WALES – PROMENAD längs floden WYE och ÅTERVINNING

Onsdag igen och bloggdags. Idag om promenader längs floden Wye och om återvinning.

Ja, så här har det sett ut hos mig de senaste två dagarna, regn, regn och så ännu mer regn och det ska fortsätta några dagar till!

Promenader längs floden Wye, norr om min hemstad Monmouth

En härlig dag i slutet av maj gjorde vi denna lilla promenad. Det tar ca 10 minuter för oss att ta oss hit med bil.

Floden Wye, Afon Gwy på walesiska, är den 5:te längsta floden i UK. Den är 21,5 mil lång från källan i de walesiska bergen i Plynlimon till staden Chepstow vid floden Severns mynning ut i havet.

Till stor del bildar den gräns mellan Wales och England.

På bilden ovan går floden bara i England och…

…det vi ser på andra sidan är Symonds Yat east.

Där finns en pub, ett café, två hotell, en campingplats m m..

…den sidan vi befinner oss på är Symonds Yat west.

Här finns flera gamla hus. Just denna bit är så vacker, husen och blommorna…

…härifrån västra sidan kan man ta en liten passagerarbåt över till Symonds Yat east. Det kostar £1 och manövreras genom att man drar båten med hjälp av en lina…

…vi fortsatte dock vandringen på den västra sidan. Vi är nära vattnet, men mycket sly har vuxit upp så den syns inte hela tiden, lite synd, men ha kan man skymta vattnet bakom denna vackra rot…

…dalen har bebotts i minst 12 000 år. Romarna var här och utvann kol och järn. Här grundades kloster städer, byar och industrier. Man tillverkade här den första mässingen i Storbritannien, man anlade repslagerier, pappersbruk, bleckplåtslagerier, skeppsvarv, garverier innan den stora industriella revolutionen. Till viss del finns lämningar av detta fortfarande kvar.

Som t ex denna gamla kalkugn. Kalksten och kol hettades upp till över 1 000 grader i ca 8 timmar. Detta gjorde att kalkstenen bröts ner till ett slags pulver som sedan användes som t ex näring för jordbruket och i murbruk för byggbranschen…

…just denna tillkom på 1600-talet och var aktiv till mitten av 1800-talet.

Roligt att vandra runt här och kunna se dalens industrihistoria så klart. Alldeles nedanför denna industri låg ett järnverk och en stor kaj där man lastade och lossade varor. Av detta finns dock inte mycket kvar än några murar att se…

…efter promenaden behöver man ju ett vattenhål och denna pub, Queens Ferry Inn, ligger bra till och…

…denna utsikt har man från terrassen mellan puben och floden.

Här går ytterligare en färja av samma slag som ovan över till östra sidan.

Det går också en turistbåt på floden, en trevlig liten tripp på dryga 30 minuter….

…här är några på väg att ta sig ombord.

Promenad längs floden Wye, söder om min hemstad Monmouth

En annan dag i slutet av maj tog vi en promenad längs samma flod om ovan, men denna gång söder om vårt hem. Det tar ca 10 min för oss att nå hit med bil.

Detta är ett område som kallas Area of Outstanding Natural Beauty (AONB), speciellt naturskönt område. Titeln tilldelas av staten. Detta innebär också att området har vissa restriktioner vad gäller byggnation o s v. Vi bor inom detta område.

Vi är på en engelska sidan och tittar över till en walesiska sidan. Här är floden en gränsflod.

Den första brittiska turismen började här. Hit kom poeter, författare och målare p g a det vackra som fanns att se här. Ordet pittoresk har sin grund i dalen. Kommer av engelskans ord picture, något värt att få en bild av.

I och med järnvägens tillkomst blev området allt mer populärt.

Vi närmar oss den gamla järnvägsbron och tänker ta oss över till andra sidan…

…via denna gamla bro, en järnvägsbro med en parallell gångbro. Järnvägen finns inte kvar, men broarna gör det.

Här ser vi över till den östra engelska sidan och orten Redbrook…

…på den walesiska sidan är målet, en pub, som jag visat tidigare, men kan man få för mycket av den?…

…puben är verkligen gammal och sunkig, en lätt stank av mögel möter oss. Inte alls ovanligt i byggnader här. Trots detta är puben väldigt populär, kanske främst p g a sitt läge, vackert vid floden…

…här finns en öppen spis med skylten : Sorry, we are open! Förlåt, men vi har öppet! Ska vara lustigt,hi,hi.

