro…

…på området finns också tennisbanor och swimmingpool…

…banan är vackert belägen med en liten konstgjord sjö och höra berg i bakgrunden…

…byggandet av golfbanan började med att en grupp golfare letade efter mark, tillräckligt stor för en 18 håls golfbana och mark för hus vid kanten.

Enligt en bekant som spelar mycket golf och ofta spelar på denna banan, är den mycket bra och omväxlande, med hörnen att gå runt, vatten och höjdskillnader.

Greenfee för 18 hål är Euro 110…

…här finns naturligtvis också en golfrestaurang…

…vi har flera gånger varit vid golfbanan och tittat oss omkring, sett restaurangen och en lite bar på framsidan. Inte förrän nyligen upptäckte vi att det också fanns en trevlig terrass på baksidan med fin utsikt över banan och bergen. Så detta ställe kommer vi med all säkerhet att återkomma till…

…en mycket trevlig restaurang.

Greenlife Golf, Elviria Hill

Greenlife Golf är en 9-hålsbana i byn Elviria strax utanför Marbella.

Klubbhuset ligger vackert vid en liten damm. Den innehåller bl a restaurangen El Lago med en stjärna i Michelin, så det är inte speciellt billigt att äta där, men gott är det. Har bara ätit där ett par gånger. Däremot har de bra luncherbjudanden till resonabla priser och man kan också ta ett glas på terrassen…

…själva banan är mycket kuperad och ganska svår, säjer de som vet…

…intill golfklubben ligger ett litet hotell med 12 hotellrum och 3 tvårumslägenheter. I själva klubbhuset finns också 2 lyxiga hotellrum…

…driving range är vackert beläget med bergen i bakgrunden…

Sverige – Bottnaryds kyrka

Har ni hört talas om Bottnaryds kyrka? Det hade inte jag förrän för några dagar sedan då jag var på Sverigebesök.

Bottnaryds kyrka ligger mellan Jönköping och Ulricehamn och tillhör Skara Stift.

Den blev känd för fler på senare tid genom att det var här kyrkoscenerna i Colin Nutleys TV-serie Bröllop, begravning och dop är inspelade.

Fram till 1666 låg här en medeltida träkyrka. Denna revs och ersattes av en ny träkyrka 1667. Det enda som finns kvar från medeltiden är den gamla sakristian…

…församlingen var fattig och inte förrän 1693 hade man råd att måla de vackra målningarna inne i kyrkan. De gjordes av Anders Falk från Bogesund, dagens Ulricehamn..

…taken och väggarna är fantastiskt målade, även djävulen finns avbildad…

…hela kyrkan, väggar och tak, är målade. Otroligt vackert, men svårt att få riktigt bra på bild…

…altartavlan är från 1600-talet och tros komma från norra Tyskland…

…den är mycket vacker och detaljerad…

…orgeln är modern och från 1970-talet.

Har ni vägarna förbi, stanna till och titta in, väl värt ett besök!

Mothering Sunday

För att röra till det lite extra vill jag bara berätta att det imorgon är Mothering Sunday i UK. Så mödrar pass på att ta chansen att bli firade både imorgon och på svenska mors dag!

Mor dag är en relativt ny tradition. Det började i USA i början av 1900-talet och kom i Europa först i Storbritannien och senare till Skandinavien. Många andra länder firar också mors dag, fast på olika datum.

April Fool’s Day

På måndag är det första april!

På samma sätt som i Sverige förekommer practical jokes, skämt och man luras här också och säjer sedan April Fool!

Några kända BBC skämt genom åren:

1957 visade BBC hur man skördade spagetti från träd i Schweiz. Detta hade nog inte fungerat idag, men på den tiden var ju inte spagetti så vanligt.

1965 kom BBC med nyheten att man nu kommit på ett sätt att inte bara sända bilder och röster genom TV, utan också lukter.

2008 visade BBC att man hittat en koloni av flygande pingviner på väg från Antarktis till Amazonas regnskog.

2014 visade ITV hönor som lade fyrkantiga ägg!

Glöm inte att ändra tiden i natt! Vi ser fram emot sommaren, därför sätter vi fram klockan en timma! Hoppas jag fick det rätt.

