WALES – BLUEBELLS och WILD GARLIC, ramslök, HUS ATT HYRA I WALES och BANK HOLIDAY

Lördag och bloggdags! Idag om en fantastisk promenad bland bluebells och ramslök, samt om ett trevligt hus att hyra här i Wales för er semester.

Bluebells och Wild Garlic, ramslök

Nu är det bluebell tid! I vissa skogspartier är hela marken alldeles blå. Fantastiskt vackert! Tillsammans med en väninna tog vi en promenad i omgivningen i veckan. Redan innan vi kom in i skogen var ett helt fält med bluebells, helt öppet, oftast trivs de bäst inne i skogen…

…på andra sidan vägen fanns denna tuva av bluebells…

…bara några hundra meter från där jag bor har vi ett vackert skogsparti fullt med bluebells…

…dessa bluebells är inte som svenska blåklockor, så därför kan man inte heller översätta bluebell till blåklocka. Dess latinska namn är Hyacinthoides Non-scripta, på svenska engelsk klockhyacint, medan den svenska blåklockans namn är Campanula Rotundifolia…

…flera 100 meter av bluebells längs stigen. Helt fantastiskt…

…blommorna är på väg att vissna, men jag kom någorlunda i tid för att få uppleva dem…

…det är svårt att få rätt blå färg med kameran, men ung denna färg har de…

…om det inte är blått på marken så är det vitt, inte av snö, utan av Wild Garlic, ramslök. Det luktar vitlök i området runt blommorna. Dessa är det många som använder i matlagningen.
Eftersom det inte finns någon Allemansrätt här i Wales eller England (Skottland har en egen typ av delvis allemansrätt), vilket innebär att man inte får plocka blommor, bär o s v i naturen, har jag inte ännu utfört denna kriminella handling, inte vad gäller Wild Garlic i alla fall eller hur var det nu!?!?!

Allemansrätten är ju något helt unikt och fantastiskt för Sverige och några fåtal andra länder. Här skulle det var svårt att ha något liknande p g a olika faktorer. Här är man mycket för att skydda in egen domän och ”privacy” är ett mycket förekommande ord. Till svenska översätts det som integritet, avskildhet eller enskildhet. Men det är svårt att översätta i ord, det är mer ett sätt att förhålla sig till andra människor, en kultur.

Dessutom beror det också på landets storlek och folkmängd. Som en liten jämförelse för att bättre förstå, tar jag till några siffror. Folkmängd : Sverige knappt 10 milj – UK ca 65 milj. Yta : Sverige ca 448 000 km2 – UK  ca 244 000 km2, Sverige är alltså nästan dubbelt så stort som UK och hela landet har ung lika många invånare som UKs huvudstad London! Invånare / km : Sverige ca 21 och UK ca 256.

Siffrorna talar lite för sig själva. Här är tätbefolkat och det skulle vara svårt om alla kunde vandra runt där man vill. Därför har vi markerade stigar här som man har rätt att gå på…

…ramslök och bluebells tillsammans…

…vi kom ut från skogen till öppna ängsmarker med fantastiska vyer…

…några får fanns också i ett fält. De hade inga lamm ännu, men de var runda om magen. Jag har sett lamm på andra ställen. Bara att vänta!

En underbar promenad och vädret var också på vår sida denna dag. De senaste dagarna har det varit mulet, dimmigt och lite regn, men eftermiddagarna har varit lite bättre.

Vill ni hyra hus i Wales på semestern?

Bara 100 meter från mitt hus ligger denna ombyggda lada. Innan ombyggnaden var den ganska ruffig och vi brukade ha lite fester där.

