WALES – MONMOUTH 40 – Border Counties Steam and Country Show 2019

Monmouth 40 – Border Counties Steam & Country Show 2019

Förra helgen var det ju, som jag skrev om i lördags, Bank Holiday här i UK. Alltid vid Bank Holidays är det mycket som är på gång.

I min stad var det Border Counties Steam & County Show (Gränslandskapens ång- och landsbygdsshow), i folkmun kallat Steam Rally, på ett fält mitt i staden. I detta fall skulle vi nog mer översätta show med utställning med inlägg av shower. Dessa olika typer av shows är mycket vanliga i UK.

Detta anordnades av Border Counties Vintage Club, en förening som grundades 1975 av entusiaster. Med border counties menas gränslandskapen vid walesisk-engelska gränsen. De inkluderar Monmouthshire i Wales och Gloucestershire och Herefordshire i England.

Vädret över helgen var si och så, inget regn, men kallt. Bara 4 grader nattetid och småkyligt dagtid…

…jag hade aldrig varit på en sådan här tillställning tidigare, men tyckte det skulle vara kul att se vad det var. Och det var bara så helt fantastiskt. Egentligen inte min grej, trodde jag, men det är viktigt att lämna sina gamla spår och vidga sina vyer, inte bara säja , det är inget för mig, innan man vet.

Denna stora ångmaskin var helt otrolig!…

…dels stod fordonen uppställda och dels körde de runt och visade upp sig…

…alla ångmaskiner var inte stora, som denna med en liten vagn bakom…

…denna maskin var speciell, framför allt p g a texten på den, R Foster & Daughters. Alltid annars står det ett efternamn & Sons. Döttrarna var också med och fint klädda i tidsenliga klänningar…

…flera hundra meter av små dieselmaskiner stod uppställda…

…en som drev något som hade med vatten att göra…

…en på hjul som lyste upp lampor, troligen kallas det generator. Jag och teknik går ju normalt sett inte så bra ihop, så jag visste inte alltid vad det vad för något, men roliga var maskinerna i alla fall…

…det fanns också ett stort tält. Vad fanns det där?…

…jo, en himla massor av kul grejer, som dessa fordon i trä. Så fina…

…det här var en rolig manick, eldriven med massor av kulor som gick åt alla håll och kanter. Verkligen fascinerande!…

…massor av gamla cyklar stod uppställda och…

…flera stycken motorcyklar. Denna med sidovagn gillade jag starkt. Min man kör ju mycket motorcykel och har flera olika motorcyklar, men ingen med sidovagn. Kanske dags för det?

Denna Triumph Tiger 650 är från 1972.

När min man var liten hade familjen inte bil, utan åkte på semester på motorcykel med sidovagn, 2 vuxna och 3 barn, varav min man var yngst av barnen. Hur fixade man det? Jo, de vuxna satt på motorcykeln och de tre barnen, varav en baby, i sidovagnen tillsammans med bagaget.

Ja, det var andra tider det. Tiden efter 2:a världskrigets slut var inte så lätt här i UK…

…denna packmotorcykel tycket jag var rolig. Hade the milkman ingen bil, blev det att ta till motorcykeln. Denna är från 1948.

Vi har knappt några milk men kvar här längre, allt köps i de stora affärerna. Det är kanske också lite svårt att ställa mjölken utomhus en längre tid. Förr var ju de flesta kvinnorna hemmafruar och kunde ta emot mjölkmannen, annorlunda tider nu…

…de hade också ställt upp flera gamla traktorer…

…mitt på fältet hade man uppvisningar av bilar. Genom högtalare berättade man om de olika modellerna, vilket jag inte riktigt tyckte var så kul, men att se dem var roligt…

…detta är en gammal Bedford med skjutdörrar. En sådan hade min mans pappa någon gång i början av 1960-talet, efter motorcykeln med sidovagn. Nostalgi för min man…

…helfestlig gammal polisbil. Dessutom fungerade sirenerna och den tutade sig fram. Denna påminner om serien Heartbeat, tror den heter Aidensfield på svenska. Där förekommer en liknande polisbil…

…det var också en del bilar, gamla och fina, parkerade.

