SPANIEN – SETENIL, oj vilken annorlunda lite stad!

Lördag igen och idag ett inlägg från Spanien och en mycket annorlunda stad. MISSA INTE DETTA!

Setenil

Stadens egentliga namn är Setenil de las Bodegas, men i folkmun säjer man bara Setenil.

Det staden är känd för är sina grottor och husen med klippan hängande över. Kolla på husen ovanför klippan också…

…grottorna beboddes redan för 5 000 år sedan och görs så även idag. Längs denna gata finns också flera barer…

…den lilla floden Rio Guadalporcún rinner genom staden, när det finns något vatten i den…

…det är inte bara hus i grottor, även garagen och förråden är byggda på samma sätt…

…som de allra flesta spanska städer och byar är husen vita och byggda i ett enda gytter.

Staden ligger i regionen Andalucía och i provinsen Cadiz, ca en och en halv timma norr om Marbella. Den ligger på ca 640 m ö h oh har ca 3 000 invånare….

…Iglésia de Nuestra Senora del la Encarnacíon ligger högt i staden. Den är byggd på 1400- och 1600-talen, i en blandning av gotisk stil och den typiska spanska stilen Mudéjar, ett arv från muslimerna som bodde i kristna områden i Spanien under medeltiden. Själva stilen är i sig en blandning och har moriska inslag.

Stadens skyddshelgon är San Sebastián och La Virgen del Carmen. San Sebastián föddes i Narbonne i Frankrike troligen år 256 och dog i Rom 20 januari år 288. Därför firas han stort i staden 20 januari med parader m m. Vi är ju bra på att fira här i Spanien och speciellt alla helgon som vi har mängder av. San Sebastián är också en stad i Baskien i norra Spanien…

..

…staden är kuperad och…

…gatorna är trånga…

…ibland med en portal, naturligtvis med kablar hängande lite här och där…

…hoppsan, där kommer en lastbil genom porten. Trodde aldrig den skulle komma igenom, men visst gjorde den det…

…och ibland går vägen genom en tunnel i berget, omgivet av hus…

…här ligger en härlig affär som säljer…

…lokala produkter som honung, marmelader, vin…

…olivolja och mer Málgavin…

…naturligtvis också den underbara serranoskinkan…

…i dessa små hus finns B&B, så man kan få möjlighet att bo i ett grotthus.

Hit kommer ganska många turister, men inte i stora hopar p g a att det är lite besvärligt att komma dit med turistbussar.

Det finns en del jordbruk runt staden och dessutom kommer en del inkomster genom turismen.

Ja, vilken stad! Så annorlunda och väl värt ett besök!

Önskar er en trevlig helg här ifrån ett Marbella med sol ,blå himmel och ca 20 grader.

Det här inlägget postades i Spanien. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till SPANIEN – SETENIL, oj vilken annorlunda lite stad!

 1. Väldans, vilken arkitektur! 😳

 2. Vilken otrolig stad! Den hade varit kul att se, men det enda i Spanien jag sett är Gran Canaria och Mallorca på den tiden när man åkte på badsemestrar. Konstigt nog egentligen, för vi har aldrig varit direkt intresserade av att åka till turistställen och ligga stilla. Vi gillar att se oss omkring!! 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, denna stad är så annorlunda till de flesta andra.
   Badsemester är inget för mig heller, men en rundtur i Andalucia är intressant. Eller ligga still och göra utflykter. Man kan mycket väl bo några veckor på någon badort längs kusten och därifrån göra utflykter.
   Kram

 3. åsa skriver:

  Grottfolket 😉 Lite läskigt med klippor över som nästan skulle kunna lossna och begrava staden… men spännande 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Jag fick faktiskt samma känsla som du beskriver när jag var där, men så tänkte jag har det funkat så länge, så händer säkert inget när jag är där heller. Men visst är det läskigt på samma gång som det är fascinerande.

 4. Ååå så vackert och ser så intressant ut, där skulle det vara spännande att vara.
  Må väl!