Nu är det helt annorlunda. Huset är precis klart för uthyrning…

…vid sidan av huset har byggts en terrass med grill och fåren betar bakom…

…detta är utsikten från terrassen, men de ger inte riktig rättvisa, det är vackrare än det ser ut…

…allt är nytt och fräscht i hela huset. Det fattas fortfarande lite tavlor, men annars är det ett trevlig vardags- och matrum med…

…köket i anslutning. Det vi här kallar open plan, öppet mellan kök och vardagsrum, nytt här, något vi länge haft i Sverige…

…detta är ett dubbelrum…

…med en suite, d v s dusch och toa i anslutning till rummet…

…ytterligare ett dubbelrum…

…och ett sovrum med våningssäng…

…dessa två sovrum delar badrum vid hallen. Som tur är är det inte ett badkar här, utan dusch. Britterna älskar ju sina badkar och visst är det skönt med ett bad, men enklare med en dusch…

…allt är gjort i hög kvalité, vilket inte alltid är fallet här. Finns oftast inte samma kvalitetstänkande som i Sverige.

Denna typ av dörr är ganska vanliga i UK. Ska se ut som en gammal stalldörr och har ett speciellt lås över handtaget.

Detta hus kallas Long Barn. Helt nytt och har tre sovrum.

Det finns ytterligare ett hus, Top Barn, för uthyrning, bara 100 m från huset ni fått se. Det har varit här för uthyrning under några år. Det är lite mindre och har två sovrum, samma standard som det jag visat och samma kvalité, men vackrare utsikt.

För mer information : , http://www.facebook.com/TopBarnWales

https://www.cottageguide.co.uk/topbarn-thekymin/

Bank Holiday

Vi hade ju inger röd dag på 1:a maj. Istället har vi s k Bank Holiday nu på måndag, vilket gör denna helg till en långhelg.

Bank Holiday är en allmän helgdag, inte religiös. Oftast infaller Bank Holiday på en måndag.

Banker är stängda, liksom de flesta kontor medan många affärer är numera öppna.

Vissa Bank Holiday inom UK kan infalla på olika datum i de olika länderna, ibland kan det vara Bank Holiday i England, Wales och Nordirland, men inte i Skottland, som då har ett annat datum för sin Bank Holiday.

Vi har Bank Holiday vid påsk, två stycken i maj och en i augusti. Jul- och nyårsledighet räknas också som Bank Holiday och kan då inträffa vilken veckodag som helst.

Som vi alltid brukar säja här: Ja, nu är det bank holiday och alla är lediga och det blir dåligt väder och mycket trafik och köer överallt. Riktig glädjeyra!!!!

Ha en skön korthelg!

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till WALES – BLUEBELLS och WILD GARLIC, ramslök, HUS ATT HYRA I WALES och BANK HOLIDAY

 1. Anette skriver:

  Det blev en fin vårpromenad. Här har våren backat och i går på morgonen hade vi ett tunt snötäcke.
  Ramslöken växer det en hel del på Omberg här i Östergötland, ramslöken har blivit väldigt populär senaste tiden.
  Är den fina ombyggda ladan er?

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, inte snö nu, inte kul! Hoppas våren kommer till er på riktigt snart.
   Ramslök är gott, tycker jag. Roligt att den finns inte så långt från dig också.
   Nej, ladan tillhör en granne. Jättefin!

 2. fin lada 🙂 bluebellsfällt är s fina!

 3. Marit skriver:

  Fantasisk flott blomstring! Det er jo så vakkert med sånne mengder av blå blomster 🙂
  God helg!

 4. Vilken underbar natur! Det är faktiskt nåt folk blir förvånade över när man berättar att man varit i storbritannien och rest runt i naturen. ”Vilken natur?” brukar dom fråga. Många verkar tro att allt är som i London….. 👿
  Här på Gotland har jag hittat engelsk klockhyacint på ett par ställen, bl.a. här på vår tomt! 😆
  Idag är det ett hemskt väder här. Det var snö (!?) i morse och nu är det bara 5-6 grader, så man får sitta inne och kura hela dagen förmodligen.
  KRAM/sUSIE

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag är omgiven av vacker natur.
   Har hört samma kommentarer som du gjort. Många har bara sett London och tror att de har sett Storbritannien.
   Lyckliga dej som har bluebells på tomten. Vi ha försökt sätt här, men de har liksom inte riktigt tagit sig..
   Snön behöver ni inte vid denna årstid! Hoppa resten av helgen blir bättre!