Puben är väldigt liten inomhus, så man hoppas på bra väder, så man kan sitta ute….

…antingen nere vid floden eller en bit upp i backen vid sidan av puben, med…

…denna utsikt. Inte helt fel det heller!…

…besöket avslutas med att gå tillbaka över bron och njuta av utsikten norrut!

Jag har visat denna del av Wales-England tidigare, men tycker det är värt att visa igen med nya bilder.

Är inte detta en vacker del av UK, så vad är det?

Återvinning och sopor

Från skönhet till fulhet!

Om ni inte är intresserade av återvinning och sophantering hoppa över detta!

Vi har sopsortering här i Wales.

Sophantering är olika inom olika kommuner i Wales, så det jag skriver om gäller där jag bor.

Vanligt hushållsavfall hämtas en gång varannan vecka, svarta sopsäckar i plast. Från kommunen får man ett papper som visar vilken vecka det sker. Sedan kan dagarna variera lite när det är Bank holiday, vilket inte gör det lättare. Vi använde inte veckonummer här som i Sverige t ex vecka 24 eller 25. Tänk om vi ändå hade gjort det, vad enkelt det hade varit! Men som jag alltid säjer, varför göra det enkelt, om man kan göra det komplicerat! Mottot här!

Papper hämtas en gång / vecka i orange plastsäckar.

Metall och plast hämtas en gång / vecka i lila plastsäckar.

Glas ska samlas i en grön plastlåda, som jag visar på bilden ovan. Texten står både på walesiska och engelska. Dock på walesiska först!

Kompost finns också plastlådor till och det hämtas varje vecka…

 

…vi har inga soptunnor. Så här ligger numera massor av sopsäckar i plast längs vägarna och utanför husen. Inte speciellt vackert och tänk så mycket onödig plast vi använder.

Normalt sätter man sina plastsäckar utanför dörren eller tomtgränsen. Vi bor lite svårtillgängligt, vilket betyder att vi får köra våra sopor till vägen ca 400 m. Ibland kan man gå dit med påsarna, men ibland är det helt enkelt för tunga att bära…

…när jag kom hit reagerade jag direkt på alla dessa mjölkflaskor i plast, men det verkar fortfarande inte britterna bry sig om, trots att det nyligen har startat stora kampanjer för mindre plast. I min stad propagerar man i affärerna för att man ska minska plasten runt matvaror, på samma gång köper man mjölk i plastflaskor och vi får gratis plastsäckar för sopor från kommunen. Ja, gratis är de inte riktigt förstås, utan betalas via skattemedel. Logiskt? Ja, brittisk logik. Eller ni kanske förstår det bättre än jag gör?

Vi ligger flera 10-tal år efter här mot Sverige vad gäller miljön. Tänk då också på att vi är dryga 60 miljoner invånare, mot Sveriges 10 miljoner. Alltså 6 gånger så stor skada! Helt vansinnigt!

För sent ska syndaren vakna, passar bra in här tycker jag!

Fortsatt trevlig vecka och jag är tillbaka på lördag med ett nytt inlägg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, England. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till WALES – PROMENAD längs floden WYE och ÅTERVINNING

 1. Geddfish skriver:

  Jag tittar hellre på det vackra än soporna men de finns ju också.
  Jag har varit intresserad av återvinning i många herrans år, men om inte alla går åt samma spår så skiter det sig ändå. Men jag gör vad jag kan och försöker se glad ut 😀
  Fina vyer hos dig i början av inlägget! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Vi i Sverige har en ganska lång tradition av återvinning och jag försöker också göra så gott jag kan, men blir litet trött på det eftersom det är en repris av vad jag gjorde för 40 år sedan.
   Det är vackert runt där jag bor och nu hoppas vi bara på bättre väder också.
   Kram!

 2. Märtha skriver:

  Oj, så vackert! Och roligt att få förklaring på pittoresk – ett ord jag aldrig ens funderat över! Sophantering är intressant, eftersom det finns så många system. Vi har ändå ett bättre ord, råsk, som lär vara gammal svenska. På finska pratar man om roska (uttalas med å). Och det stora råskbolaget som kreativt grundades i Åbo-trakten har nu köpt upp det mindre kreativa Östra Nylands Avfallsservice och heter – Rosk’n Roll! Hälsar Runda Rabattkryparen, +16,9.