Wow, en Jaguar E-type, så fin! Tänkte, vill ha, men sa inget högt…

…denna Heinkel trehjuling är så kul…

…det fanns också två gamla bussar uppställda.

Denna är från 1970 och kördes runt Bristol, England…

…puh, jag hann med denna dubbeldäckare där ingången och utgången är längst bak, bara att hoppa på och hoppa av…

…hungrig kan man ju kanske också bli när man gått omkring en stund. Så varför inte inta lite nyttig mat såsom hamburgare, korv och pommes frites? Typisk marknadsmat. Hälsosammare alternativ? Nej, det fanns inte. Men en kopp te blev det i alla fall…

…när man satt där med sin dryck kunde man också lyssna på positivet. Älskar positivmusik, fast i lagom portioner. Dessutom är de så vackra, en riktigt ögonfröjd. Lustigt svenskt ord, positiv och konstigare är ordet för den som sköter de små positiven, positivhalare. Används ordet halare i någon annan kombination? På engelska heter de stora positiven fairground organ och de små barrel organ…

…det fanns också några stånd, men inte överkommersiellt.

Trodde inte man kunde visa vapen på detta sätt, men det går tydligen…

…det försigick också en rovfågelshow, de brukar vara fina, men jag har sett så många rovfågelshower överallt i Europa, så nöjde mig med att bara beundra fåglarna när de var stilla. Detta är en Red kite, en röd glada, tillhörande familjen hökartade rovfåglar..

…som alltid när det är stora folksamlingar står en ambulans beredd om något skulle hända och det finns också alltid flera Fire Points, samlingsplats vid brand, om något sådant skulle inträffa.

£ 5, för pensionärer i entré, väl spenderade pengar!

Som jag skrev i början av inlägget så var det fantastiskt att ha sett allt detta. Öppna era ögon för något nytt, man vet aldrig var man råkar på!

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Monmouth. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till WALES – MONMOUTH 40 – Border Counties Steam and Country Show 2019

 1. torrebloggen skriver:

  Vilket härligt inlägg från Steam Rallyt!
  Så fina bilder!
  Trevlig helg!
  Kram!

 2. Vilken kul marknad! 🙂

 3. Marit skriver:

  Det er jo morsomt med sånne utstillinger av gamle ting. Aidensfield har jeg sett mange episoder av. Det hørtes veldig kjølig ut hos deg.
  Ønsker deg en fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Detta var en så morsom show att besöka. Lite annorlunda för mig, men gillar det gamla.
   Jag har också följt Aidensfield tidigare, men har inte sett det på några år nu.
   Ha det!

 4. Eva skriver:

  Imponerande med alla maskiner. Så otroligt välskötta och omhändertagna de verkar vara. Kan tänka mig att de är kära ägodelar för ägarna. Vilken jättestor utställning. Det måste finnas ett enormt intresse för det. Allra finast tycker jag ändå de mindre bilarna och fordonen mm i trä var. En så’n skulle man vilja ha.
  Jo visst ska man öppna ögonen för nya saker och inte bara trampa på i de gamla spåren.

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en fantastisk show och alla maskiner var så välskötta. De hade säkert brukat dagar till att bara putsa på dem, verkliga entusiaster. Så roligt att se denna hängivenhet.
   Träfordonen var jättefina och så noggrant tillverkade för hand, vilket tålamod!
   Roligt att du också ser vikten av att öppna sin ögon för något nytt och få dessa speciella upplevelser.
   Ha det bra!

 5. Vilken fantastisk show! Jag älskar att se folk som går så helt in i något, som sätter en ära i att göra det så bra som det bara kan bli. Om det sedan är att bevara bilar, sy kläder till medeltidsfestivaler, lajvare eller vad som. Tror det för många är det viktiga att tillhöra något där intresset är lika, att man hör ihop på något sätt än bara familj.

