WALES HISTORIA

Lördag igen och bloggdags! Idag blir det ett inlägg om Wales historia och i slutet flera vackra bilder av Wales.

Wales historia

Jag ska här försöka göra en liten sammanfattning av Wales historia. Inte helt lätt, för den är många gånger komplicerad. Tidigare har jag skrivit om dess historia lite här och där, nu kommer förhoppningsvis en sammanfattning.

När en historia egentligen börjar är alltid svårt att säja, men man tror sig veta att Neanderthalare bebodde det som idag är Wales. Detta innebär för ca 350 000 år sedan. Namnet Neanderthal kommer från platsen i närheten av Dusseldorf i Tyskland där man 1856 hittade fossiler av det som senare skulle kallas Neanderthalmänniskor, en förhistorisk människovarelse.

Mänskliga bosättningar dateras till perioden efter den senaste istiden som inleddes runt 100 000 f Kr och isen började sedan dra sig tillbaka runt 10 000 f Kr.

Det finns lämningar från bronsåldern, ca 2 500 – 800 f Kr och järnåldern, ca 800 f Kr – 50 e Kr.

Romartiden

Romartiden i Wales började år 48 med en militär invasion av romarna. Man räknar med att hela landet var ockuperat år 78 och lämnades av romarna på 300-talet. Man brukar datera det till år 383, men det skedde gradvis i olika regioner.

För romarna var Wales intressant p g a rika fyndigheter av bl a guld, koppar och bly. Militären var i kontroll av utgrävningarna eftersom fyndigheterna tillhörde kejsaren. Man utvann allt man fann och övergav sedan området när gruvorna var tömda.

Däremot fanns ingen större produktion av varor eller exporthandel i Wales, utan detta skedde i den sydöstra delen av Storbritannien.

Romarna byggde bl a också många vägar, idag kallade Roman Roads, över hela Storbritannien. Man kan enkelt finna dessa på dagens kartor, alltid raka vägar. Romarna gjorde inga svängar på sin vägar. Var det en kulle i vägen, gick man rakt över den istället för att som ofta gjordes senare, gå runt kullen…

…man byggde också s k Castrum, en byggnad som användes för militärt försvar. Vanligtvis fyrkantigt hus med ingång på mitten vid var vägg. Ordet kastell kommer från Castrum.

Så även romerska Villas, d v s stora lanthus eller herrgårdar. Villa suburbana = stort privathus. Villa rustica = stor jordbruksfastighet. Bl a fanns dessa nära Caerwent och Blestium (=dagens Monmouth, min hemstad).

Däremot bygge man egentligen inga Hill Forts (fästningar uppe på kullar), men använde de som redan fanns när man kom till området.

Wales nedtecknade historia börjar med romarnas ankomst och deras kamp mot de britanniska stammarna. Britterna var splittrade i flera stammar och de fanns över hela södra Storbritannien inkl Wales och södra England. Dessa stod under romerskt styre under romartiden.

Ungefär i samband med att romarna drog sig tillbaka kom kristendomen. Och Anglo-saxarna kom från stammar i nuvarande Tyskland.

När romarna lämnade Storbritannien formades ett flertal små kungariken med inre och yttre stridigheter. Mer och mer kom det som är Wales idag att hamna under engelsmännen.

Kristnande av Wales

Man vet inte exakt när Wales blev kristet. St Patick kristnade Irland i början av 400-talet och då började också kristendomen komma till Storbritannien. St Augustine var den första ärkebiskopen of Canterbury 597. Så runt denna tid började kristendomen etablera sig på ön.

Llywelyn ap Iorwerth, även kallad Llywelyn den store (1173- 1240)

Kung av Gwynedd i norra Wales och senare i stora delar av dagens Wales.

Han instiftade walesiska lagar. Gifte sig med sin fiende kung Johns dotter, men var ständigt i strider med honom. Blev första Prince of Wales.

Llywelyn ap Gruffyd (1223 – 1282)

Llywelyn ap Gruffudd, ca 1223-1282, var den näst siste fursten av ett självständigt Wales före Edward I av Englands erövring.

Efter inre stridigheter i familjen gjordes Edward anspråk på kungariket Gwynedd, norra Wales, 1258 och tog titeln Prince of Wales. 1267 erkändes han också som sådan av Henry III av England. Han ville utvidga sitt territorium och blev inte helt populär i Wales. Även i England blev han impopulär genom att alliera sig med andra. Edward lät bl a kapa ett skepp som Llywelyns blivande brud befann sig på då hon var på väg från Frankrike till Wales och hon spärrades in på Windsor Castle till Llywelyn hade gjort vissa eftergifter. De gifte sig 1278.

Llywelyn hade inga arvingar, vilket var ovanligt för en walesisk regent eftersom lagen tillät illegitima söner att ärva. Han fick däremot en dotter som dog mycket ung.

