ABERDYFI / ABERDOVEY, en seaside resort i Wales

Då är det vardag igen här i Wales efter en långhelg. Mer från långhelgen skriver jag om på lördag…

…idag blir det om den liten seaside resort i Wales som vi besökte i somras.

Aberdyfi, en seaside resort

Aberdyfi är det walesiska namnet på orten som på engelska heter Aberdovey.

Ett samhälle med ca 1 200 invånare på den walesiska västkusten. Orten ligger inom Snowdonia National Park…

…orten kom till runt en hamn och skeppsvarv. Under 1700-talet var hamnen som störst och härifrån exporterade man mest skiffer, men också ekbark. På 1800-talet fanns här 7 mindre skeppsvarv och mellan 1840 och 1880 byggdes här totalt 45 segelfartyg.

Idag är det en typiskt liten seaside resort, semesterort vid havet. Många kommer hit från engelska West Midlands, som bara ligger omkring 15 svenska mil bort.

Turisterna började komma hit i mitten av 1800-talet då järnvägen kom hit…

…längs med genomfartsvägen finns färgglada hus i rad.

Många av husen är idag fritidsbostäder, vilket gjort att huspriserna gått upp på det senaste. Liknande hände ju också på den svenska västkusten, där huspriserna steg kraftigt när hus började köpas upp att semesterfirare. Till detta kom också problemet med att värdet på huset steg och därmed blev också fastighetsskatten enorm och många som bott där sedan generationer hade svårt att bo kvar av skatteskäl. Så är det dock inte i UK…

…längs med den lilla strandpromenaden finns några hus, bl a detta innehållande café…

…och intill finns Lifeboat Station.

RNLI = Royal National Lifeboat Institution, är en charity, alltså en välgörenhetsorganisation som inte är knuten till staten, utan beroende av donationer. Ofta ser man deras bössor i affärer och ofta lägger jag lite växel i dem. Detta med bössor vid kassor är väldigt vanligt i UK och nästan alla affärer har en bössa till någon av dem vald välgörenhetsorganisation kedjad fast vid kassan. Här är det ju vanligare att betala med pengar än i Sverige, där många betalar med kort. Swish finns inte här, men checkar används fortfarande. Ja, vi ligger lite efter med ganska många saker här. Vissa affärer här tar inte kort om beloppet understiger £ 10 och vissa i Sverige inte pengar, bara kort. Konstigt för mig! Så ofta blir det lite småmynt över här och istället för att öppna plånboken igen åker slantarna ner i välgörenhetsbössan. Och denna organisation stödjer jag gärna. Behovet av välgörenhetsorganisationer är också mycket större här där inte staten står för allt.

Kostnaden för att driva Lifeboat Stations i UK är ca £ 168 milj/år. Många i besättningen är frivilliga, men det finns även några fast anställda. Ungefär som borgarbrandkår fungerade i Sverige förr.

I UK finns även Coastguard som är statligt, men mer av militär art och ser också till landets gränser. De kan också i nödsituationer sättas in och har även helikoptrar, men vanligtvis är det RNLI som rycker ut…

…när vi var där i somras höll en grupp ungdomar på att träna för sjöräddning. En lina var spänd mellan två bryggor och det gällde att ta sig över till andra sidan utan att bli blöt eller…

…att kanske bli blöt.

Ungdomarna var väldigt duktiga, speciellt med ganska många turister som åskådare också…

…det finns också flera härliga sandstränder att promenera på. Eller kanske bada, om man är djärv, vill säja.

Om man nu inte bara vill promenera på stranden kan man i utkanten av stan också spela golf på en 18-håls bana med gott rykte…

…längsmed havet finns också en liten park med några bänkar och lite palmer. Som ni kan se av bilden var det en het sommar i Wales förra året, liksom i Sverige. Gräset var snustorrt.

Här finns också en litet minne av vad som hände här 1597. Då strandade ett skepp från den spanska armadan här. P g a kraftig vind kunde de inte lämna förrän efter 10 dagar. Under dessa dagar försökte man bränna ner skeppet, men misslyckades. När man däremot nådde den engelska sydkusten i Cornwall tillfångatogs skeppet av den brittiska flottan.

Den spanska armadan, även kallad ”den oövervinnerliga armadan”, var en stor flotta av ekskepp som den spanske kungen Filip II lät bygga på 1500-talet. Den bestod av 137 skepp och byggdes upp framför allt för att kunna anfalla och landstiga i England, den stora huvudfienden om herraväldet på havet.

Syftet var även att skeppa 30 000 soldater från Nederländerna, som då tillhörde Spanien, över till England. Trots idoga försök av Englands viceamiral Francis Drake, blev dock den spanska flottan aldrig besegrad, men lyckades inte heller uppnå sitt mål att invadera England.

67 av de 137 skeppen man skickat i väg från Spanien återkom hem. Många förliste, när de rundade Skottland och Irland p g a väderförhållandena, ca 50 skepp förliste vid den irländska kusten. Det jag dock främst tänker på är alla dessa människor som omkom vid förlisningarna. Krig är aldrig bra! Tänk att vi ännu inte lärt oss detta drygt 500 år senare.