Önskar er alla en trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Socialt, Spanien, Sverige. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till SPANIEN – GOLFBANOR 1, St Maria och Greenlife och SVERIGE, Bottnaryds kyrka

 1. Innehållsrikt och omväxlande som alltid. Kul att följa! Trevlig helg!

 2. Bra, kul och vackert inlägg – alltså bilderna var vackra! 🙂
  Jag är ingen golfare själv men har en kusin som spelar och tidigare var mycket aktiv. Hon kom hit till Gotland varje år för att spela i en vecka och bodde då i Visby, sen flyttade hon ner hit och bodde här några dagar. Numera har hon dock tröttnat…..men hit kommer hon fortfarande flera gånger om året. Vi är mer som syrror än som kusiner! 😀
  Men…hon har naturligtvis lärt mig en massa om spelet (dom är så en del golfare att dom pratar väldigt mycket om golf) och då har jag fått lära mig att det heter inte ”driving ranch” utan ”driving range” som betyder att där kan man träna lite slag, utslag t.ex. 😆
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Naturligtvis heter det driving range, var väl lite för snabb där, tror jag.
   Vad kul med en kusin som är som en syster. Har kusiner som är som bröder, härligt.
   Ha en fin helg!

 3. Barbro S skriver:

  Vilket härligt mångfacetterat inlägg. Elviria har jag ju besökt en gång 2008 för min väninna med familj har en lägenhet där. Golfbanorna såg jag aldrig men då hade jag ju inte heller börjat spela golf (började 2012). Jättefina bilder, så lockande att åka dit. Kyrkan är mycket vacker, både utan och innan och ja, jag såg tv-serien 🙂 . Förr var det nästan alltid roliga aprilskämt i tidningar och tv, men de senaste åren minns jag inga speciella, tyvärr. Ha det så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, idag blev det en hel deli en salig röra, men kul att du gillar det.
   Roligt att du varit i Elviria och nästa gång du åker hit kanske det blir en tur på någon av våra banor.
   Kyrkan är så vacker och väl värd ett besök.
   Känner samma med aprilskämt, de blir färre och inte så bra numera.
   Ha det bra!

 4. Ingrid skriver:

  Så bra att jag fick veta att det där vackert blommande trädet heter Ceiba. Jag har bilder av det från både Teneriffa och Sicilien.
  Önskar dig en skön helg!
  Kram, Ingrid

 5. skogsnuvan skriver:

  Det var verkligen en fin golfbana inte för att jag kan bedöma det för jag har aldrig spelat golf men det ser fint ut. Kyrkan du visat har jag heller inte besökt eller hört talas om. Du hör jag är en riktig bonnläpp som inte har sett just någonting men jag har i alla fall varit i Kina i flera veckor för så där 10 år sedan

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så vackert vid många golfbanor här och dessutom välskött.
   Bottnaryds kyrka är det nog många som inte hört talas om tidigare, men så fin den är.
   Ha en fin dag!

 6. Du vet att nöjet är på min sida, jag har så svårt att motstå faktaletande och särskilt när det kommer till växter! Dessutom visste jag ju inte heller allt så jag fick också lära mig nytt!

  Golfbanan Santa Maria har jag åkt över flera gånger, den ligger verkligen fint. Vi bodde första tiden i Spanien i urbanisationen på andra sidan bron. Är ju inte heller en golfare och tur är ju det, 110 € för en runda! Per person antar jag att det är också. Hypen med golfspelandet har ju avtagit markant. Jag var så trött på golfprat på fikarasterna på 90-talet! Det ligger ju golfbanor lite överallt men de flesta är rätt tomma, året runt. Eller så åker vi förbi på tider när folk inte spelar. Den som ligger närmast oss har också restaurang och en granne brukar gå dit , han tycker det är bra. Vi har inte varit där.

  Bottnaryd låter bekant men jag kan ju blanda ihop det med något annat -ryd. Kyrkan är verkligen jättefin, lite ovanligt med en rödmålad, när jag tänker efter.