Llywelyn dog 1282 då han försökte samla stöd i södra Wales. Med förlusten av Llywelyn avtog den walesiska stridsstyrkan.

Edward I, kung av England och Wales (1239-1307)

Edward I var också känd som Edward Longshanks han var 188 cm lång.

1282 startade han krig mot Wales och 1284 var Wales till stora delar intagit av engelsmännen och engelska lagar infördes istället för de walesiska.

Han började bygga fästningar för att visa sin makt över walesarna och försvara sin makt. Bl a byggdes fästningarna…

…Caernarfon Castle…

…Conwy Castle..

…Harlech Castle…

…Beaumaris….

Alla dessa fästningar bringade dock inte fred, snarare tvärt om och walesarna attackerade dem vid flera tillfällen för att återfå sin frihet. Det var liksom inte en union byggt på frivillig basis, engelsmännen ockuperade Wales. Jämför lite med Sverige-Norge, inte heller en union, men inte intagit med vapenmakt.

Edward II (1284-1327), kung av England och Wales

På Caernarfon Castle i norra Wales föddes den första engelska prinsen av Wales. Det var Edward I:s son Edward II. Hans far sa stolt: ”En prins född i Wales, men som inte kan ett enda walesiskt ord”! Detta fick naturligtvis walesarna att gå i taket!!!

Prince of Wales är motsvarigheten till vår svenske kronprins, äldste sonen och tronarvinge.

Sedan 1282, när den siste riktige prinsen av Wales, Llywelyn ap Gruffydd, svor sin trohet till England, har titeln tillkommit kronprinsen.

Ända fram till 1911 hölls ceremonin antingen i Windsor Castle utanför London eller i Westminster Abbey i London. Detta ändrades av Lloyd George, parlamentsledamot för Caernarfon och senare brittisk premiärminister. Den förste i Caernarfon blev den kommande kungen Edward VIII.

Det var också här som prins Charles, nuvarande Prince of Wales, 1969 genom en ceremoni officiellt blev Prince of Wales, och detta symboliserar också engelsk suveränitet över Wales. Vid denna ceremoni höll det på att gå riktigt illa när en nationalist försökte spränga honom i luften, men istället råkade spränga sig själv i luften.

Llywelyn ap Gruffyd Fychan (1341-1401)

Ap betyder son av och motsvaras av Mac i Skottland, O`i Irland och son i vanliga svenska efternamn. Idag finns nästan inga ap-namn kvar i Wales.

Llywelyn levde ca 1341-1401 och var en rik landägare som avrättades i Llandovery av Henry IV av England som straff för att han stöttat walesarna i deras uppror mot engelsmännen.

Länge var han ganska okänd, även i sitt hemtrakt, men har nu blivit firad som ”Welsh Braveheart”, (Bravehart var William Wallace från Skottland, frihetskämpe mot engelsmännen och filmatiserad med Mel Gibson i huvudrollen).

Man vet egentligen inte så mycket om honom och mycket som man tror sig veta är säkert också det myter, som med William Wallace. Vad man vet om hans hjältedåd är att han inför engelsmännen låtsades vara dess allierade och lovade visa dem vägen till walesarnas gömställe men istället förde dem åt andra hållet. En hyvens kill! Beror dock vilken sida man står på, hjälte eller förrädare. Det var för denna handling han avrättades av engelske kungen.

Owain Glynrwr 1359-1415

Owain Glynrwr, Prince of Wales, som var rebell mot engelsmännen under Henry IV:s regering.

Owain Glyndwr levde ca 1359-1415 och var den siste infödde, styrande walesare som hade titeln Prince of Wales (Tywysog Cymru). Han iscensatte flera, tyvärr misslyckade, revolter mot engelsmännens styrande över Wales. Jag skriver tyvärr, andra kan vara av annan uppfattning, kanske. I början lyckades han väl genom att ta kontroll över stora delar a Wales, men bl a p g a brist på vapen och fartyg led han senare stora nederlag. Engelsmännen hade betydligt större resurser än walesarna…

…han kröntes till Prince of Wales 1404 i Machynlleth under överenseende av ledare från Skottland, Frankrike och Spanien = Englands fiender.

Glyndwr drevs bort 1409, men fortsatte att signera dokument fram till 1412. Han blev två gånger erbjuden förlåtelse av Englands nye kung Henry V, men vägrade. Trots stora summor som belöning till den som angav honom blev han aldrig angiven. Glyndwr höll sig gömd, troligen i närheten av Machynlleth fram till sin död, troligen 1415.

I Shakespears skådespel Henry IV framställs Glyndwr som en vild och exotisk man som drevs av magi och känslor. Ja, så kan han kanske också ses, iallafall genom en engelsmans ögon.