 5. Märtha skriver:

  Det var nästan blott blått det där! Och kom ihåg att brått/brott inte lönar sig, oberoende av hur man stavar det (Pekka Langer)… Just här växer inte ramslök vild, fick i höstas lite av en bekant, och har nu en ”nätt liten bukett” bland gräslök och luftlök. Har bara inte använt ännu. Har fortfarande kvar av vår hemmaodlade vitlök. Och snöfall har vi undvikit här, igår lite puder på altanen. Värme? Nää-ä! Just nu +7,2, men känns brrr-rrr-rr…

 6. Eva skriver:

  Det var en otroligt vacker promenad ni gjorde med alla bluebells och ramslök. Intressant om ägorna och allemansrätten. Alltid informativt med jämförelser av invånarantal och arealer. Man tänker inte på hur glesbefolkade vi är i Sverige. Ha nu en riktigt fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en fin promenad och vi hade dessutom tur med vädret.
   Sverige är extremt glest befolkat och det gör så stor skillnad mot ett tätbefolkat land som UK, folk och trafik överallt. Lugnt i Sverige.
   Ha en bra helg!

 7. Vilken helt fantastisk matta i naturen, översållade med de vackraste små hyacinter! Helt fantastiskt! Lillebror visade bilder från sin stuga på Blidö, de har ramslök på tomten.

  Äter engelsmännen ramslök? Vad skulle hända om du frågade om lov att plocka några nävar? Skulle markägaren säga nej?

  Vilka jättemysiga hus att hyra och med mycket runtomkring att se!

  I dag är det mulet och 17 grader, de pratade om regn. Nåväl … Vi får väl se.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så fint med dessa bluebells som verkligen blir som en matta.
   Inte dumt att ha ramslök på tomten.
   Jag känner ingen här som har använt ramslök.
   Många gånger vet man inte ens vem markägaren är, så det bästa är bara at plocka som man vill, men så kan jag ju egentligen inte säja officiellt.
   Det huset är perfekt för en större familj och som du säjer, så mycket att se runt omkring oss. Man behöver inte åka mer än 20 min och man ha saker att upptäcka för flera veckor.
   Hoppas ni får lite regn, skadar aldrig i Spanien!

 8. Linda skriver:

  Hej!

  Så vackert! Och så intressant. Jag har alltid trott att bluebells är detsamma som den svenska blåklockan. Nu fick jag lära mig något nytt!

  Ramslök är underbart. Jag har gjort pesto på den jag plockat och bland annat haft den på hemgjord pizza. Mmm!!!

  Så härligt med uthyrningshus. Hoppas att ni får trevliga hyrgäster! Själv får jag inte titta på sådant just nu. Är så sugen på att ta tjänstledigt och jobba i något annat land en period. Vi får se om det går över eller om jag gör slag i saken.

  Kram och solsken
  Linda

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, de är inte samma. Kul att kunna ge dig lite växtkunskap.
   Inser att jag måste gå ut och plocka lite, låter så gott på pizza.
   Spännande planer ,tycker jag.
   Nu sol, men kalla vindar här hos mig.
   Kram

   • Jag trodde också att bluebells var blåklockor men nu vet jag att det heter harebell, i alla fall om man pratar om den vanliga blåklockan på ängen, Campanula rotundifolia.

 9. Titti skriver:

  Ohh så vackert! Det är något visst med det där blåa…Härliga bilder och fint tips om huset, det ska jag spara och komma ihåg! Önskar dig en fortsatt glad lördag 🙂
  Kram från Titti

 10. Geddfish skriver:

  Fint att se bilder på alla blomstren! Ramslöken är hur god som helst, jag älskar ramslöksoppa ex.vis. Många plockar den här uppe på Kinnekulle. Det sägs att man inte får, men många gör det.
  Vem tar hand om ramslöken hos er om ni inte får plocka den? Privata?
  Ha en fortsatt fin helg! 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Ramslökssoppa har jag aldrig smakat, kanske dag snart.
   Har hört talas om ramslöken på Kinnekulle, men inte sett det.
   Ingen tar hand om den, den växer och vissnar.
   Ha det bra!