  Den där manicken du tyckte var så kul, har du sett denna musikvideo:

  Helt fascinerande!

  Vackra fåglar! När jag gick i scouterna så hete vår patrull Gladan så den ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Och jag minns att det vetenskapliga namnet är Milvus milvus vilket faktiskt är den röda gladan. Väldigt vacker fågel! Tänk så man minns även 37 år senare.

  Ha en riktigt härlig helg, Lena! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, härligt med entusiaster och som de jobbar för att nå sina mål. rustar upp och putsar. Och allt detta får vi glädje av.
   Helfästlig video, vilken idé och vilket arbete bakom-
   Kul att du har sådan kontakt med namnet glada. Som du säjer visst är det konstigt att man minns vissa helt ovidkommande saker långt tillbaka i tiden och så glömmer man att köpa hem mjölk för dagen.Fast du kanske inte kommit det stadiet ännu, men vänta bara, hi,hi.
   Ha det skönt i vämen!
   Kram

 6. Märtha skriver:

  Under några års tid ordnades en ångfestival här i Borgå. Jag blev helt fascinerad av en ångvält, och uttrycket ”gå på som en ångvält” blev något mera konkret… Och på Island besökte jag en gång ett nyöppnat jordbruksmuseum. Där fanns två traktorer. Båda modellerna hade jag kört i min barndom, kände mig liksom lite museal… Hälsningar från småregn, +12,1.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du också varit på en ångfestival,men synd att det inte ordnas oftare. Så många häftiga grejer och sådana fantastiska entusiaster.
   Jag har bara kört traktor en gång och sedan fick jag inte tillträde till den mer. Lång historia.
   Faktiskt sol och moln här i Wales idag, så jag har varit ute i trädgården flera timmar och rensat, fy så mycket ogräs det finns/fanns!

 7. Karin Eklund skriver:

  Oj, kära nån, vilket inlägg, så intressant. Undra på att du tyckte om det, med alla fina ångmaskiner men så oerhört mycket annat att titta på och att bli intresserad av. Jag hade gärna varit där jag också. Man förvånar sig själv ibland när man märker att man visst tycker om något som man nästan har bestämt sig för att man inte tycker om, bara för att man tror det. Härligt inlägg Lena! Tack!

  • Lena i Wales skriver:

   Såååå roligt att du gillar mitt något udda inlägg.
   Skulle varit roligt att vandra där ihop med dej och bara beundra det vi såg.
   Intressant att andra känner som jag gör, att man tycker om saker man inte visste att man gillade. Det är aldrig för sent att ändra sig!’
   Ha en skön lördagskväll!

 8. Visst är de oftast nyttigt att vidga sina vyer. Den gulliga lilla ångmaskinen och den tuffa lilla polisbilen var helt i min smak. Jag hade säkert trivts på den tillställningen.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också känner att vidga sina vyer är betydelsefullt för den personliga utvecklingen.
   De små ångmaskinerna var så gulliga, visste knappt att det fanns sådana.
   Polisbilen var så lustig och den fick mig att le.
   Ha den fortsatt fin helg!

 9. åsa skriver:

  OMG där skulle jag ha velat vara med Dig, älskar sånna här tillställningar 😀

 10. Tack för ett inspirerande marknadsbesök med fina bilder!
  Ha det gott!

 11. Anni skriver:

  Sådana shower känns så otroligt brittiska, men jag undrar om de arrangerar i andra länder också? Tror att det krävs att det bor ganska mycket folk i området för att det ska bli tillräckligt med besökare och så klart att de är en tradition! Just det sista, traditioner, är ju britterna nästan löjligt bra på att upprätthålla och ofta i rena cirkusfasonerna. Tänk bara på Last Night of the Proms (som jag älskar) och hur publiken var utspökad i första matchen i ishockey-VM igår. Jag både älskar och skakar på huvudet åt excentriciteten.
  Men precis som du skriver, med öppet sinne finns det alltid något att se och lära sig!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Det känns typiskt brittiskt för mig också.
   Här är det tätbefolkat nästan överallt, även om jag inte bor i de mest befolkade området.
   Här ändrar vi inte på mycket, britterna har ju lite svårt för det. Sker ändringar är det att gå tillbaka till det gamla, t ex Brexit.
   Ja, vad ska man tänka, kul med excentriska människor, fast kanske inte alltid att ha dem inpå sig alltid.
   Med nyfikenhet kommer man långt!