 5. Ingrid skriver:

  Jag har just läst om staden Matera i Italien eftersom ungdomar från Säveskolan i Visby varit där på ett fotoprojekt. Även i den staden bodde man förr i grottor, men sedan förbjöds detta av italienska staden som tyckte att Matera var en stor skam för Italien. I dag har man insett det kulturhistoriska värdet och Matera är utsedd till en av Europas kulturstäder 2019.
  Bilderna du visar från Setenil är helt fantastiska. Jag kan inte låta bli att tänka på vad som skulle hända om det blev en jordbävning och allt rasar! Det ser riktigt läskigt ut!
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 6. Jag har sett bilder från stället men inte varit där. Intressant! Jag undrar alltid vad det är som får folk att bygga på vissa sätt eller varför just DÄR, alla platser på jorden? Varför bygga under ett klipputhäng? Känns ju lite sådär med jordbävningar och allt i Spanien, man ser ju hur husen alltid får sprickor för marken rör sig nästan hela tiden. Men som du säger, det har ju funkat ett tag …

  Snart ses vi igen! Jättekul!

  Ha en härlig helg, sitter och funderar på att klippa ogräsmattan. Eller sätta mig i solen med en bok, bara!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är definitivt värt att besöka, så annorlunda.
   Antar att man hade kvarnar där floden är och sedan var det jordbruk runt som också bidrog till att platsen blev attraktiv. Grottor har man ju bott i länge, enkelt, man behöver bara bygga en vägg, istället för fyra.
   Hoppas du valde boken, det skulle jag gjort, hi,hi!
   Vi ses snart!

 7. Ann-Louise skriver:

  Vilken annorlunda och spännande stad! Hade aldrig hört talas om den innan. Vad kul att man kan få lära sig en massa nytt genom att läsa bloggar. 🙂

 8. Karin Eklund skriver:

  Wow! Bara de tre bokstäverna kanske räcker till för hur imponerad jag är och blir över Setinil. Vilka ställen det finns! Tack för att du delar med dig av en så härlig upplevelse!

 9. Ditte skriver:

  Visst är det fascinerande med dessa grottstäder! Vet att det finns gamla städer byggda på detta sätt finns lite varstans i Spanien. Setenil har jag inte besökt och hade heller inte hört talas om den. Roligt att nu veta mer om staden. Jättefina bilder.
  Här på Costa Blanca finns staden Alcalá del Jucár som är en liknande grott och kippstad och den har vi besökt. Väldigt roligt var det också att titta in i ett par av grotthusen där det fortfarande bor människor. Ja, människor bor i och för sig i alla grotthusen där. Finns även små hotell inrymda i berget.
  Önskar dig en fin helg med fortsatt vackert väder. Här har vi idag haft +26 och en ljuvlig dag.

  • Lena i Wales skriver:

   Setenil är inte så känt som t ex Gaudix och Granada är för sina grottor. Ligger lite bortanför allfartsvägarna, men mycket intressant.
   Alcalá de Jucár har jag inte hört talas om, men verkar intressant den också. Spanien är så stort och det finns så mycket att uppleva där.
   Ha haft en fin helg med sol och vila, skönt. Ungefär samma temp hos oss som hos dig.

 10. Märtha skriver:

  Näämen… Det ser då för konstigt ut! hoppas klippan håller! Den tycks ju ha hållit i årtusenden, så… Ha en bra dag!

 11. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Ja denna stad är ju något alldeles extra. Har läst och sett bilder förut…Känns lite ”skojigt” att bo så där under ett bergöverhäng 😀 Men man vänjer sig vid allt.
  Kul att jag blev påmind om staden med fina bilder!
  Kram P ♥♥

 12. skåningen skriver:

  Vilken annorlunda stad!
  Svar..Vi hade en fantastisk fin helg
  Ha en bra vecka
  Kram!

 13. Steve skriver:

  I sanning en ovanlig stad. Fascinerande!