Idag ses Owain Glyndwr som fader till den walesiska nationalkänslan och är en hjälte här!!!

Tiden mellan 1400 och 1415 brukar kallas Last War of Independance. Lett av Owain Glyndwr mot engelsmännen. Det var den sista manifestationen för walesiskt oberoende innan införlivandet med England genom Laws in Wales Acts 1535-42. Dessa akter innebar en serie av parlamentariska åtgärder genom vilka rättssystemet i Wales införlivades med England och den engelska administrationens normer infördes med syfte att skapa en stat.

Från 1400-talet – 1900-talet

Fr o m nu går Wales och Englands historia ihop, om än inte riktigt frivilligt från den walesiska sidan.

Jag kommer att återkomma mer till den industriella revolutionen senare.

1900-talet och framåt

Den walesiska nationalkänslan ökade i början av 1900-talet. Plaid Cymru, ett walesiskt parti som jobbar för mer självständighet, främjande av walesisk kultur och språk m m, grundades 1925. Uttrycket ”England and Wales” började användas.

1955 får Wales sin egen huvudstad, Cardiff.

Många walesare blev mycket upprörda när man från London bestämde att översvämma en hel walesisk by och göra området till en vattenreservoar för Liverpool. Två paramilitäriska  grupper började agera  och gjorde lite försök till bombningar här och där, men det blev inte så mycket av detta.  Man såg också att det walesiska språket höll på att försvinna. Det var flera saker som gjorde att walesarna mer och mer började reagera att Wales styrdes från London.

1997 var en folkomröstning om ett eget parlament i Wales och 1999 grundades National Assembly for Wales i Cardiff.

Om Wales är ett land eller ett furstedöme, säjer den walesiska regeringen : Wales är ett land. Punkt slut!

Som avslutning några vackra bilder från Wales

Trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Historia. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till WALES HISTORIA

 1. Anette skriver:

  Mycket intressant läsning. En historia som sträcker över väldigt lång tid. De där borgarna gillar jag det är bra att de fått vara kvar även om det var förtryckare som byggde dem.
  Fina bilder från ett mycket vackert landskap, där på slutet.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också gillar historia. I Wales är den både lång och komplicerad.
   Borgarna är fina och har intressant historia, men inte alltid rättvis.
   Wales är vackert!

 2. fantastiska vyer och staty av Darth Vader i Star Wars 🙂

 3. Eva skriver:

  Så intressant inlägg om Wales historia. Fantastiska bilder. Kommer att återkomma till inlägget. Det finns mycket att hämta där. Hoppas du får en fin helg.

 4. Christina skriver:

  Tack! Vad intressant att få läsa om Wales historia.
  Mycket läsning på en gång så jag återkommer för att kunna ta in allt.

  Kram och fin helg!

 5. Tänk vad människan alltid ska röra till det för sig och alla andra! Väldigt intressant läsning.

  Du är ju uppenbarligen pro-walesare men hur är det med din man, han är ju engelsman? Hur ser lokalbefolkningen på engelsmän? Av det lilla jag har läst så har jag förstått att det är inte är en helt enkel relation. Kanske har du skrivit om det?

  Sista bilden är så otroligt vacker! Vilken lummighet och grönska!

  Ha en riktigt härlig lördag, Lena! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, rörig är den walesiska historian. Och krig och stridigheter har alltid pågått och fortsätter tyvärr också.
   Min man och jag har, kan man lugnt säja, intressanta diskussioner. Han är pro England och jag pro Wales, så meningarna är delade. Han har nog på senare år lite granna fått upp ögonen för hur England har behandlat walesarna och tagit över och förstört så mycket i världen, men han står fortfarande kvar vid vissa åsikter. Däremot har han inte lärt sig att hålla på Wales istället för England i rugby och det är ju bedrövligt, eftersom rugby ju är så viktigt, hi,hi. Ordspråket; inte lätt att få gamla hundar att sitta, kan nog stämma in ganska bra här.
   Förhållandet walesare och engelsmän är väldigt olika i olika delar av Wales. Bara för ett 20-tal år sedan brände man i norra Wales hus som ägdes av engelsmän. Medan det i andra delar inte märks så mycket av stridigheter.
   Jag tror jag har skrivit om det någon gång, men måste kolla, annars ta upp det i ett nytt inlägg.
   Kram och ha det bra!

 6. Geddfish skriver:

  Wales historia är intressant. Jag har ju hört dig berätta under min resa också. Jag har inte läst allt nu, utan jag beundrar de oerhört vackra bilderna och känner, yes, jag har varit där!
  Ha en fin lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, du har ju sett och hört mycket om Wales på din resa med mig här.
   inlägget blev ganska mastigt, men bra som en referens i fortsättningen.
   En fin lördag till dig också!