 3. Lisbeth skriver:

  Underbara bilder o mysig text att läsa när det spöregnar o åskan är på väg! Här har vi miljöpropaganda flera gånger om dan, det står många av oss långt upp i halsen. Vi ska va så jävla duktiga till vilken kostnad dom helst! Så länge alla politiker sitter i Stockholm och kan åka tunnelbana(ha ha hur många gör det?) Sen ska ju vi sluta att flyga men inte de så klart, de måste ju till Bryssel! Höjda bensinskatter har ju inte de ont av, staten betalar! Har skjutsat Linnéa o Arthur till skolan i ovädret o det blir nog en tur i em igen. Nu slutar de skolan på fredag, Arthur börjar 5:an o Linnéa slutar högstadiet o börjar gymnasiet i höst. Kramizz

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Lisbeth!
   Just nu regnar det faktiskt inte här, för omväxlings skull.
   Här är det relativt nytt med miljötänkande, jämfört med i Sverige.
   Och snart behöver våra politiker tyvärr inte resa till Bryssel härifrån.
   Härligt med avslutning, kan sakna det här.
   Kramizzz!

 4. Madame skriver:

  Så smuk en tur langs floden Wye, Lena! Spændende hvad du fortæller – også om stedets historie.
  Det var da frygtelig med affald, der står og ser grimt ud. Her har vi beholdere, der tømmes hver 14. dag. Og vores mælk er i papkartoner.
  Kram

 5. skåningen skriver:

  Vi ska vara rädda om miljön!
  Ösregn och åska ,det började i natt!
  Det blir regnkläder här !
  Ha en bra dag!
  Kram!

 6. Therese Bjärstig skriver:

  Å så vackra omgivningar, vatten är något speciellt ❤ Smart med de olikfärgade plastpåsarna, men här skulle fåglarna aldrig låta dem vara utan hacka/dra sönder dem… Önskar dig en fin onsdag och fortsatt fin vecka ❤

 7. mjölkflaskor i plast har vi i Sverige med, 2-liters, riktigt god hållbar mjölk (undviker Arla-jätten), mysiga vattenvägar, kul passagerarbåt.

 8. Att det finns mycket vacker natur i GB verkar svenskar i allmänhet inte ha fattat, så det är jättebra att du visar naturbilder! Det jag faktiskt blev imponerad av var att ni får hämtning av plast , metall (?) och flaskor, här får man minsann ta sig till nån sopigloo eller återvinningen själv och lämna dom. Annars verkar det ganska likt förutom att vi har speciella tunnor för soporna som hämtas var 14:e dag. Vi har två stycken, en för det som kan förvandlas till nåt bra och en för vanliga sopor. Idag är det dags för oss att samla ihop allt vi vill kasta, vilket jag ska gå och göra nu för i morgon kommer dom och hämtar.
  KRAM/Susie

 9. Ingrid skriver:

  Så vackra promenaderna längs floderna är.
  Återvinning är ett ämne som går att diskutera, men att det finna mjölkflaskor av plast i Sverige hade jag ingen aning om (Hanneles bokparadis kommentar). Jag trodde att all mjölk levererades i pappkartong. Undrar vad det är för företag som säljer mjölk i plastförpackning?
  Ha det gott Lena!
  Kram, Ingrid

 10. Helt fantastiskt med floden och all grönska! Jag önskar det skulle regna här lite nu, de har nämnt att det ska komma något i morgon men det tror jag på när jag ser och hör det! Det är så torrt!

  Med allt regnande i dina faggor så är det kanske inte så konstigt att det luktar mögel på puben. Är de bättre på att bygga mot fukt, kyla och värme hos dig än vad de är här?

  Återvinning är ju ett stort suck-område! Det verkar som att Spanien faktiskt har kommit längre än Storbritannien i detta området. Här har Lidl slutat sälja plastpåsar vid kassorna.
  Det där med att ställa kassarna på gatan, drar det inte till sig ohyra? Det är ju rena buffén för vilda djur!