 11. åsa skriver:

  Med tanke på den snö vi har känns Dina blommiga bilder rent exotiska 🙂 vi fick ju vintern tillbaka 1a maj och har haft riktigt kyliga dagar.

 12. Ditte skriver:

  Vilken härlig promenad! Och så vackert med alla dessa ”bluebells”. Verkligen mängder av dem. Ramslök köper jag på Hötorget eller i Saluhallen och använder till bådde soppa och aromsmör. Köper ibland också torkad som också är god.
  Vet ju att det nästan bara är Sverige som har allemansrätten men här är ju också glest befolkat så jag tror det fungerar ganska bra. Lite mindre bra vet jag det kan vara ute i skärgården med strandrätten.
  Även här hemma i Stockholmstrakten är det vacker nu med alla blommor.Men det har varit lite kyligare ett par dagar men blommorna verkar ha klarat det.
  Önskar dig en fin helg .

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en så fin promenad, njöt verkligen av den.
   Bra tips ang ramslöken.
   Allemansrätten är en fantastiks rätt, men också en skyldighet som vissa kanske ibland glömmer.
   Soligt här på morgonen, men kallt. Kall vind igår också.
   Fin helg till dig också!

 13. Barbro S skriver:

  Härligt vackert med bluebells och ramslök. Älskar vitlök i mat så jag gissar att ramslök vore gott det också. Ja, allemansrätten är fantastisk men jag kan förstå att det inte är så lätt att införa hos er. Många lediga dagar verkar det bli. Har ni inte motsvarande kyrkliga helgdagar som vi har?

  • Lena i Wales skriver:

   Bluebells i kombination med ramslök är så vackert, fantastiska kontraster.
   Jag gillar också vitlök, använder det mycket i matlagning.
   Allemansrätten är fantastisk, men det vill till att respektera den också.
   Vi har en del kyrkliga helger, men inte som i Sverige. Inga annandagar och inte trettonhelg m m.
   Allt är lite annorlunda här!

 14. GladiGrönt skriver:

  Ååå vilka blåa fält. Sådant mår man gott av! Jag tänker på fälten av blåsippor där jag bodde som barn. De först som kom på våren var så uppskattade! Ha en fin söndag/Monica

 15. torrebloggen skriver:

  Så vackert med alla dessa bluebells!
  Vilka fina stugor man kunde hyra!
  Ha en bra söndag!
  Kram!

 16. Christina skriver:

  Otroligt vackert med så många bluebells, älskar blommor 🙂
  Och nu vet jag var vi ska bo om vi ska besöka Wales…Tack för tipset.
  Ha en fin söndag!
  Kram

 17. skogsnuvan skriver:

  Bluebell bara namnet får en att rysa av välbehag. Så otroligt vackert Kan kanske påminna lite om midsommartid då markerna och ängarna är blå av midsommarblomster men det är ju en helt annan sorts blomma. Ramslök finns i alla fall i Skåne och på Gotland. Det vet jag för en del av mina bloggvänner plockar den för fullt nu och kokar soppa på. Tack för din berättelse. Jag lär mig så mycket nytt av dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen vackert här nu.
   En midsommaräng, låter underbart i mina öron.
   Det får nog också bli att plocka lite här..
   Kul att du gillar min blogg!

 18. Anita skriver:

  Idag har ni Bank Holiday hos er och här är det vanlig arbetsdag.
  Dina vandringar bland Bluebells och Wild Garlic får mig att minnas alla vårliga trädgårdsresor jag gjort till UK. Underbara bilder. Det är ju som hav i blått och vitt. Jag kan riktigt känna den intensiva doften från ramslöken. Där skulle jag vilja kasta mig ner på marken och fotografera … 🙂
  Att hyra hus skulle vara väldigt mysigt men det blir nog inget av med det nu när vi har vår hund och inte kan ta med henne. Vi har faktiskt pratat om att åka iväg och hyra ett hus och ta med henne men då måste det ju bli inom EU.