The Bells of Aberdovey

Är en populär gammal folkvisa från Aberdovey. Sången är baserad på legenden om den sjunkna staden Cantre’r Gwaelod, Wales svar på Atlantis.

Man påstår att kyrkklockorna i den försvunna staden fortfarande kan höras ringa. Ja, tro det om ni vill!

Nedan kommer 3 Youtube versioner av sången:

Med sång, 2,45 min.

Harpa, 3,25 min.

Kör, 30 sec.

Ha det bra och på lördag kommer ett nytt inlägg igen!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia. Bokmärk permalänken.

45 kommentarer till ABERDYFI / ABERDOVEY, en seaside resort i Wales

 1. Härligt inlägg med mysiga låtar – och jag måste vara ärlig och erkänna att jag gillar att man fortfarande använder mynt i UK. Hatar det där med swish, verkar väldigt opålitligt!
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Gillar speciellt hampmusiken.
   Jag har också lite svårt för kort och swish. Jag tror att det kommer att ge stora, kraftiga bakslag i o m att unga idag inte förstår värdet av pengar. Har man inga kvar på fickan, måste man sluta köpa, men idag är det bara att ta fram kortet och fortsätta, ta mer kortlån och konsumera, farligt.Men vi är väl kanske lite ”gamla” och inte föstår, fast vi skulle ses som äldre med erfarenhet.
   Kram

 2. Madame skriver:

  Så smuk musik du slutter af med, Lena – harpeversionen kan jeg vældig godt lide.
  Det var spændende at læse om Aberdyfi. Du har så meget viden, som er dejlig at læse om.
  Ønsker dig en fin dag, klem

 3. Marit skriver:

  Du har så mye kunnskap om Wales, og det er alltid spennende å lese det du skriver.
  Ønsker deg en fin dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du känner att jag ha något att ge ang Wales. Jag är så nyfiken av mig och är glad att förmedla vad som finns här både på bloggen och som reseledare/guide. De går ihop.
   Ha det fint!

 4. Tomtan skriver:

  Härliga hus. Hänga/gå på lina är inget för mig 😂

  • Lena i Wales skriver:

   Husen är så fina och färgglada, gillar också dem.
   Hänga på lina över en madrass eller över varmt vatten vore kul, men inte över kallt vatten och trilla i, inget för mig.

 5. Eva skriver:

  Fint med välgörenhetsbössorna i butikerna. Tycker också att det är helt fel att utesluta möjlighet till kontantbetalning.Tragiskt med alla skeppen med besättningar som förliste. Vacker musik. Bäst tyckte jag om den med körsången. Ha det nu så bra själv, Lena och hoppas vädret blir bättre.

  • Lena i Wales skriver:

   Välgörenhetsbössorna är så bra, känns alltid bra att vara lite lat och inte öppna börsen igen, utan bara stoppa ner mynten i bössan. Alla bäckar små, blir snart en liten å.
   Har svårt för att bara använda kort. Vill veta hur mycket pengar jag har kvar.
   Körsången är vacker och jag är väldigt svag för harpa också.
   Solen kom fram en liten stund, men det var verkligen liten stund. Ska bli bättre i slutet av veckan. Ja, så är livet i Wales,hi,hi!

 6. Geddfish skriver:

  Då har jag njutit av färger, av walesisk kraftfull sång, klingande harpospel och skönsjungande kör!
  Ha en fin dag, ja du har säkert samma väder som vi här. Lite si och lite så. 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Vad trevligt att du fick en liten stund av njutning genom bloggen. Musiken är vacker.
   Idag är det mycket si, alltså regn, men jag är ju i Wales så vad kan jag begära,hi,hi!

 7. Eva Ranner skriver:

  Härliga bilder och intressant läsning. Tack för jättetrevlig guidad tur.

 8. torrebloggen skriver:

  Härliga bilder och jag gillade dom färgglada husen!
  Ha det bra!
  Kram!

 9. Hej Lena!

  De färgglada och nästan pastellfärgade husen ser så pittoreska och trevliga ut!
  Som badkruka lockade linhängandet mig mindre…

  Kylslagna vårhälsningar
  Anders och lena

  • Lena i Wales skriver:

   Dessa hus är så uppiggande med sina färger. Vissa seaside resorts tillåter färg på husen , andra inte.
   Linhängandet tycker jag verkar kul om vattnet under var varmt, men absolut inte där. Jag är en äkta badkruka!
   Ha det bra!

 10. Ann-Louise skriver:

  Vilka fina färger på husen! Jag älskar färgglada platser så hit skulle jag verkligen vilja åka.

 11. yfronten skriver:

  Vilken fin badort! Jag saknar att åka till Southend-on-sea som vi gjorde när makens mormor bodde där, men stranden där är stenig och obekväm.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har också besökt Southend.on.sea. Hade vänner som bodde där. En trevlig seaside resort med en lång pir. Förstår att du längtar tillbaka.
   Vissa stränder i Wales är steniga och viss med sand, precis som i England.