 14. torrebloggen skriver:

  Tack för fina bilder från Setinil!
  Festligt, för några veckor var det ett inlägg på FB om just staden Setinil, såg mysigt u. Dit vill vi åka och kolla någon gång. Det finns ju så många häftiga grottbostäder i Spanien. Strax utanför Torrevieja (där vi håller till) finns det faktiskt flera olika små byar med grottbostäder, där det fortfarande bor folk i dessa grottor.
  Ha det så bra!
  Kram!

 15. Madame skriver:

  Det var da fantastisk, Lena – jeg har aldrig set noget lignende. Det er som om, at by og kipper går ud i ét. Meget spændende at læse, hvad du skriver!
  Ha’ en god ny uge, kram

  • Lena i Wales skriver:

   Trevligt att du tycker om stället och inlägget.
   Det är mycket speciellt. Finns flera städer med grottor i Spanien, men inte alla se ut som denna.
   Så roligt att du tycker läsningen var spännande.
   Kram!

 16. yfronten skriver:

  Vilken fascinerande stad! Jag såg bilder från en lärarkollega som är i Granada och där firade de palmsöndagen rejält med parader som såg lite läskiga ut…

 17. Monica skriver:

  Så intressant med denna stad och vackert med alla vita fina hus som lyser i solen. Du gör spännande och vackra resereportage med fina bilder till, är så roligt att läsa och se. Och det är spännande med all historia, tycker det mer och mer. Och klippsamhällen är ju bara så otroliga, jag gillar sten:-)
  På vårt land där vi har sommarstugan, lite norr om Uppsala bara så har man funnit järnframställningsugnar i en sjö, gjorda för 2500 år sen och troligen de äldsta i Sverige, denna trakt var ytterskärgård till dess men då så skildes havet av mot sjöarna. Och man tror att det var ”säsongsarbetare” som var här och fixade:-), för det var en jägartid då, mycket från vikingatid finns här också och bönderna kom senare. Finns så mycket intressant och numera att man kan mäta mer med C14-metoden t ex. Kul tycker jag, nu kan vi nog inte sälja stugan, haha, måste utforska mer där.

  • Lena i Wales skriver:

   Så glad att du gillar min blogg.Du gör mig verkligen så glad.
   Historia är spännande och ett helt outtömligt ämne. Nya fynd hittas och historian skrivs om.
   Ha det bra!

 18. skogsnuvan skriver:

  Vilket härligt spännande ställe Dit skulle jag verkligen vilja åka men jag kommer ju ingenstans. Får nöja mig med att sitta på verandan i solen och titta ut över sjön och kanske få se en och annan björn som lufsar förbi

  • Lena i Wales skriver:

   Att se en björn lufsa förbi låter mer spännande än denna stad, tycker jag. Men båda är naturens under, fast på olika sätt.
   Njut av solen och våren som är på gång!

 19. Ama de casa skriver:

  Åh! Den stan har jag sneglat på flera gånger, men aldrig kommit mig dit. Men nån dag så… Helt fantastisk verkar den och dina bilder är helt suveräna 🙂

  Ha en Glad Påsk!

  • Lena i Wales skriver:

   Setenil är väl värt ett besök. Ni får passa på att ta er dit när vi är hemma här i Spanien, så vi får träffas.
   Så roligt att du gillar mina bilder, det gör mig glad, tack.
   Glad påsk!

 20. worldbytina skriver:

  Så spännande att du är utbildad guide i Göteborg, har du arbetat på fler ställen som just stadsguide?

  • Lena i Wales skriver:

   Auktoriserad stadsguide bara i Göteborg, men guidat i stora delar av Europa. I vissa städer är det förbjudet att guida om man inte är auktoriserad, men i många är det okej utan, så har guidat i många europeiska städer genom åren.

 21. Anette skriver:

  Så himla häftig liten stad, den skulle jag gärna besöka. Jag har sett lite bilder från den på andra bloggar men blir lika imponerad varje gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s