  Ha en fin kommande vecka!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, helgdag idag och många är lediga.
   Har precis kommit tillbaka från en promenad i samma skog jag visade, men nu börjar de blomma över, så fotona var nog tagna i sista minuten.
   Inte lätt att flyga med hund och att ta sig hit landvägen tar tid. Och kanske blir det inget av tal när vi gått ut ur EU, vem vet.
   Ha det bra!

 19. World by Tina skriver:

  Jo så är det ju (angående kommentaren om exploatering av turistdestinationer). Jag föredrar att åka under lågsäsong då det inte är så mycket folk och priserna bättre på både boende, utflykter och mat. Tex Azorerna, vi var där under ju och nyår – typ helt ensamma på tre av öarna. Fantastiskt. Letar alltid efter ”egna” upplevelser som inte delas med en miljard andra, även om det är svårt ibland=)

 20. Ingrid skriver:

  Så fina de där bluebell är. Det var roligt att få se dem i såna mängder. Det är som våra blåsippsängen nästan.
  Ramslök är det gott om här också och även det vi på gotländska kalla Kajp. Det är en vild skogslök som påminner om en lite purjolök. Väldigt god till soppa, för att inte tala om kajpsmör. Min granne Rut kom med en hel korg fulla av kajpar igår, som hon varit och plockat.
  Sen svenska allemansrätten är uppskattad av många. Min svåger som är tunisier tycker att det är en helt fantstisk ”uppfinning”, det är bara det att han har lite svårt att förstå vad gränsen går och plockar både här och där.
  Hoppas du har en fin Bankholiday i dag!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Dessa fält med bluebells inne i skogen är otroligt!
   Jag känner till kajp, men visste inte att det var ramslök. Trodde det var en annan sort. Har ätit kajpsoppa, jättegott.
   Allemansrätten är fantastisk, men innebär också ansvar, som är mycket viktigt. Inte lätt för alla att veta när den gäller och inte.
   Hade en mycket trevlig dag igår.
   Kram

 21. Ett underbart landskap med bluebells och ramslök!
  Ha det gott!

 22. Veiken skriver:

  Dessa fantastiskt vackra bluebells. Dessutom tillsammans med den vita ramslöken. Vad kan vara bättre än blåvitt för en göteborgare.
  Uthyrningshuset ser toppentrevligt ut. Synd att vi inte har vägarna förbi! 🙂
  Allemansrätten ska vi verkligen värna om!

  • Lena i Wales skriver:

   Jaså, du är en sådan.Det är mina söner också, stora blå-vitt fan,.(min pappa var Boråsare, så han lärde mig att något annat lag var bäst,hi,hi). Men jag har sett flera blå-vitt matcher också.
   Huset är jättefin, men man behöver bil för att bo där.
   Ha det bra!

 23. Underbara blomsterbilder! Ett sådant fint uthyrningshus också. Det såg mycket lockande ut.
  Haha, dåligt väder och köer under ledighet. Det är lagen om alltings j**lighet. 😉

  Ha en fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var så vackert med bluebells och ramslök. Var ute och gick där igår också,men nu börjar bluebells blomma över.
   Huset är mycket fint inrett och ligger fantastiskt fint. De har ett till med ännu bättre utsikt, fast mindre.
   Ja, verkligen den lagen innan en bank holiday, men det blev inte så illa i år faktiskt.
   Ha det bra!

 24. Anne-Marie skriver:

  Så vackra bluebells! Stora hav av blommor är så fint och maffigt tycker jag. 🙂
  Minns att Anna (som bodde i England) också visade bluebells och andra blommor som också växte i stora hav.
  Den där ramslöken är också fin. Synd att det inte finns allemansrätt så att det går att plocka litet av den.
  Jättefina och mysiga hus till uthyrning. När jag besökte Wales fanns till exempel inte AirBnB utan vi bodde mest på B&B och hotell. Numera finns det ju många fler valmöjligheter till semesterboenden.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Dessa bluebell fält mitt i skogen är så vackra.
   Ja, Steelcity Anna har också visat bilder tidigare år.
   Man kan ju plocka om man vill och ingen ser en!
   Ja, här finns många olika former av semesterboenden nu. Detta hus är fint och ligger så vackert också.
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s