  ”Vi ser fram emot sommaren, därför sätter vi fram klockan en timma!” den ramsan kör jag också med, samt att man på hösten ser tillbaka på sommaren så då ställer vi tillbaka klockan. Låter trevligare än att ställa fram och tillbaka grillen, dessutom så är min framme året runt … 😀

  Ha en underbar helg, Lena! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Utan dej hade varken jag eller många andra fått veta namnen på träden, stort tack!
   Kommer ihåg att du berättade att du bott nära banan och åkte över bron.
   Jag känner samma som du gör ang golf, tycker att det det verkar vara färre och färre som spelar. Har inte sett någon statistik. Dessutom tror jag att nyhetens behag har avtagit för många, så de pratats inte så mycket golf längre.
   Kyrkan är så vacker både utom- och inomhus. Ligger bara 2 min från stora vägen mellan Ulricehamn och Jönköping. Väl värt ett besök.
   Jag kör med samma ramsa på hösten, men den med grillen var bra!
   Ha det så skönt!

 7. torrebloggen skriver:

  Jag såg tv-serien och tyckte också att kyrkan var så vacker!
  Så fin golfbanan var.
  Trevlig helg!
  Kram!

 8. Ann-Louise skriver:

  Vilken vacker kyrka! Den skulle jag verkligen vilja stanna till och titta närmare på. Förr åkte jag då och då mellan Jönköping och Göteborg och passerade då förbi här men visste inte om att det fanns en sådan vacker kyrka i närheten.

 9. Så många spännande bilder! Nu blir jag sugen på att resa iväg och se något nytt! Närmast på programmet ligger Holland och tulpaner men det är kanske inte så upphetsande.
  Jag har hört att golfrestauranger har bra mat och det verkar ju stämma med din erfarenhet!
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mina bilder. Alltid kul att se något nytt och upptäcka världen.
   Visst är Holland och tulpanerna fantastiskt. Jag har varit där som reseledare minst 30 gånger, alltid vackert och väl värt ett besök.
   Golfbanorna har ofta fina och bra restauranger även i Sverige,har jag hört.
   Ha det bra!

 10. Ditte skriver:

  Vilka fina golfbanor! Men priset/greenfeen, gör i alla fall att jag skulle tveka att gå en runda. Nu var det i och för sig länge sen jag spelade. Och golfbanor brukar ha bra restauranger.( Så även i Sverige och andra länder . Har testat ibland.)
  Bottnaryds kyrka är väldigt fin och när jag reser, både i Sverige och utomlands, försöker jag titta in en del av dem. Jag är nog här mest förtjust i de enkla mindre svenska kyrkorna som har sin historia.
  Önskar dig fortsatt fina dagar i Spanien.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här finns fina banor, även om jag aldrig spelat där.
   Det är roligt med dessa golf restauranger, ofta ligger de fint och maten är bra.
   Bottnaryds kyrka är unik och ligger så vackert, så annorlunda mot de flesta andra kyrkor och trä är alltid vackert.
   Har det trevligt här med min väninna på besök.

 11. Anne-Marie skriver:

  Du är verkligen på resande fot Lena. 🙂
  Jag har aldrig spelat golf och har inga planer på att spela men många älskar ju den sporten. Vackra utsikter i alla fall!
  Nej, har inte hört talas om den kyrkan men det var intressant att läsa om den.
  Ja, vi får se i morgon vilka skämt som man lyckas med. 😉
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här rör det på sig ganska ofta.
   Jag har spelat någon gång för längesedan, men tänker inte göra det igen. Inte riktigt min grej.
   Kyrkan är unik, verkligen annorlunda mot de flesta andra.
   Ha det bra!

 12. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Så vackra omgivningar där vid Elviria!! Golf kallades ju förr för moderatbandy 🙂 aldrig hållit i en klubba 🙂 Vilken otroligt fin kyrka!! Älskar kyrkor, trots avsaknad av tro 🙂 Den här var något extra!
  Kram P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Ja det är vackert, grönt och välskött här i Elviria. Jag här eller aldrig fallit för golfen.
   Bottnaryds kyrka är fantastiskt vacker och ligger så fint vid en liten sjö.
   Konstigt, men för mig står inte alltid kyrkan som en symbol för enbart religion, utan för ett lugn och en skönhet, oavsett religion. Går ofta in i kyrkor och bar njuter av lugnet.
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s