WALES – CAERNARFON, en stad och en fästning och hur Charles blev Tywysog Cymru, Prince of Wales

Idag blir det en sommarrepris från den spännande staden Caernarvon.

Just nu är jag i Wales, men vart är jag på väg? Svaret får ni på lördag!

Caernarfon (repris)

Caernarfon är en liten stad med knappt 10 000 invånare och en enorm fästning i nord-västra Wales.

Stadens namn uttalas ung Karrnarrvon, med rulland r.

Namnet på staden kommer från caer yn arfon vilket betyder fortet mittemot Mon (vilket är det walesiska namnet på ön Anglesey).

Staden är mycket walesisk och språket hörs ständigt pratas i affärer och på gatan. Här finns också starkt stöd för det walesiska partiet Plaid Cymru…

…romarna grundade sitt fort Segontium ca år 80 strax nord-ost om dagen stad.

Caernarfon kom att bli ett av huvudorterna i Wales för romarna.

Man byggde också en s k Roman Road mellan Chester och Segontium. Dessa vägar byggdes i princip rakt fram och tog inga större svängar. De syns tydligt på brittisk kartor av idag, just p g a att vägarna är så raka.

Träfortet ersattes på 100-talet av stenbyggnader och inte bara ett fort byggdes, utan en hel liten stad med boningshus, badhus m m.

När romarna lämnade ingick Caernarfon i kungariket Gwynedd, vilket då var i stort sett det som är norra Wales idag. När Wilhelm erövraren kom till Storbritannien 1066 försökte han ta över, men lyckades inte förrän är 1283…

…fästningen var del av den engelske kungen Edward I:s plan att visa sin makt i norra Wales.

Det började byggas 1283, men blev aldrig helt färdigt. Ändå är det den mest kända fästningen i Wales!..

…innehållet kom att förstöras till stor del under olika krig, bl a inbördeskriget, men ytterväggarna och de märkliga kantiga tornen är intakta.

Här föddes också den första prinsen av Wales. Det var Edward I:s son Edward II. Hans far sa stolt: ”En prins född i Wales, men som inte kan ett enda walesiskt ord”! Detta fick naturligtvis walesarna att gå i taket!!!

Prince of Wales är motsvarigheten till vår svenske kronprins, äldste sonen och tronarvinge.

Sedan 1282, när den siste riktige prinsen av Wales, Llywelyn ap Gruffydd, svor sin trohet till England, har titeln tillkommit kronprinsen.

Ända fram till 1911 hölls ceremonin antingen i Windsor Castle utanför London eller i Westminster Abbey i London. Detta ändrades av Lloyd George, parlamentsledamot för Caernarfon och senare brittisk premiärminister. Den förste i Caernarfon blev den kommande kungen Edward VIII.

Det var också här som prins Charles, nuvarande Prince of Wales, 1969 genom en ceremoni officiellt blev Prince of Wales, och detta symboliserar också engelsk suveränitet över Wales. Vid denna ceremoni höll det på att gå riktigt illa när en nationalist försökte spränga honom i luften, men istället råkade spränga sig själv i luften.

Inne i Caernarfon Castle

Ofta tänker sig kanske många en fästning som något romantiskt, efter att ha sett det på film. Men det mesta på sådana här platser handlar om ond bråd död med mord som inslag. Livet på medeltiden var inte lätt. Medellivslängden var låg och vid 40 år var man gammal, om man ens nådde till denna höga ålder. När man var som mest aktiv var man i tonåren och städer och fästningar styrdes ofta av tonåringar, med en tonårings livserfarenhet. De allra flesta var fattiga, levde trångt och hygienen var mycket dålig. Människorna var också betydligt kortare och djuren var mindre.

Det finns i UK inte längre så mycket nedtecknat från denna tid. Allt som fanns nedtecknat fanns i klostren, men så kom Henry VIII på 1500-talet och gjorde landet protestantiskt och alla kloster förstördes. Ett kulturarv gick i graven…

…i ytterväggarna finns gluggar. Utifrån ser öppningen ut som 1 hål, men inifrån är det 3 hål. Fienden trodde när de närmade sig fästningen att det inte fanns så många gluggar, men inifrån kunde man skjuta med 3 bågar genom samma glugg…

…inuti själva fästningen fanns förr flera hus. De var byggda av trä eftersom pengarna tog slut för byggandet av stenhus. På murväggarna kan man se stenar som sticker ut och meningen var att man skulle fortsätta bygga i sten inuti…

…runt fästningen på medeltiden fanns mer vatten. Det gick högre upp. En del av fästningen vätte mot land, men mer land togs av havet på 1700-talet för att bygga ut staden…

…attackerna mot fästningen kom alltid från land, så de rika herrarna hade alltid sin våningar mot havet, den sida som inte attackerades först.

I dessa våningar, i och mellan tornen, fanns labyrinter av gångar och det var byggt så, att om fiender skulle komma in i fästningen skulle de gå vilse. Här fanns också dass, ett hål rätt ner i vallgraven. Vilken stank det måste ha varit! Därför bodde inte heller de rika mot vallgraven, om möjligt, utan det var för de fattiga.