 7. Märtha skriver:

  Oj, det där var massor! Måste läsas i etapper. Bra med översikter, sen kan var och en fördjupa enligt intresse! Här är sommar idag och min dator har varit obrukbar i ett dygn, nu är jag nyss hemkommen från ”datordoktorn” och rabatterna väntar… Trevligt veckoslut!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det blev lite mycket, men svårt att avsluta. Får användas som referens i fortsättningen.
   Skönt om datorn fungerar igen, jobbigt.
   Molnigt här idag, men inget regn ännu.

 8. åsa skriver:

  Gillar Historia, Samhällskunskap och fina bilder och Du delar med Dig av alla dessa tre så tack för en upplysande lördag och de sista bilderna fån Wales är så fina.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar inlägget, även om det var ganska mycket, men bra som referens i framtiden och också för mig att ha det samlat.
   Wales är vackert och roligt att du också tycker så!
   Ha det bra!

 9. torrebloggen skriver:

  Tack för fina bilder och ett mycket intressant inlägg om Wales historia!
  Ha det gott!
  Kram!

 10. Monica skriver:

  Så intressant med all historia! Vi studerat den ganska noggrant också, tycker det är viktigt när man är i ett land och kära dotter hade djupa kunskaper, tror vi visste mer än britterna ofta,-), ja det var ofta så när vi pratade och tror att det är lika med dig, du vet mer:-). Lite kul ändå att ni tycker lite olika du och maken så det blir lite fart och fläkt på diskussionerna. Roman Roads har vi vandrat på, ja överallt är historien närvarande och det känns ofta. St Patrick`s liv är ju också så intressant, han skrev en bok. Och hans liv är ju lite av annan karaktär än firandet numera, det firas i Kungsträdgården t o m här hemma, vilt och skränigt.

  Nu väntar Eurovision, UK var med i delfinal men vet inte om de blev kvar. 200 miljoner tittar sa man nyss, spännande:-)

  Och dina foton du visar, glömde jag först att skriva.

  Ha en fin kväll Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också gillar historia.
   Jag tror som du att vi som är intresserade av historia vet mer än britterna själva.Har ofta hänt mig.
   Ja, här är det verkligen fart och fläkt i diskussionerna,hi,hi.
   Jag tycker att britterna generellt inte är speciellt kritiska till den historiebeskrivning de fått, medan svenskarna ser kritiskt på uppgifter, men vet inte om jag har rätt, bara en känsla.
   Har inte tittat på Melo, men hörde nu på morgonen att UK kom sist.
   Ha en trevlig söndag!

 11. Monica skriver:

  Fina foton ska det stå:-)

 12. Franska Fikon skriver:

  Hej! Så intressant och långt inlägg. Tror jag får spara det för litet senare läsning… Här skiner solen och trädgårdsarbete kallar. Omplantering av tomatplantor och utplantering av svartkål. Det är mycket just nu 😉 Ha en fin söndag!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar inlägget. Det blev lite för långt men jag tänkte har det som en referens för senare inlägg också.
   Låter skönt med sol och härligt väder för trädgården. Har varit lite molnigt idag här, sedan kom regnet och ojust nu sol och regn.
   Ha det bra!

 13. Kul men en trakt som har så lång och väl dokumenterad historia, även om en del beskrivningar alltid omprövas.
  Ha det fint
  Helene

 14. Thalassa skriver:

  Vilken intressant – och ambitiös – sammanfattning!
  Som alltid fina foton också.

 15. Ditte skriver:

  Stort tack Lena för denna fantastiska sammanfattning av Wales historia. Helt perfekt att få den samlad. Och du kan det där med att berätta. Jag kommer att få gå tillbaka och repetera men nu finns den här och kan tas fram när jag vill.
  Fina bilder som kompletterar.
  Jag har sagt det förr och jag säger/skriver det igen. Wales ska jag besöka.
  Önskar dig en fin vecka.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, min tänkte var att ha historian samlad så det är lätt att senare referera till den. Man kan inte ta in allt på en gång.
   Vet att vi har ett gemensamt intresse i historia och du är otroligt kunnig i ämnet.
   Wales är intressant på många sätt.
   Ha det bra!

 16. skogsnuvan skriver:

  Vilken fantastisk historia ni har. Här var det väl knappt att det fanns stenåldersfolk när ni hade en utvecklad tid. Helt otroligt att läsa om

  • Lena i Wales skriver:

   En lång och komplicerad historia och spännande.
   Norra Europa låg efter i tiden länge, men sedan kom de ikapp med stora språng.
   Så roligt att du gillar mitt inlägg!

 17. Så otroligt vackert det är i Wales! Vilket landskap, jag njuter!
  Ha det gott!

 18. Pingback: KENTCHURCH COURT och TRÄDGÅRD 1, slottet och walled garden | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s