 12. Ditte skriver:

  Vad roligt att du nu bestämde dig för att ta en titt och uppleva detta. Verkligen roligt att du berättar om det. För mig var detta helt nytt. Stort tack för besöket och de fina bilderna och givetvis för all info.
  Bilden på dig på den gröna bussen är jättefin.

 13. Inger skriver:

  Hej Lena, så rart att du frågar efter mig. Jag är här men har en längre bloggpaus. Lusten försvann efter 10 år. Jag har mycket annat att stå i, bland annat att umgås med vår fina lånehund.
  Kram på dig!

 14. skatanstankar skriver:

  Men så roligt! Jo då bilen i Aidenfeald känner jag minsann igen modellen på och har småskrattat åt den Jag saknar den serien för den var så mysig. Vilka fantastiska grejor det finns. Be din gubbe skaffa en motorcykel med sidovagn. Då kan du sitta där med skinnmössa med öronlappar och glasögon och låta håret fladdra i vinden. Det vore en fantastisk bild av dig. Tack för det härliga inlägget med så mycket att se. Jag har haft besöka av min bloggvän Skatan i helgen och vi har pratat om att försöka åka på en bussresa till Skottland och England så småningom bara vi får råd.och tid. (jag när jag får råd och hon får tid)

  • Lena i Wales skriver:

   Välkommen till min blogg!
   Heartbeat går fortfarande här i UK, men jag har inte sett den på ett tag.
   Det skulle faktiskt var roligt med en sidovagn, så vi får väl se.
   Kanske kommer ni till Wales?
   Ha det bra!

 15. Anita skriver:

  Nu har jag suttit en lång stund, medan välkomna regndroppar faller utanför och läst dina två senaste inlägg. Får jag välja så blir nog resan till Aberdyfi nummer ett men det var samtidigt väldigt kul att få följa med på Steam Rally. Och jag håller med om Jaguar E-type. Den har jag alltid gillat.
  Och precis i detta nu slutade regnet att falla. Det blev knappt blött på marken. Nu ska jag gå och vattna mina tomatplantor.

  Ha en skön kommande vecka!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Vad skönt att ni får lite regn, behövs i trädgården hos dig, gissar jag, men kanske det skulle kommit lite mer?
   Aberdyfi var ett trevligt besök och jag kan tänka mig att åka tillbaka dit.
   Ha det bra!

 16. yfronten skriver:

  Mjölkmotorcykeln är underbar! Jag tycker att det är kul att titta på gamla bilar och gjorde det här i lördags på Mekonomendagen. Samma dag var det traktorträff här i närheten, men det har jag varit på en gång och blivit färdig med ganska snabbt.

 17. Jag satt för flera bilder och tänkte wow, fräckt coolt…älskar gamla bilar och egentligen mycket annat gammalt full av historia. Skulle gärna åkt med i sidovagnen, den var riktigt fräck.
  Kram Kajsa

 18. kersko skriver:

  Vilken rolig tillställning och stort tack för att jag fick se alla bilder så att det nästan känns som att jag varit med. det är bra att kliva ur sina invanda spår ibland. Det är inte så sällan man blir glatt överraskad. Fin bild på dig också.

  • Lena i Wales skriver:

   Oh, vad kul att du gillar detta inlägg!
   Det är lätt att köra fast på vissa saker, men är man öppen för nytt förgyller det ens liv.
   Bilden av mig bara blev till, så är det ibland.

 19. GladiGrönt skriver:

  Spännande tillställning! Du är med om mycket, du. Ha det gott/Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s