Man levde i fästningen i ”lägenheter” där det fanns öppen spis, ju större spis man hade, ju rikare var man. Det var källare på bottenvåningen och sedan flera våningar av lägenheter. Glas fanns i fönstren. De pilbågehål man hade, stängde man med trädörrar. I själva lägenheten var det inte så grått och trist som det ser ut idag. Man hade vitkalkade väggar med färgglada målningar.

Man kan också se ”spy holes” här och där i gångarna. På så sätt kunde man kolla vem som kom och gick…

…köket är idag i ruiner. Idag finns en kryddträdgård där. Man hade rinnande vatten via rör från en vattenbehållare som man samlade regnvatten i. Det fanns ingen vattenkälla i fästningen. Rören var gjorda av bly och idag vet vi, vad de inte visste på medeltiden, att bly är giftigt…

…även vattenbehållaren var av bly. Man hade inte bara rinnande vatten, man hade också avlopp, som gick rätt ut i vallgraven, vilket hjälpte till att stanken blev än värre!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till WALES – CAERNARFON, en stad och en fästning och hur Charles blev Tywysog Cymru, Prince of Wales

 1. finns det någon stad utan fästning…? i Kungälv har vi en

  • Lena i Wales skriver:

   Du får mig att tänka till lite, men tror knappast det finns någon stad utan fästning här.
   Bohus fästning var längesedan jag besökte. Bodde inte långt därifrån när jag var barn.

 2. Uttrycket ”Det var bättre förr…..” stämmer nog inte riktigt! Folk hade det nog väldans jobbigt, men det var ju lika för – nästan alla, så dom var väl vana vid det. Usch!!
  KRAM/Susie

 3. Eva skriver:

  Vilka byggnadsverk romarna åstadkom och lämnade efter sig. Man imponeras verkligen. Jätteintressant som vanligt.

 4. Linda skriver:

  Hm … undrar om inte Klas och jag var där när vi vari Wales 😀

  Trevlig sommar!
  Linda

  • Lena i Wales skriver:

   Det är mycket möjligt att ni varit där. Det är en av de mest kända fästningarna i norra Wales. Fast inte lätt att minnas vilken fästning man set, vi har ju så många.
   Trevlig sommar till dig också!

 5. Precis som du säger, man har en romantisk bild av det som försiggick då, det ser ju så mysigt ut med varor som hänger till försäljning, smedens hamrande, ungar som lekte … Men som du säger, lukten från avfall och avföring samt djur och otvättade människor hade nog snabbt bankat bort romantiken ut skallen på en!

  Men oavsett vad så är det i dag vackra platser! Även om vi genom åren har vunnit mycket och gjort stora framsteg så är det sorgligt att så mycket har gått förlorat.

 6. Spännande med fästningar! Vilket slit att bygga dem, egentligen är det konstigt att de kan bli så gamla!
  Ha det gott! Kanske är du på väg till Spanien för att guida turister?

  • Lena i Wales skriver:

   Fästningar är alltid spännande. Otroligt hur man kunde bygga förr och allt var för hand.
   Kanske är jag i Spanien och kanske jag har semester,hi,hi!
   Ha det gott!

 7. Geddfish skriver:

  Fästningar och borgar är intressanta men en gång i tiden var det nog ruskigt hemskt där. Känner igen mig.
  Jag tror du är på semester, Sverige eller Spanien. Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du känner igen dig. Så roligt att fått ha dig med på en resa!
   Ja, fy vilket slit det var och alla dessa sjukdomar och barnafödande hela tiden.
   Du har rätt, landet jag är i börjar på S!
   Kram!

 8. Ditte skriver:

  Alltid lika roligt att få ta del av Wales. orter och dess historia .Och många borgar finns det. Ja, inte var allt bättre förr. Verkligen inte. Men trots att livet var hårt har jag sällan läst om att folk klagat eller var ”utbrända” vare sig som vuxen eller tonåring. Jag vet ju att det är helt andra orsaker till detta, men tänker ofta på det. Likaså att människor heller inte var stressade. Och livet var ju ändå väldigt hårt.
  Sverige är väldigt fint nu sommartid och vi byter helst inte bort det. Men jag vet ju att du har en del jobb i ett annat S land. Och då är det så.
  Önskar dig det bästa var du än är.

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns mycket historia i dessa fästningar.
   Jag har faktiskt tänkt på samma sätt som dig, tror att klockan stressar oss och att vi sätter väldigt stora krav på oss själva och andra. Inte lätt att få rätt balans. Men svårt nog förr att bara överleva.
   Ha det bra!

 9. O, jag tycker så om de gamla stenhusen, faller knappast sönder hur länge de än står där.
  Må bra!

 10. GladiGrönt skriver:

  Tack för en väldigt intressant historisk inblick! Mvh Monica

 11. Ann-Louise skriver:

  Vilken fin fästning och vad spännande att få läsa så mycket om dess historia!

 12. Pingback: RUNDRESA I WALES 8 dagar 2019 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s