  Ha det bra, Lena! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Det är vackert längs floden och vatten uppifrån har vi fått nog av, även om det faktiskt inte regnat mycket idag, så är det molnigt och kallt, ca 10 grader. Skulle gärna dela med mig, om jag kunde.
   De borde var bättre på att bygga, men kvalitétstänkandet är inte samma här. Snabbt och billigt, utan att riktigt tänka på följderna i ett längre perspektiv.
   Oj, har Lidl slutat med det. Har de papperskassar istället?
   Ibland är kassarna öppna av djur, råttor, rävar, lösa hundar, men ofta klar de sig ganska bra. De värsta är avfallspåsarna, de andra luktar ju inte samma.
   Ha det bra och kram till dig!

 11. åsa skriver:

  Vackert även då det regnar 🙂
  Vi har en blek sol, lite blåsigt och plus 15 grader varmt.

 12. Eva skriver:

  Angående soporna skulle jag välkomna hämtning vid dörren eller tomtgränsen som i Wales. Är så trött på detta kånkande med sopor än hit än dit. Vi har pappersinsamling på ett ställe, glas på ett annat och plast på ett tredje osv. och det ligger en bra bit härifrån. Har man inte bil kan det bli väldigt knepigt. Naturligtvis skall det förpackas i snygga förslutna sopkärl som inte kan avge lukt eller som djur eller fåglar kan a sig in i. Men för oss vore det drömmen att man hämtade soporna i stället för att vi skall frakta iväg dem.
  Det är verkligen ett pittoreskt område du bor i. Intressant med ursprunget till ordet. Det ser så idylliskt och trevligt ut.
  Hoppas ni får bättre väder snart. Här har vi det ganska hyggligt i Stockholmsområdet och är glada att värmeböljan gett med sig.
  Kram Eva

  • Lena i Wales skriver:

   Ja det är bra service att de hämtar, men inte att det ligger i plastsäckar och skräpar i väntan på transport.
   Man behöver nog se över hur sopstationerna ser ut i Sverige också, märker jag.
   Det är pittoreskt här och vackert. Lite vackert gammaldags just här och även på många andra ställen också.
   Idag har det inte regnat så mycket som igår, bar lite, så bättre än igår. Vill ha sol och lite värme nu!!!!!
   Kram!

 13. Ditte skriver:

  Vilka vackra promenadområden! Här skulle jag gärna både promenera och slå mig ner för en vätskepaus. Och jag blir sugen på en tur med båt på floden- Området andas lugn och stillhet och det känns skönt mellan varven. Jättefina bilder!
  Vad gäller soporna reagerar jag på all plast. Och mjölken behöver ju inte vara i plastflaskor om det inte är återvinningsbara.
  Hos oss har vi sopnedkast och av soporna där blir det biogas. Sedan finns i ett eget utrymme på gården ett rum för glas, tidningar, grovsopor, papp och annat. Fungerar bra i vår bostadsrättsförening som består av många hushåll och olika hus.

  Du har regn och det har vi här i Bohuslän också. Nästan heldagsregn idag och vi har varit på Marstrand. Marstrand är alltid fint men gör sig bättre i sol eller uppehållsväder.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är så vackert längs floden Wye.
   Den lilla flodbåten är en fin utflykt, har gjort den några gånger, så lugnt och vackert.
   Jag reagerar också på all plast och viss är helt onödig.Viss är återvinningsbar och andra inte, men framställningen är också viktig för miljön.
   Vad bra det verkar fungera hos dej. Tydligen olika beroende på var man bor i Sverige.
   Såg några bilder på Instagram och det såg regnigt ut, otur för er. Hoppas det klarnar upp!
   Ha en fin resa!

 14. Vilka vackra vyer! Hmmm trist med bristande miljötänk. Jag kan nog känna att det har förts upp på dagordningen ganska rejält här i Sverige – ska jag resa tänker jag mig absolut för en extra gång om jag kanske ändå skulle välja tåget. Greta effekten har slagit igenom stort hos oss tycker jag. Vilket ju är bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vackert är det här så det förslår!
   Vi ligger efter här med det mesta och miljön är en av dessa saker, tyvärr.
   Jag tänker också på hur jag reser, men flyger när jag behöver.
   Greta har även ”uppträtt” i UK.
   Ha det bra!

 15. Jimmy skriver:

  Jag hittade precis till din blogg och såg detta inlägg med alla fina bilder. Det ser exotiskt och sagobokslikt ut och kan bara säga att jag gärna vill besöka Wales nu!

 16. miatankar skriver:

  Det är inte bara trevligt att blogga. Jag får läsa om många platser jag aldrig skulle hört talas om annars. Jättevackra bilder visar du också. Tack!