 12. Gillar de där färgglada husen, de är så fina! Men det är klart, ligger de där i första rad så måste de såklart vara välskötta annars får de väl staden på sig. Oavsett, det är så kul med dessa smala och höga hus! Ibland ser de så smala ut så jag fattar inte hur de får plats att bo där för det måste ju vara en trappa att gå i också. Och vilket spring det måste vara! 😀

  Kul med den där övningen! Fy vad tungt, det är en bra bit att ta sig över.

  I går hade vi 28 grader här! Äntligen!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är de fina de färgglada husen, gillar dem.
   Trapporna är oftast smalare och brantare i husen här mot i Sverige. I Holland är många hus ännu smalare.
   Ungdomarna var så duktiga och djärva, tycket jag, men tanke på temperaturen i vattnet.
   28 grader, oj , det är varmt. Här har varit lite kyligt de senaste dagarna, men det ska bli bättre i helgen, säjer de.

 13. Så vackra blommor på fotot, är det klematis?
  Där behövs styrka i kroppen, faller de landar de åtminstone mjukt.
  Önskar dig en bra dag!

 14. skåningen skriver:

  Har varit på resa .du ser i bloggen imorgon var
  Ha en bra dag!
  Kram!

 15. Ama de casa skriver:

  Oj vad fint med alla dom där färgglada husen! 🙂

 16. Veiken skriver:

  Dina bilder påminner lite om det vi har sett i Skottland. Speciellt uppe i Orban. Så vackert.
  Dessvärre vet jag knappt hur de svenska sedlarna ser ut idag. Använder både kort och swish. Smidigt och bra, men farligt farligt om man blir oaktsam.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det kan föra tankarna till Oban. Vackert där också.
   Jag använder gärna sedlar, så jag vet hur mycket jag kan spendera eller inte spendera, men vet att det inte är så populärt i Sverige.
   Ha det bra!

 17. Ditte skriver:

  Vad trevligt att få komma med hit. En stad/ort jag helt klart skulle tycka om att spendera några dagar i. Tänkte också lite som Veiken här att det påminde om Oban i Skottland. Väldigt vackert.
  När jag läste om RNLI så tycker jag det kan jämföras med Sjöräddningen här hemma i Sverige som ju också är byggd på donationer och ideell basis. Och som verkligen gör nytta i många sammanhang till sjöss.
  Eftersom jag är väldigt historieintresserad var det roligt att läsa om det som hände 1597.
  Tack även för den vackra musiken.
  Önskar dig fortsatt fina dagar hemma i Wales.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är en trevlig liten ort. Härlig att ströva runt i, precis om Oban.
   Både Sjöräddningen och RNLI gör bra insatser och jag ger gärna en extra slant till dem.
   Spanska armadan är intressant, men vad hemskt.
   Ha det bra!

 18. åsa skriver:

  Färgglada hus.
  Härliga stränder.
  Utan fysiska kontanter är det svårt för dagens barn/ungdom att riktigt sätta sig in i detta med pengar, att alltid bara betala med kort gör ju att man inte räknar eller förstår pengars värde.

  • Lena i Wales skriver:

   Husen är så fina, tycker jag. Blir glad av det färgglada.
   Härligt med sandstränder, vissa stränder här har sten.
   Instämmer helt med dig ang pengar. Jag tror att det kommer att slå tillbaka vad gäller ekonomi för de unga. De får aldrig chansen att veta pengars värde, vilket i slutet blir dåligt för hela landets ekonomi.
   Ha det bra!

 19. wiolettan skriver:

  Härliga bilder och fin och lärorik information. Det är så roligt att läsa om platser och orter där jag inte har varit.
  Det finns verkligen mycket att se och uppleva i vår fantastisa värld och du förmedlar det så fint och bra till oss läsare.
  Tack och ha det så bra.
  Varm kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Alltid roligt med dina uppmuntrande kommentarer!
   Javisst finns det mycket fantastiskt att se och uppleva, både i verkligheten och i Blogglandia.
   Varma kramar till dig också!

 20. skåningen skriver:

  Det var en bra resa ,men också skönt att komma hem!
  Kram!

 21. Havet ser trevligt ut, harpa är väl lite irländskt…

 22. Roligt att läsa ditt fina inlägg om den lilla badorten. Jag ser att fönstren ser likadana ut som de gjorde när jag bodde i London ett halvår 1957! Det drog väldigt på vintern. Men visst är husen pittoreska med alla olika färger. Han sjunger fint, killen på den första videon, men pianokompet är lite för hårt och stelt enligt min mening. Bättre då med den mjuka harpan och även körsången är fin. Otroligt många körsångare på klippet!
  Ingrid

 23. Anni skriver:

  De där pastellfärgade husen är en fröjd för ögat, men inte sjutton skulle jag vilja ha dem i min närhet. De passar så bra i UK och kan verkligen få mig att längta dit ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s