  Apropå miljösortering…. Soppåsar med skräp eller matavfall måste väl dra till sig möss och andra djur? Det låter inte som någon bra lösning med sopor. I min bostadsrättsförening har vi soptunnor för olika sorter inlåsta. Skulle walesare häpna över något sådant? 🙂 Man kan ju tro att vi är rädda omvårt skräp!

  Även i Karlstad är det mulet idag, tror inte det regnar… men ser dystert ut. I natt vaknade jag av blixt, dunder och regn,

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så vackert här. Kul att du gillar bilderna!
   Ibland är påsarna genomsökta av råttor, rävar, lösa hundar o s v, men matavfall ska egentligen vara i en separat låda, men alla gör inte alltid det.
   Vi har så få hyresfastigheter här. De flesta bor i hus eller radhus även mitt inne i städerna och då har man ingen gemensam sophantering. Något som jag ser som ett problem, men inte britterna för de vet inte hur det funkar i hyresfastigheter, så de har inget att jämföra med.
   Ser dystert ut ute här idag också, bara lite småregn nu.
   Hoppas solen, som ju tillhör din stad, kommer tillbaka till er. Vi har i alla fall inte tagit den från er,hi,hi!

 17. Jo. Otroligt vackert tycker jag. 🙂 Jag hade gärna gått båda de promenaderna. Vad bra ni har som har så nära till dem. Jag skippade soporna för min hjärna ville vara kvar längs floden. Men privat är jag bra på att sortera och har gjort det i väldigt många år. Önskar att ALLA andra också var det. 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är så vackert längs floden.
   Förstår att du skippade soporna för det är inte speciellt roligt.
   Bra att du sorterar. Önskar också att alla andra gjorde det också.
   Ha det bra!

 18. Ama de casa skriver:

  Trist med ett sånt ihärdigt regnande, men å andra sidan har ni ju väldigt grönt och fint 🙂
  Sopsorteringen är på gång att bli bättre här i Spanien. Fast en sak som jag ofta funderar över är var finns alla soptippar? Bilskrotar ser man både här och där, men soptippar har jag knappt sett alls. Inte för att dom är fina och nåt jag egentligen VILL se, men jag undrar…

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är grönt och fint, men jag är så himla trött på allt regn nu!!!!
   Tror att mycket sopor idag går till industribyggnader som där tar hand om dem och inte till traditionella soptippar. Något att undersöka.
   Ha det bra i Spanien!

 19. torrebloggen skriver:

  Härligt att vi får följa med dig på dina flodpromenader!
  Så vackert!
  Ha det så bra!
  Kram!

 20. Anni skriver:

  Äntligen förstår jag varför programledarna i de brittiska husletarprogrammen tjatar om AONB, jag har alltid tyckt att de kunde variera språket lite. Nu förstår jag att det är ett faktiskt begrepp! Tack för den nya kunskapen!
  Kombinationen av vackert landskap och tydliga spår från industrialiseringen är något jag tycker så mycket om med Storbritannien. Att man förstår att måna om och spara på minnesmärkena. Frågan är om dagens unga känner likadant eller om de tycker att det är mossigt? Idag när all utveckling sker på ett sätt som inte är lika synligt är det nog svårt att begripa hur mycket arbete som lades ned på byggnader och konstruktioner förr. Vet inte om du förstår vad jag menar, men även jag som gammal tant har reagerat på hur min manlige Yorkshire-vän månar om historien. Förs det vidare till de yngre?

  Tack för din rara kommentar, jag lovar att begränsa antal räkmackor på mina bilder 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är lite speciellt med dessa Area of Natural Beauty, speciella regler för byggande o s v, men inte k-märkt eller naturreservat.
   Jag gillar också att man bevarar dessa gamla tecken på en svunnen tid inom industrialiseringen som en gång var så betydelsefull för landets utveckling. Vet inte vad de unga känner för detta. Känner tyvärr alltför få unga här för att kunna svara korrekt. Men har sett att många ung familjer också stannar till vid dessa ställen när man är ute och går. Hoppas det lever vidare som något viktigt.
   Ha, ha, du var verkligen en riktigt liten fresterska där med räkmackorna!
   Ha en fin helg!

 21. Pingback: Var spelades NETFLIX serien SEX EDUCATION in? Och från MIN TRÄDGÅRD | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s